Студопедия — Чутки в організації і заходи протидії ім.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Чутки в організації і заходи протидії ім.






Сучасному керівникові необхідне уміння грамотно діяти в різних ситуаціях спілкування і взаємодії, у тому числі і в умовах поширення різних чуток, домислів, небилиць. Не секрет, що до нього як до особи офіційної, авторитетної підлеглі часто звертаються з питанням типу "А чи правда, що.".?. Тому уміння грамотне діяти в цій ситуації необхідно будь-якому керівникові.

Чутка - це звістка про кого або що-небудь; це повідомлення про які-небудь події, ще нічим не підтверджені, які передається в масі людей від однієї людини до іншого. Природа виникнення чуток може бути об'єктивною (чи стихійною) і суб'єктивною (чи цілеспрямованою).

Критерії чутки як соціального феномену, тобто його характерні риси, наступні:

чутка - це форма міжособової (рідше - публічною і масовою) комунікації. Хоча частенько ми є свідками неусвідомленого поширення тих або інших чуток засобами масової інформації;

чутка - це інформативне (а не, скажімо, аналітичне) повідомлення, тобто ядро слуху складають відомості про реальні або вигадані події;

чутка - це емоційно значуще для аудиторії повідомлення. Якщо воно не торкнеться почуття і емоції людей, то не буде і слуху як такого.

На думку Ю.А. Шерковіна, виникнення і поширення чуток можливе лише при інформаційному вакуумі, що виражається в незадоволеному інтересі. Іншими словами, чутка - це інформація, що задовольняє яку-небудь психологічну потребу людей, незадоволену іншими способами.

До умов і причин змістовного характеру необхідно віднести:

Ø інтерес аудиторії до деякої теми.

Ø дефіцит надійної інформації по темі, що цікавить. Важливо мати на увазі дві закономірності: по-перше, найточніші відомості, отримані з неавторитетного джерела, зберігають інформаційний дефіцит, але помилкові відомості з престижного для цієї аудиторії джерела ліквідовують дефіцит і блокують поширення чуток. По-друге, інтенсивність циркуляції слуху прямо пропорційна інтересу аудиторії до теми і обернено пропорційна кількості офіційних повідомлень на даний момент і рівня довіри до джерела інформації.

На появу чуток впливають також умови і причини функціонального характеру:

Ø реалізація за допомогою чуток потреби в спілкуванні, полегшення міжособових контактів;

Ø реалізація незадоволеної потреби в самоствердженні в групі;

Ø прагнення понизити емоційну напругу у великій групі;

Ø компенсація емоційної недостатності в умовах, коли обстановка позбавлена значущих подій.

Чутки класифікуються за рядом ознак. Відповідно до просторової основи чутки діляться на локальні (тобто відмічені усередині відносно невеликої соціальної групи), регіональні, національні і міжнаціональні.

Відповідно до експресивної основи (тобто за типом емоційної реакції) чутки діляться на " слух-бажання", "слух-страховище" і "агресивний слух ".

"Слух-бажання"; виникає, коли намагаються видати бажане за дійсне, причому в умовах, коли реальність приходить в протиріччя з тим, що людям потрібне. Його небезпека в тому, що стимульовані ним очікування закономірно змінюються фрустрацією, яка, у свою чергу, породжує або агресивність, або апатію, порушуючи нормальне функціонування соціальних спільностей.

"Слух-страховище" виражає боязливе передбачення яких-небудь подій і стає можливим завдяки досить поширеній звичці людей песимістично чекати гіршого. Виникнення таких чуток найчастіше відбувається в періоди соціальної напруги або гострого конфлікту (стихійне лихо, війна, революційна ситуація, державний переворот та ін.), тобто коли украй неясна загальна обстановка.

"Агресивний слух" грунтується на забобоні і виражає собою різке негативне відношення деякої групи людей до об'єкту, що фігурує в сюжеті слуху. Виникає найчастіше в період соціальної напруги, але переважно пов'язаних з міжгруповими конфліктами.

По мірі достовірності інформації чутки діляться на:

абсолютно недостовірні, тобто настрої аудиторії, що відбивають тільки; недостовірні в головному з елементами правдоподібності;

правдоподібні чутки, тобто відносно близькі до дійсності;

достовірні чутки з елементами неправдоподібності (найбільш небезпечні).

У зв'язку з цим необхідно помітити, що абсолютно достовірними чутки, як правило, не бувають, оскільки в процесі усної передачі вони неминуче піддаються спотворенням і завжди чимось відрізняються від істини.

В процесі циркуляції слух трансформується. Це виражено в трьох основних процесах: згладжуванні, загостренні і адаптації.

В процесі згладжування слух стає менше і коротше за рахунок зникнення тих деталей, які в цій аудиторії представляються несуттєвими.

В процесі загострення збільшуються масштаби тих деталей, які в цій аудиторії представляються істотними Важливо підкреслити наступну особливість: істотність або несуттєвість конкретних деталей визначається не лише і не стільки їх об'єктивним співвідношенням, скільки домінуючими в цій аудиторії ціннісними орієнтаціями, очікуваннями та ін.

Адаптація покликана пристосувати слух до психічних потреб аудиторії, під домінуючу в цій аудиторії модель світу.

Згладжування, загострення і адаптація можуть доповнювати один одного і в ході поширення слуху призводить до радикального відхилення його фабули від реальності.

Основні заходи попередження і протидії чуткам Головне при здійсненні профілактичних заходів - створення емоційної атмосфери в суспільстві в цілому і в організаціях, що унеможливлює поширення чуток. Основні напрями діяльності керівника по попередженню чуток можуть бути наступними:

1. Створення і підтримка ефективності інформаційної системи організації.

У цих цілях керівник повинен визначити:

Ø необхідний рівень інформації, якій повинен дозволяти підлеглим оптимально виконувати покладені на них функцій;

Ø доцільні форми, відповідні моменти часу, інтервали передачі інформації.

При цьому доцільно керуватися знанням наступних рекомендацій і закономірностей, викладених В. Г. Шипуновим і Е.Н. Кишкелем (1996):

а) інформаційні потоки необхідно організувати так, щоб кожен знав не лише, в чому полягає завдання і як вона повинна виконуватися, але також, чому і в чому інтерес кожного;

б) із зростанням освіти, кваліфікації потреба в інформації збільшується (причому, не лише і не стільки в кількості, скільки в якості інформації);

в) для задоволення потреб в інформації використовувати усі види і форми комунікацій, основний упор роблячи на неформальній комунікації;

г) важливий напрям -- точне встановлення джерел інформації (як офіційних, так і неофіційних) і конкретна робота з ними.

2. Орієнтування працівників на надійні і достовірні засоби інформації, друкарські видання та ін.

3. Наявність стійкого зворотного зв'язку.

4. Підтримка ефективного керівництва на усіх рівнях. У переломні моменти саме керівники - головне джерело інформації.

Заходи активної протидії здійснюються залежно від аудиторії, в якій поширений слух. При низькій довірі до джерела інформації пряме виділення сюжету для його викриття може викликати, навпаки, циркуляцію слуху. В цьому випадку - не згадуючи про слух і про його сюжет, знайти непрямий привід для масованої передачі інформації, зміст якої радикально суперечив би змісту слуху.

При високій довірі до джерела інформації пряме і аргументоване спростування слуху ефективніше і, як правило, кладе кінець його циркуляції.

При роботі з джерелом чуток доцільно дотримуватися наступної тактики:

1. Використовуйте поменше просторових спростувань і тверджень, більше конкретних питань і лаконічних відповідей. Наприклад, наступні фрази: "Гадаю, що це не відповідає дійсності"; "Якщо це, як ви помітили, тільки слух, давайте даремно не витрачатимемо на це час".

2. Конкретно розпитаєте джерело чуток про те, звідки йому стало відоме це повідомлення. Наприклад, наступні фрази: "Я цього не знав. Звідки вам це відомо"?; "А хто вас повідомив про це"?; "Мабуть, мені потрібно поговорити з цією людиною окремо".

3. Змусьте джерело чуток переконати вас в правдоподібності слуху. Наприклад, наступні фрази: "Чому ви вважаєте, що сказане вами- правда"?; "На чому заснована ваша упевненість в тому, що це правда"?; "Це комусь так хочеться або так є насправді"?

Таким чином, знання керівником причин і умов виникнення чуток, основних профілактичних заходів і активних заходів протидії дозволяє створити здорову соціально-психологічну атмосферу в організації, зміцнити довіру між працівниками.

 








Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 1428. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия