Студопедия — ЗДОРОВ'Я КЕРІВНИКА. ПОПЕРЕДЖЕННЯ І ПОДОЛАННЯ СТРЕСІВ І ЖИТТЄВИХ КРИЗ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЗДОРОВ'Я КЕРІВНИКА. ПОПЕРЕДЖЕННЯ І ПОДОЛАННЯ СТРЕСІВ І ЖИТТЄВИХ КРИЗ






 

Науково-технічний прогрес, прискорення темпу життя сучасної людини, інформаційні перевантаження, забруднення довкілля роблять серйозний вплив на стан здоров'я людей і керівників зокрема.

Систематичні перевантаження і витікаючі з них стани напруги стають для керівника усе більш звичайними. Сучасна управлінська діяльність - найбільш яскравий приклад перенапруженого ритму життя. Як правило, у своїй повсякденній діяльності керівник зосереджений на рішенні багатьох завдань. Усе це викликає активну нервову діяльність, що, у свою чергу вимагає великих зусиль і напруги.

Якщо людині не вдається вирватися із стану надзбудливості і перенапруження протягом тривалого часу, то може з'явитися небезпека розвитку у нього якого-небудь психічного або фізичного захворювання. Про те, як зберегти своє здоров'я і працездатність, мова піде в цій главі.

 

ЗДОРОВ'Я ЯК ЧИННИК ЕФЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КЕРІВНИКА

 

Здоров'я до того переважує усі інші блага життя, що воістину здоровий жебрак щасливіший за хворого короля.

А. Шопенгауэр

Здоров'я і його доданки. Здоров'я.. Як часто останнім часом нам доводиться чути це слово. Що ж воно означає? У словнику С. И. Ожегова під здоров'ям розуміється "правильна, нормальна діяльність організму, його повне фізичне і психічне благополуччя". Хоча однозначно оцінити, що ж таке здоров'я, дуже складно. Те, що одні вважають нормальним здоров'ям, інші можуть сприймати як нездоров'я. На думку С. А. Волкова, "здоровим можна рахувати людину, яка як мінімум, здатний адекватно вирішувати професійні, сімейні і особисті проблеми".

Згідно з матеріалами ВОЗ, здоров'я - це стан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб або фізичних дефектів.

Рубіж віків ознаменований актуальністю проблеми здоров'я в усіх її аспектах. Цьому сприяють:

* * стрімкий темп науково-технічного прогресу;

* * високий ритм життя;

* * інформаційні і емоційні перевантаження;

* * екологічне неблагополуччя і багато інших чинників сучасного життя.

Усе це привело до різкого зростання так званих "хвороб століття" (серцево-судинних, онкологічних, виразкових, психічних і інших захворювань). Різко зросло число алкоголіків і наркоманів. Можливо, ці хвороби є наслідком нездатності багатьох людей швидко адаптуватися до бурхливих змін умов життя. Що і говорити, нелегке життя сучасної людини. Але удвічі вона нелегка для управлінця. Сучасний керівник працює, як правило, в умовах:

* * дефіциту часу;

* * надлишку інформації;

* * ненормованого робочого дня;

* * постійного тиску з боку підлеглих і вищестоящого начальства;

* * що змушують йти на ризик;

* * одночасного рішення декількох різнорівневих завдань.

Ось чому керівник перебуває в стресовому стані майже постійно. Систематичні перевантаження і витікаючі з них стани напруги стають для керівника усе більш звичайними. Якщо йому не вдається вирватися із стану надзбудливості і перенапруження протягом тривалого часу, то у нього може з'явитися небезпека розвитку якого-небудь захворювання. Як же уберегти себе від цього передчасного старіння і захворювань?

Перш ніж ми спробуємо відповісти на це питання, розберемося, що ж включають доданки здоров'я.

Зазвичай виділяють три види здоров'я:

* * фізичне;

* * психічне;

* * духовне.

Фізичне здоров'я є стійким функціональним станом організму, що забезпечує успішну життєдіяльність людини (життєдіяльність як окремих тканин, органів і систем, так і усього організму в цілому). Важливо відмітити, що стійкий функціональний стан розглядається в межах вікової норми.

Дуже важливо сприймати себе здоровою людиною. Не випадково існує приказка: доки людина не замислюється про своє здоров'я, він здоровий.

Фізичне здоров'я, як правило, зв'язують з біологічним (функціональним) віком, тобто з функціональною зрілістю організму. Критерії біологічного віку міняються залежно від періоду розвитку і включають:

* * морфологічні критерії (скелетна і зубна зрілість, зрілість форм тіла, його пропорцій, розвиток первинних і вторинних статевих ознак);

* * функціональні критерії (зрілість центральної і вегетативної нервової системи і опорно-рухового апарату);

* * біохімічні критерії (ферментативні, гормональні і цитохимические показники).

Психічне здоров'я оцінюється по трьох основних критеріях:

* * адаптації;

* * соціалізації;

* * індивідуалізації.

У нашому випадку, стосовно здоров'я, під адаптацією розуміється здатність людини усвідомлено відноситися до функцій свого організму (наприклад, травлення, виділення та ін.), здатність регулювати свої психічні процеси (управляти своїми думками, почуттями, бажаннями). Межі змісту індивідуальної адаптації існують, але є і загальні для усіх людей закономірності. Критерієм успішної адаптації є здатність людини жити в сучасних геосоциальных умовах.

Соціалізація стосовно здоров'я розуміється в трьох основних проявах:

* * по-перше, людина реагує на іншу людину, як на рівного собі ("Інша така ж людина, як і я");

* * по-друге, людина визнає існування норм у відносинах між людьми ("Між людьми існують певні норми взаємин і я керуюся ними");

* * по-третє, людина визнає необхідний захід самотності і відносну залежність від інших людей, тобто між параметрами "самотній" і "залежний" існує певна гармонія ("Я - єдиний, але не самотній; я потребую оточення, я - серед собі подібних").

Таким чином, критерієм успішної соціалізації є здатність людини жити в умовах сучасних соціальних норм, в системі "Я - інші".

Індивідуалізація розуміється як здатність:

* * по-перше, усвідомлювати власну неповторність і індивідуальність, як цінність і не дозволяти руйнувати її іншим людям;

* * по-друге, зіставляти свою індивідуальність з проявами індивідуальності інших людей.

Таким чином, критерієм успішної індивідуалізації є здатність людини відноситися до самого собі і до оточення як до индивидуальностям.

Розглянувши доданки психічного здоров'я, можемо зробити наступний висновок. Психічно здорова людина характеризується його можливостями адаптації, соціалізації і індивідуалізації. Ці можливості є у кожної людини, а міра їх реалізації визначається соціальною ситуацією, тобто тими щоденними умовами розвитку людини, в яких він реалізує себе, свої думки, можливості, бажання, якості.

Декілька слів про духовне здоров'я людини. До основних його ознак і показників відносяться наступні:

* * сприймаючи життя як цінність, людина прагне до створення в ній нових ціннісних якостей. Стан пошуку охоплює людину окрім його волі і індивідуальних зусиль, і людина шукає його витоки поза своїми силами, в сферах, що лежать вище за них;

* * гуманістичні способи дії на себе і на оточенні (заохочення, покарання, пробачення);

* * цілісність внутрішнього світу, яка задається системою правил і суджень, прийнятих для себе людиною усвідомлено (так звана "життєва філософія");

* * переживання постійної радості від життя як такого.

Духовне здоров'я проявляється в зв'язку людини зі всім світом і виражається в:

* * релігійних почуттях;

* * почутті краси і світової гармонії;

* * почутті захоплення і благоговіння перед життям.

Найбільш плідні дослідження духовного здоров'я представниками гуманістичної психології Так, А. Маслоу вважав, що люди, здорові духовно, мають особливі характеристики, які відрізняють їх від інших людей по ряду показників. Ці люди задовольнили свої потреби в безпеці, причетності, любові, пошані і самоповазі і тому можуть прагнути до самоактуализации, тобто до звершення своєї місії, покликання, долі, прагнення до єдності своєї особи.

До характеристик здорових людей, підтверджених спостереженнями А. Маслоу, можна віднести наступні:

1. Об'єктивне сприйняття реальності. Духовно здорові люди менш емоційні і об'єктивніші в сприйнятті реальності, терпиміші до суперечності і невизначеності. Вони вітають сумнів і неходжені шляхи.

2. Повне прийняття себе, інших і природи. Духовно здорові люди приймають себе такими, які вони є як на психічному, так і на фізіологічному рівні і відчувають при цьому радість життя (у них хороший апетит, сон, секс), З розумінням вони відносяться до основних біологічних процесів в організмі. Так само вони сприймають інших і людство в цілому.

3. Безпосередність, простота і природність поведінки. Як точно помітив М. Е. Литвак (1997), з цими людьми спілкуватися так само просто, як і з японською технікою. Проте ця простота спілкування не означає, що вони доступні для кожного у будь-який момент і що вони так само прості "усередині";.

4. Захопленість і відданість якій-небудь справі (центрована на проблемі, а не на собі). Духовно здорові люди прихильні якомусь завданню, боргу, покликанню або улюбленій роботі, яку вважають для себе життєвою місією. Говорячи словами А. Маслоу, вони живуть, щоб працювати, а не працюють, щоб жити.

5. Незалежність і потреба в самоті. Вони дуже потребують недоторканості внутрішнього життя і наодинці, спілкуванні з собою.

6. Автономія, незалежність від культури і оточення. Вони більше покладаються на свій власний потенціал і внутрішні джерела зростання і розвитку. У цьому сенсі вони самодостаточны, тобто незалежні насправді, а не в сенсі заяви своєї позиції.

7. Свіжість оцінки і сприйняття. Духовно здорові люди щодня своєму життю сприймають як захоплююча подія, що хвилює. Для них сприйняття сотої веселки так само прекрасно і чудово, як і сприйняття першої веселки в житті.

8. Вершинні або містичні переживання. Ці люди здатні переживати моменти сильного хвилювання або високої напруги, екстатичні стани. Коли вони переживаються? У кульмінаційні моменти любові і інтимності, творчості, осяяння, відкриття і злиття з природою.

9. Громадський інтерес, почуття причетності, єднання з іншими, доброзичливість. Це виражається в співчутті, симпатії і любові до усього людства (часто у вигляді відношення старшого брата до молодшого).

10. Глибокі міжособові стосунки. У цих людей вузький круг спілкування, оскільки справжнє спілкування, стан духовної єдності з іншими вимагає часу і зусиль. Проте їх спілкування відрізняється завглибшки переживаних почуттів. Крім того, для цих людей характерне високе почуття эмпатии, співпереживання.

11. Демократичний тип характеру. У цих людей немає упереджень до іншого класу, раси, релігії, статі, віку, професії, сексуальної орієнтації, інших атрибутів статусу. Вони з готовністю вчаться у будь-кого, якщо тільки у нього можна чомусь навчитися. В той же час вони не рахують усіх без виключення рівними. А. Маслоу писав: "Ці індивіди, що самі є елітою, вибирають в друзі також еліту, але це еліта характеру, здібностей і таланту, а не народження, раси, крові, імені, сім'ї, віку, молодості, слави або влади";.

12. Розмежування засобів і цілей. У повсякденному житті вони визначеніші, послідовні і тверді, чим інші, відносно того, що правильно і що помилково, добре або погано. Вони дотримуються певних моральних і етичних норм, хоча небагато з них релігійні в ортодоксальному значенні цього слова. В той же час для них іноді сам процес означає більше, ніж мета, хай і дуже пристойна.

13. Філософське почуття гумору. Ці люди віддають перевагу доброзичливому, філософському гумору, що висміює дурість людства в цілому, на відміну від інших людей, які можуть отримувати задоволення від жартів, що висміюють чиюсь неповноцінність, принижують когось або непристойних. Гумор духовно здорових людей викликає посмішку, а не сміх.

14. Креативність, творчий підхід до життя. Для них характерна природна і спонтанна креативність, що дозволяє буденну справу здійснювати кожного разу по-новому. Крім того, їх творчий підхід проявляється передусім в повсякденних справах, а не як у видатних талантів в поезії, мистецтві, музиці або науці. Ось чому А. Маслоу якось помітив, що в першокласному супі більше творчості, чим в другосортній поезії.

75. Опір окультуренню. Вони в гармонії зі своєю культурою, в той же час зберігають певну внутрішню незалежність від неї. Вони традиційні і нічим не відрізняються від інших, поки вимоги культури не зачіпають їх основні, базисні цінності.

Сказане вище може привести до ув'язнення, що здорові духовно люди - ангели. У них є недоліки і, як інші люди, вони недосконалі. Проте вони нагадують нам, що потенціал психологічного зростання людини, його можливості стати духовно здоровим набагато вище, ніж ті, яких досягло людство.

У додатку до глави знаходиться "Опитувач особової орієнтації", що дозволяє визначити міру самоактуализации і духовного здоров'я людини.

Здоров'я людини: від чого воно залежить? Розберемося, від чого ж залежить наше здоров'я (особливо фізичне). Спираючись на дану Всесвітній організації охорону здоров'я, можна виділити чотири групи узагальнених чинників, що впливають на стан нашого здоров'я.

* * Спадковість (20 %).

* * Екологічно сприятливе середовище (20 %; з часом вклад цього чинника збільшуватиметься).

* * Медичне забезпечення (10 %; з часом вклад цього чинника зменшуватиметься).

* * Спосіб життя людини (50 %).

Спосіб життя - це цілісна сукупність особливості повсякденного життя людей, визначувана,:

* * індивідуальними психічними особливостями;

* * потенціалом здоров'я, закладеним в кожному

людині;

* * життєвим досвідом;

* * сімейними і місцевими звичаями;

* * стандартами життя, характерними для цього соціального шару, цього регіону, цієї держави (наприклад, житель міста або села, житель Західної або Східної Європи, житель СНД та ін.).

Спосіб життя охоплює.

* * трудову діяльність;

* * побут;

* * форми використання вільного часу;

* * форми задоволення матеріальних і духовних потреб;

* * норми поведінки людей в типових ситуаціях. При такому важливому значенні способу життя стоїть

пильніше придивитися до чинників, що підтримують фізичне здоров'я. До ведучих з них зазвичай відносять:

* * дихання;

* * живлення;

* * рух.

Про дихання ми якось не замислюємося, поки здорові органи дихання. Воно виконується автоматично, хоча за бажання ми можемо їм управляти. У організмі фізіологічні і біохімічні процеси відбуваються без участі свідомості і управляються вегетативною нервовою системою.

На дихання давно звернули пильну увагу на Сході. На заході і у нас - значно пізніше. Одні говорять, що потрібно дихати глибше, інші вважають, що корисно неглибоке дихання (по методу Бутейко). При напруженій фізичній роботі потрібне глибоке дихання для забезпечення киснем біохімічних процесів. Дихання по методу Бутейко, коли в організмі накопичується вуглекислота, виводить організм як би на грань, за якою починають розкриватися резервні можливості організму. Воно ефективне при багатьох захворюваннях, але їм не можна користуватися постійно.

Йоги відпрацювали різні варіанти дихання (пранаямы), що включають чотири приблизно рівних за часом етапу,: вдих - пауза - видих - пауза. Тривалість етапів підбирається індивідуально, але зазвичай по 4-8 з на етап, з поступовим збільшенням до 10-14 с. Таке дихання робить оздоровлюючу і навіть омолоджуючу дію.

Останнім часом багато уваги приділяється проблемі живлення.

Існують різні способи живлення - сироїдіння, рослинна монодієта, вегетаріанство, тваринна монодієта, змішане живлення. Доведено, що застосуємо будь-який спосіб, але менш ефективним є останній.

Є пити треба стільки, щоб наші сили цим відновлювалися, а не пригнічувалися.

Цицерон

Існують декілька заповідей живлення:

* * харчуйся чотири рази в день і регулярно;

* * споживай тільки продукти живої природи. Причому головну увагу слід приділяти свіжим фруктам і овочам (по можливості сирим) і так званій клітковині (хліб грубого помелу, з висівками та ін.). Жири рекомендується вживати не більше 80 г в день і старатися, щоб вони були ненасиченими, тобто рослинними і не смаженими. До мінімуму необхідно звести споживання цукру і солі. Те, що ми споживаємо, в середньому повинне засвоюватися на 80-90 %. Жирів затримують і знижують це засвоєння до 60 %, а овочі і фрукти - збільшують на 10-15 %;

**їси, коли голодний. До половини їжі, прийнятої без апетиту, розкладається і перетворюється на отруту;

* * різноманітність їжі має бути максимальною протягом тижня і мінімальним в одній трапезі;

* * не забувай про соки (краще за натуральних) і питну воду (краще талою або джерельною). Щоденний прийом рідини повинен складати не менше 1-2 л;

* * і, мабуть, головне - індивідуально підбирай для себе ту їжу, якої потребує тіло.

Рух складає основу життя. Найбільшою мірою потреби організму в русі реалізуються в різних видах фізичних вправ і ходьбі. Максимальний ефект досягається при виконанні великої кількості циклічних рухів не дуже високої інтенсивності. Головне при цьому не просто збільшувати силу і гнучкість тіла, а посилити саморегуляцію організму.

Найпростіше ввести у своє життя фізичні вправи, збільшивши щоденну рухову активність. Швидка ходьба - дешева, проста, безпечна і найпопулярніша форма вправ. Заміните ходьбою усі автомобільні поїздки на близькі відстані. Ефективним і веселим способом, що дозволяє спалювати зайві калорії, являються танці і участь в спортивних змаганнях. Доступним і ефективним видом фізичних занять є повільний біг, оскільки саме він забезпечує антигравітаційний режим (із-за наявності фази польоту). Завдяки кровотоку і газообміну в легенях краще віддаляються шлаки, покращується робота ендокринною і нервовою систем. Стан легкого позитивного стресу створює адаптаційні механізми для складніших стресових дій і сприяє зміцненню імунної системи.

Повільно і поступово збільшуйте інтенсивність своїх тренувань. Тоді вас не лякатиме необхідність докладати до занять великі зусилля (а боячись цього, люди часто припиняють заняття спортом). Нехай навантаження на ваших тренуваннях росте природно, відповідно до ваших бажанням і потребою. Негайно припините заняття, якщо вони стануть викликати у вас почуття дискомфорту, слабкість або хворобливі відчуття.

 







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 552. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия