Студопедия — Модуль 1
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Модуль 1






Заняття 1. Предмет, джерела та система конституційного процесуального права

 

План

1. Поняття конституційного процесуального права як галузі права, його предмет і метод.

2. Система конституційного процесуального права.

3. Конституційні процесуальні відносини: поняття, особливості, елементи.

4. Джерела конституційного процесуального права.

5. Поняття конституційного процесуального права як науки та навчальної дисципліни.

Методичні рекомендації

Перше семінарське заняття має вступний характер і спрямоване на те, щоб дати загальні уявлення про конституційне процесуальне право, його значення й місце в національній правовій системі. Готуючись до семінару, бажано надати поняття конституційного процесуального права науки та навчальної дисципліни. Проаналізувати конституційне процесуальне право як галузь національного права, розкрити предмет і методгалузі конституційного процесуального права.

Відповідаючи на друге питання, слід проаналізувати систему конституційного процесуального права та її складові, а саме: інститути конституційного процесуального права: поняття, види; норми конституційного процесуального права та їх специфіку. Розкрити особливості структурної будови норми конституційного процесуального права. Надати класифікацію конституційно-процесуальних правових норм.

Проаналізувати поняття, особливості та елементи конституційно-процесуальних правовідносин. Суб’єкти конституційно-процесуальних правовідносин: специфіка та класифікація.

Дослідити джерела конституційного процесуального права. Розкрити специфіку джерел конституційного процесуального права. Конституція – основне джерело галузі конституційного процесуального права.

 

Заняття 2. Загальнотеоретичні аспекти організації і діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні

 

План

1. Система органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні.

2. Принципи організації і діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні.

3. Функції і компетенція органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні.

4. Поняття і система форм діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні.

5. Поняття і система методів діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні.

Методичні рекомендації

 

Поняття, види та ознаки органів державної влади і місцевого самоврядування в Україні. Система органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні.

Принципи організації і діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні. Поняття, правове регулювання та співвідношення функцій і компетенції органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні.

Поняття і система форм діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні. Правові та неправові форми. Основні та допоміжні організаційні форми. Матеріально-технічні форми.

Поняття і система методів діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні. Організаційно-правові та соціально-психологічні методи.

Заняття 3. Організація роботи Верховної Ради України

План

1. Верховна Рада України як єдиний орган законодавчої влади в Україні.

2. Порядок формування і структура Верховної Ради України.

3. Функції та компетенція Верховної Ради України.

4. Сесія як основна організаційна форма діяльності Верховної Ради України.

5. Акти Верховної Ради України.

6. Апарат Верховної Ради України.

Методичні рекомендації

Верховна Рада України як єдиний орган законодавчої влади в Україні. Принципи та основи діяльності Верховної Ради України.

Порядок формування Верховної Ради України.

Структура Верховної Ради України. Функції та компетенція Верховної Ради України. Форми діяльності Верховної Ради України. Методи діяльності Верховної Ради України.

Акти Верховної Ради України. Апарат Верховної Ради України.

Організація роботи Голови Верховної Ради України та його заступників. Організація роботи коаліції депутатських фракцій. Організація роботи депутатських фракцій. Організація роботи комітетів Верховної Ради України. Організація роботи тимчасових комісій Верховної Ради України.

Заняття 4. Організація діяльності Президента України

 

План

1. Президент України в системі органів державної влади України.

2. Функції та компетенція Президента України.

3. Форми і методи діяльності Президента України.

4. Гарантії діяльності Президента України.

5. Організація прийняття та виконання актів Президента України.

6. Апарат Президента України, організація його роботи.

 

Методичні рекомендації

Президент України в системі органів державної влади, основи його правового статусу. Взаємовідносини Президента України з органами законодавчої, виконавчої та судової гілок влади.

Організація виборів Президента України.

Функції та компетенція Президента України. Форми і методи діяльності Президента України.

Гарантії діяльності Президента України.

Поняття та види актів Президента України. Організація прийняття та виконання актів Президента України.

Апарат Президента України, організація його роботи. Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, його статус і організація роботи.

Рада національної безпеки і оборони України.

 

 

Заняття 5. Організація діяльності виконавчої влади в Україні

 

План

1. Кабінет Міністрів України у системі органів державної влади України.

2. Структура, порядок формування і припинення повноважень Кабінету Міністрів України.

3. Функції та компетенція Кабінету Міністрів України. Форми діяльності Кабінету Міністрів України.

4. Акти Кабінету Міністрів України, організація прийняття та виконання.

5. Система та порядок формування центральних органів виконавчої влади.

6. Функції та компетенція центральних органів виконавчої влади.

7. Система та порядок формування місцевих державних адміністрацій.

8. Функції та компетенція місцевих державних адміністрацій.

Методичні рекомендації

Кабінет Міністрів України у системі органів державної влади України. Порядок формування і припинення повноважень Кабінету Міністрів України. Структура Кабінету Міністрів України. Функції та компетенція Кабінету Міністрів України. Форми діяльності Кабінету Міністрів України. Порядок підготовки і проведення засідань Кабінету Міністрів України. Акти Кабінету Міністрів України, організація прийняття та виконання. Структура, функції та організація роботи апарату Кабінету Міністрів України.

Основи організації і діяльності центральних органів виконавчої влади. Система та порядок формування центральних органів виконавчої влади. Структура центральних органів виконавчої влади. Функції та компетенція центральних органів виконавчої влади. Форми і методи діяльності центральних органів виконавчої влади. Акти центральних органів виконавчої влади.

Система і основи правового статусу місцевих державних адміністрацій. Принципи та основи діяльності місцевих державних адміністрацій. Структура місцевих державних адміністрацій. Порядок формування місцевих державних адміністрацій. Функції та компетенція місцевих державних адміністрацій. Організація роботи голови місцевої державної адміністрації та його заступників. Апарат місцевих державних адміністрацій. Форми роботи місцевих державних адміністрацій. Методи діяльності місцевих державних адміністрацій. Акти місцевих державних адміністрацій.

Заняття 6. Конституційні процесуальні засади організації та діяльності Конституційного Суду України

 

План

  1. Конституційний Суд України - єдиний орган конституційної юрисдикції.
  2. Процедура формування Конституційного Суду України.
  3. Структура Конституційного Суду України.
  4. Порядок звернення до Конституційного Суду України.
  5. Розгляд звернень на засіданнях Конституційного Суду України.
  6. Процедура прийняття рішень дачі висновків Конституційного Суду України.

Методичні рекомендації

Правовий статус Конституційного Суду України як єдиного органу конституційної юрисдикції. Порядок утворення Конституційного Суду України. Порядок обрання Голови Конституційного Суду України та його заступників. Утворення Колегій суддів Конституційного Суду України. Організація роботи Колегій суддів Конституційного Суду України

Конституційне провадження в Україні: учасники, основні форми та етапи. Порядок звернення до Конституційного Суду України.

Порядок відкриття провадження справ у Конституційному Суді України. Порядок розгляду справ на пленарному засіданні Конституційного Суду України. Порядок прийняття та процесуальні вимоги до змісту рішень, ухвал і висновків Конституційного Суду України.

Особливості провадження окремих категорій справ у Конституційному Суді України.

Прийняття рішень та дача висновків Конституційним Судом України.

 

Заняття 7. Організація діяльності суб'єктів місцевого самоврядування

 

План

1. Поняття, система і принципи місцевого самоврядування в Україні.

2. Функції, повноваження і гарантії місцевого самоврядування.

3. Система, порядок формування і структура місцевих рад.

4. Форми і методи роботи місцевих рад.

5. Організація роботи постійних і тимчасових комісій місцевих рад.

6. Організація роботи сільських. селищних, міських голів, а також голів районних та обласних рад.

7. Виконавчі органи місцевих рад: структура, порядок утворення, форми і методи роботи.

8. Організація роботи депутатів місцевих рад.

 

Методичні рекомендації

Поняття і ознаки місцевого самоврядування в Україні. Система місцевого самоврядування в Україні Основи місцевого самоврядування. Принципи місцевого самоврядування. Функції і повноваження місцевого самоврядування. Гарантії місцевого самоврядування.

Представницькі органи місцевого самоврядування: їх система і порядок формування. Структура місцевих рад. Форми і методи роботи місцевих рад. Сесія – основна організаційна форма діяльності місцевих рад. Організація роботи постійних і тимчасових комісій місцевих рад. Організація роботи сільських. селищних, міських голів, а також голів районних та обласних рад. Виконавчі органи місцевих рад: структура, порядок утворення, форми і методи роботи. Організація роботи департаментів, управлінь, відділів інших виконавчих органів, апарату місцевих рад і апарату виконкомів. Служба в органах місцевого самоврядування. Органи самоорганізації населення. Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Організація підготовки і виборів депутатів місцевих рад. Організація роботи депутатів місцевих рад. Організація роботи депутатів місцевих рад у виборчих округах. Депутатські запити, звернення, запитання, порядок їх внесення і розгляду. Гарантії діяльності депутатів місцевих рад.

 

Заняття 8. Конституційні процесуальні засади здійснення безпосереднього народовладдя в Україні

План

1. Вибори як процес формування представницьких органів та обрання посадових осіб. Види виборів.

2. Законодавче регулювання порядку проведення виборів.

3. Виборчий процес: поняття, суб’єкти та стадії.

4. Поняття та види референдумів.

5. Законодавче регулювання порядку проведення референдумів.

6. Референдумний процес: поняття та стадії.

Методичні рекомендації

Конституційно-правові основи реалізації в Україні основних форм безпосередньої демократії.

Вибори, як процес формування представницьких органів. Класифікація виборів. Законодавче регулювання порядку проведення виборів. Джерела виборчого права України.

Поняття виборчого процесу. Засади виборчого процесу. Виборча кампанія та її стадії: підготовча, основна, агітаційна, підсумкова. Фінансове і матеріально-технічне забезпечення виборів.

Референдум - як інститут конституційного процесуального права України. Види референдумів.

Поняття референдумного процесу та його стадії. Особливості проведення всеукраїнського та місцевих референдумів.

 

Заняття 9. Конституційні процесуальні основи правового статусу особи

 

План

1. Конституційні процесуальні основи правового статусу особи.

2. Порядок набуття та припинення громадянства України.

3. Порядок надання, втрати та позбавлення статусу біженця.

4. Процедура реалізації особистих та політичних прав і свобод громадян України.

5. Порядок реалізації соціальних, економічних та культурних прав і свобод людини і громадянина в Україні.

6. Порядок реалізації конституційних обов'язків людини і громадянина в Україні.

Методичні рекомендації

Конституційні процесуальні основи правового статусу особи.

Порядок набуття та припинення громадянства України. Розгляд заяв і подань з питань громадянства України. Прийняття і виконання рішень у питаннях громадянства України. Порядок оскарження рішень з питань громадянства України.

Порядок виїзду і в’їзду в Україну. Надання статусу біженця, притулку іноземцям.

Процес реалізації конституційних прав і свобод громадян України.

Прийняття рішень про реалізацію основних прав і свобод громадян України. Організація виконання рішень про реалізацію конституційних прав і свобод громадян України.

 

Рекомендована література (см. стор. 25-32).

 

 

13. Самостійна робота студента

 

1. Предмет, джерела та система конституційного процесуального права:

- Джерела конституційного процесуального права.

- Конституційне процесуальне право як наука та навчальна дисципліна.

2. Загальнотеоретичні аспекти організації і діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні:

- Принципи організації і діяльності органів державної влади.

- Організаційно-правові та соціально-психологічні методи діяльності органів державної влади.

3. Правова, територіальна та матеріально-фінансова основи організації та діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування в Україні:

- Принципи адмінистративно-територіального устрою України.

4. Організація роботи Верховної Ради України та її органів:

- Правові форми діяльності Верховної Ради України.

- Організація роботи голови Верховної Ради України.

- Порядок утворення, система, склад та структура комітетів Верховної Ради України.

5. Законодавчий процес:

- Законодавча ініціатива: поняття, суб'єкти та процедура реалізації.

- Порядок підписання і оприлюднення (промульгації) законів.

- Повторний розгляд Верховною Радою України законів, повернених Президентом України.

6. Організація діяльності комітетів та тимчасових комісій Верховної Ради України:

- Організація роботи тимчасових комісій Верховної Ради України.

- Слухання у комітетах Верховної Ради України.

7. Організація роботи народних депутатів України:

- Депутатський запит та депутатське звернення.

- Організація роботи народного депутата України з виборцями.

8. Взаємовідносини Верховної Ради України з Президентом України, Кабінетом Міністрів України та судами:

- Відносини Верховної Ради України з Конституційним Судом України та судами загальної юрисдикції.

- Відносини Верховної Ради України з Кабінетом Міністрів України.

9. Організація діяльності Президента України:

- Процедура вступу на пост новообраного Президента України.

- Організація роботи Адміністрації Президента України.

- Організація роботи Ради національної безпеки і оборони України.

10. Організація діяльності виконавчої влади в Україні:

- Структура, функції та організація роботи апарату Кабінету Міністрів України.

- Структура центральних органів виконавчої влади.

- Порядок призначення й усунення з посад голів місцевих державних адміністрацій.

- Структура Харківської обласної державної адміністрації.

11. Конституційні процесуальні засади організації та діяльності Конституційного Суду України:

- Порядок формування Конституційного Суду України.

- Порядок підготовки справ до розгляду Конституційним Судом України.

- Акти Конституційного Суду України.

12. Організація діяльності суб'єктів місцевого самоврядування:

- Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

- Організація роботи органів самоорганізації населення.

- Гарантії діяльності депутатів місцевих рад.

- Голова районної, обласної, районної в місті ради: процедура обрання, повноваження, порядок дострокового припинення повноважень.

13. Організація роботи Верховної Ради та органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим:

- Організація роботи Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

- Організація роботи Ради Міністрів Автономної Республіки Крим.

- Організація роботи міністерств, державних комітетів та інших органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим.

14. Конституційні процесуальні засади здійснення безпосереднього народовладдя в Україні:

- Організація та проведення виборів народних депутатів.

- Організація та проведення виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів.

- Організація роботи Центральної виборчої комісії.

- Організація та проведення загальних зборів громадян за місцем проживання, місцевих ініціатив та громадських слухань як форми безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення.

15. Адміністративно-територіальний процес:

- Порядок зміни території України.

- Поняття та система адміністративно-територіального устрою України.

16. Конституційні процесуальні основи правового статусу особи:

- Порядок надання, втрати та позбавлення статусу біженця.

- Порядок реалізації конституційних обов'язків людини і громадянина в Україні.

Рекомендована література (см. стор. 25-32).

 







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 454. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия