Студопедия — ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ, ВИНЕСЕНИХ НА МОДУЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ, ВИНЕСЕНИХ НА МОДУЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ






Форми народного волевиявлення»

Тема № 4. Конституційно-правовий статус людини і громадянина в Україні

Поняття, структура та принципи правового статусу особи в Україні.

Громадянство і належність до громадянства України. Принципи громадянства України. Набуття та припинення громадянства України. Повноваження органів, що беруть участь у вирішенні питань громадянства. Виконання рішень, прийнятих з питань громадянства України.

Конституційно-правовий статус іноземців і біженців в Україні. Біпатриди та апатриди. Відповідальність іноземців в Україні. Депортація та екстрадиція іноземців. Особливості правового статусу зарубіжних українців.

Поняття, юридична природа, класифікація та зміст конституційних прав, свобод, законних інтересів та обов’язків людини і громадянина. Співвідношення індивідуальних і колективних прав.

Гарантії реалізації прав і свобод людини та громадянина. Механізм забезпечення конституційних прав і свобод людини і громадянина державними органами.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини: повноваження, акти реагування на порушення прав людини.

Судовий захист прав і свобод людини і громадянина. Порядок звернення до Європейського Суду з прав людини. Роль неурядових правозахисних організацій у захисті прав і свобод людини та громадянина.

Міжнародні стандарти в галузі прав людини.

ТЕМА № 5. Народне волевиявлення (вибори та референдум)

Поняття й суть народовладдя. Безпосередня демократія: поняття, конституційна природа, форма. Представницька демократія: поняття та форми.

Виборче право та виборча система: поняття, принципи. Стадії та суб’єкти виборчого процесу. Правове регулювання та порядок формування представницьких органів держави та місцевого самоврядування.

Вибори народних депутатів України. Вибори Президента України. Місцеві вибори.

Поняття та конституційно-правова регламентація референдумів. Види референдумів. Всеукраїнський та місцеві референдуми. Порядок призначення, організації та проведення референдумів.

Відповідальність за порушення виборчого законодавства.

 

змістовий Модуль 3.

«Конституційно-правовий статус органів державної влади в Україні»

Тема № 6. Конституційні основи організації і здійснення державної влади в Україні

Поняття та юридична природа державної влади. Структура конституційно-правового інституту державної влади.

Поняття органу держави, його ознаки та конституційний статус. Структура чинного законодавства про державні органи України.

Принципи організації та діяльності органів держави. Демократизація організації та діяльності державного апарату.

Система органів державної влади. Класифікація (види) органів державної влади.

Конституювання державних органів, формування їх кадрового складу. Способи формування державних органів.

 

 

Тема № 7. Законодавча влада в Україні

Законодавча влада в системі державної влади. Конституційна природа парламенту України.

Склад та структура Верховної Ради України. Принципи діяльності Верховної Ради України. Поняття та роль (функції) коаліції депутатських фракцій. Принципи формування, організації діяльності та припинення діяльності коаліції депутатських фракцій.

Функції та повноваження Верховної Ради України. Парламентські процедури: законодавча, установча, процедура здійснення парламентського контролю.

Акти Верховної Ради України. Закон у системі нормативно-правових актів. Класифікація законів та порядок набрання ними чинності.

Організація та порядок роботи Верховної Ради України. Сесія – основна організаційно-правова форма діяльності Верховної ради України. Апарат Верховної ради України.

Конституційний статус народного депутата України та правові гарантії його діяльності. Природа депутатського мандату.

Тема № 8. Президент України

Конституційна природа, місце та роль Президента України в механізмі державної влади.

Порядок обрання Президента України. Строк повноважень Президента України. Конституція України про підстави та порядок дострокового припинення повноважень Президента України.

Функції та повноваження Президента України. Повноваження Президента України в галузі міжнародних відносин, оборони та охорони правопорядку, прав і свобод громадян України.

Акти Президента України. Порядок проходження та опрацювання проектів указів і розпоряджень Президента України.

Конституційно-правові основи взаємовідносин Президента України з Верховною Радою України. Постійний Представник Президента України в Верховній Раді України.

Секретаріат Президента України. Представництво Президента України в АРК, його статус і організація роботи.

Тема № 9. Виконавча влада в Україні

Поняття та зміст виконавчої влади. Система органів виконавчої влади.

Кабінет Міністрів України в системі органів державної влади. Склад і порядок формування Кабінету Міністрів України. Повноваження Кабінету Міністрів України та підстави припинення його діяльності. Акти Кабінету Міністрів України. Організація роботи Кабінету Міністрів України.

Центральні органи виконавчої влади. Органи внутрішніх справ у системі органів виконавчої влади.

Правовий статус виконавчої влади в Автономній Республіці Крим. Організація роботи виконавчих органів Автономної Республіки Крим.

Поняття, система та структура місцевих державних адміністрацій. Організація роботи місцевих державних адміністрацій. Функції та повноваження місцевих державних адміністрацій. Акти місцевих органів виконавчої влади. Конституційні засади взаємовідносин місцевих органів виконавчої влади з органами місцевого самоврядування. Апарат місцевих державних адміністрацій.

 

Тема № 10. Конституційно-правові основи організації і функціонування судів та прокуратури в Україні

Конституційні принципи та засади правосуддя. Система судових органів України. Функції та повноваження судів загальної юрисдикції. Статус суддів. Призначення на посаду та звільнення з посади судді. Гарантії незалежності суддів.

Конституційна юрисдикція. Місце Конституційного Суду України в механізмі судової влади. Склад та порядок формування Конституційного Суду України. Повноваження Конституційного Суду України. Процедура розгляду справ Конституційним Судом України. Суб’єкти права звернення та подання до Конституційного Суду України. Організація роботи Конституційного Суду України та процедура розгляду ним справ. Акти Конституційного Суду України.

Конституційні основи організації та діяльності спеціалізованих судів.

Вища рада юстиції України: склад, порядок формування, основні функції та повноваження.

Місце прокуратури в системі органів державної влади. Система, функції та повноваження прокуратури. Акти органів прокуратури.

змістовий Модуль 4.

«Територіальний устрій та місцеве самоврядування в Україні»

ТЕМА № 11. Конституційно-правові основи

адміністративно-територіального устрою України

Поняття, система та принципи адміністративно-територіального устрою України.

Автономія: поняття, види, форми. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим. Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим. Загальна характеристика Конституції Автономної Республіки Крим. Порядок формування та структура Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Правовий статус депутатів Верховної Ради АРК. Постійні комісії, депутатські групи та фракції Верховної Ради АРК. Рада міністрів АРК та інші органи виконавчої влади АРК.

Столиця України: особливості політико-правового статусу.

Актуальні проблеми та перспективи вдосконалення адміністративно-територіального устрою України.

ТЕМА № 12. Конституційні засади місцевого самоврядування в Україні

Поняття, ознаки та історія становлення місцевого самоврядування в Україні. Основні наукові концепції місцевого самоврядування та найбільш поширені моделі місцевого самоврядування. Розвиток законодавства про місцеве самоврядування в Україні. Європейська Хартія про місцеве самоврядування.

Система місцевого самоврядування в Україні. Територіальна, матеріальна та фінансова основи місцевого самоврядування. Сфера компетенції місцевого самоврядування. Акти місцевого самоврядування.

Організація роботи місцевих рад. Структура, форми та методи роботи місцевих рад. Організація роботи депутатів місцевих рад. Організація роботи сільських, селищних, міських голів, а також голів районних та обласних рад. Виконавчі комітети: структура, порядок утворення, форми та методи роботи.

Гарантії діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Особливості здійснення місцевого самоврядування у місті Києві. Особливості статусу районних та обласних рад як органів місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст. Органи самоорганізації населення.

Сучасні проблеми та головні напрямки розвитку місцевого самоврядування в Україні.

ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ, ВИНЕСЕНИХ НА МОДУЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ

 

Передбачається провести 3 проміжних модульні контролі за підсумками вивчення тем, які входять до складу окремих модулів.

Кількість балів нараховується пропорційно кількості правильних відповідей. За виконання завдань, винесених на модульний контроль виставляється середній бал (сума балів у межах одного модуля поділена на два) – максимально – 40 балів.

СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ КУРСУ

Тема Лекції Семінарські та практичні заняття Індивідуальна робота Самостійна робота
Змістовний модуль I. "Загальні питання теорії конституційного права"
1. Конституційне право – провідна галузь національного права України        
2. Конституція України та її розвиток    
3. Конституційний лад і його закріплення в Конституції України -  
Модуль II. "Конституційно-правовий статус особи в Україні. Форми народного волевиявлення"
4. Конституційно-правовий статус людини і громадянина в Україні        
5. Народне волевиявлення (вибори, референдум)    
Модуль ІII. “Конституційно-правовий статус органів державної влади в Україні та місцевого самоврядування”
6. Конституційні основи організації і здійснення державної влади в Україні -      
7. Законодавча влада в Україні    
8. Президент України    
9. Виконавча влада в Україні    
10. Конституційно-правові основи організації і функціонування судів та прокуратури в Україні    
11. Конституційно-правові основи адміністративно-територіального устрою України -  
12. Конституційні засади місцевого самоврядування в Україні    
Усього годин        
           
Максимальний бал за аудиторну роботу на семінарському занятті:







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 476. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия