Студопедия — БОЛГАРСЬКА КУХНЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

БОЛГАРСЬКА КУХНЯ






Болгарська кухня складалася протягом багатьох століть. Її особливості зумовлювалися як природними умовами, так і багатовіковою історією. Особливе географічне положення Болгарії на Балканському півострові, тобто на роздоріжжі між Сходом і Заходом, Північчю і Півднем, відбилося як на культурі та традиціях болгар, так і на особливостях болгарської кухні. Протягом сторіч через Балканський півострів проходило безліч різних народів. Кажуть, що болгари зустрічали і проводжали весь світ, і весь світ сидів за болгарським столом.

Традиції різних народів увійшли в кулінарію болгар. Страви болгарської кухні подібні зі стравами вірменської і грузинської кухонь. Особливо близькі до болгарських такі страви, як харчо, піті, шашлик, люля-кебаб, бастурма, чахохбілі.

Минуле панування в Болгарії Османської імперії залишило глибокий турецький слід у назвах страв болгарської кухні: імамбадяли, кебапчета, таскебаб тощо. У великій пошані в болгар страви з овочів, баранина, кисле молоко, овечий і козячий сири, дарунки моря, запашні трави. Від турків у болгар залишилася також традиція готувати їжу на решітках відкритих вогнищ типу мангал (їхня загальна назва в Болгарії — скара). У скарі готують кебапчета, шашлики з баранини, кебаб, філе курчат, відбивні котлети, зрази, фаршировані солодким перцем, страви з дичини.

Національна болгарська кухня за багатьма своїх особливостях близька до кухні інших країн Балканського півострова, зокрема до югославської кухні.

Болгари є православними християнами, тому їх народні традиції схожі з усіма народами Європи. Традиційною релігією є східно-православне християнство (85% населення). Православне християнство з IX ст. є головною релігією країни. Сьогодні його сповідує 82,6% жителів. Протягом всієї історії Болгарії воно відігравало важливу роль у формуванні нації. В часи іноземного панування завдяки православної церкви болгари зуміли зберегти свою рідну мову, а багато в чому і культуру. Церква є автокефальною (адміністративно самостійною). Нею керує болгарський патріарх. Служби ведуться болгарською мовою. Кілька подій мають для болгарської сім'ї особливе значення: це хрещення дитини, перші кроки, які робить дитина, день народження, іменини, день заручин, заручини, весілля, будівництво нового будинку. На честь перших кроків дитини в кожній сім'ї влаштовується веселий бенкет. Під час сватання відбувається підношення частування святих угодників, це релікт язичницького обряду. Святим дякують за матеріальне благополуччя, міцне здоров'я, довге життя. І до кожного особливого свята у болгар є особливі страви.

Так само до одного з основних елементів національної культури можна віднести раціон і режим харчування (національну кухню), оскільки вони адаптовані до умов життя, побуту і способу занять. Національні ігри, пісні, танці та музика, в свою чергу, прищеплюють необхідні навички для засвоєння традиційних занять, військового мистецтва, виховують витривалість і терпіння. Одяг, предмети побуту, уклад життя - всі вони забезпечують оптимальне існування людини в умовах кочового чи осілого способу життя. Можна сказати, що весь комплекс самобутньої національної культури орієнтований на збереження фізичного та духовного здоров'я людини, що дозволяє йому вижити і відтворити здорове потомство, зберегти біологічну різноманітність природи.

Помідори, баклажани, перець усіх видів, цибуля, часник, запашні трави і пряності, маслинова і соняшникова олія, фрукти, горіхи, рис, риба й інші дарунки моря, овечий і козячий сир, кисле молоко, йогурт - от основні компоненти, використовувані болгарською кухнею. Популярні приправи — індійський горіх, чорний перець, гострий червоний перець крупного помелу, лаврове листя. Цибуля і чорний перець — це традиційний інгредієнти для приготування соусу.

Характерним для болгарської кухні є використання для приготування холодних закусок, супів і других страв кислого молока, кисляку, бринзи й овечого сиру. Болгарські кухарі, використовуючи бринзу в їжу, найчастіше піддають її тепловій обробці. Для цього бринзу змішують з вершковим маслом, загортають у пергаментний папір і прогрівають. У гарячому вигляді бринза набуває приємного смаку і аромату, стає ніжною, м'якою і соковитою. Використовуються різні соуси. Частіше винний, томатний, часниковий, молочний. Серед холодних закусок дуже поширені в Болгарії бутерброди з білого хліба із шинкою, ковбасою, м'ясом птиці і дичини, язиком, яйцем й іншими продуктами. Бутерброди з житнього хліба готують з анчоусами, ікрою лососевих і осетрових риб, сьомгою, білорибицею, а також зі шпиком.

У великій пошані в болгар овочі в будь-якому виді: смажені, тушковані, відварні, мариновані, солоні. Починаючи з травня, болгари не вживають стару картоплю: його заміняють овочами, чи рисом макаронами. Болгари, в основному, їдять м'ясо, картоплю, боби і салати, а запивають міцним спиртним. ("rakia" або "mastika"). На сніданок болгари їдять бутерброди. Обід - основний час прийому їжі в болгар. Найбільш популярні такі страви, як "кебаб" (м'ясо на рожні), "кебабче" (смажені м'ясні ковбаски), "сармі" (фаршировані виноградні листи), "топчеті супу" (суп-пюре з фрикадельками), "плакія" (риба або тушковане м'ясо з овочами), "сирен по шопськи" (блюдо з яєць, сиру, помідорів, запечене в горщику). Вечеряють болгари пізно увечері, зазвичай як сигнал переходу прийому аперитивів на більш серйозний вид спиртних напоїв. Можна по достоїнству оцінити болгарську кухню. Страви дійсно смачні - гострі приправи, велика кількість овочів, пікантний смак. Одна з основних її особливостей - одночасна теплова обробка продуктів на слабкому вогні. Це дозволяє зберегти поживні властивості, домогтися приємного аромату страв, оригінальних смакових сполучень. Цьому сприяє також використання різноманітних продуктів, приправ, рослинних та тваринних жирів. Приправи зазвичай додаються в помірних кількостях, їх призначення - відтінити основні смакові якості страви. За традицією болгари готують їжу на відкритих вогнищах типу мангалу (їх загальна назва в Болгарії - ськара), а також на плитах або в духових шафах (духовках). Продукти закладаються, як правило, в глиняний посуд.

Виноробство одне з найстародавніших ремесел болгарського народу. Перші виноградарі і винороби з'явилися на болгарських землях тисячоліття тому, і з тих пір нащадки успадкували цю майстерність.

З м'яса більше всього використовується баранина. Усі страви рясно присмачуються спеціями і приправами.

До найхарактерніших перших страв, крім уже згаданого таратора, відноситься чорба. Чорба готується з усіляких продуктів — овочів, грибів, квасолі, риби, птиці, м'яса. Крім того, дуже популярні курячий бульйон з яєчним жовтком, суп з овочів з макаронами, суп з кабачків, суп зі свинини з яблуками, суп з бараниною, харчо, розсольник, пюре з різних овочів і м'ясних продуктів. Основу других страв складають яловичина, баранина, свинина і м'ясо птиці. Переважним способом теплової обробки є тушкування. Болгарська кулінарія не визнає молочних супів із крупами. Неохоче їдять болгари страви з котлетної маси, холодник, борщ, сирники. Хліб - віддають перевагу білому.

Крім того болгарська кухня - регіональна. У різних регіонах країни можна знайти цікаві страви. Наприклад, Улюблені страви болгар - таратор (холодний літній суп з розведеного квашеного молока з дрібно нарізаними огірками, натертими горіхами і часником), кішкавал (овечий сир), луканка (плоска твердокопчена ковбаса), пастарма (в'ялене козяче м'ясо), лютениця (гострий соус із солодкого перцю), гювеч (баранина, тушкована з овочами), кебаб (телятина в томатному соусі), баниця (слоєний пиріг із бринзою). До речі, підсолену баницю з кислим молоком їдять у Болгарії як самостійну страву, по популярності вона може зрівнятися з борщем в українців чи пориджем в англійців. Приготувати її не складно. З борошна, солі і півтори склянок води замішують круте тісто, поділяють його на кульки, що витримують годину, після чого розкачують у прямокутні пласти міліметрової товщини. Кожен шар змазують розігрітою олією і сумішшю з яєць, молока і бринзи. Посипають шматочками дрібно нарізаного очищеного перцю. Залишилося згорнути тісто в рулет і укласти його на змазаний олією лист чи рядами в коло. Після цього випікати при помірній температурі до золотавого кольору.

Типово болгарські страви славляться своєю розмаїтістю і неповторними смаковими якостями. Шопський салат - болгарський національний салат зі свіжих помідорів і огірків, зверху посипаних дрібно натертою бринзою. Його часто подають у ресторанах Києва, хоча іноді він фігурує як "грецький". З других страв найпоширеніші баранина, телятина і свинина з капустою, котлети з свинини, відбивні, люля-кебаб, біфштекси, філе, шашлики і рагу з баранини. А також гювечі — страви з м'яса, рису й овочів, плакії — страви з овочів, цибулі, часнику і приправ, тушковані з додаванням рослинної олії, яхнії — тушковане м'ясо з овочами і цибулею чи тільки овочі з цибулею, кебаби — шматочки м'яса, засмажені на вертелі, ну і звичайно, кебапчета — короткі ковбаски з рубаного м'яса, засмажені на решітках над розпеченим вугіллям листяних дерев. А ще — голубці, фаршировані помідори і кабачки, омлети. Окремо до других м'ясних страв подають салати (з помідорів, огірків, баклажанів, стручкового солодкого перцю, стручкової зеленої квасолі, зеленого салату). У болгарській кухні широкий асортимент борошняних виробів — тістечок і тортів, при приготуванні яких використовують мед, мигдаль й інші горіхи, різні фрукти і ягоди. Фрукти і ягоди служать також основою для приготування солодких страв — суфле, парфе, пудингів, желе, компотів, сиропів та інших виробів. З гарячих напоїв улюбленим є кава, з холодних — лимонади, сорбети, крюшони. До різних свят болгари готують свої особливі страви. На День святої Мікульди — рибу. На проводи зими — півня. На день святого Георгія чи на Великдень — запікають ягня (м'ясо молодого ягняти вважається в Болгарії делікатесом і дуже корисною стравою).

У день міста чи села в Болгарії відзначають курбан (що з турецької — жертва, або пам'ятний день). У цей день жителі західної Болгарії смажать ягня, а східної — варять. М'ясо ягняти дуже ніжне. До нього подають сухе червоне вино. Болгари традиційно п'ють тільки сухе вино. Саме в Болгарії зберігся виноград сорту Пірамід, завезений сюди ще греками і фінікійцями (йому понад 3 тисячоріччя!). За болгарським столом спочатку п'ють міцні напої, розмовляю, потім подається друга страва і до неї легке сухе вино. На завершення обіду прийнято подавати чорну каву чи каву по-східному.

Отже, тушкована свинина з квасолею чи болгарський суп (чорба) із квасолі по-монастирськи - типові болгарські страви. А ще бринза по-шопськи, запечена в глиняному горщику, бринза з нарізаними помідорами і солодким перцем. І, ще одна особливість. Не дивно, що всюди на болгарському столі можна побачити помідори, - по їхньому вирощуванню та експорту Болгарія займає перше місце у світі.

Для туристів з Болгарії рекомендується:

З холодних закусок:

Олія, кефір, йогурт, сир; салати з томатів, огірків і інших свіжих овочів; перець фарширований; риба під маринадом; краби, креветки; солоні і мариновані огірки, помідори, гриби; ікра кабачкова, баклажанна; кури смажені; буженина.

З перших страв:

Бульйон курячий; щі з телятини, яловичини з овочами; харчо; розсольник; пюре з м'ясних продуктів і овочів; солянка рибна.

З других страв:

Котлети відбивні з баранини, телятини, свинини; шашлик з баранини, люля-кебабів, тава-кебаб, бастурма, рагу з баранини; долма; лангет, биточки по-київські; голубці; кабачки фаршировані, перець, помідори.

Окремо до других страв варто подавати зелений салат і салат з помидоров і огірків.

На десерт:

Свіжі і консервовані фрукти і ягоди; салати з фруктів; тістечка, торти; морозиво.

Після обіду рекомендується чорний кава і кава по-східному.

Зважаючи нате, що жителі Болгарії люблять додавати в їжу у великій кількості спеції і приправи, до столу варто окремо подавати оцет, томатні гострі соуси, червоний і чорний перець, часник, хрін, зелень петрушки і кропу і т.д..







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 1017. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия