Студопедия — Словацька кухня
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Словацька кухня






Словацька кухня відрізняється в залежності від регіону і тісно пов'язана з кухнями країн-сусідів, зокрема чеською та угорською.

Словацька кухня заснована на різних супах, кашах, варених і тушкованих овочах, смаженому і копченому м'ясі і молочних продуктах. Словацька кухня включає солоні і солодкі страви, приготовані з муки, зокрема галушки, бринзові галушки тощо. Серед спиртних напоїв популярні: словацьке пиво, вино. Широко вживаються мінеральні води.

Словаччина має в своєму розпорядженні багатий вибір точок харчування - від фешенебельних ресторанів і всіляких закусочних до затишних винних льохів і пивних, де окрім вина і пива ви знайдете широкий асортимент словацьких фірмових страв. Традиційні словацькі заклади - коліба (koliba) і курінь (salas). Це ресторани національної кухні, де місцеві страва готують у присутності замовника під звуки народної музики. Любителі вина користуються послугами вінарен (vinaren). Десерти, солодощі і легку закуску можна купити в цукарнях (cukraren). Щільніше годують в лаходках (lahodky). Раніше вони спеціалізувалися виключно на солодощах (морозиво, пампушки, тістечка), а зараз тут можна замовити салати, сандвічі, смаженого птаха, ковбаси, смажений сир. У будь-якій кав'ярні (kaviaren) подають міцну каву, зварену по-турецьки. Також можна замовити еспрессо з молоком або без, капучино, кава по-віденськи (із сливками і шоколадом) і гарячий шоколад. Чай може бути разним - чорний, фруктовий, з лимоном, з молоком.

Для словацької кухні характерні страви, приготовані з картоплі (zemiaky), капусти (kapusta), молочних (mlieko) продуктів (бринза, пареніца і ош-тепки (копчений овечий сир), м'яса (maso). Як і в Росії основою повсякденного харчування словацьких селян була каша (kasa або pn'varok), про яку словаки ще в початку XX ст. говорили: <Каша - маті наша>. На рівнинах Словаччини добре росте кукурудза. Її печуть, відварюють, їдять з медом (med) і маком, варять з роздробленого зерна кашу.

Салати (salat) - в літній сезон готуються в основному з помідорів і огірків, взимку додається кисла капуста.

Супи (polievky) тут вважають за краще готувати погустіше, заправляючи їх мукою, сметаною, жиром. Популярні капустянка (kapustniса) - суп з кислої капусти і копченини, приготований на повільному вогні, заправлений сметаною, грахова (hrachova) - густий гороховий суп з копчениною, картопляний, квасоляний (fazusa) і грибний (huby) супи.

Традиційні також страви з птаха (kurea) і риби (ryby). У містечку Словенски-гроб (Slovensky Hrob) восени влаштовується велике свято гастронома - Гусячий бенкет (husacie hody), коли дозріває молоде вино. У ресторанах Словаччини як фірмове страво готують гусака з локшамі (lokse, картопляні коржики).

Великі смажені круглі пампушки, посипані часником і сиром називають лонгоши (longosi).

Популярною є така страва австро-угорської кухні як халушки (halusky, галушки). Це дрібні (розміром не більше ніж кукурудзяне зерно) кульки з муки або з кукурудзяної муки, які відварюють, а потім перемішують з бринзою (bryndzove halusky) або сиром.

На десерт подають шуланци (sulance) з сиром, фруктами або варенням, посипані маком, горіхами і политі розтопленим вершковим маслом.

Словацьке пиво

Словацьке пиво менш відоме, чим чеське, проте нітрохи не гірше. У місцевих піварнях (pivaren) можна спробувати різноманітні сорти як світлого, так і темного пива. Як і інші слов'янські народи, словаки варили пиво відвіку. Ще в XI-XII вв. кожен господар мав право самостійно виготовляти пиво на своєму подвір'ї. У XIV-XV вв. крупними центрами пивоваріння сталі міста Банська Бістріца, Прешов, Братислава, Кошице, Тренчин. У XVIII-XIX вв. розвиток міського виробництва, зростання і концентрація населення стимулювали пивоварну справу. Проте сучасна словацька пивоварна промисловість в її нинішньому вигляді склалася в 1970-х рр., витримавши жорстку конкуренцію з чеською. Старий словацький пивзавод знаходиться в місті Банська-штявніца і варить пиво з 1473 р. Перерва в роботі підприємства трапилася лише один раз і припала на 1944-1945 роки: пивоварня була майже до підстави зруйнована німецькими військами. Проте вже 13 вересня 1945 р. пивовари знов порадували земляків своєю продукцією - пивом Staiger. Нині це приватна компанія. Пиво Zlaty Bazant (<Золотий фазан>) добре відоме в Росії і по всій Європі. Його випускає один з найбільших пивоварних заводів Словаччини, розташований в містечку Хурбано-во (з 1995 р. належить нідерландській компанії Heineken). Тут же виготовляють прекрасне пиво класу <преміум> - Kelt (<Кельт>) в оригінальній пляшці-фляжці. Спробувати його можна і в Москві. Достовірно відомо, що пивоварня в місті Топольчани існувала вже в 1342 році. Світле, з помірним змістом алкоголю (близько 5%) пиво Topvar (<Топвар>), виготовлене на цьому заводі, напевно запам'яталося росіянам відмінним смаком і фривольною етикеткою, що друкувалася лише для пляшок, що йшли на експорт (у Словаччині <Топвар> оформлений стримано, в класичному стилі). Topvar був офіційним пивом літніх Олімпійських ігор в Сіднеї в 2000 р. Одна з найбільш відомих марок словацького пива - Saris (<Шаріш>) з міста Вельки-ша-ріш (власник підприємства - південноафриканська SAB). Небезпідставно рекламний слоган цієї марки звучить так: <Що в моді Париж, то в пиві <Шаріш>. Перший сучасний словацький пивоварний завод заснований в місті Мартіні в 1891 р. <вождем> словацьких пивоварів Йо-зефом Цапко. Пиво Martiner (<Мартінер>) швидко завоювало симпатії публіки. Особливо хороший Martiner портер, який часто подають в пивних барах і колібах. На початку 1990-х рр. Martiner почав експортуватися і до Росії, де теж знайшов своїх шанувальників. Проте кілька років тому постачання припинилися. Вельми цікавий сорт <Різані> - суміш з темного і світлого пива. Швидко завойовує популярність і Urpin (<Урпін>), добре витримане світле або темне пиво, яке готують в місті Банська-Бістріца з першокласного солоду і хмелю. Світлий Urpin чимось нагадує чеський <Плзенський праздрой>, темний, - <Гіннес>, але слабкіше за них. У різних видах Urpin зміст алкоголю складає від 3,3 до 5,6%. Проводять його з 1501 р.

При виготовленні овечого сиру утворюється сироватка - жінчица (zincica), дуже популярний в Словаччині напій, який п'ють кислим або з цукром.

На десерт подають палацинки (palacinky) - млинчики з шоколадом, джемом або із сметаною і сливками; штрудель (strudla) -рулет з тонкого тесту з начинкою з яблук з додаванням горіхів, який по-словацки називається zavin, тобто рулет; фруктовий торт, покритий желе, - овоцне рези (ovocne rezy).

Алкогольні напої

Fernet - цей вигук можна почути всюди, в будь-якому селі, в готелі, ресторані, коли замовляєш стаканчик словацького вина. Воно означає: <Чого бажатимете, будь ласка!>. Що ж вибрати? Східна Словаччина спеціалізується на виробництві вина токаю. Виноградники в околицях Братислави дають урожай для легкого столового білого і червоного вина. Молодь і жінки люблять Fernet - своєрідний лікер міцністю до 35°, що змішується з тоніком (ще його чомусь називають <баварським пивом>). Серед алкогольних напоїв ви знайдете сливовицю - добре очищений сливовий самогон (фортеця може досягати 52°!), а також різні фруктово-ягідні горілки - грушковіцу, маліновіцу. Суто туристичний напій, що подається в багато колибах на словацьких курортах: <Татранський чай> - спирт, що наполіг на травах, який офіціант підпалює при подачі на стіл.

Самі словаки віддають перевагу боровічку (настоянка типу джина 40-45°).

Література

27. Волощук Г.А. Нечепоренко А.В. Особливості кухонь народів світу – К.: Техніка, 1992. – 195 с.

28. Ковалев М.І., Сальникова Л.К. Технология приготовления пищи. М.: Экономика, 1988.

29. Колошова. С. Всеобщая кулинария. Древние традиции и современные рецепты. – М.: Эксмо, 2006. – 512 с.

30. Кулинарные рецепты национальных кухонь СССР и зарубежных стран. Под ред. Челищева А.Г. – Москва, 1990. – 95 с.

31. Новженов Ю.М., Сопина Л.Н. Зарубежная кухня: Практ. пособие. – М.Высш. шк., 1990. – 288 с.

32. Педротті В. Кухні народів світу: Понад 500 найкращих рецептів.: Пер. з італ. – К.: Махаон-Україна, 2001. – 636 с.

33. Похлебкин В.В. Большая энциклопедия кулинарного искусства. Все рецепты В.В. Похлебкина. – М.: Центрополиграф, 2007. – 975 с.

34. Похлебкин В.В. Национальные кухни наших народов. - М. Центрполиграф, 2004.

35. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий. – М. Экономика, 1982.

36. Тютюник А И., Новоженов Ю.М. Советская национальная и зарубежная кухни. – М. Высш. шк., 1977. – 383 с.

37. Фельдман И.А. Атлас кулинарной мудрости. – К.: Рекламбюро, 1990. – 542 с.

38. Фельдман И.А. Кулинарная мудрость (Кухня народов мира). – К.: Реклама, 1973. – 280 с.

Т.2.9.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 2196. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия