Студопедия — Методи оцінки якості продукції
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методи оцінки якості продукції






 

Методи оцінки показників якості продукції підрозділяються на дві групи:

1. У залежності від способу одержання інформації:

1.1. Вимірювальний метод - припускає використання при оцінці якості продукції технічних засобів контролю.

1.2. Реєстраційний метод заснований на спостереженні, реєстрації і підрахунку кількості предметів, випадків. Можуть визначаться такі показники як безвідмовність, патентно-правові, стандартизація, уніфікація

1.3. Органолептичний метод припускає аналіз сприйняття органами почуттів людини споживчих властивостей товару. Точність і вірогідність знайдених значень залежать від кваліфікації, навичок і здатності осіб, що їх визначають.

1.4. Обчислювальний метод ґрунтується на застосуванні спеціальних математичних моделей. В основному використовується при визначенні показників якості нових товарів.

2. У залежності від джерел одержання інформації:

2.1. Традиційний - оцінка якості продукції в спеціалізованих підрозділах).

2.2. Експертний - реалізується групою фахівців, наприклад дизайнерів, дегустаторів, частіше використовується для оцінки естетичних показників якості.

2.3. Соціальний - ґрунтується на визначенні якості продукції на основі сприйняття споживачів.

10.4. Система управління якістю продукції на підприємстві

 

Управління якістю – дії, здійснювані при створенні і експлуатації чи споживанні продукції, з метою встановлення, забезпечення і підтримки необхідного рівня її якості.

На якість продукції впливає багато факторів, і всі їх необхідно враховувати при рішенні проблеми підвищення якості продукції на підприємстві, тобто рішення цієї проблеми вимагає комплексного підходу.

Система управління якістю – сукупність органів і об’єктів управління, взаємодіючих за допомогою матеріально-технічних і інформаційних засобів під час управління якістю продукції.

Уперше такий підхід був здійснений у 60-х роках, на підприємствах м.Саратова, де була впроваджена так звана система БИП - система бездефектного виготовлення продукції. Основний акцен у цій системі робився на безпосередніх виготовлювачів. Був розроблений і застосований критерій оцінки якості праці - це відсоток здачі продукції з першого пред'явлення.

Однак саратовская система при всіх достоїнствах, а вони проявилися досить яскраво і швидко, мала і ряд недоліків. Зокрема, вона не дозволяла контролювати і керувати рівнем розробок і проектування виробів, не охоплювала інші стадії їхнього життєвого циклу - реалізацію й експлуатацію. Відносно обмежена була і сфера застосування системи. Але ефективність її позитивних елементів підштовхнули інші підприємства на пошук більш прогресивних систем.

У 1957 - 1958 р. на підприємствах м. Горького з'явилася система КАНАРСПИ (якість, надійність, ресурс із першого виробу). У ній, поряд з елементами бездефектного виготовлення продукції і здачі її з першого пред'явлення увага зверталася на управління якістю виробів у період їхнього проектування і впровадження у виробництво.

Ярославські і кременчуцькі машинобудівники в 1963 р. розробили і впровадили систему НОРМ (наукова організація робіт зі збільшення моторесурса двигуна). У ній враховувався досвід саратовців і горьковчан. Але був введений і новий важливий елемент - управління зв'язками, між споживачами і проектувальниками двигуна.

Наступний етап - це створення і застосування системи бездефектної праці (СБТ) на підприємствах м. Львова в 1964 р. Її суть полягала в тім, що критерієм оцінки праці працівників є коефіцієнт якості праці не тільки виробничників, але і працівників усіх служб підприємства, не тільки окремих виконавців, але і колективу.

У 1972 - 1973 р. на підприємствах міст Львів, Краснодар, Дніпропетровськ склалася вже комплексна система управління якістю продукції /КСУКП/ - сукупність технічних, організаційних, економічних, соціальних заходів, регламентованих стандартами підприємства і діючих у часі безупинно. Система давала можливість планомірно впливати на фактори, що впливають на техніко-економічні і естетичні властивості продукції на всіх стадіях її життєвого циклу.

На попередньому етапі проводилися наукові розробки, видавалися книги, монографії, тобто йшов процес нагромадження знань, як у теорії, так і на практиці.

Десятиліттями в нас витрачалися величезні кошти на пошук способів і методів підвищення якості продукції, був посилений вихідний контроль, однак усі вжиті заходи і спроби кардинально вирішити проблему якості в країні, в умовах командно-адміністративної економіки, закінчилися невдачею, оскільки не був задіяний найбільш діючий, надійний і випробуваний сторіччями метод - оцінка якості самими покупцями на ринку в умовах конкуренції між товаровиробниками.

У період переходу до ринку проблемі якості, не приділялося належної уваги ні з боку держави, ні на самих підприємствах.

Перехід на ринкові відносини істотно не відбився на якості продукції, що зв'язано з наступними причинами:

· у країні не створені умови для конкуренції;

· відсутня національна програма по досягненню високого рівня якості;

· багато керівників підприємств не адаптувалися до ринкових умов;

· слабка роль держави, її законодавчих і виконавчих органів у створенні умов і передумов для підприємств із метою підвищення якості продукції.

У зв'язку з загостренням екологічних проблем, як у нашій країні, так і в усьому світі особливе значення для конкурентноздатності продукції здобувають такі ознаки якості, як безпека для життя населення й екологічна чистота продукції. Усе це підвищує роль управління в цілеспрямованому впливі на якість.

Однак, як показала вітчизняна і світова практика, узяті самі по собі ні керування якістю, ні уведення всеосяжного тотального контролю якості, здійснюваного державними органами і підприємствами, не можуть кардинально вирішити цю проблему, якщо вони не сполучаються з ринковим контролем.

В даний час необхідність створення, впровадження і сертифікації сучасних систем управління якістю продукції стали усвідомлювати багато керівників вітчизняних підприємств.

Зараз усі системи якості і всі підходи в цій області можна розділити на два класи: системи по стандартах ISО серії 9000 і "загально фірмові системи якості".

У відповідності зі стандартами ISО серії 9000 головна цільова установка системи якості - забезпечити якість, необхідну споживачу.

Концепція загальнофірмової системи якості передбачає постійне поліпшення якості. Загальнофірмова система якості продукції одержала широке поширення, зокрема, на японських підприємствах. Основні правила роботи по цій системі:

· нуль дефектів;

· попередження дефектів, а не їхнє усунення;

· усі виробничі відносини між підрозділами, а також між персоналом підприємства розглядаються і будуються як відносини споживача і постачальника;

· постійне навчання персоналу управлінню якістю.

Для вітчизняних підприємств ближче система управління якістю по стандартах ISО серії 9000, тому вона й одержує усе більше поширення.

Упровадження системи управління якістю дозволяє вирішити на підприємстві наступні задачі:

· забезпечити стабільний випуск високоякісної продукції;

· збільшити обсяг виробництва і знайти ринки для її реалізації;

· підвищити можливі продажі продукції по більш високих цінах;

· вирішити проблему конкурентноздатності продукції і стійкого фінансового положення.

 

 







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 588. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия