Студопедия — Лекція 4. Ґрунтовий покрив, рослинність і тваринний світ Європи. Особливості просторової диференціації природи Європи та фізико-географічне районування.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лекція 4. Ґрунтовий покрив, рослинність і тваринний світ Європи. Особливості просторової диференціації природи Європи та фізико-географічне районування.






Характеристика ґрунтового покриву, рослинності й тваринного світу. Загальні особливості поширення у зв'язку з історією розвитку природи й сучасними фізико-географічними умовами. Зв'язки європейської флори та фауни із органічним світом інших материків й частин світу; спільні види. Основні типи ґрунтів Європи; ареали простягання й напрями зміни типів ґрунтів, фактори, що її визначають. Зональні та азональні типи ґрунтів. Взаємозв'язок типів ґрунтів й типів рослинного покриву. Напрями та інтенсивність використання основних типів ґрунтів. Флора і фауна. Особливості висотної поясності ґрунтового покриву та рослинності гірських систем. Земельні, рослинні й тваринні ресурси. Культурна рослинність.

Людина. Час і шляхи початкового заселення людиною території Європи. Основні райони місцезнаходження пращурів сучасної людини. Густота населення й ступінь зміни природних умов під впливом господарської діяльності.

Природні ресурси. їх використання й охорона. Екологічні проблеми Європи.

Особливості просторової диференціації природних умов Європи. Роль зональних й азональних умов у просторовій диференціації природи. Географічні пояси та природні зони Європи: зона арктичних пустель, тундри та лісотундри, тайги, мішаних лісів, широколистяних лісів, лісостепова та степова зона, напівпустель та пустель, зона вічнозелених твердолистяних лісів і чагарників. Секторність природних зон. Висотна поясність. Характерні риси європейських ландшафтів, особливості їх поширення.

Схема фізико-географічного районування Європи. Принципи та критерії виділення й проведення меж субконтинентів, фізико-географічних країн та областей. Поділ території Європи на субконтиненти (групи країн): Європейський сектор Арктики і Субарктики (Арктичні острови), Північна та Середня Європа, Південна Європа та Середземномор'я, Східна Європа. Фізико-географічні країни і області.

Лекція 5. Регіональний огляд природи Європи

1. Європейський сектор Арктики і Субарктики (Арктичні острови). Положення та межі Європейського сектору Арктики і Субарктики як субконтиненту (групи країн). Спільність рис природи і фактори, що їх зумовлюють. Острівний характер суходолу.

Європейсько-Арктична льодовиково-острівна країна (архіпелаг Шпіцберген, Земля Франца-Іосифа та Нова Земля). Історія формування території. Геологічна будова і рельєф островів; кріогенна морфоскульптура. Клімат та сучасне зледеніння. Ґрунтовий покрив та рослинність. Фауна. Природні комплекси. Природні ресурси островів й узбережних вод. Екстремальні умови господарського освоєння; охорона природи.

Ісландська вулканічно-острівна країна. Розміри та географічне положення. Особливості формування у зв'язку із розвитком Серединноокеанічного хребта. Давній і сучасний вулканізм, його відображення у рельєфі. Клімат і сучасне зледеніння різних областей острова. Ґрунти і рослинність. Своєрідність природних умов та ресурсів, їх господарське використання.

2. Північна та середня Європа. Фізико-географічне положення. Загальні особливості природи, пов'язані із положенням у приокеанічному секторі помірного поясу (переміщенням повітряних мас та їх впливом на природні умови) й-особливостями рельєфу. Фізико-географічні країни Північної та Середньої Європи.

Феноскандія (Феноскандинавська гірсько-рівнинна країна). Положення та межі з іншими фізико-географічними країнами. Геологічна будова і рельєф; розломна тектоніка. Гори та рівнини в межах Балтійського кристалічного щита. Специфічні типи морфоструктур країни. Вплив плейстоценового зледеніння на формування природних комплексів Феноскандії. Клімат та його особливості. Внутрішні води й сучасне зледеніння (льодовики скандинавського типу). Загальні типи природних комплексів; висотна поясність. Своєрідність та вразливість природних комплексів. Фізико-географічні області. Багатство природних ресурсів та їх використання.

Середньоєвропейська рівнинна країна. Особливості фізико-географічного положення та фактори, що визначають межі країни. Геологічна будова, мозаїчність рельєфу. Кліматичні особливості та зміни кліматичних умов із заходу на схід. Внутрішні води; поозер'я та заболочення території. Сучасні природні комплекси широколистяних та мішаних лісів, вплив на їх формування морських басейнів і материкового зледеніння. Особливості використання природних ресурсів в умовах значного антропогенного навантаження. Унікальність природних (болотних) об'єктів, які знаходяться під охороною.

Герцинська Європа і Британські острови. Положення та межі з іншими країнами. Різноманітність типів берегового рельєфу. Характерні особливості геологічної будови і орографії та їх вплив на формування мозаїчності всіх компонентів природи й природних комплексів. Кліматичні умови та специфічні риси клімату, що формуються під впливом Атлантичного океану. Типи природних комплексів зони широколистяних лісів; висотна поясність. Природні ресурси, їх багатство та господарське використання. Антропогенні природні комплекси.

3. Південна Європа та Середземномор’я. Фізико-географічне положення регіону. Загальні особливості природи, обумовлені положенням в межах геоструктур Альпійсько-гімалайського геосинклінального поясу, спільністю палеогеографічного розвитку, переважанням гірського рельєфу та іншими факторами.

Альпійсько-карпатська гірська країна. Фізико-географічне положення. Особливості геологічного розвитку й формування рельєфу під впливом давнього і сучасного зледеніння, нівальних процесів. Гірський рельєф та його вплив на формування природних особливостей країни. Кліматичні умови. Дунай - головна річкова система та важлива водна артерія регіону; дунайські рівнини. Озера й зледеніння. Зональні комплекси рівнинних територій. Висотна поясність. Природні ресурси та напрямки їх використання. Антропогенний тиск і його наслідки.

Кримсько-Кавказька гірська країна. Фізико-географічне положення й межі. Загальний план орографічної будови у зв'язку з особливостями історії геологічного розвитку; чітка її обумовленість геоструктурними елементами. Неотектонічні рухи. Основні типи морфоструктур і морфоскульптур; розвиток грязьового вулканізму: причини та особливості поширення. Корисні копалини. Різноманітність кліматичних умов, зумовлена положенням країни на межі помірного та субтропічного кліматичних поясів й різнорідністю підстилаючої поверхні. Місцеві типи клімату та несприятливі кліматичні явища. Нерівномірність розподілу внутрішніх вод; причини повної відсутності водостоків в окремих районах. Озера й сучасне зледеніння. Строкатість й особливості поширення ґрунтового покриву. Видова різноманітність, багатство реліктових й ендемічних форм рослинного покриву і тваринного світу. Розвиток ландшафтів й структура висотної поясності. Природні ресурси та головні напрямки їх господарського використання; ступінь освоєння території країни.

Середземноморська рівнинно-гіоська країна. Фізико-географічне положення та межі. Середземне море та його роль у формуванні природи країни. Особливості формування поверхні в складі Альпійсько-гімалайського (Середземноморського) складчастого поясу; складність тектоніко-орографічної будови (поєднання у будові давніх палеозойських структур із молодими альпійськими). Інтенсивні диференційовані неотектонічні рухи. Загальні риси орографії, типи морфоструктур. Вулканізм і сейсмічність; карст. Регіональні особливості середземноморського клімату; бар'єрна роль гірських систем. Внутрішні води. Висотна поясність. Своєрідність природних комплексів. Зміна первинного рослинного покриву під впливом тривалої господарської діяльності людини; вторинні рослинні формації - маквіс (маккія), гарига, томілляра, фригана, шибляк та ін.

Фізико-географічні області та їх коротка характеристика: 1) Піренейський півострів та сусідні острови (Західне Середземномор'я), 2) Апеннінський півострів і прилеглі острови (Центральне Середземномор'я) та 3) Балканський півострів й сусідні острови (Східне Середземномор'я). Особливості природи острівної, напівострівної та материкової частин регіону. Багатство природних ресурсів: напрямки їх використання та проблеми охорони.

4. Східна Європа. Положення та межі. Загальні риси природи у зв'язку із фізико-географічним положенням (у внутрішній частині материка) й орографічними особливостями території.

Східно-Європейсьиа рівнинна країна. Фізико-географічне положення й кордони; загальні риси природних умов. Історія геологічного розвитку. Вплив четвертинної історії на формування рельєфу і сучасних природних комплексів, типів морфоскульптур. Зв'язок тектонічної будови з орографією. Типи морфоструктур, фактори їх формування й закономірності поширення. Характерні риси клімату та закономірності його зміни по території країни. Характеристика клімату за окремими елементами (температура, тиск, опади). Коефіцієнт зволоження та прояв континентальності. Кліматичні області. Внутрішні води: річкова сітка та її особливості; джерела живлення річок, водний режим та риси стоку. Озера, болота, ґрунтові води: закономірності їх поширення. Ґрунтовий покрив, рослинність і тваринний світ; загальні закономірності їх поширення у зв'язку з історією розвитку природи та сучасними фізико-географічними умовами. Класичний прояв зональності й характеристика природних зон. Фізико-географічне районування. Природні ресурси країни та ступінь їх освоєння, проблеми раціонального використання й охорони природи. Екологічні проблеми.

Уральська гірська країна. Особливості й специфічність фізико-географічного положення та його вплив на формування основних рис природи як самої Уральської гірської країни, так і Сибірської частини Азії. Історія геологічного розвитку, етапи формування рельєфу. Орографічна будова і геоморфологічні особливості (морфоструктури та морфоскульптури). Тектонічні структури, поздовжній характер їх простягання, унікальність та багатство корисних копалин Уралу. Клімат і його різноманітність у зв'язку із меридіональним простяганням гір (бар'єрна роль гірської системи, відмінності клімату західного і східного макросхилів; зміни у широтному та висотному напрямках). Основні річки: характер долин, особливості живлення й водного режиму, господарське значення. Озера; підземні води. Сучасне зледеніння, багаторічна мерзлота. Особливості фунтово-рослинного покриву. Тваринний світ. Висотна поясність. Фізико-географічне районування. Природні зони. Природні ресурси: проблеми раціонального використання й охорони.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 103. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия