Студопедия — Тема: Фотосинтез.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема: Фотосинтез.

Вегетат. Нервов. С-ма включає:сим пат, парасимпат, метасимпат.нерв.с-ми

Симпат.нерв.с-ма виконую адаптивно-трофічну ф-ю, тобто регулює обмін речовин,трофіку і збудливість усіх органів і тканин тіла, забезпечуючи тим самим адаптацію організму до нових умов життя.Здійснює наступний вплив(збуджуюча дія):сприяє розширенню зіниці,секреції густої слини, пригніченню секреції великих травних залоз, послабленню перистальтики ШКТ,звуженню судин, підвищенню артеріального тиску,глікогенолізу, ліполізу.підвищенню працездатності, підвищенню активності.Парасимпат. с-ма характериз. Протилежним ефектом(гальмівна дія). Метасимпат- с-ма як збуджує так і гальмує моторику ШКТ, його секреторну та інкреторну функції, впливає на скоротливу функцію міокарда.

Варіант 11

1.Плацента утворює 2 групи гормонів білкові та стероїдні.До білкових належать хор іонічний гонадотропін,релаксин,плацентарний лактогенний гормон(соматомамотропін).До стероїдних належить прогестерон і естрогени.Хоріонічний гонадотропін-глюкопротеїд,фізіологічне знач.-стимулюює ріст фолікулів яєчників,зумовлює овуляцію дозрілих фолікулів,стимулюює утв. Прогестерону в жовтому тілі яєчників,має також антиалергічну дію.плацентарний лактогенний гормон-білковий гормон,фізіологічна роль-здатність впливати на молочні залози вагітної.релаксин-пептидний гормон,фізіол. Роль-зниження тонусу мязів матки,готує до пологів.

2. Гонадотропіни. До них належать фолікулостимулювальний (фолітотропін) і лютеїнізучий (лютропін) гормони. Вказаним гормонам не властива стаетва специфічність, вони є як у жінок, так і у чоловіків. Загалом у організмі практично всі етапи морфологічного розвитку і функціональної активності статевих залоз є наслідком синергічної дії фолітропіну і лютропіну.Під впливом фолітропіну в яєчнику стимулюється ріст везикулярного фолікула і його оболонок, секреція фолікулярної рідини. Цей гормон впливає на утворення чоловічих статевих клітин – сперматозоонів. Лютропін потрібен для росту фолікула яєчника на стадіях, які передують овуляції, і власне овуляції, тобто для розривання оболонки дозрілого фолікула і виходу з нього яйцеклітини, а також для утворення жіночих статевих гормонів андрогенів.У середній частці аденогіпофіза утворюється гормон меланотропін, або інтермедін. Він впливає на пігментний обмін. Якщо, наприклад, у жаби зруйнувати гіпофіз, то через деякий час у неї стане світліший колір шкіри.

5. Вазопресин виконує в організмі дві функції: 1) стимулює вплив гормона на гладкі м'язи артеріол (через V1-рецептори), що призводить до підвищення їх тонусу і артеріального тиску; 2) посилює реабсорбцію (зворотнє всмоктування) води з дистальних відділів канальців нирок у кров, що супроводжується зменшенням продукції сечі в нирках (антидіуретична дія гормону – через V2-рецептори). Для пресорної дії потрібна велика концентрація гормона. Зменшення утворення вазопресину в гіпоталамо-гіпофізарній системі є причиною розвитку нецукрового діабету. Хворі, які страждають на нецукровий діабет, п'ють багато води, страждають від спраги, виділяють більшу кількість сечі (слабоконцентрірованной).

6.так,здача іспиту може збільшити рівень цукру в сечі,тому що при емоційному збудженні виділяється гормон надниркових залоз адреналін. Адреналін викликає скорочення радіальних м’язів райдужки, і таким чином розширює зіниці. Адреналін впливає на обмін вуглеводів, жирів, білків. Він сприяє перетворенню глікогену печінки у глюкозу. При емоційному напруженні може виникнути адреналінова гіперглікемія – збільшення вмісту глюкози у крові.цей гормон також називають гормон тривоги

8. переиферичні нерви скл.з двох послідовно зєдн.груп нейронів: прегангліонарних,постгангліонарних,б)вогнище вість виходу нервових волокон(тобто певні ділянки)в)вегетативні нервові волокна інервують всі органи і системи.Вегетативна НС поділяється на симпатичну нс,мета симпатичну нс,парасимпатичну нс.Парасимпатична і симпатична системи є антагоністами.Симпатична інервує все крім шкт,а парасимпатична гальмує все,крім шкт.

Варіант 12 продовження

5. Кретинізм – крайня ступінь гіпотериозу. Характеризується низьким зростом, поруш пропорцій тіла, неадекватна психіка, сповільнення статевого дозрівання, відкритий рот
мікседема – хар сповільненням частоти серцевих скорочень, зниж обміну реч, мерзлякуватість,набряк обличчя,загальмованість, сонливість,порушення травлення.

Ендемічний зоб –збільшення щит залози внаслідок розростання її тканин

Ідіопатичний нетоксичний колоїдний зоб – поруш техніки захоплення йоду, ф-ції пероксидазної системи.

6. Щит залоза. Секреторна ф-ція щит зал регулюється через гіпоталамо-гіпофізарною тиреоїдною віссю. При зниженні т3,т4 стим виділ гіпоталамусом тиреотропіну релізинг гормонів ліберину що підвищує секрецію аденогіпофіза під впливом ттг зростає активність захоплення йоду щит зал включаючи йод у тиреоглобулін і звільнення гормонів із залози.
При дефіциті йоду під впливом ТТГ (титеротропні гормони) збільш к-сть фолікулів щит зал і зб їх розміри.

 

7. Мета:Продемонструвати участь АНС в регул вісцеральних ф-цій організму.
У піддослідного в сидячому положенні визнач пульс за 15 сек. Потім піддослідний зводить осі очних яблук досередини на протязі 15 сек. При цьому знову визнач пульс. Робимо порівняння.

 

8. 1) Симпатичний – тіла прегангліонарних симпат нейронів розташ у бокових рогах сірої речовини спинного мозку на відстані від 1-2 грудних до 2-4 поперикових сегментів. Прегангліонарні волокна покидають спин мозок і зак в спінальних гангліях (паравертебральні ганглії) в них розміщ тіла постгангліонарних нейронів. Постгангліонарні волокна виход із гангліїв і закінч в робочих органах.
Ефектори що іннервують симпатичну НС: гладкі мязи—вн органи і судини, міокард, залози, підшкірна жирова клітковина; соматичні структури—скелетні мязи, мозок, органи відчуття.
2) Парасимпатичний – тіла прегангліонарних парасимпатичних нейронів розташовані у середн (ядро Якубовича-Вестфаля-Едінгера),довгастому (7,9,10 пари черепних нервів) мозку, в сакральних сегментах спин мозку. Парасимп волокна покидають мозок і перериваються в стінці робочого органа—бічне розміщ парасимпат ганглій знах тіла постгангліонар нейронів. Короткі забезпечують регуляцію робочого органа. В сфері іннервації парасимпат знаходиться: гладка мускулатура, залози органів травлення, очні мязи, серце, легені, видільні і статеві органи.

3)Метасимпатичний – В стінці порожнистих органів (стравохід, шлун,12 кишка) знах. сплетення і ганглії. Елементи метас НС мають здатність до автоматії (здатність до самозбудження).

 

Тема: Фотосинтез.

I. Фотосинтез – процесс образования органических веществ растениями из углекислого газа и воды с использованием энергии Солнца.

Происходит в хлоропластах, содержащих фотосинтезирующий пигмент – хлорофилл (похож на гем гемоглобина, только с Mg).

В результате световая энергия переходит в энергию химических связей.

II. Уравнение фотосинтеза:

6CO2 + 12H2O ХЛОРОФИЛ C6H12O6 + 6H2O + 2824,06 кДж

III. К фотосинтезу способны:

- растения (высшие и водоросли)

- животные жгутиковые (эвглены)

- цианобактерии.

IV. Фотосинтез

 

 

Световая фаза Темновая фаза

1. Энергия света выбивает из хлорофилла 1. Из СО2 и атомарного Н (на НАДФ),

электроны. используя энергию АТФ, образуются углеводы:

2. Фотолиз воды - глюкоза

2H2O 4 H+ + O2 + 4е - крахмал

3. Нейтрализация Н+ и накопление - целлюлоза…

атомарного водорода на НАДФ 2. Процессы темновой фазы протекают и на свету.

4. Накопление энергии в виде АТФ

5. Образуется молекулярный О2

V. Значение фотосинтеза:

1. Образуется до 200 млрд. т сухого органического вещества в год => поддерживается жизнедеятельность всех гетеротрофных организмов.

2. Выделяется кислород => обеспечивается дыхание всех живых организмов и защита жизни на Земле от жесткого УФ-излучения озоновым экраном.

3. Поглощается СО2 => предупреждается перегрев Земли из-за парникового эффекта.

По словам К. А. Тимирязева зеленые растения играют роль космического фактора, обеспечивая жизнь на Земле и существование Биосферы.

 

Вопросы для сравнения Световая фаза Темновая фаза
Процессы, которые происходят Возбуждение е Фотолиз воды Образование атомарного Н Разница потенциалов Синтез углеводов из СО2 и Н2О за счет энергии АТФ
Условия протекания Свет Хлорофилл Н2О Свет или темнота Ферменты Атомарный Н СО2
Результат процесса Образуется свободный О2 Образуется АТФ Образуется атомарный Н Образуются углеводы и Н2О

 

Тема: История изучения фотосинтеза. (Д/З)

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Загар мяса, его сущность и характеристика. | Умань 2012

Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 64. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия