Студопедия — Информатика, информация.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Информатика, информация.






Для зручного запису розгалужень з багатьма альтернативами в мову Паскаль введено оператор варіанта. Існують 2 форми:повна і коротка.
Повна: case<вираз>of
<набір_значень_1>:<оператор1>;

<набір_значень_N>:<операторN>;

else<оператор>;

end.

(case-випадок або варіант), де <вираз>це арифметичний вираз,значення якого і величина цілого або символьного типу даних, <набір_значень>-це 1 або декілька величин відповідного типу. Значення з наборів мають бути унікальними,тобто в різних наборах не може бути двох збіжних значень. Для того щоб виконувався не 1, а декілька операторів, їзх треба взяти в операторні дужки. У корткій формі оператора еlse-гілка опускається, і, якщо значення <виразу> не збігається з жодним значенням із наборів, то відразу виконується оператор,який стоїть після оператора варіанта.

57.опишіть цикл з передумовою(while)

Оператор циклу з передумовою записується таким чином:

While<умова>do<оператор>;
У перекладі While – поки, do – робити.

Дія команди: перевіряється логічний вираз, якщо він істинний виконується команда.
<Оператор> називається тілом циклу. Якщо тіло циклу містить понад 1 оператор,їх треба взяти в оперативні дужки begin…end.

Некоректне використання оператора може призвести до «зависання» комп`ютера. Це може статися у разі, коли виконання умови тіла не буде впливати на <умову>. Наприклад: while a<b do x:=x+1;

58)Опишіть цикл з післяумовою (repead)

Для програмування циклічних алгоритмів, в яких перевірка умови виконується після виконання циклу, в мові Паскаль використовується цикл з післяумовою.Він записується так: repeat<серія операторів>; until<умова>;Переклад: repeat – повторювати, until – до тих пір. Дія команди: спочатку виконується команди, а потім перевіряється логічний вираз. Якщо вираз істинний, то виконання циклу завершується,якщо ні, то команди виконуються ще раз. Тілом циклу є саме серія, тобто послідовність операторів, і її не треба брати в операторні дужки, тому що роль дужок відіграють службові слова repeat-until. Оператори циклу For to do. Для програмування алгоритмів, у яких до початку роботи циклу стає точно відомо, скільки саме разів необхідно виконати тіло циклу,зручно використовувати оператор циклу з лічильником. Існує 2 форми:пряма і зворотня. Пряма форма: for<змінна>:=<ПЗ> to<КЗ>do<оператор>;У перекладі For-для to-до do-робити. <Змінна> - це зманна цілого або символьного типу даних; ПЗ(початкове) і КЗ(кінцеве)-величини відповідного типу. Якщо треба, щоб значення лічильника циклу змінювалися від більших до менчих, застосовується зворотня форма циклу з лічильником: For<змінна>:=<ПЗ>downto<КЗ>to<>;dо<оператор>;У перекладі down to- вниз до. Приклад:

for m:=-4 to 4 do

begin

n:=m*m;

write(n,’’);

end.

59)Застосування операторів циклу у програмах

Цикл — різновид керівної конструкції у високорівневих мовах програмування, призначена з метою організації багаторазового виконання набору інструкцій. Послідовність інструкцій, призначена для багаторазового виконання, називається тілом цикла. Одноразове виконання тіла циклу називається ітераціею. Вираз, що визначає чи буде вчергове виконуватися ітерація, чи цикл завершиться, називається умовою виходу або умовою завершення циклу, в останньому випадку лічильник взагалі не знадобиться. Частинами виконання будь-якого циклу є початкова ініціалізауція змінних циклу, перевірка умови виходу, виконання тіла циклу і оновлення змінної циклу на кожній ітерації.

60)Комбінування циклічних операторів із операторами розгалужень

62)Види, основні характеристики комп’ютерних мереж

Іншими словами, така мережа виглядає як сукупність сполучених між собою персональних комп’ютерів і периферійних пристроїв (принтерів, факсів, багатофункціональних пристроїв тощо). Локальна мережа - найпростіша форма мережі, що сполучає в одну групу комп'ютери або зв'язує їх з потужнішим ПК (наприклад, з мережевим сервером). Кожний ПК в такій мережі називаються робочою станцією або ж мережевим вузлом. Розрізняють однорангові мережі та мережі з виділеним сервером. Локальна мережа або LAN об'єднує машини користувачів і принтери, встановлені в межах офісу, одного приміщення або в недалеко розташованих будівлях.
Отже, які можливості дає локальна мережа: 1)абсолютно усі співробітники компанії або фірми можуть спілкуватися і взаємодіяти один з одним 2)спільно користуватися загальними ресурсам (у тому числі і периферійними);3)загальна робота з документами;4)можливість без нарад і зборів переглядати і коментувати документи не покидаючи робоче місце;5)зберігання приватної інформації на мережевому сервері (без використання свого жорсткого диска) 6)доступ до інформації, що зберігається на ПК у видалених конторах Територіальна мережа (WAN) сполучає декілька комп'ютерних локальних мереж, досить віддалених один від одного. Такого роду мережі мають ті ж позитивні сторони, що і локальна, але при цьому охоплює велику територію. В основному, для такої мережі використовуються «телефонні дроти» загального користування, підключені через модем або високошвидкісну цифрову мережу з наданням додаткових послуг (наприклад, передача великих файлів - софту, фільмів тощо). Інтернет є подібністю локальної мережі, але у величезному, загальнодоступному, глобальному масштабі, що сполучає користувачів з усіх континентів Землі з сховищами різноманітної інформації.

63.Глобальна мережа інтернет

Інтернет -найбільша глобальна комп`стерна мережа,що об`єднає 1000 національних,урядових,регіональних мереж розташованих у всьому світі. За призначенням мережі поділяються на інформаційні та обчислювальні.

Глобальна мережа — комп'ютерна мережа, що охоплює величезні території (тобто будь-яка мережа, чиї комунікації поєднують цілі мегаполіси, області або навіть держави і включають в себе десятки, сотні а то і мільйони комп'ютерів). Для порівняння, Персональна мережа (англ. Personal area network), Локальна мережа (англ. Local area network, LAN), Університетська мережа (англ. Campus area network, CAN) або ж Міська мережа (англ. Metropolitan area network, MAN) зазвичай не виходять за межі кімнати, будівлі, або ж специфічного регіону мегаполіса (тобто міста).
Глобальні мерéжі об'єднують комп'ютери, що знаходяться на відстані сотень, а то і тисячі кілометрів один від одного.

64.Електронна пошта — типовий сервіс відкладеного зчитування (off-line). Після відправлення повідомлення, як правило, у вигляді звичайного тексту, адресат отримує його на свій комп'ютер через деякий період часу, і знайомиться з ним, коли йому буде зручно.

Електронна пошта схожа на звичайну пошту. Звичайний лист складається із конверта, на якому зазначена адреса отримувача і стоять штампи поштових відділень шляху слідування, та вмісту — власне листа. Електронний лист складається із заголовків, які містять службову інформацію (про автора листа, отримувача, шлях проходження листа), які служать, умовно кажучи, конвертом, та власне вміст самого листа. За аналогією зі звичайним листом, відповідним методом можна внести в електронний лист інформацію якого-небудь іншого роду, наприклад, фотографію тощо. Як і у звичайному листі можна поставити свій підпис. Звичайний лист може не дійти до адресата або дійти з запізненням, — аналогічно і електронний лист. Звичайний лист доволі дешевий, а електронна пошта — найдешевший вид зв'язку.

Отже, електронна пошта повторює переваги (простоту, дешевизну, можливість пересилання нетекстової інформації, можливість підписати і зашифрувати лист) та недоліки (негарантований час пересилки, можливість доступу для третіх осіб під час пересилки, неінтерактивність) звичайної пошти. Проте у них є і суттєві відмінності. Вартість пересилки звичайної пошти у значній мірі залежить від того, куди вона повинна бути доставлена, її розміру та типу. У електронної пошти такої залежності або немає, або вона досить невідчутна. Електронний лист можна шифрувати та підписувати надійніше та зручніше, ніж лист на папері — для останнього, власне, взагалі не існує загальноприйнятих засобів шифровки. Швидкість доставки електронних листів набагато вища, ніж паперових, та мінімальний час проходження незрівнянно менший. Загалом в залежності від розміру листа та швидкості каналу зв'язку доставка електронного листа триває в середньому від кількох секунд до кількох хвилин. Щоправда, можуть бути затримки через збої в поштових серве

65)Електронне листування за допомогою поштового клієнта

Програма поштовий клієнт дає можливість виконувати такі самі опе­рації, що й веб-пошта, крім того, доступними для користувача стають деякі додаткові функції. Якщо поштову скриньку надано провайдером, який не має сервісу веб-пошти, без поштового клієнта не обійтись. Для листування з використанням такої скриньки потрібно спочатку встановити на комп’ютері програму поштовий клієнт та відповідним чином налагодити її на використання наданої провайдером поштової скриньки.Якщо поштову скриньку створено на поштовому сервері провайдера, це має ряд недоліків. По-перше, електронна адреса, що зареєстрована у про­вайдера, буде анульована разом із ліквідуванням угоди з провайдером. У разі переїзду до іншого міста чи країни вам доведеться змінювати провайдера й електронну адресу також. Крім того, деякі провайдери обмежують доступ до поштових скриньок, що в них зареєстровані, і потрапити до такої поштової скриньки можна лише з комп’ютерів, з яких доступ до Інтернету забезпечується саме цим провайдером. У цьому випадку ви повністю зале­жите від організації, що уклала угоду з провайдером

66.)Поняття форуму та спілкування в чатах

Зазвичай форум має можливість пошуку по своїй базі повідомлень. Форум відрізняється від чату розділенням обговорюваних тем і можливістю спілкування не в реальному часі. Це розташовує до серйозніших обговорень, оскільки надає більше часу на обдумування відповіді. Форуми часто використовуються для різного роду консультацій, в роботі служб технічної підтримки. Форум – це засіб колективного спілкування, реалізований у веб-службі.Повідомлення, надіслане на форум, називають постом. Чат – це засіб миттєвого колективного спілкування з колегами, друзями чи анонімними учасниками на задану або вільну тему.Повідомлення у чаті називають репліками.

70)Конференційність, доступність та цілісність інформації

Конфіденційність – це захист від несанкціонованого ознайомлення з інформацією. Конфіденційність інформації – властивість інформації, яка полягає в тому, що інформація не може бути отримана неавторизованим користувачем або процесом. Інформація зберігає конфіденційність, якщо дотримуватись правила ознайомлення з нею.
Цілісність – захист інформації від несанкціонованої модифікації. Цілісність – внутрішня єдність. Пов’язаність усіх частин чого-небудь в єдине ціле.
Доступність – захист(забезпечення), доступу до інформації, а також можливості її використання.
Доступність забезпечується як підтримання системи в робочому стані так і завдяки способам, які дозволяють швидко відновити втрачену чи пошкоджену інформацію.

9. Пристрої введення служать для перетворення інформації, що існує у формі, яка зрозуміла людині, в форму, зрозумілу комп'ютеру і доступну для обробки в ньому.

Для введення у комп'ютер команд і інформації служать клавіатура, миша, джойстик, сканер, мікрофон тощо.

Клавіатура – це пристрій, призначений для введення в комп’ютер інформації та команд керування.

Клавіатуру будемо вивчати докладніше на наступному уроці.

Миша є основним інструментом керування на сучасних комп'ютерах, працювати з нею надзвичайно просто.

Мишу пересувають по столі, її переміщення відображає стрілочка на екрані (курсор миші). Необхідно так перемістити мишу по столі, щоб стрілка стала на потрібну команду і після цього клацнути лівою кнопкою миші, щоб вибрати цю команду, або двічі клацнути кнопкою миші, щоб виконати цю команду. Більш складні дії виконуються при клацанні правою кнопкою миші.

Сканер – це пристрій, який дає змогу вводити в комп’ютер чорно-біле або кольорове зображення, прочитувати графічну та текстову інформацію.

Існують: планшетні, барабанні та ручні сканери.

У планшетних сканерах оригінал укладають на скло, під яким рухається оптико-електронний читаючий пристрій.
У барабанних сканерах оригінал через вхідну щілину втягується барабаном у транспортний тракт і пропускається повз нерухомого зчитую чого пристрою. Барабанний сканер не дає змоги сканувати книги, переплетені брошури.
Ручний сканер необхідно плавно переміщувати вручну по поверхні оригіналу, що не дуже зручно. При систематичному використанні краще мати планшетний сканер.

Пристрої виведення

Пристрої виведення служать для перетворення інформації із форми, що зрозуміла комп'ютеру, у форму, зрозумілу людині.

Основними пристроями виведення результатів обробки інформації є монітор і принтер.
Основними пристроями виведення результатів обробки є монітор і принтер.

Є також інші пристрої для виведення Інформації. Наприклад, плоттер малює перами на папері схеми, карти, діаграми, креслення тощо. Входить у склад комп'ютера у спеціальних випадках.

Монітор (дисплей) ПК – це пристрій, призначений для відображення тестової та графічної інформації.
Монітори бувають кольоровими і монохромними.

У графічному режимі екран монітора – це, по суті, растр, що складається з точок (пікселів). Кількість точок по горизонталі та вертикалі, які монітор здатний відтворити чітко і роздільно, називається його роздільною здатністю. Вираз „роздільна здатність 800х600” означає, що монітор може виводити 600 горизонтальних рядків по 800 точок у кожному. Розмір діагоналі – чи не основна характеристика монітора, яка визначає його вартість. Поширеними є монітори з діагоналлю 15, 17, 19, 21 дюймів (1 дюйм = 2,54 см). Важливою характеристикою монітора є частота регенерації зображення, або частота кадрової розгортки. Чим вищий цей показник, тим менше буде помітно мерехтіння зображення і менше втомлюються очі користувача.

Принтер – це пристрій, призначений для виведення на папір, результатів роботи програм.

Є різноманітні принтери:

Матричні - на папері формуються зображення точками від удару голок матриці через фарбувальну стрічку. Для цих принтерів характерні: достатня якість однокольорового друку тексту, невисока якість друку малюнків, дешеві витратні матеріали;

Струминні — на папері формуються зображення точками від струменів фарби. Для цих принтерів характерні: достатня якість однокольорового і різнокольорового друку тексту і малюнків, відносно дорогі витратні матеріали, спеціальний папір;

Лазерні — на папері формуються зображення запіканням фарби, оброблена лазерним промінням. Для цих принтерів характерні: висока якість однокольорового і різнокольорового друку тексту і малюнків, дорогі витратні матеріали (тонери), спеціальний папір.

Найкращі технічні характеристики мають лазерні принтери.

30.Інформаці́йна моде́ль —системасигналів, що свідчать продинаміку об'єкта управління, умови зовнішнього середовища тастан самоїсистеми управління. В якості інформаційної моделі можуть служити наочнізображення(фото, кіно,відео), знаки(текст, знакове табло), графічні моделі (графік,креслення,блок-схема) і комбіновані зображення (мнемосхема, карта).

Математи́чна моде́ль (рос. математическая модель; англ. mathematic model; нім. mathematisches Model n) — система математичних співвідношень, які описують досліджуваний процес або явище. Математична модель має важливе значення для таких наук, як: економіка, екологія, соціологія, фізика, хімія,механіка, інформатика, біологія, та ін.

При одержанні математичної моделі використовують загальні закони природознавства, спеціальні закони конкретних наук, результати пасивних та активних експериментів, імітаційне моделювання за допомогою обчислювальних машин. Математичні моделі дозволяють передбачити хід процесу, розрахувати цільову функцію (вихідні параметри процесу), керувати процесом, проектувати системи з бажаними характеристиками.

Для створення математичних моделей можна використовувати будь які математичні засоби — мову диференційних або інтегральних рівнянь, теорії множин, абстрактної алгебри, математичну логіку, теорії ймовірностей, графи та інші. Процес створення математичної моделі називається математичним моделюванням. Це найзагальніший та найбільш використовуваний в науці, зокрема, в кібернетиці, метод досліджень.

Якщо відношення задаються аналітично, то їх можна розв'язати в замкнутому вигляді (явно) відносно шуканих змінних як функції від параметрів моделі, або в частково замкнутому вигляді (неявно), коли шукані змінні залежать від одного або багатьох параметрів моделі. До моделей цього класу належатьдиференційні, інтегральні, різницеві рівняння, ймовірнісні моделі, моделі математичного програмування та інші.

Приклади математичних моделей

Модель Мальтуса – закон про пропорційну залежність між швидкістю росту і розміром популяції.

Система хижак-жертва (Вольтерри-Лотки) – показує залежність між чисельністю хижаків та жертв.

Модель оптимальної поведінки покупця – виражає вибір покупця між множиною продуктів при обмеженому бюджеті.

Модель всесвіту.

34. Виконавцем алгоритму може бути людина, машина, комп’ютер, система людина-машина, верстат-автомат, робот тощо, яких «навчено» виконувати вказівки алгоритму.

Характеристики виконавця

Середовище – «місце проживання» виконавця.

Припустимі дії – обмежений набір дій, що вміє виконувати даний виконавець. Описати виконавця – значить вказати його припустимі дії. Досяжні цілі – результати, що виконавець може одержати за допомогою своїх припустимих дій. Система команд виконавця – суворо заданий список вказівок, як виконати визначені дії. Виконавця можна представити у виді пристрою з кнопками, де кожна кнопка відповідає одній команді. Натискання кнопки означає виклик команди.

Відмова – виникає при виклику команди в неприпустимому для даної команди стані середовища. При побудові алгоритму часто виникає необхідність пояснити виконавцю деякі складні дії, якщо їх виконання не входить в систему команд виконавця. Наприклад, перший раз даючи дитині завдання пришити ґудзик до плаття, їй треба пояснити, як необхідно підбирати нитки для шиття, як вдягати нитку в голку, як тримати голку та ґудзик при роботі, яка різниця між пришиванням ґудзика до тоненької сорочки та товстої куртки (в другому випадку ґудзик робиться на "ніжці"). В подальшому такі пояснення будуть вже зайві, бо алгоритм "пришивання ґудзика" стає вже командою в системі команд виконавця "дитина".

Взагалі кажучи кожна дія людини (якщо вона її може виконати) може вважатися командою її "системи ко-манд", хоча колись, на етапі навчання, учитель або хтось інший ретельно пояснював, яку треба виконати послідо-вність дій, щоб досягти поставленої мети.

Узагальнюючи сказане, можна сказати, що кінець кінцем кожну задачу можна вважати окремою командою виконавцю, якщо його навчено виконувати поставлене завдання. Якщо ж виконавець не знає, як розв'язувати запропоновану задачу, виникає потреба розкласти її на такі підзадачі, що являються "посильними" для виконання, тобто входять до системи команд виконавця. Продовжуючи цей процес, остаточно отримують алгоритм, що складається з простих команд, зрозумілих виконавцю, або остаточно переконуються, що дана задача непосильна для вибраного виконавця, тому що в його системі команд не існує необхідних для цього команд. Наприклад, як би ми не деталізували алгоритм побудови багатоповерхової будівлі для дитини, задача кінець кінцем являється для неї непосильною.

Примітка: на даному етапі уроку можна дати дітям завдання придумати задачу, яка б була непосильною для вибраного виконавця (виконавцем може бути людина, комп'ютер, якийсь пристрій тощо). Наприклад, спробуйте створити алгоритм виконання ремонту кімнати, розрахований на виконавця "екскаватор". Запропонований підхід до конструювання алгоритмів називається методом покрокової деталізації зверху вниз. Вочевидь, що при такому підході кожна операція остаточно буде подана у вигляді лише одного з трьох типів базових структур алгоритмів - лінійної (в літературі часто ця структура називається слідування), розгалуження або повторення (циклу). Степінь деталізації алгоритму при цьому сильно залежить від того, на якого виконавця його орієнтовано.

Досить складну конструкторську задачу неможливо розв'язати без поступового заглиблення в деталі. Подумайте, наприклад, як розробляється конструкція сучасного теплохода, автомобіля або літака. (Можна дати дітям можливість самостійно це продумати).

Розглянутий принцип конструювання алгоритмів не залежить від конкретних особливостей поставленої задачі та вибору виконавця. Проте набір команд системи команд вибраного виконавця суттєво впливає на ступінь деталізації алгоритму та, кінець кінцем, на його структуру.

38. Середовище програмування – це програма, що має засоби автоматизації процесів підготовки ат виконання програм користувача, а саме:
• Редактор текстів програм;
• Довідково – інформаційну систему;

• Бібліотеки з корисними процедурами і функціями;
• Компілятор чи інтерпретатор;
• Засоби виконання всієї програми.
Завдяки цим можливостям середовище програмування називають інтегрованим.

42.Ідентифікатор – це назва (ім’я), яку користувач надає об’єктам, наприклад змінним, сталим, функціям.

Ідентифікатори записуються латинськими буквами, цифрами, знаком підкреслення.

Розпочинаються ідентифікатори з латинських літер та знаку підкреслення.

A, a, max, Max, MAX, _max, max1, max_znach – правильно записані ідентифікатори.

1max, max-znach, max znach, a..b – неправильно записані ідентифікатори

При написаннні імені ідентифікатора враховується регіср.(MAX,Max,max- три різні ідентифікатори)

Ключові слова – це зарезервовані ідентифікатори, які використовуються для написання команд.

auto continue float interrupt short unsigned

asm default for long signed void

break do far near sizeof volatile

case double goto pascal static while

cdecl else huge switch struct

char enum if register typedef

const extern int return union

43.Залежно від значень, яких може набувати величина в процесі виконання алгоритму,

встановлюється її тип. Для кожного типу величин визначена множина операцій, які можна

здійснювати над ними, і функцій, аргументами яких вони можуть виступати.

Найбільш уживаними типами числових величин є цілий і дійсний. Змінні цілого типу

набувають тільки цілих значень, вони не можуть мати навіть нульової дробової частини. Дійсні

змінні обов’язково мають дробову частину, хоча б нульову. У числових значеннях дійсного

типу дробова частина від цілої відокремлюється крапкою, а не комою. Так, значення 255 є

цілим, а 255.0 — дійсним.

У навчальній алгоритмічній мові цілий тип позначається службовим словом ціл, дійсний

— дійсн.

У мові програмування Паскаль визначено декілька типів числових змінних — цілих і

дійсних, які розрізняються за діапазоном можливих значень.

Основний цілий тип позначається службовим словом integer (тобто «цілий»). Значення 4

типу integer подаються двійковим кодом довжиною у 2 байти, що дозволяє відтворювати

цілі числа в діапазоні від –32 768 до +32 767.

Основний дійсний тип позначається службовим словом real (тобто «дійсний»). Значення

такого типу подаються двійковим кодом довжиною в 6 байтів, що дозволяє працювати з

дійсними числами в широкому діапазоні — приблизно від –1038 до +1038

, відтворюючи їх з 11

десятковими знаками.

Над величинами числових типів real та integer можна виконувати звичайні

арифметичні операції — додавання (+), віднімання (–), множення (*), ділення (/) і операції

відношення: = (дорівнює), < (менше), <= (менше або дорівнює), > (більше), >= (більше або

дорівнює), <> (не дорівнює). Операція піднесення до степеня в мові Паскаль не передбачена ні

для дійсних, ні для цілих величин. Крім того, у мові Паскаль над величинами цілого типу, крім

перелічених вище операцій, визначені ще дві: div і mod. Операція div — це ділення націло (з

відкиданням дробової частини). Операція mod — підрахування остачі від ділення. Наприклад,

результатом операції 17 div 3 є значення 5, а результатом операції 17 mod 3 є значення 2.

 

Послідовність виконання арифметичних операцій визначається звичайними правилами

алгебри. Пріоритет операцій div і mod такий, як і в операцій ділення і множення.

Усі перелічені операції над дійсними числами дають дійсний результат, над цілими —

цілий, з одним винятком: результат операції ділення чисел (/) завжди вважається дійсним.

Наприклад, результат операції 100/10 дорівнює 10.0, і це дійсне число, а не ціле. Якщо в

арифметичній операції беруть участь ціле і дійсне числа, то результат є дійсним.

Перелік найбільш уживаних стандартних функцій, аргументами яких виступають числов

47.Оператори визначають дії, що мають здійснюватись комп'ютером під час виконання програми. Оператори мови Pascal можна поділити на прості та складені. Прості оператори, на відміну від складених, не містять в собі інших операторів. До групи простих операторів належать оператори присвоєння та виклику процедур. Складені операториЦей оператор є найпростішим структурним оператором (тобто в його склад можуть входити інші оператори) та задає послідовне виконання операторів, що входять у нього, в порядку “один за іншим”. Оператори, що входять в складений оператор, поміщаються між службовими словами begin і end (операторними дужками) та відділяються один від одного символом “;” (крапка з комою). Наприклад,

begin
X:=5.4;
Y:=(x+4)/3+SQR(X);
i:=i+1;
end

Складений оператор використовують тоді, коли синтаксис мови допускає використання тільки одного оператора, тоді як семантика програми вимагає виконання деякої послідовності дій.

49.Символьний тип

Символьний тип являють собою впорядкована множина розширеного набору символів коду ASCII.
Кожного символу коду ASCII відповідає число від 0 до 255, яке є кодом його внутрішнього подання. У табл. 7 наведено символи коду ASCII.

Код ASCII 7-мі бітний і дозволяє закодувати символів. і складає основний набір коду. У ТР використовується 8-мі бітний код, який дозволяє закодувати символів, який представляє розширений набір символів. Символи з кодами 128..255 складають додатковий набір і містять символи національних клавіатур і ін. символи додаткового набору.
пСимволы можна записувати вказуючи їх код #Із де З належить 0..255.

Наприклад:
#65=>’A’; #66=>’B’; #97=>’a’; #98=>’b’;
#48=>’0’; #49=>’1’; #49=>’#’; #46=>’.’.

54. мові Паскаль використовується два оператори для реалізації умовних переходів - IF і CASE, а також оператор безумовного переходу GOTO. Вони дозволяють обійти послідовний порядок виконання інструкцій програми.

Оператор умовного переходу

Оператор умовного переходу в Турбо Паскаль має вигляд:

if умова then оператор 1 else оператор 2;

умова - це логічний вираз, в залежності від якого обирається одна з двох альтернативних гілок алгоритму. Якщо значення умови істинно (TRUE), то буде виконуватися оператор 1, записаний після ключового слова then. В іншому випадку буде виконуватись оператор 2, що слідує після слова else, при цьому оператор 1 пропускається. Після виконання зазначених операторів програма переходить до виконанню команди, яка стоїть безпосередньо після оператора if.

Необхідно пам'ятати, що перед ключовим словом else крапка з комою ніколи не ставиться!

else - частина в операторі if може бути відсутня:

if умова then оператор 1;

Тоді, в разі невиконання логічної умови, керування відразу передається оператору, який стоїть у програмі після конструкції if.

Слід пам'ятати, що синтаксис мови допускає запис тільки одного оператора після ключових слів then і else, тому групу інструкцій обов'язково треба поєднувати в складений оператор (обмежовувати оператор дужками begin... end). В іншому випадку виникає, найчастіше, логічна помилка програми, коли компілятор мови помилок не видає, але програма, проте, працює неправильно.

Приклади.

if x > 0 then modul:= x else modul:= -x;

 

if k > 0 then WriteLn('k - число додатнє');

 

if min > max then begin

t:= min;

min:= max;

max:= t;

end;

 

Оператор вибору

Часто виникають ситуації, коли доводиться здійснювати вибір одного з декількох альтернативних шляхів виконання програми. Незважаючи на те, що такий вибір можна організувати за допомогою оператора if.. then, зручніше скористатися спеціальним оператором вибору. Його формат:

case вираз of

варіант: оператор;

...

варіант: оператор;

end;

 

або

case вираз of

варіант: оператор;

...

варіант: оператор;

else оператор

end;

 

вираз, що записується після ключового слова case, називається селектором, він може бути будь-якого перелічуваного типу. Варіант складається з однієї або більшої кількості констант або діапазонів, розділених комами. Вони повинні належати до того ж типу, що і селектор, причому не допускається більше ніж одне вказування варіантів запису інструкції case. З перерахованої множини операторів буде обраний тільки той, перед яким зазначений варіант, що співпадає зі значенням селектора. Якщо такого варіанту немає, виконується оператор, наступний за словом else (якщо він є).

Приклад

case ch of

'A'..'Z', 'a'..'z': WriteLn('Літера');

'0'..'9': WriteLn('Цифра');

'+', '-', '*', '/': WriteLn('Оператор');

else WriteLn('Спеціальний символ')

end;

 

Оператор безумовного переходу

Крім операторів умовного переходу існує також оператор безумовного переходу goto. Формат:

goto мітка

Оператор goto переходить при виконанні програми до певного оператора програми, перед яким знаходиться мітка. Мітка повинна бути описана в розділі опису міток тієї програми (процедури або функції), в якій вона використовується. Не можна перейти з однієї процедури або функції в іншу.

Необхідно, щоб в програмі існував оператор, позначений даною міткою. Вона записується перед оператором і відокремлюється від нього двокрапкою.

Приклад

label 1;

begin

...

goto 1;

...

1: WriteLn('Перехід до мітки 1');

end.

 

 

Информатика, информация.

Кибернетика - наука об общих принципах управления в различных системах.

Информатика - наука о преобразовании информации с помощью компьютеров и телекоммуникационных средств связи.

Преобразование включает сбор, накопление информации, распространение, поиск получение, переработку и прочее.

Телекоммуникации - дистанционная передача данных на базе компьютерных сетей и современных технических средств связи.

Структура:

- технические средства

- программные средства

- алгоритмические средства

Информатика занимается изучением закономерностей в информационных процессах.

Экономическая информатика - наука, которая изучает методы автоматизированной обработки информации на любых хозяйствующих объектах с помощью компьютеров, программного обеспечение, экономико-математических методов.

Предметом информатики являются технологии и способы автоматизации информационных процессов с применением экономических данных.

Информация - сведения о людях, предметах, фактах, событиях и процессах независимо от формы их представления.

3 уровня представления информации:

1. Синтаксический - внешняя форма и структура информационных сообщений

2. Семантический - смысловое содержание информации

3. Прагматический - ценность информации для практического применения

Экономическая информация - совокупность сведений экономического характера, которые можно фиксировать, передавать, обрабатывать хранить и использовать в процессе планирования, учета, контроля и анализа на всех уровнях управления народными хозяйствами.

Свойства:

· достоверность и полнота (допустимый уровень искажения; достаточность/недостаточность информации для принятия решений)

· актуальность и своевременность (степень сохранения ценности информации в момент ее использования; поступление информации не позже определенного времени)

· устойчивость (способность информации реагировать на изменение исходных данных без нарушения необходимой точности)

· репрезентативность информации (правильность ее отбора в целях адекватного отражения свойств объекта)

Виды экономический информации:

a) по месту возникновения:

1) входная - информация, которая поступает в организацию, подразделение

2) выходная - информация, которая поступает из одной организации в другую

3) внутренняя - возникает внутри объекта

4) внешняя - информация, возникающая за пределами объекта

b) по стадии обработки

1) первичная - возникающая в результате деятельности объекта и регистрируется на начальной стадии

2) вторичная - возникает в результате обработки первичной

3) промежуточная - используется в качестве начальных данных для последующих результатов

4) результатная - используется для выработки управленческих решений, получается в результате обработки предыдущего

c) по функциям управления:

1) плановая - информация о параметрах объекта на будущий период

2) учетная - характеризующая деятельность организации за прошлый период

3) оперативная - характеризующая процессы в текущий период

4) нормативно - справочная - содержит различные нормативные и справочные данные

d) по способам отображения:

1) текстовая

2) графическая

3) звуковая

Выделяют информацию аналоговую и цифровую:

Аналоговая информация непрерывна, а цифровая - дискретна (прерывна, раздельна).







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 137. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия