Студопедия — Корисні копалини
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Корисні копалини






Корисні копалини Греції: високоякісні залізні руди (Кіклади, Евбей, передмістя Афін), марганцю (Македонія), хрому (Фессалія), нікелю (біля гори Ларшина), поліметалів (біля гори Лавріон), боксити (гора Парнас і острів Аморгос), мрамор (околиці Афін і острів Парос), наждак (острів Наксос), буре вугілля (Птолемаїс).

Чисельність населення Греції перевищує 11 мільйонів, з яких 1,4 млн. мешкає на островах. Це відповідає середній густині населення по країні - 79 чол/кв.км
Етнічні групи: греки - 98 відсотків, турки - 1 відсоток, албанці, вірмени, валахи - менше 1 відсотка.
Найбільші міста: Афіни (748 тис. чоловік), Фессалоники (378 тис.), Пелопоннес (155 тис.), Пірей (170 тис.), Іракліон (117 тис.), Лариса (113 тис.).
Середня тривалість життя: 75 років для чоловіків, 80 років для жінок.
Рівень народжуваності (на 1000 чоловік) - 11.
Рівень смертності (на 1000 чоловік) - 9.

Релігія

 
Церква в Каритені.

Майже 98% населення дотримуються автокефального (незалежного) грекопровославного віросповідання. Настоятелем грецької церкви є архієпіскоп афінський.
Церкви о. Кріт, острів Додеканес і Чернечої республіки Афон мають особливий статус: вони підлеглі екуменістичній патріархії в Константінополі (Стамбулі).
Національність і православ'я віками були для греків невіддільними одне від іншого поняттями. Але сьогодні приналежність до православної церкви не є умовою для отримання грецького громадянства. Про релігії тут нагадує все: і церкви в кожному селі, і мініатюрні каплички, які можна побачити буквально на кожному перехресті. Їх встановлюють на знак вдячності за порятунок, а ще частіше в пам'ять про жертви автодорожних аварій.

Мова

Сьогодні мовою спілкування в Греції майже виключно є новогрецька, розвинена з класичної грецької мови. Літературна і офіційна мова дуже близькі до древньогрецької.
Для спілкування з іноземними туристами прийнята англійська мова. Меншою мірою використовується французька, італійська, німецька, іспанська та російська мови.
Грецька мова відноситься до індоєвропейської мовної сім'ї (грецька група). Писемність на основі грецького алфавіта. Грецькі слова в латинській транскрипції передаються по-різному. Назви одних і тих же місць на картах, в брошурах і путівниках часто відрізняються.
Природна обдарованість і працьовитість грецького народу забезпечили йому почесне місце в історії і розвитку цивілізації.

52. Офіційна назва - Республіка Болгарія - Републіка Българія (болг. мовою); republic of Bulgaria (анг. мовою).

Географічне положення - знаходиться на півдні Європи, в північно - східній частині Балканського півострова. Максимальна відстань із заходу на схід 520 кілометрів, з півдня на північ - 330 кілометрів.
Болгарія має спільний кордон на півночі з Руминією, на заході з Югославією, на півдні- з Грецією та Туреччиною. Четверту частину території займають ліси, одні з найгустіших в центральній Європі.
Площа - 110,9 тис.кв.км

Населення - 7,606 млн. осіб.

Столиця - Софія -1,189 млн. осіб.

Адміністративний поділ - 28 областей, в тому числі м. Софія (прирівняне до області), які поділяються на 259 общин.

Найбільші міста - Пловдив (358 тис.), Варна (294 тис.), Русе (180тис).

Офіційна мова - болгарська. На всіх курортах, в туристичних центрах та готелях персонал володіє російською, англійською, німецькою, французькою мовами.

Грошова одиниця - лев = 100 стотинок.

Релігія - переважає православне християнство (близько 85% населення), іслам (близько 13%).

Корисні копалини

Запаси корисних копалин в Болгарії невеликі. Найважливіші корисні копалини – лігніти, руди заліза, свинцю, цинку і міді. Країна має промислові запаси мідної руди на 30-50 років, золотовмісних руд – на 20 років, свинцевих і цинкових руд – на 20 років, залізняку, марганцевої руди і вугілля, індустріальної сировини і декоративного каменя – більш ніж на 200 років. Загальна цінність розвіданих мінеральних ресурсів (не вважаючи нафти і газу) складає біля 320 млрд дол. США. Відносна частка окремих різновидів ресурсів наступна: вугілля – 54,47%; рудкольорових і дорогоцінних металів – 5,69 %; чорних металів – 2,05 %, індустріальної сировини – 23,64 % і декоративного каменя – 14,15 %.

[ред.] Туризм

Болгарія – невелика країна, але з винятково багатою природою. Тепле, чисте і спокійне море, гори, безліч мінеральних джерел з цілющими водами, пам’ятники культури і архітектури, живий, колоритний фольклор – все це привертає сюди туристів. Сотні готелів, ресторанів і розважальних закладів створюють умови для повноцінного відпочинку.

[ред.] Курорти

Найпопулярніші курорти Болгарії — Албена, «Золоті піски», Рів'єра, Сонячний берег, Сонячний день.

Курорт Албена знаходиться в північній частині чорноморського узбережжя Болгарії. Найближче велике місто — Варна — знаходиться в 45 км. Цей курорт є наймолодшим і разом з тим найфешенебельнішим курортом Болгарії. Тутешні готелі славляться високим рівнем сервісу і величною, авангардною архітектурою, майстерно вписаною в природний ландшафт. Незважаючи на солідну місткість, курорт розташований досить компактно і відрізняється зручним плануванням. Прямо поряд з готелями починається мальовничий ліс, завдяки чому на курорті панує особлива затишна атмосфера. Довжина пляжу, покритого найчистішим золотавим піском, досягає 7 км, ширина доходить до 150 м. Клімат тут помірний, теплий. Сезон в Албені триває з початку травня до кінця жовтня.

Курорт з романтичною назвою «Золоті піски» розташований у північній частині узбережжя Болгарії, за 18 км від Варни. Це, мабуть, найвідоміший і найпопулярніший курорт Болгарії. Особливу гордість тутешнього персоналу викликає те, що «Золоті піски» визнані самим чистим курортом цієї країни, що не дивно, адже місцева влада завжди приділяли особливу увагу екології свого регіону. До речі, Золоті піски були також удостоєні престижної міжнародної нагороди «Синій Прапор» (знак бездоганного екологічного статусу), що зайвий раз підтверджує ексклюзивний характер відпочинку на цьому курорті. Довжина пляжної смуги досягає 3,5 км при середній ширині в 50-100 м. Пісок тут і справді золотого кольору — дуже дрібний і чистий, море завжди прозоре і тепле.

Курорт Рів'єра знаходиться недалеко від Золотих Пісків, за 17 км від Варни. У минулому цей курортний комплекс був урядовою резиденцією, місцем відпочинку і роботи вищого керівництва країни. Сьогодні тут розташувалася невелика курортна зона, дуже тиха, затишна і мальовнича. Рів'єра ідеально підходить для спокійного сімейного відпочинку. Оздоровчий комплекс курорта пропонує програми бальнеологічного лікування.

Сонячний берег це найбільший курорт Болгарії, свого роду туристичний полюс цієї країни. Курорт знаходиться в 30 км на північ від Бургаса, в екологічно чистій зоні — далеко від великих транспортних артерій та великих міст. Довжина пляжу досягає 10 км, середня ширина складає 35 м. Пісок дрібний і золотистий. Курорт лідирує не тільки за кількістю туристів, що приймаються за сезон, але й за кількістю різноманітних розважальних закладів: понад 250 ресторанів, безліч барів і кафе, нічні клуби і дискотеки, казино та ігрові центри. До Золотого берега завжди зручно добиратися — міжнародний аеропорт Бургаська, залізничний вокзал і міжнародний морський порт забезпечують швидкі й зручні повідомлення з усіма точками світу.

Географічне положення

Максимальна відстань із заходу на схід 520 кілометрів, з півдня на північ — 330 кілометрів. Болгарія має спільний кордон на півночі з Румунією, на заході із Сербією та Македонією, на півдні з Грецією та Туреччиною. Чверть території займають ліси — одні з найгустіших у центральній Європі.

[ред.] Природні умови

Велика частина країни — гірські хребти Стара-Планіна, Средна-гора, Ріла з горою Мусала (вища точка Балканського півострова, 2925 м), Пірін, Родопи. На півночі Болгарії – Ніжньодунайська рівнина, в центрі – Казанликська улоговина, південніше – обширна Верхньофракійська низовина. Крупні річки: Дунай, Маріца. Ліси займають близько 1/3 території, переважно листяні. Болгарія славиться олійними трояндами, які квітнуть по всій Казанликській долині, відомій як Трояндова долина. Високо в горах зустрічаються дуже рідкісні і красиві квіти – едельвейси. Всьому світу знайомі сорти болгарського тютюну. Національні парки Болгарії: Віташа, Золоті піски, Ропотамо, Стенето та інші. Болгарська прибережна смуга протягнулася на 648 км. Mісцями її ширина досягає 100 м. Клімат помірний, на півдні перехідний до середземноморського. На рівнинах середні температури січня від -2 до 2 °С, липня до 25 °С. Опадів випадає в рік від 450 мм на рівнинах, до 1300 мм – в горах. Завдяки легкому морському бризу влітку немає виснажливої жари.

53. 1. Географічні показники

Молдова - південно-західний сусід України. Розташування: Східна Європа, північний схід Румунії. Крайні точки: найнижча точка ріка Дністер -2 м. найвища точка височина Бэлэнешть +430 м. північна точка 48o 28' Північної широти (Наславча, Единецкий район) південна точка 45o 28' Північної широти (Джуржулешть, Кагульский район) західна точка 26o 40' Східної довготи (Кривий, Единецкий район) східна точка 30o 06' Східної довготи (Паланка, Тигинский район)

Площа: Усього 38240 км 2, суша 33371 км 2, вода 472 км 2. Наземні кордони: усього 1389 км, з Румунією 450 км, з Україною 939 км.

Населення (на 1.01.1997): усього 4 320 тис. чоловік, міське 1 995,3 тис. чоловік, сільське 2 324,7 тис. чоловік. Головні населені пункти: Кишинів, Бєльці, Тигина, Тирасполь. Усього: міста 61, села 1611.

Найбільші ріки: Дністер 1352 км (657 км у межах Молдови), Прут 989 км (695 км у межах Молдови), Реут 287 км, Когильник 243 км, Бик 155 км, Ботна 152 км, Ялпуг 142 км, Ікель 101 км. Природні озера 57, штучні водоймища 53, ставки 1500

Ґрунт: чорноземи бурі і сір. лісові 75%. Землекористування: орна земля 53 %, зернові культури 14 %, пасовища 13 %, ліси та інше 11 %. Корисні копалини природні будівельні матеріали, сировина для цементної, скляної, металургійної і хімічної промисловості. Середньорічна кількість атмосферних опадів: на півночі 560 мм, на південно-заході 300 мм. Середні температури січня на півночі -5С, на півдні -3С. Середні температури липня на півночі +19, на півдні +17.

Флора: 2300 видів диких рослин, лісові види16%, польові 16%, лугові 9%, степові 5%, болотні і водні 2%, галофіти 20%, із широким ареалом поширення 30%.

Фауна: ссавці 68 видів, птахи 270 видів, безхребетні більш 10 тисяч видів

Природні райони:

Північно-Молдавський лісостеповий район 43,3% території. Природні ландшафти в межах піднесених просторів - лісостепові, рівнинних - степові. Ґрунти - сірі лісов і чорноземні.

Центральномолдавский лісовий район (Кодри) 14,5% території. Найбільш піднесена частина Молдови. Поширено дубово-грабові ліси на сірих лісових ґрунтах і вилужених чорноземах, дубово-букові ліси на бурих лісових ґрунтах.

Південно-Молдавський степовий 42,2% території. Розташований між Дністром і Прутом до півдня від Кодр, майже суцільно зайнятий сільськогосподарськими угіддями; степова рослинність збереглася лише на невеликих ділянках.

Республіка Молдова лежить у межиріччі Прута й Дністра, невелика частина її території заходить на лівий берег Дністра.

Основне природне багатство Молдови - її грунтово-кліматичні ресурси. Переважно рівнинний рельєф, що являє собою чергування рівнин і височин, розчленованих річковими долинами, балками та ярами, помірно континентальний клімат із жарким літом, м'якою зимою, родючі чорноземні ґрунти створюють дуже сприятливі умови для розвитку агропромислового виробництва.

З корисних копалин трапляються будівельні матеріали (вапняки, глини, цементна сировина).

Максимальні відстані: Північ-Південь – 340 км., Схід-Захід – 265 км. Найвища точка – 429 м. (г. Баланешти).

2. Головні історичні віхи

Перші людські поселення на території сучасної Молдови відносяться до епохи палеоліту. З VІ в. д. н.е. її населяли фракійські племена (гето-даки), скіфи, бастарни й ін. В ІV - V вв. н.е. ці території піддалися навалі гунів. У VІ - VІІ вв. вони були заселені слов'янами, а в X - XІІ вв. пішли спустошливі набіги печенігів і половців. У XІІІ - першій половині XІ вв. Молдова знаходилася під владою Золотої Орди.

У XІ в. Молдова потрапила у васальну залежність від Угорського королівства, а в 1359 р. стала частиною Молдавського князівства. На кінець XV в. приходиться правління Штефана ІІІ Великого (Штефан чіл Марі), національного героя Молдови. Штефан ІІІ провів близько 40 боїв, і з більшості вийшов переможцем. Але, незважаючи на всі зусилля Штефана, після його смерті ослаблене звадами Молдавське князівство було завойовано турками і включено до складу Османської імперії. Турецьке ярмо продовжувалося близько 300 років.

Нова спроба об'єднання молдавських князівств була почата наприкінці XVІ в., у правління валашского господаря Міхая Хороброго (Міхай Витяз). Нова держава охоплювала територію між східними Карпатами, рікою Дністер, Чорним Морем і Дунаєм, однак проіснувало воно недовго.

Поразки Туреччини в російсько-турецьких війнах XVІІІ - XІ вв. сприяли ослабленню залежності Молдови і Валахії від Туреччини, і згодом вони одержали спочатку автономію усередині Османської порти, а в 1878 - повну державну незалежність.

Територія сучасної Республіки Молдова з 1812 р. входила до складу Росії і називалася Бесарабією. У 1918 р. незалежне Румунське королівство її анексувало, але Радянський Союз ніколи не визнавав це захоплення й у 1924 створив автономну Молдавську республіку в складі Радянської України на східному березі Дністра. У серпні 1940 р. Молдавська Радянська Соціалістична Республіка, що об'єднала Бесарабію і Молдавську АРСР, увійшла до складу Радянського Союзу. Під час Другої Світової Війни протягом декількох років територія республіки була частиною Румунії, але після війни вона знову стала частиною Радянського Союзу. У свою чергу, Радянський уряд перекроїв республіку, віддавши південні і північні частини Україні, а Наддністрянщину - теперішній Молдові.

У червні 1990 була прийнята Декларація про суверенітет республіки. У травні 1991 прийнята назва - Республіка Молдова. Після розпаду СРСР (грудень 1991) Республіка Молдова стала незалежною державою, і в тому ж році - членом СНД.

1991, 8 груд. Перші президентські вибори в Молдові. Обрання президентом М.Снєгура. 1992, 2 березеня. Прийняття Республіки Молдова в ООН. 1995, 14 липня. Приняття Молдови в Раду Європи. 1996, 1груд. Петро Лучинский обраний президентом Республіки Молдова. 2000, 5 липня. Введення в Республіці Молдова парламентської форми правління. 2001, 4 квітня. Володимир Воронін обраний президентом Республіки Молдова.

3. Демографічна характеристика

Молдова - одна з найбільш густо заселених країн Європи (129 чол. на 1 км2). Корінні жителі - молдовани - становлять понад 60 % населення. З інших національностей значний відсоток становлять українці, росіяни, гагаузи, болгари. Українці – 14%, росіяни – 13%. 99% - православні (Схід. Ортодоксальна церква). Гагаузи та болгари компактно проживають на півдні країни, українці - майже повсюдно, росіяни - здебільшого в містах. Молдавська мова входить до романської групи. Пересічна густота населення – 126 чол./км2.

Проголошення суверенітету, прийняття нових ознак державності, а особливо статусу молдавської мови як державної та перехід на латинський алфавіт зазнали опо­ру певної, насамперед російськомовної, частини населення. Поляризація політичних сил призвела до проголошення Придністровської автономної соціалістичної республіки в складі Рибницького, Тираспільського, Бендерського та Дубосарського районів на Лівобережжі Дністра. У 1992 році виник збройний конфлікт, наслідком якого були не тільки людські жертви і зруйновані будівлі, а й потужний міграційний потік біженців. Половина з них переселилась на Правобережжя Дністра, половина - в Україну. Тобто певним чином відбувся територіальний перерозподіл населення за етнічними ознаками.

Урбанізаційні процеси властиві Молдові як будь-якій країні Європи, але більшість населення - сільське (53 %), хоч за останні 20 років його кількість зменшилася на 11 %. Найбільшими містами є столиця Кишинеу та промислові центри Тираспіль, Бендери, Бєльци.

Річний приріст населення: 0,4 %.

4. Коротка характеристика політичного устрою Республіки Молдови.

Молдова - парламентська республіка. Її закони базуються на Конституції 1994 року, зміненої в липні 2000 року.

Законодавча влада представлена однопалатним Парламентом, що обирається на 4-річний термін і складається з 101 депутата. Голова діючого Парламенту - пані Євгенія Остапчук і Заступник голови Парламенту – пан Вадим Мішин - є представниками правлячої Партії Комуністів Республіки Молдова.

Виконавча галузь влади - уряд на чолі з прем'єр-міністром Василем Тарлевим. Вищим судовим органом Молдови є Вищий суд. Контроль виконання положень Конституції здійснює Конституційний суд.

Голова держави - президент, що обирається Парламентом на чотирирічний термін. Сьогодні Президентом Республіки Молдова є пан Воронін, що також представляє ПКРМ.

Республіка Молдова - унітарна держава, розділена на 40 районів. У 1994 році, відповідно до Конституції Наддністрянщини і Гагаузькій республіці в складі єдиної Молдови була надана автономія.

Зовнішня політика Молдови спрямована на встановлення співробітництва з іншими державами та інтеграцію в європейські і міжнародні структури. Дипломатично Молдова визнана більш ніж 110-ю країнами і є членами різних Європейських і Міжнародних організацій.

У 1991 Молдова стала членом СНД, а в 1992 - членом Організації Об'єднаних Націй і повноправним членом ОБСЄ. У 1994 році був підписаний договір про співробітництво між Європейським Союзом і Республікою Молдова, а в липні 1995 Молдова стала членом Європейської ради. З 1996 року Молдова є членом Центрально-Європейської Ініціативи, а з липня 2001 року Молдова - членом ВТО.

 

Персоналії:

Президент Республіки Молдова - ВОЛОДИМИР ВОРОНІН

Володимир Воронін народився 25 травня 1941 р. у пригороді міста Дубосарі - селі Коржова - на левому березі Дністра. У 1961 р. закінчив Кишинівський кооперативний технікум, у 1971 - Всесоюзний інститут харчової промисловості, у 1983 - Академію Суспільних Наук при ЦК КПРС, у 1991 - Академію МВС СРСР. За освітою інженер-економіст, політолог, юрист.

Трудову діяльність почав у 1961 р. як директора хлібопекарні. З 1966 по 1971 рік працював директором хлібозаводу в Дубосарах (Наддністрянщина), а потім займав різні посади в органах місцевої влади й у структурах КПРС.

З 1983 року працював інспектором, заступником завідувача відділом ЦК КПМ, завідувачем відділом Ради міністрів МССР, першим секретарем Бендерского (у Наддністрянщин) горкома КПРС.

У 1989-90 р. очолював міністерство внутрішніх справ Молдови, має звання генерал-майора поліції. У 1990-93 р. знаходився в резерві кадрів МВС Російської Федерації. У 1994р. став першим секретарем створеної Партії комуністів Молдови. У 1998 р. обраний депутатом парламенту Молдови, членом Бюро парламенту, лідером фракції Партії комуністів, що нараховувала 40 депутатів у попередньому парламенті.

Володимир Воронін балотувався на посаду президента на всенародних виборах у 1996 р., коли зайняв третє місце слідом за президентом Лучинські й екс-президентом Мирчей Снєгуром, одержавши біля десяти відсотків голосів.

Одружений, має сина і дочку, а також трьох онуків. Дочка працює лікарем, а син - бізнесмен, голова правління кишинівського "Фінкомбанка".

 

Голова Парламенту – пані Євгенія ОСТАПЧУК - ПКРМ

Народилася 19 жовтня 1947 року в селі Фынтыница Сорокского повіту.

Молдаванка. Закінчила Кишинівський Торговельний Технікум і Економічний Інститут ім.Плеханова в Москві за фахом - інженер-технолог.

У 1966 -1995 р. працювала в м. Сороки, займаючи посади технолога, заступника директора.

У 1972-1979 р.м. обиралася депутатом міської ради.

У 1995 -1998 р. - заступник директора Асоціації "Logos " (Кишинів).

У1998 і 2001 р. обиралася в Парламент за списком ПКРМ. У Парламенті XІ -го скликання була секретарем парламентської фракції ПКРМ, членом постійної комісії із соціального захисту, охороні здоров'я і родині. 20 березня 2001 була обрана Головою Парламенту XV -го скликання.

Заміжня, дітей не має.

 

Політичні партії:

Список головних партій і соціально-політичних організацій, зареєстрованих Міністерством Юстиції Республіки Молдова на 17.03.2003:

Демократична партія Молдови, Партія комуністів Республіки Молдова, Ліберальна Партія, Соціал-демократичний альянс Молдови, Аграрно-демократична партія Молдови, Соціалістична партія Молдови, Партія соціально-економічної справедливості Молдови, Християнсько-демократична народна Партія, Партія прогресивних сил Молдови, Рух професіоналів "Speranta-Надія", Партія реформи, Соціально-ліберальнная партія тощо.

5. Економічна характеристика

З моменту незалежності, незважаючи на труднощі, що хитнули економіку, - війну в Наддністрянщині, і крах радянської системи, Молдова переслідувала строгу стратегію реформізму. Проте, у 1990-х роках Молдова перетерпіла гостре падіння валового внутрішнього продукту в співдружності незалежних держав. Це позначилося на тім, що економіка до кінця 1998 року складала лише 1/3 частина від обсягу економіки 1989 року.
Період росту почався в 2000 році, коли обсяг валового продукту досяг 2.1%, що склало суму понад 1.2 млрд. долари США. У 2001 році обсяг збільшився на 6.1%, а в 2002 році – на 7.2%.

Протягом 2002 року дуже важко було досягти стабільності на рівні макроекономіки, у зв'язку з тим фактом, що 2002 рік був кульмінаційним у сплаті зовнішнього боргу і відсотків по державному боргу іноземним державам, що склало 60% від суми річного державного доходу.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 182. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Реостаты и резисторы силовой цепи. Реостаты и резисторы силовой цепи. Резисторы и реостаты предназначены для ограничения тока в электрических цепях. В зависимости от назначения различают пусковые...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия