Студопедия — Явні і латентні функції
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Явні і латентні функції






Як відзначалося в попередніх розділах, розмежування між явними і латентними функціями було введене для того, щоб виключити те змішування свідомої мотивації соціальної поведінки з його об'єктивними наслідками, яка часто виявляється в соціологічній літературі. Наше рассмотре-ние термінології сучасного функціонального аналізу показа-ло, як легко соціолог може ототожнити мотиви і функції і до яких сумних наслідків це призводить. Ми вказували далі, що мотиви і функції змінюються незалежно один від одного і що відсутність уваги до цієї обставини обумовлює те, що серед соціологів існує непроизволь-ная тенденція змішувати суб'єктивні категорії мотивації з об'єктивними категоріями функцій. Саме цим і объясня-ется наша прихильність до не завжди похвальної практики введення нових термінів в швидко зростаючий спеціальний словник соціології, практиці, яка розглядається багатьма неспеціалістами як образа їх інтелекту і злочин проти загальнодоступності науки.

Як легко бачити, я запозичував терміни "явне" і "ла-тентное" у Фрейда, який їх використовує в іншому контексті (хоча і Френсис Бэкон вже багато років тому говорив про "латентні процеси" і "латентні конфігурації" по відношенню до процес-сам, які недоступні для поверхневого спостереження).

Само ж розрізнення мотивів і функцій неодноразово упродовж багатьох століть проводилося дослідниками чело-веческого поведінки. І справді, було б дуже дивно, якби те розмежування, яке набуло для нас значення найважливішого розмежування функціонального аналізу, не було б кимось вже зроблено з тієї великої групи дослідників, що фактично застосовували функціональний підхід. Нам доста-точно буде згадати тільки декілька з тих, хто за останні десятиліття вважав необхідним розмежування між субъ-ективными цілями і функціональними наслідками дії.

Джордж Мид: "..це відношення ворожості до порушника закону має своєрідну позитивну сторону (читай латентну функцію) об'єднання усіх членів цієї общини в емоційній солідарності агресії. Тоді як найпрекрасніші гуманістичні заклики обов'язково виявляться такими, що суперечать інтересам багатьох членів громад або ж не торкнуться інтересів і уяви більшості і залишать тим самим цю общину розділеної і індиферентної, крик про допомогу при крадійстві або вбивстві адресується до найглибинніших комплексів людської психіки, що лежать під поверхнею індивідуальних спрямувань, що стикаються, і громадяни цієї общини, які були розділені своїми интере-сами, що розходяться, об'єднаються проти загального ворога" 39.

Еміль Дюркгейм в аналогічному аналізі соціальних функцій покарання також зосереджується на його латентних функціях (наслідках для общини), а не обмежує себе тільки його явними функціями (наслідками для злочинця).

В. Дж. Самнер: "..з найперших дій, за допомогою яких люди намагаються задовольнити свої потреби, кожне з них являється самодавлеющим і прагне тільки до негайного задоволення деякої потреби. З періодично возвра-щающихся потреб виникають звички осіб і звичаї груп, але ці звички і звичаї є наслідками, що є непередбаченими і неумисними. Їх замеча-ют тільки після того, як вони міцно затвердяться, і навіть після цього проходить тривалий час, перш ніж їх оцінять належним чином" 40.

Хоча це висловлювання не торкається латентних функцій стандартизованих соціальних дій для даної соціальної структури, в нім з достатньою ясністю проводиться істотна відмінність між цілями, наслідками, що маються на увазі, і об'єктивними.

Р. М. Макайвер: "Разом з прямими результатами дій соціальних інститутів існують інші результати, які знаходяться поза безпосередніми цілями людини.. ці типи результатів.. можуть, хоча і ненавмисно, мати велике значення для суспільства" 41.

39 М е a d G. H. The Psychology of Punitive Justice // American Journ. Of Sociology. 1918. N 23. P. 591.

40 Sumner W. G. Folkways. Boston, 1906. P. 3.

41 Ma elver R. M. Community. London, 1915. P. 314.

 

У. І. Томас і Ф. Знанецкий: "Хоча усі нові (кооперативні, польські, селянські) інститути утворені з певною метою задоволення специфічних потреб, їх соціальні функції ні в якому разі не обмежуються їх явними і усвідомленими цілями.. кожен з цих інститутів - комуна або сільськогосподарський гурток, позиковий банк або ж сберега-тельная каса, або ж театр - є не просто деяким механізмом для втілення певних цінностей, але також і асоціацією людей, кожен член якої повинен брати участь в загальній діяльності цієї асоціації як живого, конкретного індивідуума. Який би не був пануючий, офіційний інтерес, в ім'я якого був заснований цей інститут, асоціація як конкретна група людських особистостей включає і багато інших неофіційних інтересів; соціальні контакти її членів не обмежуються тим, що вони спільно прагнуть до досягнення деякої загальної мети, хоча остання, безумовно, є як головною причиною утворення самої асоціації, так і найміцнішою ланкою, що її зберігає. Завдяки цій комбінації абстрактного, полити-ческого, економічного або ж дуже раціонального механізму для задоволення специфічних потреб з конкретною єдністю соціальної групи новий інститут є також кращою опосредующим ланкою між первинною селянською групою і вторинною національною системою" 42.

42 Thomas W., Znaniecki F. V. The Polish Peasant in Europe and America. V. 5. N. Y.,!920. P. 156.

 

Ці і багато інших спостерігачів соціальних явищ час від часу розмежовували категорії суб'єктивних стосунків ("потреби", "інтереси", "цілі") і категорії, як правило, не усвідомлюваних, але об'єктивних функціональних наслідків ("своєрідна позитивна сторона", "ніколи не осознавае-мые наслідки", "мимовільна.. послуга суспільству", "функ-ция, не обмежена свідомою і явною метою").

Оскільки випадки для розмежування явних і прихованих функцій представляються досить часто і оскільки концептуальна схема повинна направляти увагу спостерігача на істотні елементи ситуації і попереджати можливість залишення їх непоміченими, то представляється доцільним охарактеризо-вать ця відмінність за допомогою відповідних термінів. У основі розмежування між явними і латентними функціями лежить наступне: перші відносяться до тих об'єктивних і предна-меренным наслідкам соціальної дії, які способ-ствуют пристосуванню або адаптації деякої певної соціальної одиниці (індивідуум, підгрупа, соціальна або культурна система); другі відносяться до неумисних і неусвідомлених наслідків того ж самого порядку.

Є ряд вказівок на те, що застосування соціальних термінів для позначення цього розмежування може мати певне евристичне значення, оскільки ці терміни включаються в концептуальний апарат теорії, сприяючи як процесу систематичного спостереження, так і наступному аналізу. За останній час, наприклад, розмежування між явними і прихованими функціями було використане при аналізі міжрасових браків, соціальної стратифікації, афектного переживання невдачі, соціологічних теорій Веблена, распро-страненных в Америці орієнтації по відношенню до Росії, пропаганди як засоби соціального контролю, антропологиче-ской теорії Малиновского, магічних образів у індійців навахо, проблем соціології знання і мод, динаміки особи, заходів національної безпеки, внутрішньої соціальної динаміки бюрократии43 і багатьох інших соціологічних проблем.

43 D a v i s А. До. Some Sourses of American Hostility to Russia // AJS. 1947. N 53. P. 174-183; Parsons T. Propaganda and Social Control // Parsons T. Essays in Sociological Theory; Kluckhohn C. Bronislaw Malinowski, 1884-1942 // JAF. 1943. N 56. P. 208-219; Він же. Navaho Witchcraft Op. cit. P. 46-47; У a r b e г В., L про b e I L. S. Fashion in Women's and the American Social System // Social Forces. 1952. N 31. P. 124-131; Mowrer O. N., Kluckhohn З Dynamic Theory of Personality // Personality and the Behavior Disorders. V. I. N. Y., 1944. P. 72; Jahoda M., Cook S. W. Security Measures and Freedom of Thought: an Explanatory Study of the Impact of Loyalty and Security Programs // Yale Law Journ. 1952. N 61. P. 296-333; Selznick Ph. TVA and the Grass Roots. S. F., 1949; Gould - n e r A. W. Patterns of Industrial Bureaucracy. Glencoe, 1954; Blau P. M. The Dynamics of Bureaucracy. Chicago, 1955; Davis A. K. Bureaucratic Pat - terns in Navy Officer corps // Social Forses. 1948. N 27. P. 142-153.

 

Само різноманітність цих питань свідчить про те, що теоретичне розмежування між явними і латентними функціями не обмежується вузькою і приватною областю человече-ского поведінки. Проте перед нами все ще стоїть велике завдання визначення конкретних областей, де може бути використане це розмежування, і рішенню цієї великої задачі ми і присвятимо частину глави, що залишилася.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 183. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия