Студопедия — Правове регулювання аграрного ринку та ЗЕД
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Правове регулювання аграрного ринку та ЗЕД






Закон України «Про дер­жав­ну підт­рим­ку сільсь­ко­го господар­ства України» від 24 черв­ня 2004 р. визна­чає аг­рар­ний ринок як сукуп­ність пра­вовідно­син, пов'яза­них з укла­ден­ням та ви­ко­нан­ням цивіль­но-правових до­го­ворів щодо сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції.

На­у­ко­ве визна­чен­ня по­нят­тя аг­рар­но­го ринку надає про­фе­сор В. І. Сем­чик. На його думку аг­рар­ний ринок - це сфера то­вар­но­го об­міну, який (у межах, вре­гу­льо­ва­них за­ко­но­дав­ством про аг­рарні рин­ки) здійснюється між про­дав­ця­ми і по­куп­ця­ми (юри­дичні і фізичні особи, те­ри­торіальні гро­ма­ди і дер­жа­ва) як то­ва­ро­обмін, що ви­ни­кає на підставі по­пи­ту і про­по­зиції за ре­зуль­та­та­ми аг­рар­но­го то­ва­ро­ви­роб­ництва у вста­нов­ле­них місцях і фор­мах шля­хом укла­ден­ня і виконан­ня до­го­ворів купівлі-​про­да­жу, інших цивільно-​пра­во­вих пра­во­чинів на доб­ровільно уз­год­же­них умо­вах і цінах та во­ле­ви­яв­лен­ня про­давців і по­купців.

Аг­рар­ний ринок вклю­чає біржо­вий ринок сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції, оптові ринки сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції (іноді у поєд­нанні з регіональ­ни­ми аг­рар­но-​мар­ке­тин­го­ви­ми цен­тра­ми), оптово-роз­дрібні ринки сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції, аукціони, фірмові ма­газини сільсь­ко­гос­по­дарсь­ких підприємств, сільсь­ко­гос­по­дарські ви­ставки та яр­мар­ки тощо. Допоміжними еле­мен­та­ми інфра­струк­ту­ри аг­рар­но­го ринку є: транс­порт, складсь­ке гос­по­дар­ство, зв'язок, си­сте­ми ціно­во­го моніто­рин­гу, стан­дар­ти­зації, сер­тифікації, страху­ван­ня тощо.

Оптові ринки сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції діють на підставі За­ко­ну України «Про оптові ринки сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції» від 25 черв­ня 2009 р. Роз­по­ряд­жен­ням Кабінету Міністрів України від 19 ли­сто­па­да 2008 р. № 1447-​р схва­ле­но Кон­цепцію Дер­жав­ної цільової про­гра­ми ство­рен­ня опто­вих ринків сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції.

Регіональні аг­рар­но-​мар­ке­тин­гові цен­три ство­рю­ють­ся відповідно до на­ка­зу Міністер­ства аг­рар­ної політики «Про регіональні аг­рар­но-​мар­ке­тин­гові цен­три опто­вої торгівлі сільсь­ко­гос­по­дарсь­кою продук­цією» від 13 ли­сто­па­да 2006 р. № 660. На­ка­зом Міністер­ства аг­рар­ної політики від 13 серп­ня 2002 р. № 653/6941 за­твер­дже­но По­ло­жен­ня про організацію та про­ве­ден­ня аукціонів живої ху­до­би та птиці, яке ре­гла­мен­тує по­ря­док організації та про­ве­ден­ня аукціонів живої ху­до­би (племінної, неплемінної продук­тивної) та птиці.

Ви­став­ко­во-​яр­мар­ко­ва діяльність в АПК ре­гу­люється по­ста­но­вою Кабінету Міністрів України «Про вдос­ко­на­лен­ня ви­став­ко­во-​яр­мар­ко­вої діяль­ності в Україні», якою за­твер­дже­но Кон­цепцію роз­вит­ку ви­ставково-ярмаркової діяль­ності від 22 серп­ня 2007 р. № 1065. Відповід­но до за­зна­че­ної по­ста­но­ви Міністер­ством аг­рар­ної політики України ви­да­но наказ «Про вдос­ко­на­лен­ня ви­став­ко­во-​яр­мар­ко­вої діяль­ності в си­стемі Міна­г­ро­політики» від 27 бе­рез­ня 2008 р. № 183.

В Україні аг­ро­тор­гові доми діють у формі об­слу­го­ву­ю­чих кооперати­вів. На ви­ко­нан­ня по­ста­но­ви Кабінету Міністрів України «Про затвер­дження Про­гра­ми роз­вит­ку сільсь­ко­гос­по­дарсь­ких об­слу­го­ву­ю­чих ко­оперативів на 2003-​2004 роки» від 12 груд­ня 2002 р. № 1858 на­ка­зом Міністер­ства аг­рар­ної політики «Про за­твер­джен­ня примірних стату­тів сільсь­ко­гос­по­дарсь­ко­го об­слу­го­ву­ю­чо­го ко­опе­ра­ти­ву» від 26 черв­ня 2003 р. № 191 за­твер­дже­но Примірний ста­тут сільськогосподарсько­го об­слу­го­ву­ю­чо­го ко­опе­ра­ти­ву-​аг­ро­тор­го­во­го дому. Це на­да­ло по­штовх роз­вит­ку аг­ро­тор­го­вих домів як непри­бут­ко­вих організацій. На­ка­зом Міністер­ства аг­рар­ної політики України «Про підви­щен­ня ефектив­ності функціону­ван­ня аг­ро­тор­го­вих домів» від 20 квітня 2005 р. № 163 за­твер­дже­но Перелік ре­ко­мен­до­ва­них заходів щодо підви­щен­ня ефек­тивності функціону­ван­ня аг­ро­тор­го­вих домів.

Роз­по­ряд­жен­ням Кабінету Міністрів України від 11 лю­то­го 2009 р. № 184-р схва­ле­но Кон­цепцію Дер­жав­ної цільової про­гра­ми підт­рим­ки роз­вит­ку сільсь­ко­гос­по­дарсь­ких об­слу­го­ву­ю­чих ко­опе­ра­тивів на пе­ріод до 2015 р. По­ста­но­вою Кабінету Міністрів України від 3 черв­ня 2008 р. № 557 за­твер­дже­но Дер­жав­ну цільову еко­номічну про­гра­му під­тримки роз­вит­ку сільсь­ко­гос­по­дарсь­ких об­слу­го­ву­ю­чих ко­опе­ра­тивів на період до 2015 року.

Українсь­кий біржо­вий ринок сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції (ор­ганізо­ва­ний аг­рар­ний ринок) прой­шов нелег­кий шлях ста­нов­лен­ня, що ха­рак­те­ри­зу­вав­ся періодич­ни­ми сплес­ка­ми біржової ак­тив­ності та не­досконалістю нор­ма­тив­но-​пра­во­вої бази. Ство­рен­ню мережі регіональ­них то­вар­них бірж, через які по­вин­на реалізо­ву­ва­ти­ся сільськогоспо­дарська про­дукція, спри­я­ло прий­нят­тя таких нор­ма­тив­но-​пра­во­вих актів, як за­ко­ни України «Про зерно та ринок зерна в Україні» від 4 лип­ня 2002 p., «Про дер­жав­ну підт­рим­ку сільсь­ко­го гос­по­дар­ства України» від 24 черв­ня 2004 p.; по­ста­но­ви Кабінету Міністрів України «Про при­скорення організації біржо­во­го ринку сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої продук­ції» від 17 ли­сто­па­да 1995 р. № 916, «Про Кон­цепцію роз­вит­ку біржово­го ринку сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції» від 5 серп­ня 1997 р. № 848; Указ Пре­зи­ден­та України «Про за­хо­ди щодо за­без­пе­чен­ня фор­му­ван­ня та функціону­ван­ня аг­рар­но­го ринку» від 6 черв­ня 2000 р. № 767/2000; по­ста­но­ва Кабінету Міністрів України «Про активізацію діяль­ності бір­жового ринку про­дукції аг­ро­про­ми­сло­во­го ком­плек­су та необхідних для його матеріаль­но-​технічних ре­сурсів» від 19 жо­втня 1999 р. № 1928; укази Пре­зи­ден­та України «Про за­хо­ди щодо роз­вит­ку про­до­воль­чо­го ринку та спри­ян­ня екс­пор­ту сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції та про­довольчих товарів» від 7 серп­ня 2001 р. № 601, «Про за­хо­ди щодо при­скорення роз­вит­ку аг­рар­но­го ринку» від 8 серп­ня 2002 р. № 694/2002, «Про до­дат­кові за­хо­ди щодо при­ско­рен­ня роз­вит­ку аг­рар­но­го ринку» від 19 трав­ня 2003 р. № 415 та «Про за­хо­ди щодо роз­вит­ку аг­рар­но­го ринку» від ЗО серп­ня 2004 р. № 1021; по­ста­но­ва Кабінету Міністрів України «Про Аг­рар­ний фонд» від 6 липня 2005 р. № 543 та інші.

Закон України «Про дер­жав­ну підт­рим­ку сільсь­ко­го гос­по­дар­ства України» від 24 черв­ня 2004 р. визна­чає, що організо­ва­ний аг­рар­ний ринок - су­купність пра­вовідно­син, пов'яза­них з укла­ден­ням та вико­нанням цивільно-​пра­во­вих до­го­ворів, пред­ме­том яких є сільськогоспо­дарська про­дукція, за стан­дар­ти­зо­ва­ни­ми умо­ва­ми та реквізи­та­ми бір­жових до­го­ворів і пра­ви­ла­ми аг­рар­ної біржі.

По­ста­но­вою Кабінету Міністрів України від 5 серп­ня 1997 р. № 848 було схва­ле­но Кон­цепцію роз­вит­ку біржо­во­го ринку сільськогоспо­дарської про­дукції, згідно з якою інфра­струк­ту­ра біржо­во­го ринку сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції вклю­чає: то­варні біржі; аукціони ху­доби (як са­мостійні за­хо­ди або підрозділи бірж); аг­ро­тор­гові доми; допоміжну базу біржо­во­го ринку (еле­ва­то­ри, схо­ви­ща, складські при­міщення, транс­портні струк­ту­ри тощо); доб­ровільні об'єднан­ня (асо­ціації, спілки тощо).

Згідно з Ука­зом Пре­зи­ден­та України «Про за­хо­ди щодо забезпе­чення фор­му­ван­ня та функціону­ван­ня аг­рар­но­го ринку» від 6 черв­ня 2000 р. го­лов­ним еле­мен­том аг­рар­но­го ринку є аг­рарні біржі як спеціа­лізо­ва­ний вид то­вар­ної біржі. То­варні біржі в Україні діють на підставі норм ЦК України, ГК України та За­ко­ну України «Про то­вар­ну бір­жу» від 10 груд­ня 1991 р. Також діяльність то­вар­ної біржі регламенту­ється Ста­ту­том біржі, Пра­ви­ла­ми біржової торгівлі та біржо­во­го арбіт­ражу.

Під час біржо­вих торгів мо­жуть бути укла­дені угоди, що пов'яза­ні з:

- негай­ною (від 1 до 30 днів) взаємною пе­ре­да­чею прав та обов'яз­ків щодо ре­аль­ної сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції (спо­то­ва угода);

- відстро­че­ною (від 30 до 360 днів) взаємною пе­ре­да­чею прав та обов'язків щодо ре­аль­ної сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції (фор­вард­на угода);

- взаємною пе­ре­да­чею прав та обов'язків щодо стан­дарт­но­го кон­тракту (ф'ючерс­на угода);

- по­ступ­кою прав на май­бут­ню пе­ре­да­чу чи на­бут­тя прав і обов'яз­ків щодо ре­аль­но­го то­ва­ру або стан­дарт­но­го кон­трак­ту (опціонна угода).

Стат­тя 17-1 За­ко­ну України «Про дер­жав­ну підт­рим­ку сільсь­ко­го гос­по­дар­ства України» пе­ред­ба­чає необхідність от­ри­ман­ня вис­нов­ку щодо відповідності ви­мо­гам біржами, які на­да­ють по­слу­ги з укла­ден­ня та реєстрації пев­но­го кола угод. Так, цен­траль­ний орган ви­ко­нав­чої влади з пи­тань за­без­пе­чен­ня реалізації дер­жав­ної аг­рар­ної політики надає безоплат­но то­вар­ним біржам вис­но­вок щодо відповідності вимо­гам сто­сов­но на­дан­ня по­слуг з укла­ден­ня та реєстрації угод купівлі-​про­да­жу сільсь­ко­гос­по­дарсь­кої про­дукції і про­до­воль­ства для держав­них та регіональ­них по­треб, по­га­шен­ня по­дат­ко­вої за­бор­го­ва­ності, а також з укла­ден­ня та реєстрації зовнішньое­ко­номічних кон­трактів (за участю цен­траль­но­го ор­га­ну ви­ко­нав­чої влади з пи­тань еко­номічної політики). [5]

Міжнародно-правове регулювання здійснюється через посередництво різноманітних міжнародних економічних організацій та регулюється розробленими нормативно-правовими документами.

Конференція ООН по торгівлі і розвитку цей орган 00Н створений у 1964 р. Нині до його складу вхо­дять близько 170 держав. Основні завдання цього органу полягають у розвитку міжнародної торгівлі, рівноправного взаємовигідного співробітництва держав, розробці рекомендацій, що стосуються міжнародних економічних відносин.

Конференція застосовує груповий метод діяльності — держави розподіляються на чотири групи за соціально-економічним і геогра­фічним принципом. Рішення Конференції 00Н набирають форму ре­золюцій, заяв тощо. Вони мають рекомендаційний характер.

Принципи міжнародної торгівлі сформульовані в багатьох міжна­родно-правових актах. Зокрема, у заключному акті Конференції 00Н з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД) від 15.06.64 міститься досить дов­гий їх перелік. Наведемо деякі з них.

1. Торгові відносини базуються на основі поваги до принципу суверенної рівності, самовизначення народів і невтручання у внутрішні справи інших держав.

2. Недопущення дискримінації, що може відбуватись через те, що держави належать до різних соціально-економічних систем.

3. Кожна країна має суверенне право на вільну торгівлю з інши­ми країнами.

4. Економічний розвиток і соціальний прогрес мають стати за­гальною справою міжнародного співробітництва, сприяти зміц­ненню мирних відносин між країнами.

5. Національна і міжнародна економічна політика повинна спря­мовуватись на досягнення міжнародного поділу праці відпо­відно до потреб та інтересів країн, що розвиваються, і світу в цілому.

6. Міжнародна торгівля має регулюватися правилами, які сприя­ють економічному і соціальному прогресу.

7. Розширення і всебічний розвиток міжнародної торгівлі зале­жать від можливості доступу на ринки й вигідності цін на си­ровинні товари, що експортуються.

8. Міжнародна торгівля має бути взаємовигідною і здійснюватись у режимі найбільшого сприяння, в її межах не повинні засто­совуватися дії, які шкодять торговельним інтересам інших країн.

9. Розвинені країни, які беруть участь у регіональних економічних угрупованнях, повинні робити, все, що від них залежить для того, щоб не завдавати шкоди і не впливати негативно на поширен­ня їх імпорту з третіх країн, особливо з тих, що розвиваються.

10. Міжнародна торгівля має сприяти розвитку регіональних еко­номічних угруповань, інтеграції та інших форм економічного співробітництва між країнами, що розвиваються.

11. Міжнародні установи і країни, що розвиваються, мають забез­печити збільшення припливу міжнародної фінансової, технічної й економічної допомоги для підкріплення і підтримки шляхом поповнення експортної виручки країн, що розвиваються, їхніх зусиль для прискорення економічного розвитку.

12. Значна частина коштів, які вивільнюються внаслідок роззброєн­ня, повинна спрямовуватися на економічний розвиток країн, що розвиваються.

13. Державам, які не мають виходу до моря, необхідно надати максимум можливостей, які б дали їм змогу подолати вплив внутріконтинентального положення на їх торгівлю.

14. Повна деколонізація відповідно до Декларації 00Н про на­дання незалежності колоніальним країнам і народам є необхід­ною умовою економічного розвитку та здійснення суверенних прав країн на природні багатства. [6]

Однією із важливих умов успішної й ефективної зов­нішньоекономічної діяльності України є створення відповідної правової бази. Її недосконалість негативно впливає на розвиток зовнішньоекономічних відносин нашої країни, призводить до безконтрольного вивезення вкрай дефіцитних ресурсів і продажу їх на світовому ринку за демпінговими цінами. Зовнішньоекономічна діяльність потребує корінних змін, передусім її законодавче регулювання. В Україні правова база зовнішньоекономічної діяльності: Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність" (1 квітня 1991 р.) нормативно визначені принципи, види і суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності, питання правового регулювання їхньої діяльності та ін.; Митний кодекс України(12 грудня 1991 р.) визначив принципи організації митної справи в Україні; закони про державне мито, єдиний митний тариф. Містяться норми, що стосуються організації і здійснення зовнішньоекономічної діяльності: закони "Про підприємництво" (7 лютого 1991 р.),"Про підприємства в Україні"(27 березня!991 р.) та ін. З ряду питань зовнішньоекономічної діяльності прийма­лися відповідні постанови Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України. Регулювання дає можливість державі з ураху­ванням суспільних інтересів упорядкувати відносини зовнішньоекономічного характеру, створити відповідний правовий режим (правопорядок), дотримання якого сприяє розвитку міжнародного економічного співробітництва, підвищенню його ефективності.[7]


РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ СТАНУ АПК УКРАЇНИ.

 

2.1 Роль сільського господарства в економіці України

У кожній державі, в будь-якому суспільстві сільське господарство є життєво необхідною галуззю народного господарства, оскільки зачіпає інтереси буквально кожної людини. Адже нині понад 80 % фонду споживання формується за рахунок продукції сільського господарства. Тому виробництво її є найпершою умовою існування людства.

Однак для України, яка стала на шлях ринкової економіки, сільське господарство має особливо велике значення тому, що воно є однією з найбільших галузей народного господарства. В цьому підпункті розглянемо роль сільського господарства в економіці України. [8]

Характерною рисою початку ХХІ ст. для аграрного сектору економіки України та національного агропродовольчого ринку є їх розвиток під впливом інтенсифікації d процесі міжнародної економічної інтеграції. У 2008 р. Україна стала членом СОТ, у 2012 р. було парафовано текст Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, включаючи поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі, і майже одночасно відбулася ратифікація Договору про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності незалежних держав, який набув чинності з вересня 2012 р. Стрімке зростання мережі регіональних торговельних угод стало характерною рисою процесів лібералізації міжнародної торгівлі. Регіональні інтеграційні об’єднання формуються навколо нових центрів інтеграції, які мають більший масштаб і рівень розвитку економіки та політичний вплив, тому при укладанні двосторонніх угод зменш розвиненими економіками виникає асиметричність у домовленостях на користь інтеграційних центрів. [9]

Зовнішня торгівля України — діяльність суб'єктів господарської діяльності України та інших держав, яка має місце як на території України, так і за її межами і яка зводиться до посередництва між виробниками і споживачами по здійсненню угод купівлі-продажу товарів або послуг. Зовнішня торгівля України поділяється на експортну (вивізну) — рух товарів або послуг від українського виробника до іноземних споживачів, та імпортну (ввізну) — рух товарів/послуг від іноземного виробника до українських споживачів. Зовнішня торгівля складається з торгівлі товарами та послугами, в даній роботі ми детальніше розглянемо саме динаміку зовнішньої торгівлі послугами України.

Рис. 2.1 Динаміка зовнішньої торгівлі товарами за 1996-2014 рік

Проаналізувавши дані рисунка 2.1 ми бачимо, що в період з 1996-2008 рр. обсяги експорту та імпорту товарів зростали, світова економічна криза 2007-2010 рр. вплинула на динаміку географічної й товарної структури зовнішньої торгівлі України. Вітчизняні товаровиробники почали інтенсивніше опановувати ринки Близького Сходу, Китаю, Індії, Єгипту. В українському експорті зменшилася частка сировинних матеріалів, зросла частка машинно-технічної продукції, збільшилися відносні показники імпорту нафти і природного газу. Конфлікт на сході та геополітична напруга, що посилюються, суттєво вплинули на економіку та суспільство. Як наслідок, спричинили поглиблення рецесії економіки та спад показників зовнішньої торгівлі. [10]

 

Рис. 2.2 Динаміка експорту товарів з України за 1998-2014 роки за регіонами світу.

 

Рис. 2.3 Динаміка імпорту товарів з України за 1998-2014 роки за регіонами світу.

При розгляді регіональної структури торгівлі України: можна виділити такі ознаки:

1. Україна проводить зовнішньоторговельні операції майже з 160 країнами.

2. Усі регіони України беруть участь у експорті-імпорті товарів, при цьому найбільша питома вага до початку подій на сході припадала на Дніпропетровську, Донецьку, Київську області.

3. Серед країн світу найголовнішими зовнішньоторговельними партнерами є Російська Федерація (РФ), ЄС, США. На них припадає приблизно 2/3 обсягу зовнішньої торгівлі України.

4. Експорт до Митного союзу знизився суттєво, на 5,3 млрд дол.. США по експорту та на 10,5 млрд дол.. США по імпорту товарів.

5. Незважаючи на преференційний режим експорт до ЄС змінився в сторону зниження на 1,6 млрд. дол. США

6. Таким чином: Дуже різна регіональна динаміка; падіння експорту відбулось в основному через зниження експорту до Митного союзу

6. Частка товарообігу України із США не перевищує 4% від загального. [11,12]

Не всі галузі господарства дають однаковий економічний ефект, тому варто розглянути структуру експорту товарної продукції за 2014 рік.

Рис. 2.4 Структура експорту товарної продукції за 2014 рік

Основні ознаки товарної структури зовнішньої торгівлі України:

1) товарна структура зовнішньої торгівлі України охоплює понад 20 номенклатурних груп, серед яких домінують: Продовольчі товари та сировина для їх виробництва (29%), чорні та кольорові метали та вироби з них (28%), мінеральні продукти (10%)

2) в експорті до РФ з України домінують продовольчі, сировинні товари, текстиль, продукція машинобудування.

3) в українському експорті до ЄС домінують сировина й продовольство: чорні та кольорові метали, добрива, бавовна та волокно, масло й жири, хімічна продукція. З ЄС Україна імпортує продовольчі товари, машини та обладнання;

4) у структурі експорту з України до США зростає частка чавуну і скорочується частка сталі; експортуються нафта і нафтопродукти, бітумні суміші, озокерит. Український імпорт із США характеризується домінуванням ядерних реакторів, котлів, обладнання, їхніх складових та продовольчих товарів.

5) Продукція сільського господарства займає провідну роль у наповненні бюджету України, так як її частка становить майже третину від всього експорту.

Сільське господарство відіграє винятково важливу роль як каталізатор розвитку ринкової економіки. Ринкова економіка — це одне з найвидатніших досягнень світової цивілізації, це природне середовище людства і взаємодії товаровиробників, середовище, якому притаманні певний порядок і саморегуляція завдяки дії основного закону — попиту і пропозиції. В становленні ринкової економіки України ця галузь, враховуючи її масштаби, може відіграти (і вже частково відіграє) виключно важливу роль завдяки своїм специфічним властивостям:

1. Сільське господарство є висококонкурентною галуззю, оскільки в ній діє багато незалежних підприємств, що виробляють переважно ті самі товари. В результаті створюється ринкове середовище, що стимулює розвиток також в інших секторах економіки.

2. Сільське господарство України є одним з головних джерел експорту. Цьому сприяють і великі масштаби сільськогосподарського землекористування і родючі землі. У поєднанні з працьовитістю українського народу це виводить Україну на одне з провідних місць за аграрним потенціалом. Таким чином, сільське господарство є галуззю, що відіграє винятково важливу роль у процесі входження України у світовий ринок.[13]

На даний момент не дивлячись на економічні проблеми і політичну нестабільність в країні, сільське господарство України продовжує закріплювати свої позиції на світовому ринку продовольства Зростає експортна виручка сільгоспвиробників. За даними Міністерства аграрної політики Україна в 2014 році зайняла перше місце в світі по експорту соняшникової олії, третє – зерна та кукурудзи, шосте – пшениці, дев’яте – курятини.

Рис 2.5 Частка України в світовому експорті 2013/2014 МР

З даного рисунку ми бачимо що у 2013/2014 МР Український експорт пшениці склав 6% від світового, насіння ріпаку – 14,84%, кукурудзи – 15,43%, ячменю – 16,1%.[14]

Загальний обсяг зовнішньої торгівлі товарами сільського господарства і харчової промисловості в 2013 році склав близько 25,2 млрд USD, що лише на 0,8% менше порівняно з 2012-м (25,4 млрд USD), у тому числі експорт – 17 млрд USD (-4,8%), імпорт – 8,2 млрд USD (+8,8%). Позитивне сальдо при цьому склало 8,8 млрд USD, що на 1,5 млрд USD менше ніж за аналогічний період 2012-го. Коефіцієнт покриття імпорту експортом склав 2,08 (у 2012 році – 2,38).

Дві третини валютної виручки від експорту агропродовольчих товарів забезпечили лише п’ять товарів: кукурудза (23%), пшениця (11%), насіння ріпаку (7%), соняшникова олія (19%) і шрот (5%).

Найбільший приріст експорту в вартісному вираженні демонстрували наступні товари: м’ясо птиці (+60% до 232 млн USD), насіння ріпаку (+51% до 1,2 млрд USD), готові харчові продукти (+51% до 139 млн USD), соки (+38% до 240 млн USD), цигарки (+12% до 252 млн USD) тощо. [15]

 

2.2 Аналіз структури експорту агропродовольчої продукції

Важливим напрямом розвитку будь-якої країни є міжнародна торгівля. В умовах глобалізації світової економіки рівень соціально-економічного розвитку держави в значній мірі залежить від зовнішньої торгівлі. Саме зовнішньоекономічна діяльність забезпечує використання конкурентних переваг і є фактором економічного зростання, розвитку виробництва та задоволення споживчого попиту населення. За останні два десятиріччя в Україні відбулися важливі економічні зміни, що також позначилися на її зовнішньоекономічній діяльності. Щорічно зростає зовнішньоторговельний оборот, кількість держав, з якими Україна має торговельні відносини. Про якісний рівень зовнішньої торгівлі свідчить товарна та географічна структура в торгівлі товарами, а також характер сальдо. Важливими товарами для кожної держави є продукти харчування, так як вони дають змогу забезпечити базові потреби населення, а також продукція сільського господарства, що має дещо більшу сферу призначення. Аналіз ринку цих товарів та тенденції розвитку їх вітчизняного виробництва показують, що Україна зміцнює свої позиції на світовому ринку, а згадана продукція стає одним з головних вітчизняних експортних товарів

Значне місце у вітчизняному товарному експорті займає продукція агропродовольчого комплексу, що включає в себе сільське господарство і харчову промисловість. На цю продукцію e 2014 р. прийшлося 29 % всього товарного експорту України. Причому, в останні роки ця частка стрімко зростає – з 19,3 % в 2010 році до 29 % в 2014 році. По зовнішній торгівлі цією продукцією торгівельне сальдо весь час додатне, а в 2012 році і 2013 році склало, відповідно, 10362 млн. дол. і 8840 млн. дол., або 41,9 % і 39,9 % додатного сальдо в загальній торгівлі товарами. В цілому ж по зовнішній торгівлі, починаючи з 2006 року, Україна постійно має від’ємне сальдо, яке в 2012 році і 2013 році склало, відповідно 24704 млн. дол. і 22136 млн. дол., що загрожує фінансовій безпеці держави.[16]

В останні роки Україна досить динамічно завойовує зовнішні ринки і розширює експорт продукції агропродовольчого комплексу (табл. 2.1).

Таблиця 2.1







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 253. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия