Студопедия — СЕМЕСТР
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

СЕМЕСТР






ВАРІАНТ 1

Теоретичні питання:

1. Поняття цивільно-процесуального права, предмет та метод.

2. Особливості участі у цивільному процесі особи, яка надає правову допомогу.

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

Виписати статті з Цивільно-процесуального кодексу, які вказують на зобов’язання, заборону, примус (не менше 5 прикладів):

Характеристика імперативного методу  
Зобов’язання Заборона Примус
№ ст ЦПК Характеристика № ст ЦПК Характеристика № ст ЦПК Характеристика
ст. 5 Здійснення правосуддя на засадах поваги до честі і гідності, рівність перед законом і судом ст. 16 Розгляд кількох пов’язаних між собою вимог ст. 37 Процесуальне правонаступництво
           
           
           
           
Спільне в зобов’язанні, забороні і примусі
Одна норма Цивільно-процесуального законодавства містить одразу і зобов’язання і заборону і примус

Практична робота (вирішіть задачу):

Громадянин Усенко видаючи довіреність представнику Коломийцю не обумовив обмежень у діях представника.

Після того як Коломиєць у судовомк засіданні до основного позову про відшкодування шкоди Усенка заподіяної під час виконання своїх трудових обовязків, заявив додатковий позов про відшкодування моральної шкоди Усенку (логічно її обгрунтувавши), але раніше це не узгодив з Усенко.

Після чого Усенко звернувася до суду з позовом проти Коломийця і вимагав відібрати у нього ліцензію на заняття адвокатською діяльністю, оскільки на його думку Коломиєць порушив його процесуальне право і перебрав на себе ті права, які Усенко йому не доручав.

Обгрунтуйте дії Усенка.

Яке рішення повинен винести суд за позовом Усенка проти адвоката Коломийця?

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Підготувати заяву про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

 

ВАРІАНТ 2

Теоретичні питання:

1. Співвідношення цивільно-процесуального права з іншими галузями права.

2. Поняття і значення представництва в цивільному процесі.

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

Виписати статті з Цивільно-процесуального кодексу, які характеризують диспозитивний метод, не менше 5 статей:

Характеристика диспозитивного методу
№ статті ЦПК Диспозитивна норма
ст. 27 Права та обов’язки осіб, які беруть участь у справі
   
   

Практична робота (вирішіть задачу):

Антонов звернувся до адвоката Петрова з проханням представляти його інтереси в суді по справі, що стосується усиновлення 7 річного Ониська Петра, на що адвокат погодився.

Для узаконення даної домовленості Антонов запропонував Петрову укласти довіреність на пердставництво інтерів Антонова в суді, на що адвокат відповів відмовою.

При зверненні до суду Петрову було вімовлено у відкритті провадження, мотивуючи це як незаконні дії.

Обгрунтуйте рішення суду і дайте правову оцінку діям адвоката Петрова.

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Скласти заяву про захист прав, свобод та інтересів інших осіб, або державних чи суспільних інтересів від імені прокурора.

ВАРІАНТ 3

Теоретичні питання:

1. Джерела цивільно-процесуального права.

2. Види представництва в цивільно-процесуальному праві.

 

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

Зробити порівняння принципів цивільно-процесуального права з принципами Конституції України, а саме, які принципи цивільно-процесуального права відповідають принципам Конституції України:

Принципи закріплені в цивільно-процесуальному праві Принципи закріплені в Конституції України
Незалежність суддів і підкорення їх лише закону
ст. 18 – 19 Цивільно-процесуального кодексу ст. 129 Конситуції України
Рівність усіх учасників процесу перед законом і судом
ст. 27, ст. 31 Цивільно-процесуального кодексу ст. 24, п. 2 ст. 129 Конституції України
 
   

Практична робота (вирішіть задачу):

Позивач по справі про розділ житлового будинку Дмитренко О.Т. вирішив використати для захисту своїх прав в якості представника адвоката Мішина Г.М. і надати йому всіх повноважень, передбачених ст. 44 Цивільно-процесуального кодексу України.

Як необхідно документально оформити такі повноваження? Розпишіть і складіть даний документ відповідно до цивільно-процесуальних норм.

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Скласти заяву про захист прав, свобод та інтересів інших осіб, або державних чи суспільних інтересів від імені уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

ВАРІАНТ 4

Теоретичні питання:

1. Поняття цивільного судочинства його завдання, види та стадії.

2. Умови, які необхідні для здійснення функцій представника.

 

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

Виписати статті Цивільно-процесуального кодексу, які відповідають трьом елементам виникнення цивільно-процесуальних правовідносин, а саме підстави, приводи та передумови (не менше 5 прикладів на кожен елемент правовідносин):

№ п/п Підстава виникнення цивільно-процесуальних правовідносин
  Номер статті ЦПК Характеристика норм, які містять підстави цивільно-процесуальних правовідносин
  ч. 3 ст. 44 ЦПК Підстави і порядок припинення представництва за довіреністю визначається статтями 248-250 Цивільного кодексу України.
  Номер статті ЦПК Характеристика норм, які містять приводи цивільно-процесуальних правовідносин
  ст. 201 ЦПК Обов'язок суду зупинити провадження у справі 1. Суд зобов'язаний зупинити провадження у справі у разі: 1) смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка буластороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво; 2) злиття, приєднання, поділу, перетворення юридичної особи, яка була стороною у справі; 3) перебування позивача або відповідача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан; 4) неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства; 5) призначення або заміни законного представника сторони чи третьої особи у випадках, встановлених статтею 43 цього Кодексу. 2. З питань, зазначених у цій статті, суд постановляє ухвалу.
  Номер статті ЦПК Характеристика норм, які містять передумови цивільно-процесуальних правовідносин
  ст. 207 ЦПК Залишення заяви без розгляду 1. Суд постановляє ухвалу про залишення заяви без розгляду,якщо: 1) заяву подано особою, яка не має цивільної процесуальної дієздатності; 2) заяву від імені заінтересованої особи подано особою, яка не має повноважень на ведення справи; 3)належним чином повідомлений позивач повторно не з'явився в судове засідання без поважних причин або повторно не повідомив про причини неявки, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності; 4) спір між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав розглядається в іншому суді; 5) позивач подав заяву про залишення позову без розгляду; 6) між сторонами укладено договір про передачу спору на вирішення до третейського суду і від відповідача надійшло до початку з'ясування обставин у справі та перевірки їх доказами заперечення проти вирішення спору в суді; 7) особа, в інтересах якої у встановлених законом випадках відкрито провадження у справі за заявою іншої особи, не підтримує заявлених вимог і від неї надійшла відповідна заява; 8) провадження у справі відкрито за заявою, поданою без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, та не було сплачено судовий збір чи не було оплачено витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи і позивач не усунув цих недоліків у встановлений судом строк; 9) позивач до закінчення розгляду справи покинув судове засідання і не подав до суду заяви про розгляд справи за його відсутності. 2. Особа, заяву якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Практична робота (вирішіть задачу):

При розгляді судом справи Лісгоспу до Видюка Л.С. про стягнення шкоди, заподіяної внаслідок пожежі, що виникла з вини відповідача, інтереси Лісгоспу представляв робітник Симодід Г. Довіреність на захист інтересів Лісгоспу йому було видано без будь-яких обумовленостей у виконанні окремих процесуальних дій, в зв'язку з чим він вважав, що всі, визначені законом для позивача права в процесі він може реалізувати, і, виходячи з цього, відмовитися від позову. Суд прийняв таку відмову і провадження по справі закрив.

Чи законні дії представника і суду?

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Скласти заяву про захист прав, свобод та інтересів інших осіб, або державних чи суспільних інтересів від імені органів державної влади.

ВАРІАНТ 5

Теоретичні питання:

1. Поняття та значення принципів цивільно-процесуального права.

2. Процесуальні права та обов`язки представника.

 

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

Наведіть приклади, в яких випадках повивачем та відповідачем може бути фізична особа, юридична особа, держава (не менше 5 прикладів)та зробіть порівняльну характеристику:

Позивачем може бути:
№ п/п Фізична особа Юридична особа Держава Спільні риси всіх суб’єктів
         
         
Відповідачем може бути:
№ п/п Фізична особа Юридична особа Держава Спільні риси всіх суб’єктів
         
         

Практична робота (вирішіть задачу):

Представник туристичної фірми "Ай-Тодар" подав до суду довіреність такого змісту: "Видано це Погодину О.А. в тому, що йому довіряється захист інтересів туристичної фірми з правом виконання всіх процесуальних дій, передбачених законом позивачу". В судовому засіданні він визнав позовні вимоги Некрутяк О.Р.

Чи мав він на це право?

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Скласти заяву про захист прав, свобод та інтересів інших осіб, або державних чи суспільних інтересів від імені органів місцевого самоврядування.

ВАРІАНТ 6

Теоретичні питання:

1. Система принципів цивільно-процесуального права та їх класифікація.

2. Поняття і значення процесуальних строків, їх види.

 

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

У вигляді таблиці, відповідно до Цивільно-процесуального кодексу від 18 березня 2004 року № 1618 – 4, зробити порівняльну характеристику правового становища позивача і відповідача:

Позивач Відповідач
Поняття
Позивач – це   Відповідач – це
Загальні права сторін
1. 2. 3. 4. 5.
Спеціальні права сторін
1. 2. 3. 4. 1. 2. 3.
Обов’язки сторін
1. 2. 3. 4. 5.

Практична робота (вирішіть задачу):

В судовому засіданні представник туристичної фірми "Костель" юрисконсульт Борул В.К. дав згоду на зміну позивачем формулювання звільнення.

Чи мав він на це право, коли в довіреності зазначалось, що йому дозволяється захищати інтереси фірми усіма передбаченими Цивільно-процесуальним кодексом України процесуальними засобами?

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Підготувати довіреність на ведення справи в суді від імені фізичної особи.

ВАРІАНТ 7

Теоретичні питання:

1. Дайте характеристику загально правових (конституційних) принципів та їх роль в цивільно-процесуальному праві.

2. Загальна характеристика договірного представництва.

 

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

У вигляді таблиці зробити порівняльну характеристику правового становища третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору і третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору (пасивні) Треті особи, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору (активні)
Поняття
Пасивні треті особи – це   Активні треті особи – це  
Права третіх осіб
1. 2. 3 4. 1. 2. 3. 4.
Обовязки третіх осіб
1. 2. 3. 4. 1. 2. 3. 4.
Порядок залучення і встуру у процес
   
Спільні риси пасивних і активних третіх осіб
 

Практична робота (вирішіть задачу):

Рішенням суду Максименко П.П. була поновлена на роботі бібліотекаря районної дитячої бібліотеки і на її користь було стягнуто з відділу культури виконкому райради заробітну плату за вимушений прогул. На зазначене рішення від імені відповідача була подана апеляційна скарга, підписана інспектором райвідділу культури Аміренко П.О., хоч довіреність на право подачі скарги йому не видавалась.

Чи можна визнати Аміренка П.О. процесуальним представником відповідача? Якщо ні, то хто повинен реагувати на таку скаргу суд?

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Підготувати довіреність на ведення справи в суді від імені юридичної особи.

ВАРІАНТ 8

Теоретичні питання:

1. Дайте характеристику міжгалузевим та галузевим принципам цивільно-процесуального права.

2. Загальна характеристика законного представництва.

 

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

Виписати з цивільно-процесуального законодавства норми статей, які регулюють порядок діяльності представника на різних стадіях судочинства:

№ п/п Стаття ЦПК Коротка характеристика норми Порядок дія представника на певній стадії
  ч. 1 ст. 39 ЦПК Права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до чотирнадцяти років, а також недієздатних фізичних осіб захищають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом. На всіх стаціях цивільного судочинства.
  ч. 1 ст. 44 ЦПК Представник, який має повноваження на ведення справи в суді, може вчиняти від імені особи, яку він представляє,усі процесуальні дії, що їх має право вчиняти ця особа. На стадії судового розгляду
       
       

Практична робота (вирішіть задачу):

При розгляді позову Управління житлового господарства до Буркуна О.О. про вселення його і членів сім'ї з наданням житлового приміщення відповідач заперечував проти позову, посилаючись на те, що приміщення, яке надається йому і членам його сім'ї не придатне за санітарними умовами для проживання.

В зв'язку з цим суд зобов'язав міську санітарно-епідеміологічну службу провести обстеження житлового приміщення і подати до суду висновок щодо придатності чи непридатності для проживання.

Яким суб'єктом процесуальних правовідносин буде по цій справі санітарно-епідеміологічна служба та яка правова природа їх висновку?

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Підготувати заяву про забезпечення доказів, відповідно до ст. 134 Цивільно-процесуального кодексу.

ВАРІАНТ 9

Теоретичні питання:

1. Поняття цивільно-процесуальних правовідносин.

2. Правова характеристика осіб, які звільняються від надання свідчень як свідки.

 

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

З цивільно-процесуальному законодавстві виписати норми статей, які вказують на строки, що встановлені законом та судом (не менше 5 норм):

Норми, які встановлені законом Норми, які встановлені судом
Норма Характеристика норми Норма Характеристика норми
ч. 2 ст. 90 ЦПК Заходи процесуального примусу застосовуються судом негайно після вчинення порушення шляхом постановлення ухвали. ч. 1 ст. 121 ЦПК Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір чи не оплачено витрати на інформаційно -технічне забезпечення розгляду справи, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків.
       

Практична робота (вирішіть задачу):

Побігайло О.В. звернулася до наркологічної лікарні, де перебував на лікування від алкоголізму її чоловік, з клопотанням порушити перед компетентними органами питання про обмеження його в дієздатності.

Головний лікар порадив Пабігайло О.В. звернутися з цього приводу до прокурора, а для захисту її інтересів — до комітету профспілки за місцем роботи, а інтересів дітей – до органів опіки та піклування. Вислухавши пояснення, повнолітній син Побігайло О.В. подав від свого імені до суду заяву про обмеження в дієздатності батька.

Чи мав на це право син?

Чи правильне роз'яснення головного лікаря?

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Підготувати заяву про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

ВАРІАНТ 10

Теоретичні питання:

1. Суб`єкти цивільно-процесуальних правовідносин та їх класифікація.

2. Обчислення процесуальних строків в цивільно-процесуальному праві.

 

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

З цивільно-процесуальному законодавстві виписати норми статей, які вказують на обчислення строків роками, місяцями і днями (не менше 7 норм):

Обчислення строків роками Обчислення строків місяцями Обчислення строків днями
Норма Характеристика норми Норма Характеристика норми Норма Характеристика норми
ч. 10 ст. 74 Друкований орган, у якому розміщуються оголошення про виклик відповідача протягом наступного року, визначається не пізніше 1 грудня поточного року в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.   ч. 2 ст. 401 Після подання заінтересованою особою заперечень у письмовій формі або у разі її відмови від подання заперечень, а так само коли у місячний строк з часу повідомлення заінтересованої особи про одержане судом клопотання заперечення не подано, суддя постановляє ухвалу, в якій визначає час і місце судового розгляду клопотання, про що заінтересовані особи повідомляються письмово не пізніше ніж за десять днів до його розгляду. ч. 3 ст. 384 Про подання скарги суд повідомляє відповідний відділ державної виконавчої служби не пізніше наступного дня після прийняття її судом.    
             

Практична робота (вирішіть задачу):

До органу опіки та піклування від батьківського комітету та адміністрації школи надійшов лист з проханням позбавити батьківських прав подружжя Чорнов"язів П.Е. і З.М., які ведуть паразитичний спосіб життя і не турбуються про матеріальне забезпечення і виховання своїх дітей Петра і Павла - учнів 3 і 5 класу середньої школи.

Органи опіки та піклування разом з комісією у справах неповнолітніх розглянула цю заяву на своєму засіданні і на підставі прийнятого рішення звернулася з позовом до суду про позбавлення Чорнов'язів П.Е. і З.М. батьківських прав.

Суддя відмовив прийняти до свого провадження їх позовну заяву, мотивуючи тим, що за законом вони таким правом не наділені і порадив звернутися до прокурора, який вправі пред'явити позов.

Чи правильна відмова судді?

Визначте згідно з ЦПК України в яких справах можлива участь в цивільному процесі органів опіки та піклування для захисту прав інших осіб?

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Скласти заяву про захист прав, свобод та інтересів інших осіб, або державних чи суспільних інтересів від імені прокурора.

ВАРІАНТ 11

Теоретичні питання:

1. Суд, як обов`язковий суб`єкт цивільно-процесуальних правовідносин.

2. Зупинення, перерив, продовження і поновлення процесуальних строків.

 

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

1. Опрацювати у вигляді таблиці Закон України «Про судовий збір» 8 липня 2011 року і розрахувати суму судового збору:

Найменування документа і дії, за яку сплачується судовий збір Ставка судового збору Сума судового збору
1. За подання до суду:    
1) позовна заява майнового характеру 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати  
2) позовної заяви немайнового характеру 0,1 розміру мінімальної заробітної плати  
3) позовної заяви:    
про розірвання шлюбу 0,1 розміру мінімальної заробітної плати  
про поділ майна при розірванні шлюбу 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати  
4) заява про видачу судового наказу 50 відсотків ставки, що визначається з оспорюваної суми у разі звернення до суду з позовом у порядку позовного провадження  
5) заява у справах окремого провадження 0,1 розміру мінімальної заробітної плати  
6) позовної заяви про захист честі та гідності фізичної особи, ділової репутації фізичної та юридичної особи, а саме:    
позовної заяви немайнового характеру 0,2 розміру мінімальної заробітної плати  
позовної заяви про відшкодування моральної шкоди визначається з урахуванням ціни позову, що встановлюється згідно з підпунктом 1 цього пункту  
7) заява про перегляд заочного рішення 0,1 розміру мінімальної заробітної плати  
8) апеляційна скарга на рішення суду, заява про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду 50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги, а у разі подання позовної заяви майнового характеру – 50 відсотків ставки, обчислюваної виходячи з оспорюваної суми  
9) касаційна скарга на рішення суду, заява про приєднання до касаційної скарги на рішення суду 70 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги, а у разі подання позовної заяви майнового характеру – 70 відсотків ставки, обчислюваної виходячи з оспорюваної суми  
10) заява про перегляд судового рішення у зв`язку з ново виявленими обставинами 50 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги, а у разі подання позовної заяви майнового характеру – 50 відсотків ставки, обчислюваної виходячи з оспорюваної суми  
11) заява про перегляд судових рішень Верховним Судом України 70 відсотків ставки, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги, а у разі подання позовної заяви майнового характеру – 70 відсотків ставки, обчислюваної виходячи з оспорюваної суми  
12) апеляційна скарга на судовий наказ 50 відсотків ставки, що підлягає сплаті за подання заяви про видачу судового наказу в наказному провадженні  
13) заява про забезпечення доказів або позову 0,1 розміру мінімальної заробітної плати  
14) апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду, заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду 0,1 розміру мінімальної заробітної плати  
15) заява про скасування рішення третейського суду 0,5 розміру мінімальної заробітної плати  
16) заява про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду 0,2 розміру мінімальної заробітної плати  
17) заява про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду 0,1 розміру мінімальної заробітної плати  
2. За видачу судових документів:    
1) за повторну видачу копії судового рішення 1 гривня за кожен аркуш копії  
2) за видачу дубліката судового наказу та виконавчого листа 3 гривні  
3) за роздрукування технічного запису судового засідання 5 гривень за кожен аркуш тексту на папері формату А4  
4) за видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання 15 гривень  
5) за виготовлення копії судового рішення у разі, якщо особа, яка не бере (не брала) участі у справі, якщо судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод, інтересі чи обов’язків, звертається до апарату відповідного суду з письмовою заявою про виготовлення такої копії згідно із Законом України «Про доступ до судових рішень» 1 гривня за кожен аркуш копії  

 

Практична робота (вирішіть задачу):

При здійсненні загального нагляду прокурор встановив у туристичній фірмі "Надія " факт порушення законодавства цивільних прав споживачів та ведення підприємницької діяльності.

Туристична фірма обслуговувала екскурсії, організовувала харчування власними силами, без необхідного дозволу та оформлення необхідних документів. Прокурор пред'явив позов, але на розгляд справи не з'явився, зателефонував про поважність причини неявки і просив розглянути справу без його участі.

Варіанти відповіді:

1. Суд розглядав справу і позов задовольнив.

2. Суд відклав розгляд справи і постановив ухвалу про обов'язкову участь прокурора в процесі по справі.

Чи правильні такі дії суду, відповідь обґрунтуйте?

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Скласти заяву про захист прав, свобод та інтересів інших осіб, або державних чи суспільних інтересів від імені уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

ВАРІАНТ 12

Теоретичні питання:

1. Зміст цивільно-процесуальних правовідносин.

2. Поняття та значення судових витрат.

 

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

Виписати статті з Цивільно-процесуального кодексу, які вказують на зобов’язання, заборону, примус (не менше 5 прикладів):

Характеристика імперативного методу  
Зобов’язання Заборона Примус
№ ст ЦПК Характеристика № ст ЦПК Характеристика № ст ЦПК Характеристика
ст. 5 Здійснення правосуддя на засадах поваги до честі і гідності, рівність перед законом і судом ст. 16 Розгляд кількох пов’язаних між собою вимог ст. 37 Процесуальне правонаступництво
           
           
           
           
Спільне в зобов’язанні, забороні і примусі
Одна норма Цивільно-процесуального законодавства містить одразу і зобов’язання і заборону і примус

 

Практична робота (вирішіть задачу):

При проведенні перевірки дотримання законодавства про охорону прав дітей, які перебували в дитячому дошкільному закладі прокурором району було виявлено, що Вовчук Г.А. не надає матеріальної допомоги, ухиляється від внесення плати на утримання сина Тимофія. При таких обставинах прокурор пред'явив в суд позов про стягнення з Вовчука Г.А. коштів на утримання сина Тимофія. При повторному розгляді справи суд задовольнив позов, але один з суддів був не згодний з рішенням і виклав в письмовій формі свою окрему думку, яка була приєднана до справи.

Прокурор зажадав ознайомитись з окремою думкою, але суддею йому було в цьому відмовлено.

Чи вправі прокурор пред’явити такий позов і ознайомитися з окремою думкою?

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Скласти заяву про захист прав, свобод та інтересів інших осіб, або державних чи суспільних інтересів від імені органів державної влади.

ВАРІАНТ 13

Теоретичні питання:

1. Об`єкт цивільно-процесуальних правовідносин.

2. Види судових витрат в цивільному судочинстві.

 

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

Виписати статті з Цивільно-процесуального кодексу, які характеризують диспозитивний метод, не менше 5 статей:

Характеристика диспозитивного методу
№ статті ЦПК Диспозитивна норма
ст. 27 Права та обов’язки осіб, які беруть участь у справі
   
   

Практична робота (вирішіть задачу):

Від батьківського комітету школи та опікунської Ради району до прокурора надійшла заява про те, що учні 5 і 7 класу Косогон О.П. і Косогон Б.П. не відвідують школу внаслідок того, що їх батьки перешкоджають їм у цьому, примушують працювати цілими днями в домашньому господарстві доглядати худобу та обробляти город, не пускають погуляти з іншими дітьми. Перевіркою заяви було також встановлено, що батьки дітей не піклуються про них, ніде не працюють та зловживають алкоголем.

Як належить поступити прокурору?

Визначте учасників процесу по цій справі.

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Скласти заяву про захист прав, свобод та інтересів інших осіб, або державних чи суспільних інтересів від імені органів місцевого самоврядування.

ВАРІАНТ 14

Теоретичні питання:

1. Поняття сторін в цивільному процесі, їх права і обовя`зки.

2. Відсторонення та розстрочення судових витрат.

 

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

Зробити порівняння принципів цивільно-процесуального права з принципами Конституції України, а саме, які принципи цивільно-процесуального права відповідають принципам Конституції України:

Принципи закріплені в цивільно-процесуальному праві Принципи закріплені в Конституції України
Незалежність суддів і підкорення їх лише закону
ст. 18 – 19 Цивільно-процесуального кодексу ст. 129 Конституції України
Рівність усіх учасників процесу перед законом і судом
ст. 27, ст. 31 Цивільно-процесуального кодексу ст. 24, п. 2 ст. 129 Конституції України
 
   

Практична робота (вирішіть задачу):

Директор інституту «Гідроводпроект» звільнив з роботи гідролога Максимова П.В. в зв’язку із зменшенням обсягу робіт. У дійсності ж ніякого зменшення обсягу робіт не було і на посаду гідролога була прийнята Соловейко Н.А.. Максимов П.В. звернувся до суду з позовом про поновлення його на роботі. Суд поновив на роботі Максимова П.В. і стягнув зарплату за вимушений прогул з директора інституту.

Визначте процесуальне становище директора та правильність рішення суду?

Практична робота (підготуйте процесуальний документ)

Підготувати довіреність на ведення справи в суді від імені фізичної особи.

ВАРІАНТ 15

Теоретичні питання:

1. Процесуальна співучасть її мета та підстави.

2. Розподіл судових витрат між сторонами.

 

Заповніть таблицю відповідно до вимог:

Виписати статті Цивільно-процесуального кодексу, які відповідають трьом елементам виникнення цивільно-процесуальних правовідносин, а саме підстави, приводи та передумови (не менше 5 прикладів на кожен елемент правовідносин):

№ п/п Підстава виникнення цивільно-процесуальних правовідносин
  Номер статті ЦПК Характеристика норм, які містять підстави цивільно-процесуальних правовідносин
  ч. 3 ст. 44 ЦПК Підстави і порядок припинення представництва за довіреністю визначається статтями 248-250 Цивільного кодексу України.
  Номер статті ЦПК Характеристика норм, які містять приводи цивільно-процесуальних правовідносин
  ст. 201 ЦПК Обов'язок суду зупинити провадження у справі 1. Суд зобов'язаний зупинити провадження у справі у разі: 1) смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка буластороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво; 2) злиття, приєднання, поділу, перетворення юридичної особи, яка була стороною у справі; 3) перебування позивача або відповідача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан; 4) неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства; 5) призначення або заміни законного представника сторони чи третьої особи у випадках, встановлених статтею 43 цього Кодексу. 2. З питань, зазначених у цій статті, суд постановляє ухвалу.
  Номер статті ЦПК Характеристика норм, які містять передумови цивільно-процесуальних правовідносин
  ст. 207 ЦПК Залишення заяви без розгляду 1. Суд постановляє ухвалу про залишення заяви без розгляду,якщо: 1) заяву подано особою, яка не має цивільної процесуальної дієздатності; 2) заяву від імені заінтересованої особи подано особою, яка не має повноважень на ведення справи; 3)належним чином повідомлений позивач повторно не з'явився в судове засідання без поважних причин або повторно не повідомив про причини неявки, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності; 4) спір між тими са





Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 265. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия