Студопедия — Тесты для подготовки 3 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тесты для подготовки 3 страница






C. Мезодерми

D. Зовнішнього шару очного келиха

E. Внутрішнього шару очного келиха

164. На мікропрепараті червоного кісткового мозку виявляються численні капіляри, через стінку яких у кровоносне русло виходять зрілі формені елементи крові. До якого типу належать ці капіряри?

A.* Синусоїдних

B. Фенестрованих

C. Соматичних

D. Вісцеральних

E. Лімфатичних

165. На препараті нирки розрізняємо нефрони, які лежать на межі між кірковою та мозковою речовиною, мають однаковий діаметр приносних і виносних артеріол. Назвіть, яка функція буде порушена при їхньому пошкодженні

A.* Шунтування крові при інтенсивному кровообігу

B. Синтез реніну

C. Синтез простагландинів

D. Синтез еритропоетину

E. Активність натрієвого рецептора

166. Досліджується препарат, забарвлений методом імпрегнації сріблом, в якому добре видні клітини різних розмірів пірамідної форми. Від їхньої верхівки і бокових поверхонь відходять короткі відростки, а від основи – один довгий. Назвіть препарат, що досліджується.

A.*Кора головного мозку

B. Спіральний орган внутрішнього вуха

C. Сітківка органу зору

D. Кора мозочку

E. Спинномозковий вузол

167. Досліджується препарат, забарвлений методом імпрегнації сріблом, в якому помітні клітини грушовидної форми з добре виразними 2-3 дендритами, що піднімаються доверху. Назвіть препарат, що досліджується.

A.*Кора мозочку

B. Спіральний орган внутрішнього вуха

C. Сітківка органу зору

D. Кора головного мозку

E. Спинномозковий вузол

168. На електронній мікрофотографії епідермісу шкіри серед клітин кубічної форми виділяються відростчаті клітини, в цитоплазмі яких добре розвинутий апарат Гольджі, багато рибосом і меланосом. Назвіть цю клітину.

A.*Меланоцити

B. Кератиноцити

C. Клітини Лангеганса

D. Клітини Меркеля

E. Тканинні базофіли.

 

169. Запалення характеризується розширенням кровоносних капілярів на ділянці пошкодження, зменшенням кровообігу, підвищенням проникливості стінки судин. Яким з клітин наведених нижче, належить головна роль в цьому?

A.* Тканинним базофілам

B. Фібробластам

C. Плазмоцитам

D. Еозинофілам

E. Макрофагам

 

170. Під дією негативних чинників довкілля порушена функцію міосателітоцитів. Зміну якої функції всього м’язового волокна слід очікувати в даному випадку?

A.Регенерація м’язового волокна

B. Скорочення м’язового волокна

C. Трофіка м’язового волокна

D. Підвищення скоротливого термогенезу

E. Зниження скоротливого термогенезу

171. На електронній фотографії представлена органела, що являє собою великий поліпротеазний комплекс, що складається з трубкоподібної та двох регуляторних частин, які розташовані на обох кінцях органели. Остання виконує функцію протеолізу. Назвіть цю органелу.

A.*Протеасома.

B. Центріоль

C. Включення

D. Рибосома

E. Комплекс Гольджі

172. При гетеротрансплантації органу виявлено відторгнення трансплантату. Які клітини крові забезпечують цей процес?

A.*Т-лімфоцити - кілери.

B. Т-лімфоцити-хелпери

C. Т-лімфоцит-супресор

D. Т-лімфоцит-О

E. Т-лімфоцити-пам’яті

173. При ендоскопічному дослідженні шлунка виявлено пошкодження епітеліального покриву слизової оболонки. За рахунок яких гландулоцитів можлива репаративна його регенерація

A.*Малодиференційованих шийкових мукоцитів.

B. Додаткових мукоцитів

C. Головних екзокриноцитів

D. Парієтальних екзокриноцитів

E. Покривного залозистого епітелію

174. Після перенесеного хімічного опіку стравоходу наступило локальне його звуження внаслідок утворення рубця. Які клітини пухкої сполучної тканини беруть участь в утворенні рубців?

A.*Зрілі спеціалізовані фібробласти

B. Юні малоспеціалізовані фібробласти

C. Фіброцити

D. Міофібробласти

E. Фіброкласти

175. Відомо, що в периферичній крові людини можуть з'являтися мегалоцити. Коли в нормі є ці клітини в крові?

A.*В ембріональному періоді

B. У віці до 1 року

C. У віці від 1 до 30 років

D. У старому віці

E. Під час вагітності

176. Пiд час медичного обстеження на здатність до керування машиною у чоловiка було виявлено кольорову слiпоту (дальтонізм). Генетично обумовленою вiдсутнiстю яких клітин сітківки можна пояснити це явище?

A. * Колбочкових

B. Паличкових

C. Пiгментного епітелію

D. Амакринових

E. Бiполярних

177. У хворого взята кров для аналізу, ЇЇ дані показують, що 30% еритроцитів мають неправильну форму. Як називається цей стан?

A.*Патологічний пойкілоцитоз

B. Анізоцитоз

C. Фізіологічний пойкілоцитоз

D. Макроцитоз

E. Мікроцитоз

178. В мазку периферійної крові видно велику клітину із слабобазофільною цитоплазмою і бобовидним ядром. Клітина є найбільшою серед видимих в полі зору. Яка це клітина?

A.*Моноцит

B. Макрофаг

C. Плазмоцит

D. Середній лімфоцит

E. Малий лімфоцит

179. В мазку периферійної крові серед лейкоцитів переважають округлі клітини з посегментованими ядрами. Дрібна зернистість в їх цитоплазмі фарбується як кислими, так і основними барвниками. Як називаються ці клітини?

A.*Сегментоядерні нейтрофіли

B. Базофіли

C. Еозинофіли

D. Юні нейтрофіли

E. Моноцити

180. На гістологічному зрізі бачимо орган, який ззовні вкритий серозною та білочною оболонками. Строму органа складає пухка сполучна тканина, в якій містяться клітини Лейдіга, паренхіма представлена канальцями, внутрішню поверхню канальців вистеляє сперматогенний епітелій. Що це за орган?

A.*Сім’яник.

B. Придаток сім’яника.

C. Простата.

D. Молочна залоза.

E. Яєчник.

181. У жінки спостерігається гіперемія яєчника, підвищення проникливості гематофолікулярного бар’єру з послідовним розвитком набряку, інфільтрація стінки фолікула сегментоядерними лейкоцитами. Об’єм фолікула великий. Стінка його потоншена. Якому періоду статевого циклу відповідає описана картина?

A.*Предовуляторна стадія.

B. Овуляція.

C. Менструальний період.

D. Постменструальний період.

E. Період відносного спокою.

182. На гістологічному препараті нирки в дистальному звилистому канальці виявляються клітини, які щільно прилягають до ниркового тільця. Базальна мембрана їх дуже тонка і не утворює складок. Ці клітини відчувають зміни вмісту натрію у сечі та впливають на секрецію реніна юкстагломерулярними клітинами. Які це клітини?

A.*Клітини щільної плями.

B. Юкстагломерулярні клітини.

C. Мезангіальні клітини.

D. Подоцити.

E. Ендотелій капілярів клубочка.

183. Під час клінічного обстеження у 35-річної жінки із захворюванням нирок в сечі виявлені клітини крові, фібриноген, що вірогідно пов’язано з порушенням ниркового фільтру. З яких структур складається цей фільтр?

A.*Ендотелій капілярів клубочка, тришарова базальна мембрана, подоцити.

B. Тришарова базальна мембрана.

C. Ендотелій капілярів, базальна мембрана

D. Подоцити, базальна мембрана.

E. Ендотелій, подоцити.

184. При електронній мікроскопії нирки виявлені канальці, які вистелені кубічним епітелієм. В епітелії розрізняють світлі та темні клітини. В світлих клітинах мало органел. Цитоплазма утворює складки. Ці клітини забезпечують реабсорбцію води з первинної сечі у кров. Темні клітини за будовою і функцією нагадують парієтальні клітини шлунку. Які канальці представлені на електроннограмі?

A.*Збірні ниркові трубочки.

B. Проксимальні канальці.

C. Дистальні канальці.

D. Висхідні канальці петлі Генле.

E. Нисхідні канальці петлі Генле.

185. В гістологічному препараті представлений поперечний зріз стінки порожнистого органу, слизова оболонка якого вкрита багатоша-ровим плоским незроговілим епітелієм. Який це орган?

A.*Стравохід.

B. 12-пала кишка.

C. Товста кишка.

D. Матка.

E. Апендикс.

186. Після гастректомії у хворого розвивається злоякісна анемія. Відсутність яких клітин залоз шлунку викликає дану патологію?

A.*Парієтальних.

B. Головних.

C. Шийкових мукоцитів.

D. Ендокриноцитів.

E. Келихоподібних.

187. На гістологічному препараті підслизова основа тонкої кишки заповнена кінцевими секреторними відділами білкових залоз. Який відділ кишки представлений на препараті?

A.*12-пала кишка.

B. Товста кишка.

C. Голодна кишка.

D. Клубова кишка.

E. Апендикс.

188. На гістологічному препараті визначається паренхіматозний орган, структурно-функціональною одиницею якого є фолікул. Стінка фолікула утворена клітинами кубічної форми, порожнина фолікула заповнена колоїдом. Який орган представлено на препараті?

A. * Щитовидна залоза

B. Слинна залоза

C. Яєчник

D. Сім`ячник

E. Гіпофіз

189. На гістологічному препараті стінки тонкої кишки на дні крипт знайдено розташовані групами клітини, в апікальній частині яких містяться великі ацидофільні секреторні гранули; цитоплазма забарвлена базофільно. Які це клітини?

A.* Клітини Панета.

B. Клітини без облямівки.

C. Ендокринні клітини.

D. Келихоподібні клітини.

E. Стовпчасті з облямівкою.

190. В гістологічному препараті паренхіма органа представлена часточками, які мають форму шестигранних призм і складаються з анастомозуючих пластинок, між якими лежать синусоїдні капіляри, які радіально сходяться до центральної вени. Який анатомічний орган має дану морфологічну будову?

A.*Печінка.

B. Підшлункова залоза.

C. Тимус.

D. Селезінка.

E. Лімфатичний вузол.

191. Мозкова речовина часточки кровотворного органа на гістологічному препараті має світліше забарвлення і містить епітеліальні тільця. Якому органу належать дані морфологічні ознаки?

A.*Тимусу.

B. Лімфатичному вузлу.

C. Селезінці.

D. Печінці.

E. Нирці.

192. На гістологічному препараті яєчника жінки виявляється округлої форми утворення, яке складається з великих залозистих клітин, які містять пігмент лютеїн. У центрі даної структури знаходиться невеликих розмірів сполучнотканинний рубець. Вкажіть структуру яєчника.

A. * Жовте тіло

B. Атретичне тіло

C. Зрілий фолікул

D. Вторинний фолікул

E. Біле тіло

193. Стінки судин мають досить значні морфологічні розбіжності у будові середньої оболонки. Чим зумовлена поява специфічних особливостей будови цієї оболонки у різних судинах?

A.*Гемодинамічними умовами.

B. Впливом органів ендокринної системи.

C. Регуляцією з боку центральної нервової системи.

D. Індуктивним впливом нейронів вегетативних гангліїв.

E. Високим вмістом катехоламінів у крові.

194. Артерії великого калібру під час систоли розтягуються і поверта-ються у вихідний стан під час діастоли, забезпечуючи стабільність кровотоку. Наявністю яких елементів стінки судини це можна пояснити?

A.*Еластичних волокон.

B. М’язових волокон.

C. Ретикулярних волокон.

D. Колагенових волокон.

E. Великою кількістю фібробластів.

195. На електронній мікрофотографії представлені структури у вигляді відкритих міхурців, внутрішня поверхня яких вистелена одно-шаровим епітелієм, який утворений респіраторними та секре-торними клітинами. Які це структури?

A.*Альвеоли.

B. Бронхіоли.

C. Ацинуси.

D. Альвеолярні ходи.

E. Термінальні бронхи.

196. В епітелії повітроносних шляхів є клітини з куполоподібною апі-кальную частиною, на поверхні якої розміщуються мікровор-синки. В клітині виявляється добре розвинений синтетичний апарат, а в апікальній частині – секреторні гранули. Назвіть цю клітину.

A.*Клітина Клара.

B. Келихоподібна.

C. Ендокринна.

D. Клітина без облямівки.

E. Камбіальна

197. У недоношених дітей розвивається синдром дихальної недостатності. Недостатність якого компоненту аерогематичного бар'єру лежить в основі цієї патології?

A.*Сурфактант.

B. Ендотелій капілярів.

C. Базальна мембрана ендотелію.

D. Базальна мембрана альвеолоцитів.

E. Альвеолоцити.

198. Кінцеві відділи апокринових потових залоз містять міоепітеліальні клітини.Яка функція цих клітин?

A.*Скоротлива.

B. Секреторна.

C. Захисна.

D. Регенераторна.

E. Підтримуюча.

199. В гістологічному препараті представлена тканина, основною структурною одиницею якої є волокно, яке складається із симпласта і сателітоцитів, вкритих спільною базальною мембраною. Для якої тканини характерна дана структура?

A.*Скелетної поперечно-посмугованої м`язової тканини.

B. Гладкої м`язової тканини.

C. Серцевої м'язової тканини.

D. Пухкої сполучної тканини.

E. Ретикулярної тканини.

200. На гістологічному препараті хрящової тканини виявляються ізогенні групи клітин. Які клітини є початковими в утворенні цих груп?

A.*Хондроцити I типу.

B. Хондробласти.

C. Прехондробласти.

D. Хондроцити II типу.

E. Хондроцити III типу.

201. З ектодермального епітелію вистилки верхньої частини ротової ямки зародка людини формується кишеня Ратке, яка направ-ляється до основи майбутнього головного мозку. Що розвивається з даного ембріонального зачатка?

A.*Аденогіпофіз.

B. Нейрогіпофіз.

C. Медіальна еміненція.

D. Гіпофізарна ніжка.

E. Передній гіпоталамус.

202. Паренхіма аденогіпофіза представлена трабекулами, утвореними залозистими клітинами. Серед аденоцитів є клітини з гранулами, які забарвлюються основними барвниками і містять глікопротеїди. Які це клітини?

A.*Гонадотропоцити, тиротропоцити.

B. Соматотропоцити.

C. Меланотропоцити.

D. Мамотропоцити.

E. Хромофобні

203. В стінці фолікулів та в міжфолікулярних прошарках сполучної тканини на території щитовидної залози розміщуються великі ендокриноцити, секреторні гранули яких осміо- і аргірофільні. Назвіть ці клітини.

A.*Кальцитоніноцити.

B. Тироцити.

C. Паратироцити.

D. Пінеалоцити.

E. Пітуіцити.

204. В гістопрепараті представлений паренхіматозний орган, повер-хневий шар кіркової речовини якого формують клубочки, утворені ендокриноцитами. Якому органу належить дана морфологічна ознака?

A.*Наднирнику.

B. Лімфатичному вузлу.

C. Селезінці.

D. Щитовидній залозі.

E. Яєчнику.

205. При повторному попаданні антигена в організм виділяються антитіла. З функцією яких

імунокомпетентних клітин пов’язане це явище?

A.*Лімфоцитами пам’яті

B. Т - кіллерами

C. Т - супресорами

D. Макрофагами

E. Дендритними клітинами

206. У клітині штучно блоковано синтез гістонових білків. Яка структура клітини буде пошкоджена?

A.* Ядерний хроматин

B. Ядерце

C. Комплекс Гольджі

D. Клітинна оболонка

E. Ядерна оболонка

207. У розвитку клінічних проявів алергії провідну роль відіграє гістамін. Якими клітинами він виробляється?

A.* тучними клітинами

B. Т-лімфоцитами

C. макрофагами

D. В-лімфоцитами

E. плазмоцитами

208. У експиременті вибірково стимулювали одну з популяцій клітин крові. В резутьтаті цього значно підвищилась проникливість судин, що виявилось у формі набряку пеиваскулярної тканини та сповільнення процесу згортання крові. Які клітини крові підлягли стимуляції?

A.*Базофіли

B. Еритроцити

C. Тромбоцити

D. Еозинофіли

E. Лімфоцити

209. У експерименті помітили міткою В-лімфоцити крові. Тварині введено під шкіру чужорідний білок. Які клітини у сполучній тканині будуть містити цю мітку?

A.* плазмоцити

B. Т-лімфоцити

C. макрофаги

D. тканинні базофіли

E. фібробласти

210. У хворої на аденому гіпофіза (новоутворення в передній частці гіпофіза) спостерігається збільшення тривалості фази великого росту фолікулів. Яка тривалість періоду великого росту овоцитів в процесі овогенезу в нормі?

A.*12-14 днів

B. Декілька десятків років (від 10-13 до 40-50) після народження

C. Після народження і до наступу статевої зрілосиі

D. З 3 місяця пренатального розвитку і до народження

E. 28 днів

211. При механічній травмі калитки у хворого виявлено порушення епітеліального вистелення сітки сім’яника. Який епітелій зазнав ушкодження?

A.*Одношаровий кубічний

B. Миготливий

C. Одношаровий призматичний

D. Дворядний

E. Перехідній

212. У крові дівчини 16 років, котра страждає аутоімунним запаленням щитовидної залози, виявлено численні плазматичні клітини. З проліферацією та диференціюванням яких клітин крові пов’язано збільшення кількості плазмоцитів?

A.*В-лімфоцитів

B. Т-хелперів

C. Тканинних базофілів

D. Т-кілерів

E. Т-супресорів

213. При дослідженні поперечно-смугастого м’язового волокна після дії гідролітичних ферментів спостерігається руйнування тонких міофіламентів. Які саме структури зазнали ушкодження?

A.*Актинові міофіламенти

B. Тонофібрили

C. Т - системи

D. Саркоплазматична сітка

E. Міозинові міофіламенти

214. Жінка 25 років через місяць після пологів звернулась до лікаря зі скаргою на зменшення кількості молока. Недолік якого гормону призвів до такого стану?

A.*Пролактину

B. Адренокортикотропного гормону

C. Соматостатіну

D. Інсуліну

E. Глюкагону

215. Відомо, що альдостерон регулює вміст натрію в організмі. Які клітини наднирників виробляють цей гормон?

A.*Клітини клубочкової зони

B. Епінефроцити

C. Клітини сітчастої зони

D. Клітини пучкової зони

E. Норепінефроцити

216. У чоловіка 53 років діагностована злоякісна епітеліальна пухлина перикарду. Який епітелій є джерелом розвитку пухлини?

A.*Одношаровий плоский

B. Одношаровий багаторядний війчастий

C. Перехідний

D. Багатошаровий зроговілий

E. Багатошаровий незроговілий

217. При обстеженні окуліст з'ясував, що пацієнт не розрізняє синій та зелений колір, при нормальному сприйнятті іншої кольорової гами. З порушенням функції яких структур сітківки це пов'язано?

A.*колбочкові нейрони

B. паличкові нейрони

C. біполярні нейрони

D. амакринні нейрони

E. горизонтальні нейрони

218. Визначте які клітини крові приймають участь у реакції "хазяїн проти трансплантату", оскільки через декілька місяців після проведення трансплантації печінки у хворого спостерігається розвиток некрозу печінкової паренхіми?

A. * Т-лімфоцити-кілери

B. Базофільні гранулоцити

C. Моноцити

D. В-лімфоцити

E. Т-лімфоцити-хелпери.

219. В експерименті на зародку жаби зруйновано зовнішній зародковий листок – ектодерму. Яка морфологічна структура з перелічених не буде в подальшому розвиватись у даного зародка?

A.* Епідерміс.

B. Соміти.

C. Нефротом.

D. Спланхнотом.

E. Кісткова тканина

220. На мікропрепараті тонкої кишки у власній пластинці слизової оболонки виявили скупчення клітин кулястої форми з великими базофільними ядрами, які оточені вузьким ободком цитоплазми. У більшості таких скупчень центральна частина світла і містить менше клітин, ніж периферійна. До якої морфологічної структури належать такі скупчення?

A.* Лімфатичний вузлик.

B. Нервовий вузлик.

C. Жирові клітини.

D. Кровоносні судини.

E. Лімфатичні судини.

221. На мікропрепараті з контурами бобоподібного органу спостерігається кіркова та мозкова речовина. Кіркова речовина представлена окремими кулястими вузликами діаметром 0,5 …1 мм, а мозкова – мозковими тяжами. З якого органа зроблено гістологічний зріз?

A.* Лімфатичного вузла.

B. Нирки.

C. Тимуса.

D. Наднирника.

E. Селезінки.

222. Зроблено гістологічний зріз через лімфатичний вузол. На мікропрепараті спостерігається розширення його паракортикальної зони. Проліферація якого виду клітин лімфатичного вузла обумовила цей процес?

A.* Т-лімфоцитів.

B. Береговіх макрофагів.

C. Плазмоцитів.

D. Макрофагів.

E. Ретикулоцитів.

223. Проаналізуйте якi клiтини спостерігаються на гiстологiчному препаратi, коли в сполучнiй тканинi знайдено великi клiтини, насичені базофiльною метахроматичною зернистiстю; гiстохiмiчно встановлено, що гранули мiстять гепарин та гiстамiн.

A. * Тучнi клiтини.

B. Плазмоцити

C. Фiбробласти

D. Адипоцити

E. Макрофаги

224. На мікропрепараті виявлено кулясті утворення з лімфоцитів. В середині утворень - центральна артерія. Який орган досліджується?

A.* Селезінка.

B. Нирка.

C. Тимус.

D. Кістковий мозок.

E. Лімфатичний вузол.

225. Після тривалого запалення слизової оболонки носової порожнини у хворого спостерігаються зміни епітелію. Який епітелій зазнав змін?

A.*Одношаровий багаторядний

B. Одношаровий плоский

C. Багатошаровий плоский

D. Багатошаровий кубічний

E. Багатошаровий циліндричний

226. Під час тренування у спортсмена була травмована нижня кінцівка. Лікар травматолог встановив діагноз: розрив сухожилка. До якого типу сполучної тканини належить сухожилок?

A.*Щільної оформленої волокнистої тканини

B. Щільної неоформленої волокнистої тканини

C. Пухкої волокнистої сполучної тканини

D. Ретикулярної тканини

E. Хрящової тканини

227. З віком шкіра людини зазнає змін, що можуть проявлятися зменьшенням її пружності. Які елементи сполучної тканини найбільше забезпечують її пружність?

A.* Колагенові та еластичні волокна

B. Основна речовина

C. Клітини епідерміса

D. Клітини сполучної тканини

E. Ретикулярні волокна

228. Хворий, 55 років, наглядається у ендокринолога з приводу порушення ендокринної функції підшлункової залози, що проявляється зменьшенням кількості гормону глюкагону в крові.. Функція яких клітин цієї залози порушена в цьому випадку?

A.*А-клітини острівців Лангерганса

B. В-клітини острівців Лангерганса

C. Д-клітини острівців Лангерганса

D. Д1-клітини острівців Лангерганса

E. РР-клітини острівців Лангенганса

229. У ендокринолога наглядається хворий,40 років, у якого спостерігається недостатість функції кіркової речовини надниркових залоз, що проявляється зменьшенням кількості гормону альдостерону в крові. Функція яких клітин кори порушена?

A.*Клітини клубочкової зони

B. Клітини пучкової зони

C. Клітини сітчастої зони

D. Клітини суданофобної зони

E. Клітини Х-зони

230. При дослідженні мазка крові хворого А. Виявлені клітини, які складають 0,5\% від загального числа лейкоцитів, та мають S-образно зігнуте ядро, метахроматично пофарбовані гранули в цитоплазмі. Назвіть ці клітини.

A.* Базофіли

B. Нейтрофіли

C. Еозінофіли

D. Моноцити

E. Лімфоцити

231. У хворого сухим плевритом вислуховується шум тертя плеври. Який епітелій при цьому пошкоджується?

A.* Одношаровий плоский епітелій

B. Одношаровий кубічний епітелій

C. Одношаровий призматичний епітелій

D. Перехідний епітелій

E. Багатошаровий епітелій

232. При обстеженні хворого 35 років проведено гістологічне дослідження пунктату червоного кісткового мозку і виявлено значне зменшення кількості мегакаріоцитів. Якими змінами периферичної крові це супроводжується?

A.*Зменшення кількості тробоцитів

B. Збільшення кількості лейкоцитів

C. Збільшення кількості тробоцитів

D. Зменшення кількості гранулоцитів

E. Зменшення кількості лейкоцитів

233. В результаті травми носа у чоловіка 30 років пошкоджена слизова оболонка, що вкриває верхню частину верхньої раковини. До яких наслідків це призвело?

A.* Порушення сприйняття пахучих речовин

B. Порушення зволоження повітря

C. Порушення секреторної активності келихоподібних клітин

D. Порушення зігрівання повітря

E. Порушення зігрівання і зволоження повітря

234. Хвора з 14 років хворіє на цукровий діабет. Які клітини підшлункової залози не функціонують?

A.* В - клітини

B. А - клітини

C. Д - клітини

D. Д1- клітини

E. РР - клітини

235. У дитини першого року життя спостерігається порушення створожування материнського молока. З порушенням діяльності яких клітин власних залоз шлунку це пов’язано?

A.*Головні екзокриноцити

B. Парієтальні екзокриноцити

C. Шийкові мукоцити

D. Додаткові мукоцити

E. Екзокриноцити

236. У хворого 14 років, спостерігається порушення сутінкового бачення. Якого вітаміну недостатньо в організмі?

A.* А

B. В1

C. В6

D. С

E. В12

237. Проаналзуйте, яким терміном можливо позначити цей стан, коли при дослідженні крові хворого на гострий апендицит спостерігається збільшення кількості юних та паличкоядерних нейтрофілів?

A. * Зсув лейкоцитарної формули вліво

B. Пойкілоцитоз.

C. Зсув лейкоцитарної формули вправо

D. Лейкоцитоз

E. Лейкопенія

238. Студентові дано препарати двох мазків. На одному- все поле зору вкрите еритроцитами, на другому визначаються формені елементи крові різного ступеня зрілості. Що це за мазки?

A.*Кров і червоний кістковий мозок людини

B. Кров і лімфа

C. Кров жаби і кров людини

D. Кров і мазок жовтого кісткового мозку

E. Мазок жовтого і червоного кісткового мозку

239. Студентові видано два гістологічні препарати. На обох- органи, які мають лімфатичні вузлики. На першому препараті- тільки фолікули, а на другому- фолікули ексцентрично містять судину. Визначте що це за органи?

A.*Перший-лімфатичний вузол, другий-селезінка

B. Перший-червоний кістковий мозок, другий-селезінка

C. Перший-тимус, другий-селезінка

D. Перший-печінка, другий- лімфатичний вузол

E. Перший-печінка, другий-селезінка

240. Суглобові хрящі, як відомо, не мають охрястя. Який ріст цих хрящів відбуваеться в процесах регенерації?

A.*Інтерстиційний

B. Апозиційний

C. Шляхом накладання

D. Апозиційний і інтерстиційний

E. Не реагує

241. Один з критичних періодів ембріогенезу людини є імплантація зародка в стінку матки на протязі 7-ої доби. Який процес гаструляції відбувається в ембріобласті в цей період?

A.*Делямінація.

B. Міграція.

C. Епіболія.

D. Інвагінація.

E. Нейруляція.

242. На гістологічному зрізі лімфовузла експериментальної тварини після антигенної стимуляції у мозкових тяжах знайдено велику кількість клітин такої морфології: інтенсивно базофільна цитоплазма, ексцентрично розміщене ядро з хроматином, що розташований у вигляді "спиць колеса" та світлою ділянкою цитоплазми біля нього. Які це клітини?

A. *плазмоцити

B. макрофаги

C. фібробласти

D. адипоцити

E. тканинні базофіли (тучні клітини)

243. В фазі сорочення міокарду (сістоли) у саркоплазмі кардіоміоцитів різко збільшується концентрація іонів кальцію. Які структури беруть участь в депонуванні іонів кальцію?

A. * L - системи

B. Лізосоми

C. Рибосоми

D. Т-система

E. Ядерця

244. У хворого спостерегається збільшення розмірів селезінки та зменшення кількості ерітроцитів периферійної крові. Підвищена функція яких клітин селезінки причетна до цього явища?

A.*Макрофагів

B. Лімфоцитів

C. Дендритних клітин

D. Плазмоцитів

E. Ретикулоцити

245. Припинення кровотечі після пологів пов'язано з дією оксітоцину на стінку матки. Яка оболонка органу реагує на дію цього гормону?

A.*Міометрій

B. Ендометрій

C. Периметрій

D. Параметрій

E. Підслизова

246. В експериментальній моделі на щурах викликано морофологічне порушення клітин епітелію дистальних відділів нефрону. Які функціональні процеси в нирках при цьому послаблюються?

A.* Реабсорбція електролитів та води

B. Реабсорбція глюкози

C. Реабсорбція натрію та глюкози

D. Реабсорбція білків

E. Фільтрація

247. В альвеолах легень є спецiальнi клiтини, крізь якi здiйснюється газообмiн, вони входять до складу аерогематичного бар'єру. Що це за клiтини?

A. Секреторнi епiтелiоцити альвеол

B. Клiтини Клара

C. * Респiраторнi епiтелiоцити альвеол

D. Мiкроворсинчастi епiтелiоцити

E. Альвеолярнi макрофаги.

248. Тривалий вплив на організм токсичних речовин призвів до значного скорочення синтезу білків у гепатоцитах. Які органели найбільше постраждали від інтоксикації?







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 657. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.033 сек.) русская версия | украинская версия