Студопедия — ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТА И ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВА 8 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТА И ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВА 8 страница






355 (246).Прорвані греблі (переважно земляні) характеризуються наявністю поперечного прориву по всій висоті споруди. Біля зображення такої греблі, як правило, достатньо однієї позначки урізу води, розміщеної на позначенні нижнього б’єфа. Позначка вище греблі потрібна при значному нахилі водотоку в прориві греблі.

356 (247).Підводні греблі призначені для утворення невеликого підпору води в поєднанні з переливом через занурений гребінь більшої частини її витрат у даному створі. При зображенні підводних гребель лінію умовного знака, яка вказує на місцезнаходження верхнього б’єфа, зображують штриховим пунктиром. Характеристики підводних гребель на топографічних планах обмежують позначками урізів води вище і нижче греблі.

При наявності у підводних гребель елементів конструкції, які виступають над водою, останні показують згідно з їхнім зовнішнім виглядом відповідними умовними знаками.

357 (248).На топографічних планах масштабів 1:5000 і 1:2000 необхідно за наявними гідрометричними матеріалами давати характеристики площ і об’ємів водосховищ, які розміщують безпосередньо біля знаків гребель. Площу водосховищ підписують в цілих квадратних кілометрах, а об’єм - у цілих кубічних кілометрах для водосховища об’ємом 10км3 і більше, до десятих часток кубічних кілометрів - для водосховищ об’ємом 0,1 - 10км3, до тисячних - для водосховищ об’ємом 0,001 - 0,1км3.

358 (249).Сміттєвловлюючі і рибозахисні споруди - це головним чином грати і сітки на опорах, що розташовані поперек річки вище гідровузла, ГЕС тощо. Грати та сітки показують на топографічних планах однаково - переривчастими одинарними лініями, опори - прийнятими умовними знаками.

До споруд рибозахисного призначення належать рибопідйомні і рибоспускні лотки, канали, шлюзи і східчасті рибоходи. Для показу рибопідйомників окремого знаку не передбачено; на планах їх показують контурами за фактичними розмірами у поєднанні з підписом рибопід. При зображенні решти споруд рибозахисного призначення застосовують ті самі умовні знаки, що й для відповідних об’єктів, з підписами, які характеризують їхню специфіку як рибопропускних.

359 (250).Шлюзи - це гідротехнічні споруди водного транспорту, які розташовані на річках або каналах і з’єднують водойми з різними рівнями. Шлюзи складаються, як правило, з камер, головних частин і підходів.

Камери для піднімання та опускання суден мають, як правило, залізобетонні стіни з парапетами, для яких установлені спеціальні умовні знаки (див.ум.зн.№253), або без них. В останньому випадку наносять одинарну чорну лінію (оторочка камери).

Основними елементами головних частин шлюзів є їхні ворота (затвори), як правило, металеві. Умовні знаки воріт шлюзів наносять відповідно до їх розташування на місцевості і орієнтують вістрям проти течії. Якщо прямо над воротами шлюзу споруджено міст, то їх умовні знаки комбінують, причому знак воріт шлюзу по можливості необхідно показувати посеред знака моста.

На підходах до шлюзів виділяються направляючі пристрої для забезпечення правильного входу і виходу суден. Це так звані "палі". На планах їх передають рядами паль-опор (див.п.369), і зображеними в таблиці забетонованими конструкціями криволінійного (у плані) профілю. Характеристики шлюзів підписують тільки на планах масштабів 1:5000 і 1:2000. При цьому, для глибини шлюза біля порога та ширини воріт беруть найменше їхнє значення.

360 (251,252).Набережні при зображенні на топографічних планах класифікують на дві групи, для кожної з яких застосовують свої умовні знаки; одна група - це кам’яні, бетонні і залізобетонні, друга - дерев’яні. Вздовж лінії, яка визначає на плані прямовисну набережну, розташовують підпис прямовисна (при нестачі місця - пр.наб.) і вказують матеріал, з якого вона збудована (кам., дер. тощо).

Зображення набережних на плані супроводжують абсолютними позначками берега біля їхнього верхнього краю та урізу води - біля підніжжя.

361 (253).Парапети - низькі (в середньому 1м) суцільні стінки, спорудженні як огорожі переважно біля набережних, а також біля шлюзів, гребель, мостів, біля крутих поворотів автомобільних доріг тощо. На топографічних планах масштабів 1:1000 і 1:500 парапети показують із розмежуванням на кам’яні, бетонні, металеві та дерев’яні, а асштабів 1:5000 і 1:2000 - одним загальним знаком.

Якщо парапету біля набережної немає, то замість його умовного знака на плані проводять одинарну лінію чорного кольору завтовшки 0,3 мм. Розриви в парапетах де встановлені кнехти (тумби, на які накидають троси під час швартування суден) показують тільки на планах масштабів 1:1000 і 1:500.

362 (254).Спуски і сходи на набережних споруджуються як уздовж них, так і упоперек, що відповідно повинно бути зображено на планах.

363 (255,256).Підпірні стінки призначені для закріплення схилів та обривів по берегах річок, каналів, водосховищ, уздовж гірських доріг, у населених пунктах з пересіченою місцевістю.

Розрізняють підпірні стінки кам’яні, бетонні і залізобетонні, які зображують одним знаком, а дерев’яні - іншим (без заливки). Ці об’єкти ділять на прямовисні та похилі; останні в залежності від конфігурації і розмірів проекції стінки на площину зображують клинами різної довжини.

Біля підпірних стінок у вигляді дробу підписують характеристику їх висотного положення: в чисельнику вказують абсолютну позначку біля верху стінки, у знаменнику - біля її основи. У випадках, коли ці дані встановити важко, або при відсутності місця на плані допускається застосовувати підписи, які характеризують відносну висоту стінки (до десятих часток метра).

364 (255,256).При зображенні на топографічних планах підпірних стінок їх необхідно відрізняти від спланованих укосів (див.ум.зн.№330,331), виходячи з того, що стінки ставлять значно крутіше, і вони займають відповідно меншу площу в плані. Це не дає змоги закріплюватись на підпірних стінках, на відміну від спланованих укосів, деревно-чагарниковій рослинності.

365 (257).Водомірні пости - це споруди для систематичного вимірювання рівня води в річках та водоймах. Розрізняють пости на палях (найбільш поширені), рейкові та дистанційні автоматизовані (із самописними приладами).

У таблицях наведений умовний знак пальового поста, головними частинами якого є репери наверху берегового схилу і пристрій для відліку рівня води у вигляді низки паль, що спускаються вниз перпендикулярно до берегової лінії і частково занурені під воду. Крім основного знака поста репери показують на плані умовними позначеннями відповідних нівелірних знаків (див.ум.зн.№10).

Біля позначень водомірних постів необхідно підписувати позначки урізів води, причому залежно від вимог проекту робіт: або на дату зйомки, або приведені до меженного рівня (за багаторічними даними), або ті й інші. У цьому разі в чисельнику дробу дають відомості на дату фактичних вимірів, у знаменнику - середнє для меженного періоду.

366 (257).Основна споруда рейкових водомірних постів, яку на великих водоймах називають футштоками, - це рейка з поділками, що прикріплена на рівні води до набережної, мосту, греблі, прямовисної берегової скелі тощо. При зображенні цих постів на топографічних планах знак рейки розміщують у позначенні відповідного об’єкта.

Автоматизовані водомірні пости з самописцями розміщують у спеціальних будинках, які зображують на топографічних планах як звичайні будівлі, але з пояснювальним підписом: вод.пост або вод.п.

367 (257).Обладнані гідрометричні створи, залежно від призначення і характеру водотоку, можуть мати різне улаштування. Найбільш поширені створи у вигляді тросів, натягнутих над водою від одного берега до другого і призначених для підвішування гідрометричних приладів під час вимірів (наприклад, витрати води та її швидкості на середині потоку). Нерідко вздовж троса розміщують підвісний пішохідний мостик. У таблиці наведено приклад створу з мостиком та без нього.

368 (258).Ряжі - це зруби (з дерев’яних або залізобетонних брусів), заповнені баластом та установлені у воді при будівництві набережних, підпірних стінок, гребель та мостів. Частина їх залишається на акваторії після закінчення будівельних робіт, демонтажу або руйнування гідротехнічних споруд. На топографічних планах масштабів 1:5000 і 1:2000 різні ряжі показують загальним умовним знаком, масштабів 1:1000 і 1:500 - двома умовними знаками, залежно від розмірів ряжів.

369 (259).Групи паль у воді (“кущі паль”) - це здебільшого залишки пальових і пальово-ряжевих гребель та мостів. Для відображення таких паль установлено позамасштабний умовний знак, який передає характер їх розміщення та матеріал, з якого вони виготовлені. У деяких випадках палі спеціально розміщують рядами (наприклад, ходові палі біля шлюзів - див.п.359), що має бути передано ланцюжком знаків, які застосовують для зображення опор.

370 (260).Льодорізи - пристрої для захисту гідротехнічних споруд від пошкодження льодом. Зовні це вертикальні або похилі масивні конструкції з загостреними кінцями, спрямованими проти течії. Установлюють їх безпосередньо біля гребель та мостів або на деякій відстані перед ними.

Для зображення цих об’єктів передбачено позамасштабний умовний знак; при значних розмірах льодорізу на планах масштабів 1:1000 та 1:500 цей знак розміщують у контурі, який передає фактичний обрис споруди. У цьому разі необхідно зображувати також основні опори льодоріза з поділом їх за матеріалом, з якого вони виготовлені (див.ум.зн. №86-88).

371 (261).Гідротехнічними спорудами захисного призначення здебільшого є моли, хвилеломи та пірси.

Моли споруджують на водоймах для захисту акваторії портів від хвиль. Як правило, одним кінцем вони примикають до берега, в середині використовуються як причали, а на другому кінці розміщуються маяки.

Хвилеломи необхідні для захисту від ударів хвиль портових споруд, рейдових причалів, підходів до каналів, шлюзів та окремих ділянок берега. Розрізняють захисні конструкції, оточені з усіх боків водою, і берегозахисні, які споруджуються безпосередньо біля берегової лінії.

Пірси - короткі споруди, які заходять з берега в акваторію порту і призначені для двостороннього причалювання суден.

372 (261).Гідротехнічні споруди регулюючого призначення - це здебільшого траверси, загати та шпори.

Траверсами називають поперечні дамби, що з’єднують поздовжні напрямні пристрої у воді з берегом і призначені, головним чином, для регулювання переміщень наносів.

Загати в основному призначені для регулювання режиму водотоків, захисту берегів і гідротехнічних споруд від розмиву. Розміщують їх перпендикулярно або під кутом до берегової лінії. В поєднанні з хвилеломами загати сприяють закріпленню та розширенню пляжів.

Шпори - поперечні регулюючі пристрої, споруджені в руслах річок (русловипрямні шпори) і на морських узбережжях, в основному вони вузькі, іноді відрізняються криволінійним (у плані) профілем.

373 (261).Всі гідротехнічні споруди захисного і регулюючого призначення мають подібні обриси у вигляді витягнутих дамб. Зображують їх на топографічних планах за єдиним принципом відповідно до форми та розмірів. Об’єкти, які мають ширину на плані до 1мм, доцільно зображувати з заливкою контуру, а великих розмірів - без неї.

Ці споруди можуть мати як прямовисні, так і похилі стіни, що вимагає використання різних умовних знаків. Для зображення похилих стінок найбільш відповідає умовний знак, встановлений для спланованих укріплених укосів (див.ум.зн.№331). На планах необхідно давати інформацію про матеріал, з якого виготовлено кожну споруду. Якщо матеріали, використані під час спорудження самого молу, хвилелому або загати, інші, ніж облицювання стін, то при наявності достатнього місця на плані масштабу 1:1000 або 1:500 підписують їхні роздільні характеристики (наприклад, по верху молу - бет., біля стінки - ЗБ плити).

На топографічних планах важливо точно зафіксувати місце, де починається гідротехнічна споруда, - на береговому схилі, смузі пляжу чи прямо від урізу води.

374 (262).Морські естакади призначені для зв’язку між собою установлених у морі бурових свердловин, з іншими спорудами морських нафтопромислів та з берегом. Споруджують їх переважно на палях, закріплених у морському дні.

При зображенні морських естакад, що не виражаються в масштабі плану, в розриві умовного знака підписують характеристику їх ширини до десятих часток метра. Крім того, на зображенні поверхні моря, безпосередньо біля знака естакади, в дужках зазначають цифри, що характеризують висоту над водою її проїжджої частини та низу прогінної споруди. Останню характеристику на планах масштабів 1:2000 і 1:5000 показують тільки за додатковими вимогами.

375 (263).Фундаменти та промплощадки морських нафтопромислів зображують на топографічних планах за зовнішніми контурами, що передаються в масштабі. Підписують їхні номери та висоту над водою.

На фундаментах та промплощадках розміщують бурові свердловини діючі і заглушені, різні технологічні споруди, житлові будівлі, геодезичні пункти. Ці об’єкти зображують на топографічних планах згідно з відповідними пунктами пояснень до умовних знаків.

376 (264).Морські естакади, фундаменти і промплощадки морських нафтопромислів, що споруджуються, показують на топографічних планах за фактичними обрисами штриховими пунктирними лініями з підписом спорудж. Підписи числових характеристик не дають.

377 (265).Споруди морських нафтопромислів, які не передбачені для подальшого використання і частково демонтовані, що зазнають руйнівної дії хвиль, зображують на топографічних планах крапковим пунктиром за їхнім зовнішнім контуром або відповідним позамасштабним умовним знаком з підписом зруйн., (якщо над водою виступають окремі частини споруди).

378 (266,267).Пристані, тобто порти на внутрішніх водних шляхах, при зображенні на топографічних планах класифікують на пристані з обладнаними причалами та на пристані без обладнаних причалів. До обладнаних відносять причали на суцільному фундаменті, на палях, забитих у дно, і плавучі - дебаркадери на судні або понтоні.

Причали показують чорними контурними лініями (без блакитного забарвлення) за їхнім обрисом, фактичним місцезнаходженням і розмірами в масштабі плану.

379 (267).Пристані без обладнаних причалів зображують на топографічних планах умовним знаком у вигляді якоря, розташованого у відповідному місці стоянки суден поряд з береговою лінією на фоні водного простору.

Так само на планах масштабів 1:5000 і 1:2000 позначають постійні якірні стоянки суден на визначених місцях у глибині бухт і на рейдах поблизу берегів. Нерідко ці місця позначені буями чи бочками.

380 (268).Маяки – це, як правило, берегові або плавучі споруди у вигляді башти або вежі, які є орієнтиром для попередження про навігаційну небезпеку та визначення місця судна. Обладнують їх світлооптичними системами або такими засобами сигналізації, як повітряно-акустичні і радіотехнічні. Всі берегові маяки зображують одним умовним знаком; а плавучі, на суднах спеціальної конструкції - іншим. За додатковими вимогами біля кожного з них можна давати короткий пояснювальний підпис: світл., акуст. або радіотехн.

Якщо основа маяка баштового типу виражається в масштабі плану, то його необхідно зображувати замкнутим контуром, в якому розміщують відповідний умовний знак. Для маяків у вигляді вежі на опорах передбачається зображення останніх на своїх місцях з поділом за типом матеріалу, з якого він споруджений, тобто подібно зображенню пунктів державної геодезичної мережі.

381 (269).Берегові вогні навігаційного призначення відрізняються від маяків зі світлооптичними системами меншою потужністю і розташуванням на низьких ажурних конструкціях, окремих щоглах і навіть на рівні землі над береговими обривами.

У випадках, коли основа щогли, на який закріплено берегові вогні, виражається в масштабі, застосовують той самий метод зображення об’єкта, що і для маяків (див.п.380).

Застережні вогні, що розміщені на будівлях або на промислових спорудах (наприклад, на заводських трубах, нафтових і газових вишках), розташованих на березі водойми, на топографічних планах не показують.

382 (270).Буї - це плавучі, але закріплені якорями навігаційні знаки на водоймах. Вони призначені для позначення фарватеру (тобто судового ходу), огородження небезпечних для судноплавства ділянок або позначення місцеположення якого-небудь об’єкта під водою. Основний тип буїв – буї, що світяться; значно менше розповсюджені акустичні (звукові) і радіотехнічні, які зображують на топографічних планах таким самим умовним знаком.

Цей умовний знак застосовують і для зображення, за додатковими вимогами, річкових бакенів, зокрема у тих випадках, якщо вони знаходяться в певних точках протягом тривалого часу (наприклад, упродовж кількох років), або коли їх розташовують рік у рік на тому самому місці. Буї та бакени, що не світяться, зображують одним умовним знаком.

383 (271).Знаки берегової сигналізації на закритих водоймах і річках на топографічних планах показують тільки створні, перевальні, рейдові та інші навігаційні знаки, що мають постійний характер і не переставляються внаслідок частих змін судноплавних умов.

384 (272).Умовні знаки водних станцій застосовують для узагальненого зображення відкритих купалень, човнових причалів та інших легких споруд на огородженій ділянці акваторії. Водні станції зображують на планах штриховою пунктирною лінією по їхньому зовнішньому контуру на воді і одним загальним пояснювальним підписом вод.ст. або, при наявності місця, загальним і додатковим конкретним (наприклад, човн.причал).

385 (273).Умовний знак обладнаного пляжу застосовують для зображення загального характеру певної ділянки прибережної смуги: наявності на ній будівель, тимчасових навісів, які показують відповідними умовними знаками, грибків під тентами, кабін тощо.

При малій площі обладнаного пляжу умовний знак можна зменшити у 1,5-2 рази, при великій - повторити кілька разів. На топографічних планах передбачено поєднання цього знака із зображенням грунтів пляжу (піску, гравію тощо) або трав’яної рослинності.

386 (274-282).Для зображення на планах об’єктів водопостачання передбачені окремі позначення діючих колодязів зі зрубом, корбою і журавлем; колодязів сухих і засипаних; колодязів і свердловин із ручним насосом, вітряними двигунами, механічним підйомом води; артезіанських свердловин (окремих і в будівлях); суміщених із водонапірними баштами і водокачками; свердловин занедбаних і недіючих.

Загальною при їх зображенні на топографічних планах є вимога розміщення біля відповідного знака скороченого пояснювального підпису К або сврд. і власної назви (якщо вона є), а також абсолютної позначки землі, визначеної безпосередньо біля об’єкта або кута будови, в якому він знаходиться.

387 (274-282).Повну характеристику колодязів на планах масштабів 1:1000 і 1:500 дають тільки за додатковими вимогами. Це обмеження передбачено для показника періоду водності пересихаючих колодязів (тобто місяці, коли вони з водою) на планах масштабів 1:5000 і 1:2000.

На всіх топографічних планах глибина колодязів до води і до дна підписується для колодязів шахтного типу. Для колодязів типу свердловин цього не вимагається. Біля колодязів, які мають солону або гірко-солону воду, дають скорочений підпис сол., або г.-сол., причому розміщують його в знаменнику характеристики колодязів, за позначками їх глибини.

388 (274-282).Колодязі поза межами населених пунктів зображують на топографічних планах всі, а розміщені в межах населених пунктів - вибірково, але із збереженням двох-трьох на 1дм2 , включаючи всі колодязі колективного користування. На топографічних планах масштабів 1:5000 і 1:2000 у межах населених пунктів повні характеристики колодязів дають тоді, коли для цього на плані достатньо місця.

389 (274-282).З метою забезпечення наступного картоскладання на планах маловодних районів необхідно виділити головні колодязі, що вирізняються найбільшою наповнюваністю, високою якістю води і зручним, у транспортному відношенні, місцезнаходженням. Для цих колодязів передбачається визначення їх наповнюваності в літро-годинах. Відповідний підпис на плані дають нижче умовного знака колодязя; зліва ж від нього розміщують додатковий підпис голов. (тобто головний колодязь).

390 (275).Зображення колодязів зі зрубом, але без обладнаного водопідйомника, колодязів із корбою на стовпах наведені в таблицях у кількох варіантах залежно від розмірів та будови. Колодязі з корбою на планах масштабів 1:2000 і 1:5000 зображують без водопідйомних пристроїв.

391 (276).Над колодязями та свердловинами з ручним насосом нерідко споруджують легкі навіси. Зображення їх на топографічних планах не передбачається.

392 (277,278).Колодязі та свердловини з вітряним двигуном і колодязі з журавлем мають важливе значення не тільки як водозабірні пристрої, але і як орієнтири на місцевості. Такі колодязі (особливо з вітряними двигунами) показують на планах з максимально можливою для данного масштабу деталізацією (наприклад, з передачею опор) та з повною їх характеристикою.

393 (279,280).Для колодязів та свердловин із механічним підйомом води (включаючи обладнані електромоторами) і для артезіанських, тобто з виходом води на поверхню внаслідок напору у водоносному горизонті, на топографічних планах передбачено визначення дебіту в літро-годинах (для колодязів із механічним підйомом води - за додатковими вимогами). Відповідну характеристику дають на плані нижче пояснювального підпису, який засвідчує наявність у першому випадку насоса, а в другому - артезіанської системи з самовиливом підземних вод.

394 (281).Колодязі та свердловини, що розташовані всередині будівель, зображують відповідними умовними знаками, як правило, в тому місці, де вони фактично розміщені. Пояснювальні підписи до такого водозабірного пристрою розміщують залежно від наявності місця на плані - праворуч від контуру будівлі або в ньому. В останньому випадку підписувати букву К біля відповідного умовного знака не потрібно, це може бути помилково сприйнято як характеристику матеріалу, з якого збудовано споруду.

395 (281).Якщо колодязі або свердловини суміщені з водопідйомним пристроєм (насосом чи водокачкою) і знаходяться в споруді водонапірної башти, то на плані показують останню і супроводжують комбінованим підписом типу: вод., вдкч.сврд. або вод.вдкч., арт.к. Якщо на плані немає місця, то частину підписів можна пропустити, але з таким розрахунком, щоб була впевненість в основному призначенні об’єкту. Зокрема, для плану масштабу 1:5000 підпис вдкч. Така характеристика біля знака споруди баштового типу показує, що ця башта водонапірна, а оскільки до неї не підходить трубопровід, то це значить, що всередині неї є колодязь або свердловина.

396 (282).Сухі колодязі, тобто такі, в яких упродовж року немає води, слід зображувати на топографічних планах з пояснювальним підписом та скороченою характеристикою (абсолютна позначка землі біля колодязя та його глибина до дна).

Засипані колодязі показують у тих випадках, коли на місцевості ще збереглися помітні їх сліди; ніякої характеристики об’єкта, крім пояснювального підпису, не передбачається.

397 (282).Свердловини недіючі та покинуті графічно зображують однаково, але знаки супроводжують на плані різними підписами. Недіючі свердловини можуть бути законсервованими і тимчасово непрацюючими. Покинуті (занедбані) свердловини втратили експлуатаційне значення, хоча вода з них може виливатися.

398 (283).Колонки водопостачання на топографічних планах поділяють на такі групи:

- гідравлічні, вода до яких надходить трубопроводами (наприклад, водоналивні на залізницях);

- водорозбірні - головним чином артезіанські (див.п.393), призначені для забезпечення комунального сектора;

- питні, розташовані переважно в міських парках, на бульварах, алеях та пляжах, які називають ще "фонтанчиками для пиття";

- гідранти - споруди у вигляді штанги з напірним патрубком, призначені для відбору води з водопровідної мережі, в основному для пожежних та поливальних потреб. На топографічних планах масштабу 1:5000 гідранти показують тільки тоді, коли вони мають значення орієнтирів.

Гідранти, поєднані з водорозбірними колонками, зображують умовним знаком останніх у поєднанні з пояснювальним підписом: гідрант-колонка (в два рядки).

399 (284).Вузли підключення дощувальних машин, призначені для забезпечення водою рухомої поливальної техніки, мають конструктивні відмінності від поливальних гідрантів, що передаються на планах іншим умовним знаком (див.ум.зн.№283, п.398).

400 (285).Водорозбірні будки, що характеризуються наявністю споруди з виводом труби назовні, залежно від їх розмірів і масштабу плану зображують за фактичними контурами (круглими, квадратними) і зазначають матеріал, з якого вона споруджена, або одним позамасштабним знаком.

401 (286).Фонтани – це декоративні гідротехнічні споруди, у вигляді основи (підвалини), з яких вода стікає або б’є вгору. На топографічних планах, як правило, фонтани зображують позамасштабним умовним знаком. При значній величині основи фонтану, яку можна виразити в масштабі плану її зображують контуром, в межах якого дають відповідний умовний знак.

402 (287).Обладнані водосховища (відкриті, закриті та підземні), а також басейни для збору води показують на топографічних планах за їх фактичними розмірами, а ті, що не виражаються в масштабі (переважно 1:5000) - зеленим квадратом розміром 1,5х1,5мм.

Біля кожного такого об’єкта дають пояснювальний підпис вдсх. або відповідний місцевий термін: наприклад, коп., копанка.

403 (287).Контури відкритих водосховищ-резервуарів зображують зеленою лінією, закритих і підземних - чорною.

Якщо відкриті резервуари облицьовані, їхнє зображення обводять другою лінією чорного кольору.

Закриті та підземні водосховища-резервуари зображують без блакитного забарвлення, тільки знаком наявної споруди - з обваловуванням або без нього і дають відповідний пояснювальний підпис, наприклад, підз.вдсх.

Водосховища та інші басейни, в яких вода зберігається тільки частину року, зображують на планах штриховим пунктиром і підписом періоду водності (наприклад, ІІІ-VI).

404 (287).Баки, що стоять на землі, та відкриті цистерни, присипані або повністю засипані ґрунтом, на топографічних планах зображують, як і інші резервуари для води (див.п.403), причому з підписом вод. Це відноситься і до зображення відстійників, але останні дають з поясненням відст. або відстійник.

405 (288).Водосховища, забруднені відходами промислових підприємств (наприклад, нафтою поблизу промислів), зображують на планах, за додатковими вимогами, за даними місцевих органів гідрометеослужби і санітарного нагляду. Біля умовного знака, при наявності місця, дають підпис забрудн.вдсх.

406 (289).Водонапірні баки на стовпах або фермах на планах масштабу 1:5000 зображують умовним знаком вишки легкого типу (див.ум.зн.№62) в поєднанні з підписом вод. На планах решти масштабів ці баки відображають згідно з їхніми розмірами на місцевості з поділом їх за типом і матеріалом опор (див.ум.зн.№86-88).

407 (290).Природні джерела при зображенні на топографічних планах поділяють на необладнані, обладнані та обладнані і суміщені з пам’ятниками.

Позамасштабний умовний знак необладнаних джерел повинен бути орієнтований відповідно до напрямку їх стоку на місцевості.

Джерела, обладнані бетонними кільцями, зрубами, лотками та іншими пристроями, а також джерела, суміщені з пам’ятниками, зображують на планах двояко: ті, що не виражаються в масштабі - квадратом із кружком у середині; що виражаються в масштабі - згідно з їхніми фактичними розмірами з детальним показом архітектурних виступів, сходів тощо.

408 (290).При зображенні природних джерел передбачено застосування пояснювальних підписів. Біля джерел зі звичайною водою розміщують підпис дж. Біля джерел з мінералізованою водою нез’ясованого складу - підпис мін., а відомого складу - луж., сірч., вугле-кисл. тощо. Біля джерел, суміщених з пам’ятниками, належить писати скорочено пам.

Для джерел у маловодних районах, при наявності гідрологічних даних, вказують їх дебіт у літро-годинах.







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 475. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия