Студопедия — Основні вимоги до інформаційної системи обліку на досліджуваному підприємстві
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основні вимоги до інформаційної системи обліку на досліджуваному підприємстві






Прискорення науково-технічного прогресу пред’являє усе більш високі вимоги до інформаційного забезпечення органів управління для підготовки й обґрунтування управлінських рішень, що реалізує ефективність менеджменту в цілому. Підвищення ефективності використання інформаційних систем досягається шляхом наскрізної побудови і сумісності інформаційних систем, що дозволяє усунути дублювання і забезпечити багаторазове використання інформації, установити визначені інтеграційні зв’язки, підвищити ступінь використання інформації. Інформаційне забезпечення припускає: поширення інформації, тобто представлення користувачам інформації, необхідної для рішення управлінських, науково-виробничих і інших питань, що виникають у процесі діяльності; створення найбільш сприятливих умов для ефективного поширення інформації. Зміст кожної конкретної інформації визначається потребами управлінських ланок і вироблюваних управлінських рішень. До інформації пред’являються визначені вимоги: – стислість, чіткість формулювань, своєчасність надходження; – задоволення потреб конкретних керуючих; – точність і вірогідність, правильний добір початкових відомостей, оптимальність систематизації і безперервність збору й обробки зведень. Наприкінці XX в. інформація відіграє вирішальну роль у діяльності менеджера з будь-яких питань. Глибокий і ретельний аналіз є необхідною передумовою прийняття управлінських рішень. Без інформації і її аналізу неможливо ефективне функціонування і розвиток діяльності фірми. Планування, впровадження й експлуатація системи менеджменту потоку робіт сполучені зі значними труднощами, що зв’язані не тільки з технічними аспектами. Для успіху такої системи украй важливі і людські передумови – здатність до навчання, культура групової праці, відкритість стосовно нововведень і т.п.

Промисловість будівельних матеріалів є однією з провідних галузей народного господарства, яка потребує певної уваги держави. Як показує практика, в ній виключно застосовуються місцеві матеріали, місцева робоча сила і тому, звичайно, в економіці країни будівельна промисловість відіграє визначальну роль. Проте підприємства, які працюють в цій галузі стикаються з рядом проблем, тому що дана промисловість є надзвичайно трудомістка і енергозатратна. Необхідно зазначити, що на сьогодні в Україні, в галузі виробництва будівельних матеріалів працює шістнадцять підприємств, що водночас формують концерн «Укрцемент», при чому ПАТ «Івано-Франківськцемент» уже майже протягом чотирьох десятиліть займає одне з провідних місць у цій структурі.

Слід також додати, що дане підприємство займає вигідне стратегічне положення. Зокрема, знаходиться в 7 км від обласного центру Івано-Франківська. ПАТ «Івано-Франківськцемент» розташований майже в центрі умовного півкола з відстанню в 150 км до кордону Польщі, 200 км – до словацького та угорського кордонів, 150 km – до румунського та молдовського кордонів, а це дає змогу активно співпрацювати з даними країнами. Крім того, разом з інтеграцією України в Європу ПАТ «Івано-Франківськ-цемент» все частіше почало звертатися за новими технологіями і обладнанням до західних партнерів – виробників з Німеччини, Австрії, Швейцарії, Данії. Також підприємство намагається залучати з Європи новітні технології з точки зору енергозбереження та захисту навколишнього середовища.

Отже, як ми бачимо, стан ПАТ «Івано-Франківськцемент» по галузі в цілому є найкращим серед інших підприємств. На кінець, слід сказати наступне: для держави вважається нормальним, коли її промисловість випускає на душу населення до 350 кг цементу, в Україні цей показник значно менший – неповних 140 кг, і за прогнозами він буде наростати. Тобто, у підприємств є величезний розмах і такий же ринок для розвитку промисловості будматеріалів і економіки в цілому.

ПАТ «Івано-Франківськцемент» – це потужний комплекс будівельної індустрії, що присутній на українському ринку понад чотири десятиліття і спеціалізується на виробництві цементу, шиферу, будівельного і медичного гіпсу, азбестоцементних труб і залізобетонних виробів. Уже третій рік «Івано-Франківськцемент» має технологічну лінію з виробництва покрівельних листів нового покоління фірми MFL Faserzementalagen Ges. m.b.h. (Австрія), потужність якої вдвічі більша за існуючі при значній економії енергоресурсів. Підприємство експортує біля 40 % власної продукції і входить до шістки найбільших українських цементних заводів.

Метою діяльності товариства є всебічний розвиток виробництва будівельних матеріалів, товарів народного споживання, продукції сільськогосподарського виробництва та її переробки, надання різних видів послуг, а також організація взаємовигідного співробітництва між зацікавленими товаровиробниками України, забезпечивши при цьому одержання прибутків.

Бухгалтерія як структурний підрозділ підприємства – це складова частина адміністрації, що тісно пов’язана з усіма виробничими підрозділами і службами. Взаємовідносини бухгалтерії з оперативно відокремленими підрозділами і службами полягають у тому, що перша отримує від них потрібну для обліку і контролю документацію і, у свою чергу, забезпечує їх економічною інформацією про результати їхньої роботи.

Для потреб підприємства була розроблена програма по впровадженню інформаційної системи яка поєднує бухгалтерію, склад та структурні підрозділи (цехи). Впровадження інформаційної системи – довготривалий процес, який ускладнюється швидкими темпами розвитку мережі збуту товарів, та їх розташуванням.

Повільний розвиток інтернет-інфраструктури по району не сприяє швидкій комп’ютеризації. На даний час інформаційна система пов’язує склад та бухгалтерію що дає можливість відстежувати потік товарів, та динаміку розвитку менеджерам для прийняття рішень стосовно об’ємів закупок та їх планування.

Керівництву інформаційна система дає інформацію для прийняття вірних рішень для подальшого розвитку підприємства.

Бухгалтерській службі інформаційна система дає можливість уникати ручної технічної праці при заповненні первинної документації та її обробки, та швидкого доступу до залишків товарів і аудиту складського обліку. Подання податкової звітності в електронному вигляді теж являється перевагою інформаційної системи. Технічний погляд на підприємство заохочує зосереджуватися на способі, яким входи перетворюються у виходи, коли технологічні зміни впроваджуються в компанію. Підприємство бачиться як нескінченно гнучка, з капіталом і робочою силою, що заміщають один одного зовсім легко. Але більш реалістичне поведінкове уявлення підприємства припускає, що створення нових інформаційних систем або переустаткування старих впливає набагато більше, ніж технічна перестановка машин або робітників, що деякі інформаційні системи змінюють організаційний баланс прав, привілеїв, зобов’язань, відповідальностей і почуттів, що встановився за тривалий період часу.

Технічні й поведінкові подання підприємства несуперечливі. Технічне подання повідомляє нам, як тисячі фірм у конкурентних ринках поєднують капітал, робочу силу й інформаційні технології, у той час як поведінкова модель дозволяє бачити, як ця технологія впливає на внутрішню роботу організації. Сьогодні інформаційні системи допомагають створювати й поширювати знання й інформацію в організації через нові системи роботи знання, додатка, що забезпечують підприємству доступ до даних і систем комунікацій, що зв’язують розгалужене підприємство по всьому світу. Організації тепер життєво залежать від систем і не можуть пережити навіть випадкову їхню аварію.

Підприємство створює інформаційну систему, щоб стати більш ефективним й зберігати гроші. Інформаційна системи може стати джерелом конкурентоздатної переваги.

На підприємстві з економічної точки зору ПЕОМ та інформаційна система загалом може розглядатися як засіб, який може вільно замінювати робочу силу. Так як вартість інформаційних технологій падає, вони заміняють робочу силу, що історично має зростаючу вартість. Отже, у мікроекономічній теорії інформаційні технології повинні призвести до зниження числа середніх менеджерів і службовців, тому що інформаційні технології заміняють їх. Інформаційні технології також змінюють розміри контрактів фірм, тому що вони можуть зменшувати операційні витрати. Ринок фармації в оптовій сфері є досить розгалуженим і для диверсифікації джерел поставок товарів існують значні ресурси. Інформаційні технології, особливе використання мереж, знижують вартість ринкової участі (операційні витрати) і роблять їх достойними уваги для підприємства, щоб укласти контракт із економічно-вигідними постачальниками замість того, щоб використовувати менш економічні джерела поставки. Інформаційні потреби управління на підприємстві є досить широкими:


- спрощення та прискорення обробки первинної документації, та контролю над нею;

- прискорення та оптимізація обороту ТМЦ на складі та структурних підрозділах;

- полегшення доступу до бази даних сектору обліку реалізації для прийняття рішення, щодо замовлень;

- отримання точної достовірної інформації від відокремлених структурних підрозділів що розташовані по всій області;

- аналіз, та аудит первинної інформації, зберігання та накопичення інформації отриманої від структурних підрозділів.

Одержання доречної зведеної інформації для прийняття рішення керівництвом підприємства.

 







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 1260. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия