Студопедия — Реферат. При виконанні складальних і зварювальних робіт існують такі небезпеки для здоров'я робітників: поразка електричним струмом; поразка променями дуги очей і
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Реферат. При виконанні складальних і зварювальних робіт існують такі небезпеки для здоров'я робітників: поразка електричним струмом; поразка променями дуги очей і






При виконанні складальних і зварювальних робіт існують такі небезпеки для здоров'я робітників: поразка електричним струмом; поразка променями дуги очей і відкритих поверхонь шкіри; удари і порізи під час підготовки виробів до зварювання і під час зварювання; отруєння шкідливими газами і пилом; опіки від розбризкування крапель розплавленого металу і шлаку, вибухи при зварюванні посудин, що знаходяться під тиском, тари з-під горючих речовин та при роботі поблизу легкозаймистих і вибухонебезпечних речовин; пожежі від розплавленого металу і шлаку.

Ураження електричним струмом. Електричний травматизм виникає при замиканні електричного кола зварювального апарату через електричне тіло. Причинами електротравматизму є: недостатня електрична ізоляція апаратів і живлять проводів, поганий стан спецодягу і взуття зварювальника, вогкість і тіснота приміщень та інші фактори.

В умовах зварювального виробництва електротравми відбуваються при русі струму по одному з трьох шляхів:

1) рука - тулуб - рука;

2) рука - тулуб - нога;

3) обидві руки - тулуб - обидві ноги.

При русі струму по третьому шляху опір ланцюгу найбільшу, отже, ступінь травматизму найменша. Найбільш сильне дію струму буде при русі його по першому шляху.

Залежно від його величини електричний струм, що проходить через людину (при частоті 50 Гц), викликає наступні травми: при 0,6 - 1,5 мА - легке тремтіння рук; при 5 - 7 мА - судороги в руках; при 8 - 10 мА - судороги і сильні болі в пальцях і кистях рук; при 20 - 25 мА - параліч рук, утруднення дихання; при 50 - 80 мА - параліч дихання; при 90 - 100 мА - параліч дихання, при тривалості більше 3 с - параліч серця; при 3000 мА і при тривалості більше 0,1 с - параліч дихання і серця, руйнування тканин тіла.

Отже, смертельним слід вважати величину струму 0,1 А. З підвищенням частоти електричного струму більш 500 Гц дія його істотно слабшає.

Захист від ураження електричним струмом. Для захисту зварника від ураження електричним струмом необхідно: надійно заземлювати корпус джерела живлення дуги і виріб, що зварюється; не використовувати контур заземлення для зворотного проводу; добре ізолювати рукоятку електротримачі; працювати в сухий і міцної спецодязі та рукавицях (черевики не повинні мати на підошві металевих шпильок і цвяхів); припиняти роботу при дощі і сильному снігопаді (якщо немає укриттів); не виробляти ремонту обладнання та апаратури (повинен виконувати електрик); при роботі всередині судин користуватися гумовим килимком та переносний лампою напругою не більш 12 В.

Заземлення. Захисне заземлення являє собою з'єднання металевим дротом частин електричного пристрою (наприклад, корпуса зварювального трансформатора) з землею.

Заземлення служить для захисту від ураження електричним струмом при дотику до металевих частин електричних пристроїв (корпуса джерел живлення, шафи управління та ін.), Що опинилися під напругою в результаті пошкодження електричної ізоляції.

 

3.2 Засоби індивідуального захисту

 

Поразка зору. Електрична зварювальна дуга виділяє три види випромінювань: світлове, ультрафіолетове і інфрачервоне.

Світлові промені засліплюють, бо їх яскравість приблизно в 10 000 разів перевищує допустиму для очей. Ослаблення очей, який настав від дії світлових променів, зникає через нетривалий період часу.

Ультрафіолетові промені навіть при короткочасному дії на невеликій відстані викликають захворювання очей - світлобоязнь (електроофтальмія), що виражається в появі різі в очах, сльозотечі, тимчасове ослаблення зору. Хвороба проявляється через кілька годин після опромінення.

Інфрачервоні промені можуть викликати пошкодження очей тільки при тривалій дії. Це пошкодження виражається захворюванням званим катаракта (помутніння) кришталика, яке може привести до часткової або повної втрати зору.

Захист органів зору. Електрозварники працюють зі світлофільтрами, які затримують і поглинають випромінювання дуги. Відповідно до потужності дуги слід застосовувати світлофільтри:

Е-1 для зварювального тока.30 - 75 А

Е-2 "" ".75 - 200 А

Е-3 "" ". 200 - 400 А

Е-4 "" ". Більш 400 А

Е-5 "" ". Більш 400 А

Розмір стекол 52 х 102 мм. Зовні скла охороняються від забризкування простим віконним склом, яке змінюється у міру забруднення.

У заводських умовах зварювальники працюють в ізольованих кабінах. При роботі на відкритому повітрі зварник повинен огородити місце зварювання (щитами, ширмами і т.п.), враховуючи, що шкідливі випромінювання дуги поширюються на 15 м.

3.3 Отруєння шкідливою пилом і газами

 

Отруєння шкідливою пилом і газами. Отруєння можливе при сильному забрудненні повітря зварювальної пилом з окислів з'єднань марганцю, вуглецю, азоту, хлору, фтору та ін.

Ознаками отруєння звичайно є: запаморочення, головні болі, нудота, блювота, слабкість, прискорене дихання і ін.

Заходами по боротьбі із забрудненням повітря служать впровадження нових марок покриттів електродів і флюсів з найменшими токсичними властивостями; припливно-витяжна вентиляція; пристрій пересувних відсмоктувачів; приплив свіжого повітря від повітропроводів через електродотримач або шолом; користування респіратором з хімічним фільтром, а іноді і протигазом.

 

3.4 Опік

 

Опіки. При зварюванні електродний метал і шлак розбризкуються; гарячі бризки можуть потрапити на незахищену шкіру зварювальника або викликати тління і прогорание одягу, а тим самим опіки. Для захисту від опіків зварників забезпечують спеціальним одягом, взуттям, рукавицями і головним убором. При роботі з легкозаймистими матеріалами може виникнути пожежа. Небезпека пожежі особливо слід враховувати при роботі на будівництві. Якщо зварювальні роботи проводяться нагорі, то необхідно знаходяться внизу апаратуру і будь-які легкозаймисті матеріали захищати від падаючих зверху іскор. Потрібна також особлива обережність при зварюванні в тих випадках, коли біля місця виконання робіт розташовуються дерев'яні лісу або маються відходи у вигляді стружки, тирси і т.д. Іноді для виконання зварювальних робіт потрібно обов'язкове дозвіл пожежної охорони. У місцях електрозварювальних робіт повинні бути засоби пожежогасіння у вигляді підведеної води, ящика з піском, щита з інструментом (сокира, лом, багор, лопата і т.п.) і вогнегасників.

Забої, порізи при збірці і зварюванні виробів. Основними причинами механічних травм на виробництві при складально-зварювальних роботах можуть бути: відсутність пристосувань для транспортування і збірки важких деталей; несправні транспортні засоби (візки, крани і т.д.); несправний і неперевірений такелаж (канати, ланцюги, троси, захвати тощо); несправний інструмент (кувалди, молотки, зубила, ключі і т.д.); незнання та недотримання персоналом основних правил по такелажним роботам.

При складально-зварювальних роботах найчастіше спостерігаються травми у вигляді забоїв та поранень рук (від невмілого поводження з інструментом і деталями) і ніг (від падіння деталей, що збираються). Правильно оснащене робоче місце зварника повинно повністю забезпечити працюючих від всяких механічних ушкоджень.

При складанні технології складання і зварювання слід найретельнішим чином продумати всі проектовані операції з точки зору безпеки роботи

 

Висновок

 

В процесі практики, я успішно застосував отримані знання на практики. Навчився виконувати процес зварювання в нижньому, під похилому в 450, вертикальному, горизонтальному і стельовому положенні. А також вивчив процес зварювання матеріалу з високовуглецевих і низьковуглецевих сталей. У період практики з отримання первинних професійних навичок вивчив питання підлягають вивченню.

Під час практики я освоїв наступне:

Існує два способи запалювання дуги покритими електродами - прямим відривом і відривом по кривій. Перший спосіб називають запалюванням впритул. Другий нагадує рух при запалюванні сірника і тому його називають чирканьем.

Негайно після запалювання дуги починається плавлення основного і електродного металів. На виробі утворюється ванна розплавленого металу. Зварювальник повинен подавати електрод в дугу зі швидкістю, що дорівнює швидкості плавлення електрода. Нормальною вважають довжину дуги, що дорівнює 0,5-1,1 діаметру стрижня електрода.

Збільшення довжини дуги знижує стійке її горіння, глибину проплавлення основного металу, підвищує втрати на угар і розбризкування електрода, викликає утворення шва з нерівною поверхнею і підсилює шкідливий вплив навколишнього атмосфери на розплавлений метал.

Нахил електрода при зварюванні залежить від положення зварювальника в просторі, товщини і складу зварюваного металу, діаметра електрода, виду і товщини покриття.

Для отримання щільного і рівного шва при зварюванні в нижньому положенні на горизонтальній площині кут нахилу електрода повинен бути 15 ° від вертикалі в сторону ведення шва.

Для отримання валика потрібної ширини виробляють поперечні коливальні рухи електроду. Найчастіше застосовують шви шириною від 1,5 до 4 діаметрів електрода, отримані за допомогою поперечних коливальних рухів електрода.

Усі виконані вправи та зварювальні роботи занесені в щоденник. Щоденник додається до звіту, для перевірки керівником практики

 

Реферат

по музыкальной литературе на тему:







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 785. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия