Студопедия — Структурно-функціональні рівні творчої самореалізації успішних фахівців за програмами професійних проектів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Структурно-функціональні рівні творчої самореалізації успішних фахівців за програмами професійних проектів






 

На відміну від механізму гальмування професійної творчості фахівців креативний механізм продуктивної творчості у професійній діяльності визначально налаштований на безпосереднє перетворення творчо-продуктивного потенціалу успішних фахівців у їх професійно-творчу самореалізацію та на ефективне відтворення їх творчих сил та здібностей в успішному кар’єроздійсненні. Виходячи з подібного розуміння, стає цілком можливим соціально-технологічне конструювання цього механізму силами продуктивної творчості успішних фахівців. Відповідна соціальна технологія продуктивної творчості конструктивно представлена функціональними елементами й структурними комплексами механізму продуктивної творчості, способами «ввімкнення» цього механізму та його переведення в режим дії соціально-виробничих і духовно-творчих сил фахівців в якості продуктивно-рушійних. Подібна «конструктивістська технологія» обов’язково повинна включати відповідні способи та форми функціонально-поелементного зв’язку (ланкова соціальна кінетика) й сумісної структурно-комплексної дії (соціальна динаміка) на кожному структурно-функціональному рівні вже у їх системному взаємозв’язку і взаємодії: комунікації, когнітивності і креативній реалізації. Системним результатом подібного багаторівневого соціально-технологічного процесу стає утворення креативної асоціації, формування «креативних фахівців», розвиток інноваційно-креативних технологій, розгортання культурно-інформаційного виробництва з інфраструктурою комунікативного та когнітивно-креативного підприємництва і такої інтегрованої суспільної діяльності, котра зобумовлює становлення культурно-інформаційної суспільної системи в разі відповідної громадянської трансформації суспільства [3, с.262, 364].

Соціальну технологію продуктивної творчості, якщо її розглянути в аспекті професійно-творчої діяльності і відтворення креативних здібностей, можна представити в якості соціальної технології творчо-продуктивної самореалізації успішних фахівців у відповідних Професійних проектах та їх Програмних структурних комплексах [10, с.381]. Подібні соціальні технології автор почав розробляти ще з початку 80-х років минулого століття [25]. Була сформульована проблема програмного забезпечення професійно-творчої самореалізації працівників в умовах модернізації промислового виробництва та здійснення ІТ-моніторингу цього процесу при вирішенні відповідних «комплексів задач». Це потребувало створення соціотехнологічної бази даних для ІТ-програмування процесу професіосферного оновлення виробництва та експертного тест-контролю за процесами розвитку інноваційних професійно-творчих сил фахівців: соціальної самоорганізації, технологічної самореалізації і професійного саморозвитку [26]. Подібна соціотехнологічна база даних створюється для кожного структурно-функціонального рівня професійно-творчої самореалізації, інсталюється в рівневі механізми продуктивної творчості і як «рівневі підсистеми» впроваджуються у професійних проектах успішного кар’єроздійснення. Тобто стає соціотехнологічною базою даних для ІТ-проектування успішної професійної діяльності як загального соціально-економічного, так і професіосферного розвитку виробництва [27]. Ця проблема науково досліджувалась і в аспекті вдосконалення управлінсько-організаційних функцій керівників підприємств при реалізації відповідних проектів і планів соціально-економічного розвитку підприємств на основі акумуляції професійно-творчого ресурсу працівників [28]. Інтегрована база даних, соціальні технології комунікативного, когнітивного і креативного конструювання механізмів професійно-творчої самореалізації, алгоритми покрокового здійснення професійних проектів та програмно-проектних комплексів – все це можна репрезентувати в якості інноваційних та високоліквідних «ноу-хау». А саме – соціальних, інтелектуальних і реалізаційних ноу-хау з розвитку продуктивної творчості і практичного опредмечення професійно-творчого потенціалу успішних фахівців в матеріалізованих можливостях фахових ресурсів. Насамперед, здібностей успішних фахівців до соціальної самоорганізації, технологічної самораціоналізації і професійного саморозвитку [28]. Всі ці інноваційні ноу-хау в якості інтелектуальних активів (ІА), інтелектуальної власності (ІВ), партнерського і соціопрофесійного капіталу (ПК і СПК) закладаються в модернізованому та постмодернізованому вигляді у професійні моделі і проекти, професіограми і кар’єрограми та у «програмно-структурні комплекси з практик професійної самореалізації» [10, с.272, 359, 368, 381]. У релевантній, рівнево-співставній репрезентації системну дію механізму творчої самореалізації у креативній асоціації можна представити на таких п’яти структурно-функціональних рівнях як соціальних підсистемах:

1). Рівень (підсистема) професійно-творчої самоорганізації. Для цього рівня характерна дія соціальної продуктивної сили колективної самоорганізації, котра зобумовлює «організаційну самореалізацію» спеціалістів як успішних фахівців. Даний рівень є базисним для розгортання дій інших продуктивно-творчих сил і тому за розробленою методикою розрахунку він приймається за 1 «розрахункову одиницю» (р. о.), тобто R1 = 1 р. о.. Продуктивність професійно-творчої здібності подібних спеціалістів («продуктивність здібності») реалізується на 70-100% і надалі починає давати синерго-економічний ефект з подвоєнням-потроєнням «креативної віддачі» людського капіталу за рахунок добавленої і надбавленої вартості труда креативних фахівців (відносно необхідного і прибуткового труда) при зменшеній вартості виробленого інноваційного продукту. Надалі ця розривність креативної «надбавленості труда» творчих спеціалістів відносно вартості вироблених ними продуктів буде збільшуватись у рази, а їх функціонально-творча самореалізація (ФТСР) прогресивно і синергетично зростати з коефіцієнтом корисної дії більше одиниці (ККД>1).

2). Рівень (підсистема) професійно-технологічної самореалізації. Це структурно-функціональний рівень переважного прояву сили технологічної самораціоналізації і технологічного новаторства, тому його й можна представити як рівень технологічного новаторства успішних фахівців, котрий може бути оцінений у межах 3-5 р. о., який характерний для «технологічної самораціоналізації», тобто R2 = 3-5 р. о.. Продуктивність професійно-творчої здібності таким чином в кілька разів перевищує 100% внаслідок винайдення ефективних технічних пристроїв та їх технологічно-раціоналізованого використання. До них додаються матеріалізовані комунікативні, когнітивні і креативні технології надвисокої ліквідності, фінансово-економічні технології, управлінські, структурно-організаційні, інформаційні, соціально-кадрові та інші. При цьому синергетичний ефект ФТСР підвищується 3-5-и кратно і креативна віддача «людського капіталу» піднімається з свого базового значення ефективності відсоткової ставки на вкладений капітал rеф=0,24 до rеф=0,72 (3-х кратний зріст) і вище, перевищуючи одиницю: rеф=1,10 при 5-му підйомі ФТСР. Загальна ефективність використання даного джерела фінансування професійно-інноваційних проектів (Е) оцінюється за формулою: Е= rеф-rеф.min [39, c.289]. Надалі ці розрахунки будуть наведені при обчисленні ефективності здійснення 3-х річного професійного проекта, що генерує понадвелику надбавлену вартість на вкладений капітал, інвестований в професійний проект або в проектний програмний комплекс (ПП→ППК).

3). Рівень (підсистема) професійно-творчого самовдосконалення. На даному рівні подібне спостерігається переважно в дії сили професійної самоорганізації, професійного саморозвитку з характерною «професійною самореалізацією» успішних фахівців. Цей рівень оцінюється у 15-18 р. о., тобто R3 = 15-18 р. о., і він характеризується двустороннім процесом акумуляції понадвеликого креативного ресурсу на рівні вищої фахової компетентності і професійної самоідентифікації з одночасною надвисокою ФТСР безпосереднього використання цього ресурсу у професійній діяльності та ефективного кар’єроздійснення. Подібне спостерігається при розробці і реалізації програмного проектного комплексу (ППК) через внутрішньо-виробничий кластер (ВВК) та малі інноваційні підприємства (МІП) з професіосферного розвитку підприємства. Акціонерний капітал, що інвестується у професійний саморозвиток успішних фахівців (де вони самі стають акціонерами-інвесторами) збільшується у 10-20 разів за 3-4 роки реалізації відповідної програми та професіосферного ППК.

4). Рівень (підсистема) автентичної професійно-творчої самореалізації у вищій фаховій досконалості. Це рівень креативно-предметної професійної самореалізації успішних фахівців, на якому їх «креативна автентичність» цілком виразно фіксується як надпродуктивна самостійна сила, що розгортається у «креативній самореалізації». «Надпродуктивність» цієї сили найчастіше проявляється у прагненні до господарської самостійності і самоуправління, до самоорганізації «своєї справи», як сила «ділової самоорганізації» і креативного підприємництва, що діє на основі професійної власності успішних фахівців (ІА та ІВ), їх підприємницько-ділової власності та партнерських і соціопрофесійних угруповань. Професійно-творчий ресурс у його основних автентичних формах та якостях розширено і синергетично відтворюється в креативній реалізації самоуправлінського потенціалу в успішному кар’єроздійсненні, структурно-організаційного, інформаційно-комунікативного і соціально-кадрового професіосферного і технологічного оновлення виробництва. Реалізаційний рівень автентичної фахової досконалості для здійснення подібних корінних трансформацій у показниках ФТСР зростає у 20-30 разів креативної віддачі «м’яких складових» виробництва в акумульованому (і інтегрованому) людському капіталі, що як реалізований соціальний капіталоресурс піднімає цей рівень в середньому до 25 р.о., або R4 = 25 р. о.

5). Рівень (підсистема) творчо-реалізаційної комунікації та комунікативно-когнітивних практик. Це така інтерактивна дія комунікативних сил, що предметно реалізується у прфоесійно-когнітивних практиках. Тобто стає «продуктивною комунікацією», коли опредмечується можливість безпосередньої творча реалізація практичних знань у когнітивних процесах модернізації виробництва. Воно подібним чином трансфомрується у «комунікативно-когнітивне виробництво» нових практичних знань, вмінь, технологій, комплексів і систем. На цьому рівні досягається системна ФТСР, всебічне і комплексне самоздійснення успішних фахівців, коли вони опановують творчими силами практичного «оречевлення-опредмечення» знань, здатністю до практичної «матеріалізації» комунікативних взаємодій, вмінням до перетворення професійно-ділового спілкування, управлінської комунікації в практичні організаційно-когнітивні впровадження, інформаційно-комунікативні технології (ІКТ) продуктивної «комунікативної самореалізації» в когнітивних практиках технологічно опредмеченого практичного знання. Подібне спостерігається з рівня R5=28-30 р.о., на якому налаштовуються надпродуктивні інформаційно-комунікативні взаємодії, що стають безпосередньо-продуктивними інтеракціями з одночасним інтерактивним проявом всіх 3-х основних творчо-продуктивних сил колективної самоорганізації, технологічної самораціоналізації і професійного саморозвитку. При чому у їх конкретному діловому вираженні – креативного підприємництва, виробничого інтрапренерства, реалізаційних програмно-проектних комплексах (ППК). Саме в подібних ППК і здійснюється комплексна комунікативно-когнітивна самореалізація успішних фахівців на основі їх управлінсько-системних, структурно-впорядкованих, організаційно-цілеспрямованих й функціонально-взаємопов'язаних взаємодій через інтерактивну комунікацію і комунікативне втілення практичних знань. А з цим виявляється й системна культурно-інформаційна якість ФТСР, а саме:

а) відтворення процесів функціонально-творчої самореалізації (ФТСР) у комунікативно-ціннісних інтеракціях більш високого рівня якості і системності: комплексно – при ускладненні формотворень професійної діяльності, її комплексуванні, фаховій багатофункціональності, виникнення новаторської архітектоніки професійної творчості у певних складових і структурації професійно-творчої діяльності у певних усталених комплексах; рівнево – при якісному зростанні професійної культури фахової діяльності за рівнями досягнутої компетентності та ідентифікації професійної креативності за різними якісними характеристиками; системно – при досяганні здатності до професійного самоуправління, самоорганізації, самотехнологізації і самопрофесіоналізації на основі комунікативно-ціннісних процесів, «продуктивної комунікації» при здійсненні ФТСР;

б) відтворення комунікативних здібностей фахівців у їх підвищеній здатності до продуктивного спілкування, активних і креативних інтервзаємодій, взаєморозуміння, здібностей до семантичної і семіотичної ідентифікації когнітивних знань у вербальному й текстовому сприйнятті; це також досягнення комунікативної компетентності й здатності до нового смислоутворення, комунікативно-продуктивної самореалізації у різних формах: від особистісного самоуправління й самоорганізації до особистісного самоконтролю і саморегулювання професійної діяльності у процесах ФТСР;

в) відтворення когнітивних знань у їх практичній реалізації через інтерактивну продуктивну комунікацію успішних фахівців, і навпаки, – продукування інноваційних когнітивно-практичних знань і технологій на основі продуктивної комунікації.

Дія механізму творчої самореалізації у культурно-інформаційній якості представлена тими ж структурно-функціональними рівнями-підсистемами в «креативній продуктивній асоціації», в котрій налагоджено креативно-інформаційне, «креативне виробництво» в інноваційних формах модернізації існуючих підприємств. Для таких креативних виробництв і підприємств потрібні фахівці з високорозвиненим рівнем ФТСР, зі значним професійно-творчим ресурсом, що дозволяє здійснити стрибок з «прийнятного рівня результативності» (ПРР) до «вищого рівня результативності» (ВРР) через відповідну «мотиваційно-ціннісну стимуляцію» (стимульований рівень результативності – СРР) у творчо-актуалізованій професійній діяльності [37, c.326-327]. Тобто, коли починають працювати «потреби відносно успіху,… визнання і самоповаги, зміста труда, поглинання у роботу, зросту, відповідальності, просування, самостійності, зворотнього зв’язку, усвідомлення своєї ролі…» [37, c.328]. Культурно-інформаційна асоціація у її креативно-продуктивній якості починає розвиватись з цих базисних рівнів і порівнево зростає у такій же послідовності, в якій зростають рівні професійної самовіддачі успішних фахівців та їх ФТСР. Тобто це 5 релевантних рівнів-підсистем проявлення продуктивно-творчих сил успішних фахівців через механізм ФТСР. А саме:

(1). рівень (підсистема) культурно-інформаційної самоорганізації: на цьому рівні розвивається здатність до соціокомунікативної колективної організації креативної асоціації як комунікативної корпорації, інформ-сітьового підприємства, професіосферного кластера, інноваційного МНТК, для котрих потрібні фахівці, здатні до «організаційної ФТСР»;

(2). рівень (підсистема) культурно-інформаційного технологічного новаторства, на якому формуються й створюються антропогенні «культурно-інформаційні технології»: комунікативні, когнітивні, креативно-реалізаційні технології, котрі безпосередньо зорієнтовані на «підключення» до виробничих процесів професійно-творчих і соціокомунікаційних сил фахівців та їх технологічне розгортання в успішній професійній діяльності; на даному рівні інформомісткість виробничо-трудових процесів підвищується не стільки за рахунок зростання їх технологомісткості, скільки за рахунок «соціомісткості», «когніто-місткості», «креатомісткості», оскільки в культурно-інформаційних технологіях комплексно поєднуються в єдине ціле технологічні, соціальні і когнітивно-креативні сили фахівців у новаторсько-комплексний процес творчо-інтегрованої діяльності; на цьому рівні формуються фахівці, здатні до «технологічно-новаторської ФТСР»;

(3). рівень (підсистема) культурно-інформаційного професійного саморозвитку і самовдосконалення: в сучасному постіндустіральному суспільстві інформаційного типу професійне самовдосконалення відбувається переважно в системі ІТ-культури і тому на цьому підгрунті формується «інтелектуальний фахівець» креативного типу, який здатний перетворювати соціальні інформпроцеси у технологічні інформпроцеси, оволодівати, відтворювати й переконструйовувати традиційні професії в когнітивні та інформомісткі, творчі спеціальності, працювати універсальними інтелектуальними ІТ-операторами на виробництві і перетворювати його на постіндустріальну креативно-виробничу систему культурно-інформаційного типу; на цьому рівні формуються фахівці, що здатні до «професіонально-ідентифікованої ФТСР»;

(4). рівень (підсистема) культурно-інформаційної творчої самореалізації у креативно-продуктивному підприємництві; воно представляє собою реалізований соціальний капіталоресурс ФТСР і безпосередньо зорієнтовано на створення «четвертого виробництва», а саме – інформаційного виробництва як інноваційного у загальногосподарчій системі суспільства з подальшим створенням «культурно-інформаційного укладу»; це надає суспільству спочатку статус постіндустріального «інформаційного суспільства», а потім – культурно-інформаційної суспільної системи [3, c.262];

(5). рівень (підсистема) культурно-інформаційної продуктивної комунікації і комунікативно-когнітивних практик: на цьому рівні починає формуватися «соціокомунікативний уклад» на базі інформаційної культури «комунікативного виробництва», коли духовні й соціальні сили як творчо-продуктивні починають домінувати і загальне виробництво розвивається «від людини» – отже трансформується і перетворюється на «культурно-інформаційне виробництво» з різними моделями «соціокультурних укладів», конституюючись у п’яте «комунікативне виробництво» культурогенного суспільства, що предстає як «праксіологічне виробництво» творчих діяльностей і «ебілітивне виробництво» творчих здібностей, що виробничо-інноваційно самовідтворюються за наявним культурним потенціалом професійної діяльності успішних фахівців та за культурною динамікою продуктивної творчості і професійно-творчої самореалізації вже в інтегрованому «інноваційному праксеологічному виробництві» в синтезі творчих діяльностей під креативні здібності успішних фахівців, в першу чергу, − шляхом їх творчо-реалізаційного кар’єроздійснення.

Проведені чисельні конкретно-соціологічні дослідження показують [25, 26, 27, 28, 29, 30], що культурним потенціалом першого рівня володіють робітники виробничих колективів у межах 70% їх чисельності, другого рівня – 57-59% працівників, третього рівня – 32-38%, четвертого рівня – 8-22%, п’ятого рівня – у межах 6-10% успішних фахівців. Це підтверджують і сучасні соціологічні дослідження з задіяння «інформаційно-креативного ресурсу» майбутніх молодих фахівців на «різних базисних рівнях культуротипного розвитку» [5, с.482, 520, 533].

Підняття професійно-творчої діяльності на відповідний структурно-функціональний рівень можна репрезентувати як «проміжний» і «кінечний продукт» креативних дій професійно-творчих сил успішних фахівців, «культурний продукт» їх професійно-творчої самореалізації та успішного кар’єроздійснення. Ці сили у процесі їх творчої активації, фахової актуалізації та професійної самоідентифікації розгортаються в продуктивні креативні структури культурно-інформаційної асоціації, кожна з яких має своє конкретне функціональне наповнення. «Структурний каркас» кожного рівня як підсистеми є у своїй архітектониці однотипним, але функціонально є різнорідним у свойому структурно-функціональному «рівневому контенті» (СФР-контенті). Тому відповідний «набір» структурних складових і функцій здійснюється для кожного рівня (підсистеми) окремо, тобто за кожною активованою і «розгорнутою» продуктивно-творчою силою та певним чином репрезентується у програмних комплексах співвідносних структурно-функціональних рівнів як їм релевантна соціальна базою даних у свойому СФР-контені.

 







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 375. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия