Студопедия — Джерела та види забруднення води
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Джерела та види забруднення води






Тема: Забруднення природних вод

Джерела та види забруднення води

Евтрофікація водойм

Забруднення водойм вуглеводнями

- нафтові вуглеводні

- поліциклічні ароматичні вуглеводні

Консервативні токсиканти у водних екосистемах

- важкі метали

- синтетичні органічні речовини (пестициди, СПАР)

Трансформація ксенобіотиків у природних водоймах. Очистка і самоочистка води

Джерела та види забруднення води

Забруднення гідросфери відбувається з наростаючою швидкістю. При проходженні через гідрологічний цикл вода забруднюється завислими і розчиненими речовинами - як природними компонентами, так і відходами людської діяльності.

В даний час розрізняють поняття «забруднення» і «забрудненість».

Забрудненням природного середовища називається внесення або виникнення нових, зазвичай не характерних для неї фізичних, хімічних, інформаційних або біологічних агентів, що негативно діють на біоту, в тому числі людину.

Забрудненість - це рівень концентрації забруднюючих речовин або рівень фізичних чи яких-небудь інших дій на навколишнє середовище.

Природні і антропогенні забруднення розрізняються по своїй фізико-хімічній природі:

- фізичні;

- хімічні;

- біологічні.

Фізичним забрудненням називається таке забруднення, яке пов'язане із зміною фізичних параметрів середовища: теплових, світлових, шумових, електромагнітних, радіаційних і т.д.

Хімічне забруднення - зміна природних хімічних властивостей середовища, які перевищують середні багаторічні коливання кількості яких-небудь речовин для даного періоду. Хімічне забруднення природного середовища відбувається і при прояві в ньому хімічних речовин, які були відсутні в цьому середовищі раніше.

Біологічне забруднення середовища підрозділяється на біотичне (біогенне) і мікробіологічне (мікробне).

Біотичне - це розповсюдження певних, як правило, небажаних з погляду людей, біогенних речовин (виділень, мертвих тіл і т.д.) на території або акваторії, де їх раніше не було.

Мікробіологічне забруднення виявляється в появі в середовищі великої кількості мікроорганізмів, пов'язаних з масовим їх розмноженням на субстратах або середовищах, змінених в ході господарської діяльності людини. Мікробне забруднення може бути і при набутті раніше нешкідливою формою мікроорганізмів патогенних властивостей або здатності пригнічувати інші організми в угрупуваннях.

Ми більш детально зупинимось на хімічному забрудненні природних вод.

Токсичні речовини надходять у водне середовище з природних і антропогенних джерел. До природних джерел слід віднести вулканічну активність, руйнування гірських порід, виділення продуктів життєдіяльності різних організмів. Треба сказати, що асортимент забруднюючих речовин біогенного походження різноманітний і незвичайно широкий. Водні організми синтезують різноманітні антибіотики, алкалоїди, галогеновмісні сполуки жирного і ароматичного ряду.

До антропогенних джерел відносять результати людської діяльності. При цьому антропогенне забруднення може бути первинним і вторинним. Первинне забруднення обумовлене погіршенням якості водного середовища за рахунок безпосередніх надходжень забруднюючих речовин з антропогенних джерел. Вторинне ж забруднення викликається появою надмірних кількостей продуктів життєдіяльності і залишків гідробіонтів, обумовлених порушенням екологічної рівноваги унаслідок первинного забруднення. Антропогенне забруднення умовно можна розділити на токсичне і, так зване, евтрофікуюче. Останнє пов'язане з надходженням надлишку біогенних елементів, які можуть не надавати прямої токсичної дії на водні організми. Це забруднення стимулює розвиток тих або інших груп гідробіонтів, внаслідок чого порушується екологічна рівновага і відбувається вторинне забруднення.

Токсичне забруднення пов'язане з появою у водоймах речовин антропогенного походження, які вже в малих концентраціях є отрутами для більшості водних організмів.

Хімічні джерела забруднення вод діляться на чотири великі групи.

1. Виробничі або промислові стічні води, що використані в технологічному процесі виробництва або виходять при видобутку корисних копалин.

2. Міські стічні води, що включать переважно побутові стоки.

3. Атмосферні води - дощові і талі води, що несуть вимиті з повітря забруднювачі промислового походження.

4. Стічні води сільськогосподарських підприємств, що включають каналізаційні води і змиви з полів добрив і пестицидів.

Кількість забруднених стічних вод, що скидаються в озера, річки і моря, у всьому світі досягає 250 - 300 млрд. м3 в рік.

Чітка класифікація промислових стоків утруднена із-за різноманітності забруднень в них. Розрізняють дві основні групи стічних вод:

1) води, що містять органічні речовини;

2) води, що містять неорганічні домішки.

До першої групи відносяться стічні води нафтопереробних і нафтохімічних заводів, підприємств органічного синтезу і синтетичного каучуку, коксохімічних, газосланцевих і ін. Вони містять нафту і нафтопродукти, нафтенові кислоти, вуглеводні, спирти, альдегіди, кетони, поверхнево-активні речовини, феноли, смоли, аміак, меркаптани, сірководень і ін.

До другої групи відносяться стічні води содових, сірчанокислих, азотнотукових заводів, збагачувальних фабрик свинцевих, цинкових, нікелевих руд, шахт, копалень, каталізаторних фабрик, металургійних підприємств, гальванічних виробництв і ін. Вони містять кислоти, луги, солі, сірчисті сполуки, іони важких металів, завислі мінеральні речовини і ін.

Промислові стічні води класифікують також по дисперсійному складу забруднюючої речовини. У відповідності з цією класифікацією виділяють чотири групи стічних вод:

- нерозчинні, що містять, у воді домішки з величиною частинок більш

10-5 - 10-4 м;

- колоїдні розчини;

-стічні води, що містять, розчинені гази і молекулярно-розчинні речовини;

- речовини, що містять гідратовані іони.

Така класифікація дозволяє запропонувати для кожної групи певні методи очищення стічних вод.

Згідно іншої класифікації, всі забруднення природної води можна розділити на декілька основних груп:

1. Біогенні забруднювачі. Це сполуки азоту і фосфору, а також більшість органічних речовин. У водоймищі очищення від них здійснюється за рахунок біохімічних реакцій і інших процесів.

1. Консервативні полютанти. До них відносяться ті, що розкладаються поволі і сполуки, що зовсім не розкладаються. Це катіони металів, зокрема радіонукліди, неорганічні солі, хлорорганічні пестициди тощо. При цьому стійкість органічних сполук в природі знижується в наступному ряду: алкени > алкани > ароматика > галогенопохідні.

В той же час ця група забруднень практично не видаляється в результаті природних процесів самоочищення. Проте їх концентрація може знижуватися за рахунок розбавлення, перенесення, перерозподілу, наприклад між дном і водою.

3. Водорозчинні речовини, що не беруть участь в біологічному круговороті (наприклад, ксенобіотики). Це в основному відходи промисловості, сільського господарства і побутові скидання (у країнах, що розвиваються, 90% стічних вод скидається без обробки). Вони видаляються в результаті хімічних і біохімічних процесів.

Забруднення водоймищ приводить до ряду екологічних наслідків:

- порушення стійкості екосистем;

- прогресуюча евтрофікація, появі «червоних приливів»;

- накопичення хімічних полютантів і токсикантів в біоті;

- зниження її продуктивності;

- провокації в біоті мута- і канцерогенезу;

- мікробіологічне забруднення.

- зниження здатності водойм до самоочищення.

 







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 628. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия