Студопедия — У випускній системі ДВЗ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

У випускній системі ДВЗ






Численні дослідження робочого процесу ДВЗ показали, що домогтися виконання сучасних норм токсичності лише за рахунок поліпшення процесу згоряння, управління складом паливо повітряної суміші і кутом випередження запалювання неможливо.

У цьому зв'язку сучасний автомобільний двигун обов'язково має спеціальні пристрої, що дозволяють забезпечити зниження концентрації токсичних компонентів ВГ безпосередньо у випускній системі. Ці пристрої називаються нейтралізаторами ВГ.

В даний час монопольне становище належить каталітичних нейтралізаторів відпрацьованих газів.

Сутність процесів каталітичної нейтралізації полягає у взаємодії відпрацьованих газів між собою або з надмірною киснем у присутності каталізатора, прискорювального хімічні реакції. При цьому продукти неповного згоряння СО і CnHm перетворюються в кінцеві продукти реакції - СО2 і H2O, а оксиди азоту відновлюються до N2. Реакції нейтралізації в присутності каталізаторів починаються при температурі 250 ° С. Перетворення найбільш ефективно в діапазоні температур від 400 до 800 ° С.

Найбільш ефективними каталізаторами є благородні метали - платина, паладій, рутеній, родій.

Каталітичні нейтралізатори складаються з штампованого корпусу 1, монолітного керамічного або металевого носія 2 і еластичною термоізоляційної прокладки 3 (рис. 3.7).

Керамічний носій пронизаний поздовжніми порами - сотами, на поверхню яких нанесений активний каталітичний шар. Пори утворюють безліч тонких каналів для пропуску відпрацьованих газів. Завдяки спеціальній підкладці товщиною 20... 60 мікрон з розвиненим мікрорельєфом загальна площа поверхні цього шару може доходити до 20000 м2. Маса каталізаторів, нанесених на цю величезну площу, складає всього 2... 3 грама.

Металевий носій являє собою найтонші стільники, виготовлені з гофрованої фольги. Це дозволяє збільшити площу робочої поверхні в порівнянні з керамічним носієм, знизити опір руху газів і прискорити розігрів блоку до робочої температури.

Еластична термоізоляційна прокладка служить для компенсації різниці термічного розширення корпусу і носія. Вона також призначена для захисту носія від вібрації, ударів, інших механічних впливів і може виготовлятися:

- У вигляді дротяної сітки з нержавіючої термостійкої сталі;

- Як подушка з волокон силікату алюмінію з добавкою слюди.

Рис. 3.7. Схема каталітичного нейтралізатора

Окислювальні каталітичні нейтралізатори допалюють в присутності платини і надлишку кисню оксид вуглецю і незгорілі вуглеводні (рис. 3.8). Їх недоліком є неможливість здійснення процесів відновлення оксидів азоту.

Рис. 3.8. Схема окисної нейтралізації відпрацьованих газів:

1 - система паливоподачі; 2 - подача додаткового повітря;

3 - окислювальний нейтралізатор.

Двоступеневі каталітичні нейтралізатори застосовують для перетворення всіх трьох токсичних компонентів: СО, CnHm, NOx. Вони складаються з двох частин, встановлених послідовно (рис. 3.9). Перший ступінь відновлює оксиди азоту при дефіциті кисню, а друга окисляє оксид вуглецю і незгорілі вуглеводні при примусовій подачі в неї повітря.

Для створення відновлювальної середовища в першій ступені нейтралізатора двигун автомобіля регулюється на злегка збагачену паливо повітряну суміш (α ≈ 0,98). Відновні реакції протікають за наступною схемою:

Окисна середу в другій секції створюється за рахунок подачі в неї невеликої кількості додаткового повітря. Реакції протікають за наступною схемою:

Рис. 3.9. Схема двоступеневої нейтралізації відпрацьованих газів:

1 - система паливоподачі; 2 - відновлювальна секція;

3 - окислювальна секція; 4 - подача додаткового повітря

Двоступеневі нейтралізатори мають відносно складну конструкцію. До того ж, використання багатих паливо-повітряних сумішей, що необхідно для ефективного відновлення оксидів азоту, призводить до підвищеної витрати палива.

Застосування різних каталізаторів у відповідній комбінації дозволяє забезпечити одночасне окислення оксиду вуглецю та вуглеводнів, а також відновлення оксидів азоту. Нейтралізатор в цьому випадку називається трикомпонентним або біфункціональним. Наприклад, ефективним є три металевий каталізатор: платина, паладій, родій у співвідношенні 1:16:1 або 1:28:1. Для зниження температури допалювання оксиду вуглецю та вуглеводнів, крім платини, іноді використовують рутеній. При використанні трикомпонентних нейтралізаторів для досягнення високих ступенів очищення одночасно по СО, CnHm і NOx потрібно дуже точне регулювання складу паливо повітряної суміші.

Ефективність очищення ОГ (у%) оцінюється ступенем перетворення:

де свх, Свих - концентрація токсичних компонентів у ВГ на вході і на виході нейтралізатора.

У зоні α <1 (рис. 3.10) в міру збагачення суміші ефективність нейтралізатора зберігається відносно оксидів азоту і різко знижується відношення СО і CnHm через нестачу окислювача. У зоні α> 1 по міру збідніння суміші ефективність зменшується відносно NOx, внаслідок того, що надлишковий кисень, адсорбує каталізатором, перетворює нейтралізатор потрійної дії в нейтралізатор окислювального типу.

Рис. 3.10. Характеристика триелементного нейтралізатора

Забезпечити підтримку складу суміші α ≅ 1 з високою точністю вдається шляхом використання системи її регулювання із зворотним зв'язком (рис. 3.11) і системи вприскування палива.

Кисневий датчик (λ -зонд) системи з зворотним зв'язком встановлюється у випускній системі ДВЗ перед нейтралізатором. За своєю суттю датчик є гальванічною батареєю, що містить зовнішній 1 і внутрішній 3 електроди з пористої платини або її сплаву, які розділені твердим електролітом 2 з двоокису цирконію (рис. 3.12).

Зовнішня сторона датчика знаходиться в атмосфері, а внутрішня - у вихлопних газах. Повітря з атмосфери діє як один полюс батареї, а вихлопні гази - як інший. Іонна провідність твердого електроліту, що виникає внаслідок різниці парціальних тисків на зовнішньому і внутрішньому електродах, обумовлює появу різниці потенціалів між ними. Чим вищий вміст кисню в ВГ, тим нижче різниця потенціалів, і нижче напруга на висновках датчика. При низькому вмісті кисню (багата суміш), різниця потенціалів між електродами висока й вихідна напруга коливається від 450 до 1000 мВ.

Рис. 3.11. Схема системи зі зворотним зв'язком: 1 - ДВЗ;

2 - система уприскування палива; 3 - електронний блок управління;

4 - кисневий датчик; 5 - трикомпонентний нейтралізатор

 

Рис. 3.12. Схема кисневого датчика:

1, 3 - зовнішній і внутрішній електроди;

2 - твердий електроліт; 4 - випускний колектор

При переході суміші через нормальний склад різко змінюється парціальний тиск кисню в ВГ. Це супроводжується зміною на порядок різниці потенціалів і виникненням у характеристиці датчика стрибка вихідної напруги (рис. 3.13).

Цей стрибок (після посилення) сприймається електронним блоком управління, який коригує тривалість впорскування палива, забезпечуючи нормальне співвідношення палива і повітря в суміші у всьому діапазоні частот обертання і навантажень.

Рис. 3.13. Характеристика кисневого датчика

Датчики кисню працюють тільки при температурі не менше 300 ° С. Тому їх розташовують у випускній трубі якомога ближче до двигуна. Якщо це неможливо, використовують датчики з вбудованим електричним нагрівачем.

Найбільш оптимальне регулювання процесу нейтралізації можна забезпечити при використанні двох датчиків кисню. Один з них, як зазвичай, встановлюють перед нейтралізатором, а інший за ним. Другий датчик призначений для контролю роботи системи нейтралізації.

Щоб зменшити час нагрівання нейтралізатора до робочих температур і, як наслідок, шкідливі викиди на стадії прогріву, з початку 90 -х років нейтралізатор розташовують на автомобілі, як і кисневий датчик, поблизу випускного колектора.

Для цього ж іноді застосовують пусковий каталітичний нейтралізатор, що працює аж до прогріву основного нейтралізатора. Він розміщується в спеціальному відгалуженні випускної системи, має менші, ніж основний, розміри і, стало бути, прогрівається швидше.

Для забезпечення максимально довгої ефективної роботи каталітичного нейтралізатора необхідно дотримуватися ряду правил. По-перше, використовувати тільки рекомендовану заводом-виробником марку палива.

По-друге, щоб уникнути пожежі, не слід паркувати автомобіль над легко займистими предметами, наприклад сухим листям, травою, папером і т. п., так як під час і після роботи двигуна корпус нейтралізатора має досить високу температуру.

По-третє, слід дотримуватися основних правил, наведених в інструкції з експлуатації автомобілів, спрямовані на попередження ситуації, коли в нейтралізатор може потрапити значна кількість незгорілого палива. У цьому випадку можлива спалах може призвести до руйнування носія каталізатора. Найбільш загальні рекомендації можна викласти наступним чином:

- Не слід марно крутити двигун стартером тривалий час;

- В холодну пору року, якщо двигун не запустився з першої спроби, необхідно уникати повторних включень стартера через короткі проміжки часу;

- Не можна пускати двигун шляхом буксирування;

- Забороняється перевіряти роботу циліндрів, відключаючи свічки запалювання.

Однак, навіть при виконанні всіх рекомендацій, ефективність дії каталітичного нейтралізатора знижується майже вдвічі при пробігу автомобіля близько 100 тис. км. і він повинен підлягати заміні.

Принцип роботи термічних нейтралізаторів заснований на прискоренні реакцій окиснення продуктів неповного згоряння (СО, CnHm, альдегіди, частинок сажі) у термічному реакторі.

Термічний реактор (рис. 3.14) являє собою деякий обсяг зі спеціальною організацією течії вихлопних газів. Він встановлюється у випускній системі двигуна і здійснює термічне доокислення токсичних компонентів за рахунок власного тепла відпрацьованих газів. Підвищити їх температуру в реакторі можна наступними способами:

- Зменшенням тепловтрат за рахунок тепло-ізолювання корпусу реактора та застосуванням теплових екранів;

- Короткочасним зменшенням кута випередження запалювання;

- Подачею додаткового палива в обсяг реактора;

- Електропідігрівом реактора.

Рис. 3.14. Схема термічного реактора:

1 - корпус, 2 - теплова ізоляція;

3 - тепловий екран

На відміну від каталітичних нейтралізаторів термічні нейтралізатори не виходять з ладу з часом. Крім того, ефективність їх роботи не залежить від виду палива, що спалюється і наявності присадок в паливі. Однак вони не дають повного окислення СО і CnHm і не відновлюють оксиди азоту, тому застосовуються рідко і, звичайно, як додаткові пристрої перед каталітичним нейтралізатором.

Принцип дії рідинних нейтралізаторів (рис. 3.15) заснований на пропущенні відпрацьованих газів через шар рідини (зазвичай води). У результаті цього ефективно поглинається сажа, бензапірен, оксиди сірки і формальдегіди. Для посилення ефекту нейтралізації в рідинних нейтралізаторах можуть застосовуватися хімічні розчини (наприклад, 10 % - ний водний розчин сульфату натрію Na2SO3).

Дані нейтралізатори знаходять обмежене застосування через малу ефективність відносно більшості токсичних компонентів ВГ і необхідності частої заміни рідини. Їх використовують на спеціальних

Рис. 3.15. Схема рідинного нейтралізатора ВГ: 1 - перфорована трубка; 2 - шар рідини; 3 - фільтр; 4 - заливна горловина







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 619. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия