Студопедия — Максимальна кількість балів за усну відповідь складає 1 бал
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Максимальна кількість балів за усну відповідь складає 1 бал






Практичні завдання (кількість балів за завдання – 3)

1. Селянським (фермерським) господарством провадився випас худоби на землях заповідника “Крейдова флора”. Протягом літа, у результаті такого випасу знищено десятки видів рослин, занесених до Червоної книги. Факт правопорушення був зафіксований інспектором по охороні навколишнього природного середовища.

Голова селянського (фермерського) господарства відмовився підписувати акт інспектора, мотивуючи це тим, що він не несе відповідальності за дії своїх працівників.

Назвіть особливості правового режиму використання об'єктів природно–заповідного фонду.

Чи є порушеннями дії працівників селянського (фермерського) господарства, голови?

Яка відповідальність передбачена за допущені порушення, хто її вправі застосовувати?

 

2. Дирекція національного природного парку уклала договір з фермером Пискуновим про використання під косовиці 7 га заповідної зони та 12 га зони рекреації для випасу худоби, за умови, що останній забезпечить продуктами харчування ресторан готелю, що перебуває на території природно–заповідного парку і кемпінг.

Внаслідок постійних дощів використання косовиць і пасовищ стало складним і фермер припинив в однобічному порядку виконання договору.

Дирекція національного природного парку направила фермерові претензію, в якій вимагала виконання умов договору, в іншому випадку вона обіцяла звернутися до господарського суду з позовом.

Охарактеризуйте правовий режим зон національних природних парків.

Чи підлягає задоволенню претензія?

Підготуйте рішення господарського суду по даній справі.

3. На території курорту промисловим підприємствам були виділені ділянки землі для будівництва об'єктів. Громадська організація “Еколог“ звернулась до управління екології та природних ресурсах з вимогою скасувати дане рішення як незаконне.

Назвіть особливості правового режиму використання курортів.

Чи правомірно рішення про надання земельних ділянок?

Підготуйте відповідь від імені управління екології і природних ресурсів.

 

4. При спорудженні житлового будинку прораб дав вказівку робітником вирубати кілька дерев, занесених у Червону Книгу, на території міського парку, що прилягає до об'єкта, який будувався.

Вкажіть особливості правового режиму пам'ятників природи та об'єктів, занесених у Червону Книгу.

Хто і яку відповідальність повинен нести за ці дії?

Підготуйте лист від імені громадської організації у відповідні органи, правомочні застосувати заходи відповідальності.

 

5. У процесі розгляду проекту організації рекреаційної зони міста обласного підпорядкування виникли питання із приводу включення до її території частини регіонального ландшафтного парку, частини зоологічного парку місцевого значення, частини ботанічного саду загальнодержавного значення і лісопаркової зони, розташованої біля міста з розрахунку 30 га на кожну тисячу чоловік населення.

Незважаючи на заперечення головного санітарного лікаря області і начальника управління екології і природних ресурсів області, проект організації рекреаційної зони міста обласного підпорядкування був затверджений і почалася його реалізація. Прокурор області опротестував зазначене рішення як незаконне.

Укажіть особливості правового режиму рекреаційних зон.

Чи підлягає протест прокурора області задоволенню?

Вирішите справу.

 

6. В обласну раду надійшли матеріали від райради про створення на базі існуючого курорту “Пагорби“ курортополісу загальнодержавного значення з метою поліпшення організації курортної справи, залучення іноземних інвестицій.

У процесі розгляду проекту було встановлено, що передбачається створення курортологічного центру для здійснення спеціального управління курортополісами і координації діяльності в сфері науково–технічних інновацій. Пропонувалося також розмістити мережу інженерних і спеціальних об'єктів для збирання мінеральних вод із природних джерел.

Для іноземних інвесторів створювалася система пільг житлово–комунального, податкового, фінансового характеру, наприклад звільнення від сплати земельного податку та інших платежів за використання природних ресурсів курортної зони.

Санітарний лікар і начальник управління екології і природних ресурсів були не згодні із проектом і вважали, що він суперечить природоохоронному законодавству.

Укажіть особливості правового режиму курортів.

Чи суперечить проект чинному законодавству?

Вирішите справу.

 

7. ТОВ “Схід“ звернулось до районної державної адміністрації із заявою про відведення земельної ділянки для влаштування на ній об'єкту рекреаційного призначення.

ТОВ одержало погодження щодо вибору земельної ділянки від сільської ради, районного відділу земельних ресурсів, Відділу архітектури та містобудування РДА, районної СЕС, обласного управління лісового та мисливського господарства та інших органів, які відповідно до чинного законодавства повинні здійснювати таке погодження. Висновком Державного управління охорони навколишнього середовища ТОВ «Схід» було відмовлено в погодженні проекту землеустрою з підстав не відповідності його вимогам природоохоронного законодавства.

У зв'язку з відсутністю позитивного висновку вищевказаного органу охорони навколишнього середовища райдержадміністрація, також, відмовила в погодженні проекту землеустрою.

ТОВ вважає, що відмови вищевказаних органів у погодженні проекту землеустрою є безпідставними, оскільки цей проект розроблений з дотриманням всіх вимог чинного законодавства й не допускає порушень навколишнього середовища. Також позивач вважає, що погодження райдержадміністрації не винно було ставитись у залежність від висновку Державного управління охорони навколишнього середовища.

ТОВ звернулось до суду з вимогою зобов'язати відповідачів погодити проект із землеустрою щодо відведення земельної ділянки позивачу в довгострокову оренду терміном 49 років, земельної ділянки під розміщення об'єктів стаціонарної рекреації дачного типів, автомобільних паркувань та малих архітектурних форм, загальною площею 8,5 га, у тому числі 8,2 га земель вкритих лісовою рослинністю, 0,3 га земель не вкритих лісовою рослинністю, із земель рекреаційного призначення, які перебувають у запасі на території сільської ради (за межами населеного пункту).

Яке рішення має прийняти суд?

 

8. Під час перевірки Держземінспекцією АРК встановлено факт самочинного зайняття та використання СПД Поповою земельної ділянки біля Лівадійського палацу, шляхом встановлення торгівельного павільйону. Було встановлено, що СПД Поповій не надавалися у встановленому порядку правовстановлюючі документи на користування земельною ділянкою природно–заповідного фонду під будівництво торгівельного павільйону.

Справу було передано до суду.

Вказати поняття земель природно–заповідного фонду, а також порядок спеціального використання природних ресурсів у межах територій природно–заповідного фонду.

Які норми екологічного законодавства порушила СПД Попова? Які санкції будуть застосовуватись у даному випадку?

 

Скласти схему щодо наступних питань (кількість балів за одне завдання – 2):

1. Класифікація територій та об'єктів природно –заповідного фонду України.

2. Види правових режимів територій та об'єктів природно–заповідного фонду.

3. Природні заповідники (поняття, завдання, режим).

4. Біосферні заповідники (поняття, завдання, режим).

5. Національні природні парки (поняття, завдання, режим).

6. Регіональні ландшафтні парки (поняття, завдання, види, режим).

7. Заказники (поняття, завдання, режим).

8. Ботанічні сади (поняття, завдання, режим).

9. Дендрологічні парки (поняття, завдання, режим).

10. Зоологічні парки (поняття, завдання, режим).

11. Пам'ятки природи (поняття, завдання, види, режим).

12. Заповідні урочища (поняття, завдання, режим).

 







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 584. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия