Студопедия — Релігія Давньої України. Боги Праукраїни
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Релігія Давньої України. Боги Праукраїни






Коріння української культури, відомості про давніх богів потрібно шукати в легендарному міфологічному минулому нашого народу, давніх міфах і переказах, які передаються від покоління до покоління. Найстаріші українські легенди розповідають, що світ створено з яйця-райця, яке знесла небесна жар-птиця. З нього виникає все живе на Землі. З уявленням про те, що яйце є джерелом усього живого, пов'язаний звичай розписувати писанки до Великого Дня, коли українці прославляють воскресіння Бога Сонця.

Первісним матеріалом, з якого створено людину, було дерево. Оживлення дерева пов'язують із блискавкою. Перший чоловік і перша жінка з'явилися на світ від двох паличок, між якими Бог Вогонь запалив іскру кохання. Незважаючи на тисячолітнє поширення християнства, наш народ і досі дотримується стародавніх вірувань, вшановує предків на святі життя – Святвечорі, коли єднаються душі померлих, живих і ненароджених.

У фольклорі збереглася пам'ять про найдревніших богів. Над усім духовним і видимим світом панувала Праматір – Велика Богиня, благословенна Сонцем, богиня родючості, матір усіх матерів, символ досконалості і чистоти. Археологами знайдено сотні глиняних статуеток Великої Матері, виготовлених оріями-трипільцями ще 7 тис. років тому. Згодом образ Великої Богині злився з культом Богородиці. Ім'я Великої Богині – першоджерела світу – Лада; це водне жіноче начало (англ. Lady). Поширена форма Прабогині світу – "Лада" – складається з двох слів: "Ла" і "Да". Перше, очевидно, вказує на власне ім'я; друге – на назву жіночого, тобто водного, начала світу. Ця назва, без сумніву, має відношення і до імені богині жіночого начала Сонячної системи Дани, і до сучасного слова "вода".

Син Лади Сонце за традицією наслідує ім'я матері, отже, зветься Ко-Ла (Коло). У давньоукраїнській (отже, й орійській) мові слово "Ко" означало "син" ("дитя"). Звідси – українські прізвища та імена з елементом "ко", що вказують на належність до стану дітей.

Слово "на" у праукраїнській мові означало "матір" (нана, неня). Отже, ім'я Дана розшифровується як "матір-вода", тобто богиня водного життєтворчого начала Сонячної системи, зокрема й Землі. Її вважали Великою Матір'ю Всесвіту, як і Ладу, і Великою Матір'ю всіх народів. Ім'я цієї богині не зникло, а збереглося в назвах великих річок (Дунай, Дністер, Дніпро, Дон). Стародавня назва Дніпра – "Дана-пр".

Первоначало у давній ідеології українського етносу мало назву " Див " і зображувалося у вигляді двох змійок, вплетених одна в одну, або в жовто-блакитному сполученні кольорів. У давніх українських міфах блакитний колір позначав символ священної води, жіночого, материнського начала, а золотистий (жовтий) – символ священного, небесного світла, вогню, чоловічої енергії і чоловічого начала природи. Їх злиття, гармонійне поєднання в уявленні наших далеких предків давало початок життю на землі, тож не випадково вони стали барвами нашого національного стяга.

Головні боги – прабог неба Див і бог Сонця, небесного вогню Сварог – називалися просто Богом. Ім'я "Сварог" означає також "щось сяюче, блискуче".

Існував бог вогню Цур, який символізував блиск неба у значенні Сонця, що летить крізь 12 сузір'їв. Його образ зображено у вівтарі Софійського собору в Києві символічною свастикою. Сонце, що рухається, в Давній Україні традиційно зображали свашиною (свастикою).

Вшановували наші предки і Дажбога – дарувальника життя й усіх благ, родоначальника українського та інших слов'янських народів. В історичних пам'ятках це ім'я подане в давньослов'янському (Даждьбог) і давньоукраїнському (Дажбог) варіантах. До нього входять слова "даждь" ("у значенні "дай") і "бог" (у значенні "багатство").

Ярило відомий з давнини як бог весняної родючості, літнього розквіту творчих сил природи, дітонародження. Ярило – "яр", "ярий" – означає "сильний", особливо в любовній пристрасті, "нестримний", "завзятий", "весняний". Від Ярила походить давньогрецький бог війни Ар-ес.

Купала вважали богом плодючості, радості, згоди та любові. Стародавнє свято Купала – це свято періодичного відродження природи, її повного буяння, таїнство єднання душ і тіл закоханих, свято одруження Бога світла (вогню) і блискавки Перуна з Богинею води і жіночого начала природи Даною. З приходом християнства свято Купала злилося зі святом Різдва Іоанна Хрестителя (7 липня), тому стало зватися Івана Купала.

Згідно з міфологією, у Лади, скоріш за все, від Ярила було три сини – Лель, Полель, Дід – і донька Дидилія. Лель – це слов'янський Ерос, бог пристрасті та кохання. Його уявляли гарним юнаком, котрий без зайвих зусиль закохував у себе дівчат. Полель, тобто "наступний за Лелем", – бог шлюбу, адже, згідно з уявленнями предків, шлюб завжди відбувається як наслідок кохання. Він зображався вдягненим у просту білу сорочку, з терновим вінцем на голові, що символізує буденне шлюбне життя, не позбавлене тернів. Дід – бог подружнього життя, охоронець домашнього вогнища і роду. Нарешті, Дидилія (Детилія) була покровителькою вагітності й пологів; одна долоня богині була стиснутою в кулак (труднощі пологів), інша – відкрита (щасливе завершення пологів).

Деякі вчені висловлюють припущення, згідно з яким у Лади була ще одна дочка – Леля – богиня ніжних весняних паростків, перших квітів, дівочої чистоти і незайманості. Чарівну Лелю-Весну урочисто запрошували в гості, виходили зустрічати її з подарунками і частуваннями.

Праукраїні вважали Небо і Землю живими істотами – чоловічим і жіночим началом, подружньою парою, чия любов породила все живе. За легендою, саме Бог Неба Сварог дав людям перші закони, з-поміж яких найважливіший – закон одношлюбності. Та особливою любов'ю користується в українців Земля. І дотепер існує назва Мати-Земля. 10 травня святкували "іменини Землі". Землею присягалися, і від цього обряду пішов вислів "їли землю". В українців та деяких інших слов'янських племен богиня Землі мала ім'я Макош – мати щасливого жереба, богиня долі. "Ма", без сумніву, означає "мати", а "кошем" називали жереб, долю, щастя, а також кошик для земних плодів, адже саме він символізував багатство, долю і щастя наших земляків. Отож, Макош – Праматір, дарувальниця врожаю, Мати-Земля.

Синами Неба і Землі давні слов'яни вважали Сонце, Блискавку і Вогонь. Сонце символізував бог Дажбог. У "Слові про Ігорів похід" українців названо "Дажбоговими онуками", тобто онуками Сонця, сонцешанувальниками. Ранкова і Вечірня Зорі вважалися сестрою і братом, причому Ранкова Зоря була Сонцю дружиною. Щороку, під час великого свята літнього сонцестояння, урочисто святкувався їхній шлюб. У християнські часи наші предки вважали Сонце всевидячим оком, яке суворо стежить за моральністю людей, за справедливим дотриманням законів.

Інший син Неба і Землі – Перун – бог блискавки і грому. Ім'я Перуна дуже давнє. У перекладі сучасною мовою воно означає "той, хто сильно б'є", "разючий". Коли в українців з'явилися князі та бойові дружини, Перуна стали вважати заступником воїнів.

Третім сином Неба і Землі для українців був Вогонь. Наші предки вірили в небесне походження вогню, який Бог передав людям через громові стріли. У давні часи Вогонь був центром того світу, в якому проходило все життя людини; він проганяв геть пітьму, холод і хижих звірів. Домашнє вогнище гуртувало навколо себе кілька поколінь роду – велику родину, символізуючи її нерозривну спільність. В уявленні наших предків нечиста сила не сміла наблизитися до вогню, вогонь очищав від скверни, йому приписували особливу священну силу. Біля вогнища присягалися у вічному коханні. Вважалося: якщо хлопець і дівчина, взявшись за руки, зуміють перескочити через багаття, їхнє кохання не матиме кінця. Та й саме кохання чоловіка й жінки вважали подібним до вогню.

На підставі наведених відомостей може скластися враження, ніби давні українці були язичниками, тобто вірили в існування багатьох богів. Однак у "Велесовій книзі", унікальній пам'ятці староукраїнської культури V-IX століть, сказано: "…Бог єдиний. І нехай ніхто не говорить, що ми маємо багато богів". З цього випливає, що різні боги, такі як Сварог, Дажбог, Ярило, Перун та інші, є, по суті, різними іменами того самого головного і єдиного Бога, і ці імена відображають окремі прояви його сили. "Велесова книга" наводить імена богів, знайомих з інших джерел, а також незнаних (вони подані нижче).

Перший бог давніх українців – Триглав (він же Троян), який водночас є поєднанням Сварога, Перуна і Світовида. Рід – Батько всього живого. Вишень (Вишній) – верховний Бог (його можна порівняти з індуїстським Богом Вішну). Кришень – син Вишеня, який приніс людям священний вогонь і знання (він асоціюється з індуїстським Богом Крішною). Барма – бог, який виголошує і тлумачить молитви. Семаргл – бог домашнього вогнища, який не пускає у світ зло. Стрибог – бог вітру. Числобог – бог часу. Велес – покровитель домашньої худоби і домашніх звірів, йому служить бог лісів і бог вітру. Жива – богиня весни. Чорнобог – володар Пітьми, носій Зла, лиха. Білобог – бог Світла, Добра, який постійно веде боротьбу з Чорнобогом. Мара – богиня зла, дружина Чорнобога. Вона була добре відома давнім українцям і, на їхню думку, займалася тим, що душила людей уві сні і ссала їхню кров.

"Велесова книга" наводить також перелік божественних елементів Світу, відомих нашим предкам ще з прадавніх часів. Деякі з них перераховані нижче.

Сварга – небесне царство богів. Вирій (Ірій) – рай, країна, де панує вічне літо, де відпочиває Сонце. Тут же перебувають душі героїв, душі предків і душі ще не народжених людей. Після фізичної смерті душа померлого лине у Вирій. Мати-Сва (Мати-Слава) – божественний птах, дух Сварога, який оспівує перемоги українців і кличе їх до битв. Слава і Воля – центральні поняття української національної ідеології. Ява – земний, матеріальний світ, світ людей. Прав – небесний, ідеальний світ, що керує світом людей і тварин. Навь – загробний світ, де живуть душі померлих.

Характерною особливістю вірувань наших предків було й те, що вони тлумачили світ через систему протилежних категорій: доля – недоля, щастя – нещастя, життя – смерть, чоловіче начало – жіноче начало, верх – низ, суходіл – море, вогонь – вода, духи добра (берегині) – духи зла (упирі). Обожнювали вони й такі абстрактні поняття як Правда, Кривда, Доля, Лихо, Смерть.

Дохристиянське походження має і слово "пекло" ("жар", "вогонь"), яке позначає підземний світ, де горіли душі злих людей. Згодом християнське вчення про потойбічне життя дещо відтіснило ці уявлення. Однак вірування щодо померлих і живих трималися довго й були відмінними від християнських: вони розрізняли померлих природною ("чисті" небіжчики) і неприродною ("нечисті" небіжчики) смертю. Перших називали "батьками", їх вшановували, а других – "мерцями". "Нечистих" боялися, і це побоювання було породжене або страхом перед ними, або незвичністю обставин, що спричинили їхню смерть. Боялися не душі чи духу, а самого небіжчика, вірячи в його надзвичайну здатність діяти після смерті.

 

 








Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 570. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия