Студопедия — Відродження тастановлення страхового ринку України
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Відродження тастановлення страхового ринку України






Розглядаючи історію розвитку страхового ринку в нашої країні не можна не відмітити, що к початку 20 ст. (к жовтню 1917 р.) склалися достатньо зрілі економічні відносини у сфері страхування. Національний страховий ринок був представлений акціонерними та взаємними страховими компаніями. Найбільшу питому по обсягу зібраних страхових платежів займали акціонерні страхові компанії. Виникли перші перестрахувальні компанії. Суттєво посилилася частка іноземного капіталу, яка у страхуванні займала приблизно 25 % від загального обсягу, однак усі іноземні страхові компанії підпорядкувались загальної системі Державного страхового нагляду.

Розвиток національного страхового ринку потребував введення конкретних мір регулювання страхових правовідносин з боку державі та формування системі страхового нагляду. Таким чином на початок 20 ст. у нашої країні була складена певна система страхових відносин.

Після жовтневих подій 1917 р. почались принципові зміни у сфері фінансово-економічних відносин, у тому числі й сфері страхування. Згідно Декрету від 23 березня 1918 р. був затверджений державний контроль над усіма видами страхування, а згідно Декрету від 28 листопада 1918 р. у сфері страхування була об’явлена монополія.

У колишньому СРСР монопольне право на проведення страхових операцій мали організації, які входили до системи Міністерства фінансів СРСР. Права та обов’язки організацій Держстраху визначалися відповідними положеннями та відомчими інструкціями.

Розвиток страхування в умовах державної монополії відбувався за принципом від пропозиції до попиту. Міністерство фінансів СРСР затверджувало правила страхування, а підприємства і населення, укладаючи договори страхування, були змушені погоджуватися, оскільки альтернативі не було. Правила страхування передбачали захист від різного роду стихійних лих і нещасних випадків, однак у обсяг відповідальності не входили комерційні, політичні та інші ризики. Крім того обсяг відповідальності був однаковим для усіх страхових організацій єдиної системи Держстраху. Протягом практично 70 років поняття конкуренції між страховиками не існувало, тому розмовляти про функціонування страхового ринку не приходилось.

Однак не можна розмовляти однозначно, що у період командно-адміністративного керівництва господарством у нашої країні було усі погано, ні, навпаки, було багато позитивних моментів. У першу чергу до таких моментів слід віднести розвиток договорів страхування життя, високий рівень охоплення населення майновими видами страхування, були позитивні спроби впровадження “Договорів страхування додаткових пенсій ” та ін.

Поворотним пунктом у розвитку сфері страхування став “Закон про кооперацію”, прийнятий Радою Міністрів СРСР 26 травня 1988 р. З прийняттям даного Закону почався процес демонополізації у страхування, а саме, почали з’являтися перші страхові кооперативи. З 1990 р. після прийняття Радою Міністрів СРСР “Положення про акціонерні товариства та товариства з обмеженою відповідальністю” та Постанови “Про заходи щодо демонополізації народного господарства” з’являються перші акціонерні страхові компанії.

З 1991 р., коли Україна стала незалежною державою не тільки продовжився процес демонополізації, а розпочався “страховий бум ”. З початку 1992 р. виникає значна кількість страхових компаній, вони виникали як “гриби після дощу ”. Більша їх частина мала незначний статутний фонд, не мала елементарних знань ведення страхової справи. Вони прийшли на страховий ринок з метою швидкого заробляння “легких грошей ”, проводячи спекулятивні операції.

Така ситуація поясняється тим, що державна монополія була ліквідована, а разом з нею й нормативно – законодавча база у сфері страхування, не було контролю та необхідного регулювання за діяльністю страхових компаній з боку держави. У 1992 р. окремі страхові компанії, які реально працювали на ринку та якісно виконували свої функції, заснували Лігу страхових організацій України (ЛСОУ). Ліга є неприбутковим об'єднанням учасників ринку страхових послуг України, яке створене з метою захисту інтересів своїх членів та інших учасників ринку страхових послуг. Однак у тої час Ліга страхових організацій не змогла вплинути на діяльність спекулятивних страхових компаній «одноднівок».

У 1993 р. була зроблена проба змінити цю ситуацію. У травні 1993 р. був прийнятий Декрет Кабінету Міністрів України “Про страхування”. Це перший документ у незалежної Україні щодо діяльності страхових компаній. На той час Декрет “Про страхування” складав основу страхового законодавства та був спрямований на утворення ринку страхових послуг. Однак він не давав відповідей на рішення конкретних проблем, які існували на страховому ринку.

У липні 1993 р. була прийнята Постанова Кабінету Міністрів України “Про умови ліцензування страхової діяльності на території України та контролю за їх отриманням ”. В кінці цього же року був утворений Комітет у справах нагляду за страхової діяльністю (Укрстрахнагляд). У травні 1994 р. відбувся перший з’їзд страховиків, на якому розглядались основні проблеми у сфері страхового бізнесу.

Однак з прийняттям Декрету “Про страхування” та інших документів проблеми залишалися. Кількість страхових компаній продовжила зростати. К початку 1996 р. їх кількість складала більш 800, й лиш незначна їх кількість реально працювала зі страхувальниками, виконував свої основні задачі. Необхідно було приймати принципові міри щоб змінити ситуацію на страховому ринку.

Тільки після прийняття Закону України “Про страхування” від07.03.1996№ 85/96 у нормативно-правовій базі, щодо врегулювання проблемних питань на страховому ринку, стали відбуватися суттєві зміни. Прийнятий Закон України “Про страхування” став першим кроком у системі заходів, спрямованих на формування цивілізованого ринку страхових послуг, посилення страхового захисту страхувальників.

У даному Законі:

► Були встановлені конкретні вимоги до порядку реєстрації страховиків, мінімальні розміри їх статутних фондів.Тому вже з 1 січня 1997 чисельність страхових компаній значно зменшилась, так станом на 1 квітня 1997 р. їх чисельність скоротилась до 201.

► Були посилені вимоги до керівників страхових компаній: голова виконавчого органу страховика або його перший заступник повинні мати диплом про вищу економічну або юридичну освіту, головний бухгалтер страховика про вищу економічну освіту.

►З 1 січня 1997 р. забороняється страховикам, які отримали ліцензію на страхування життя, займатися іншими видами страхування.

Після 1996 р.було прийнято декілька нормативних та законодавчих документів у сфері страхування: ”Про затвердження положення про порядок здійснення операцій з перестрахування”, “Про порядок впровадження діяльності страховими посередниками”. У лютому 2000 р. був ліквідований Укрстрахнагляд за страхової діяльністю, його завдання та функції став виконувати Департамент фінансових установ і ринків при Міністерстві фінансів України.

У 2001 р. були внесені зміни до Закону України “Про страхування ”. Почалася формуватися по суті, нова галузь, головна мета якої – це надання широкого спектра страхових послуг. Однак світова фінансова криза спричинила негативний вплив на страховий ринок нашої країни.







Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 448. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия