Студопедия — Тема 1. Сутність і значення нормування праці
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 1. Сутність і значення нормування праці






Тема 1. Сутність і значення нормування праці

ПЛАН

  1. Об’єктивна необхідність і головні завдання нормування праці.
  2. Сутність, предмет і об’єкт нормування праці.
  3. Основні принципи нормування праці, їх сутність і обумовленість економічними законами.
  4. Характеристика основних функцій нормування праці.
 

1. Об’єктивна необхідність і головні завдання нормування праці

 

Необхідність підвищення ефективності суспільного виробни­цтва на етапі трансформування економіки України в ринкову потребує зниження витрат живої та уречевленої праці, підвищен­ня ефективності праці у всіх ланках. Саме живій праці належить найбільш активна функція у виробництві, пов'язана з поєднанням у технологічному процесі минулої праці, матеріалізованої у засобах виробництва.

Ефективність використання живої праці визначає рівень її суспільної продуктивності, темпи її зростання та зниження витрат сукупної праці на одиницю продукції, а загалом – ефективність суспільного виробництва в країні. Про це свідчить увесь світовий історич­ний досвід. Але для ефективного ведення виробництва недостат­ньо мати досконалу техніку, матеріали, кваліфіковані кадри. Тре­ба найкращим чином поєднувати ці елементи виробництва в часі та просторі, забезпечувати їх раціональну взаємодію.

Серед великого кола проблем, що постають перед виробництвом в сучасних умовах, центральне місце належить ефективності використання живої праці залучених до виробництва робітників. Сучасні ринкові процеси в економіці України потребують значних інвестицій для оновлення виробничого апарату в усіх галузях господарства. Але нова техніка зможе дати значне зростання ефективності суспільного виробництва тільки тоді, коли наявні умови використання трудового потенціалу будуть відповідними до можливостей та потреб техніки. В умовах все ще низького рівня механізації, розповсюдження ручної праці робітник відіграє вирішальну роль у безпосередній зміні форми, якості і стану предмета праці. Можли­вості виробництва значною мірою визначаються фізичними можливостями людини та раціональною організацією її трудово­го процесу.

Сучасне виробництво ґрунтується на глибокому поділі та кооперуванні праці, для нього характерна одночасна зайнятість великої кількості робітників та інших груп персоналу, результати діяльності яких складаються у сукупний продукт праці. І для того, щоб цей складний процес ставав більш ефективним, усі його скла­дові повинні витримуватись у певних пропорціях, побудованих на нормах праці.

В умовах великого механізованого й автоматизованого проми­слового виробництва також дуже важливе дотримання прогресив­ного співвідношення між обсягом виробництва та необхідною кількістю і якістю живої праці. Його порушення призводить до за­вищення витрат та послаблення позицій підприємства у конкурен­тній боротьбі на ринку. Для успішного вирішення цих важливих питань необхідно в організацію виробництва впроваджувати нормування всіх наявних ресурсів. Лише на основі встановлених об­ґрунтованих норм витрат живої праці та матеріально-речових факторів можна визначати виробничі пропорції використання ресурсів на підприємстві.

Резерви підвищення ефективності праці містяться й у відсутно­сті нормування праці та недостатньому поширенні технічно обґрун­тованих норм. Нині переважна більшість робітників працює без достатнього визначення міри праці, обґрунтованого вимірювання її кількості та якості. Це суперечить сутності ринкових відносин – вільному формуванню попиту й пропозиції робочої сили на рин­ку праці. Потреба у нормуванні праці виходить з необхідності точного знання фактичних витрат праці у виробництві для потреб обґрунтованого її планування. Сюди входить встановлення чи­сельності робітників з урахуванням професійного складу, рівня кваліфікації, правильної розстановки по окремих робочих місцях. Воно необхідне для визначення виробничих можливостей робо­чих місць, різного устаткування і встановлення ефективної плати за працю. Тому технічне нормування слід розглядати як одну з найважливіших передумов правильної організації праці та заро­бітної плати на виробництві, безперервного зростання продуктив­ності праці, зниження собівартості продукції, обґрунтованого планування роботи підприємства. Його роль тим більша, чим вища трудомісткість виготовлення продукції.

Тому нормування надає можливості більш ефективного вико­ристання основного виробничого устаткування, сприяє вивченню і впровадженню передових методів праці, прогресивних технічних норм та стимулює підвищення кваліфікації робітників.

Виникнення і становлення наукової організації та норму­вання праці пов’язані з епохою швидкого розвитку великого ма­шинного виробництва, яке висунуло потребу в подальшому поділі, спеціалізації та кооперації праці, синхронізації праці на окремих робочих місцях і ділянках виробництва та транспортних потоках. Це обумовило пошук узагальнених наукових підходів до визна­чення ефективної міри живої праці, раціональної побудови трудо­вого процесу взагалі та наукової організації праці виконавців зокрема, як основи науково обґрунтованого її нормування. Питання наукової організації праці, встановлення її міри впер­ше (ще на рубежі XIX—XX ст.) були розглянуті Ф.Тейлором («Управління фабрикою», 1903, «Основи наукового управління підприємством», 1911), а
потім Ф.Гілбретом («Вивчення рухів з точки зору приросту національного багатства», 1911), X.Емерсоном («Дванадцять принципів продуктивності», 1912), Л.Гантом, Ш.Бедо, Бортом, Томпсоном, Мюнстербергом та іншими. Вітчизняні вчені також внесли свої ідеї у розвиток наукового нормування праці. Першими були А.К.Гастєв («Трудовые установки», 1924, «Как надо работать», 1921), С.Г.Струмілін, Я.М.Пуньський, В.М.Йоффе («Новые идеи в техническом нормировании. Работа, ее сущность и ее элементы», 1930), М.М.Шахназаров, М.П.Керженцев, О.Л.Єрманський («Теория и практика рационализации», 1928), П.А.Попов («Организация и техника научно-исследовательской работы», 1933) та ін. Ними закладено теоретико-методологічні основи сучасної організації та нормування праці. Вони ретельно вивчили всі виробничі й трудові процеси, розробили та впровадили більш-менш теоретично обґрунтовані методи нормування праці для відрядної оплати.

Головним завданням нормування є встановлення міри праці в ринкових умовах на кожному підприємстві й максимальне скорочення витрат виробництва за рахунок раціонального використання робочого часу. Основні задачі технічного нормування можна визначити в такий спосіб: встановлення нормативу часу на одиницю продукції; впровадження найбільш раціонального режиму використання устаткування, машин і механізмів; розробка найбільш раціональної структури виробничого процесу; впровадження ефективної організації праці працівника на робочому місці.

Головна роль нормування праці полягає в установленні об’єктивно-необхідної міри затрат живої праці, тобто норм щодо виконання конкретної роботи. Тому норми праці можна розглядати як результат процесу нормування, який супроводжується цілою низкою технічних розрахунків, економічних і соціальних обґрунтувань.

2. Сутність, предмет і об’єкт нормування праці

 

Під нормуванням праці розуміють науко­вий метод вивчення процесу праці і встановлення на цих засадах науково обґрунтованої міри праці як необхідної та достатньої кількості і якості праці, що по­требує виконання певної роботи, виготовлення конкретної про­дукції у певних організаційно-технічних умовах виробництва.

Як професійна діяльність технічне нормування являє со­бою вид практичного економічного забезпечення процесу уп­равління виробництвом на по­садах науково обґрунтованих оцінок фактичних витрат живої праці, встановлення ефективної прогресивної міри її витрат у вигляді норм і нормативів при впро­вадженні кращих технологічних процесів, ноу-хау, оновленні та мо­дернізації техніки, удосконалення організації виробництва і праці, своєчасного впровадження оновлених норм праці у виробництво.

Технічне нормування праці являє собою метод встанов­лення технічно обґрунтованих норм часу для виконання певної роботи (або встановлення норми виробітку на одиницю часу) на основі вивчення процесів праці на робочих місцях; розробки та впровадження заходів, спрямованих на поліпшення організації виробництва і праці.

Норми, визначені методами технічного нормування, сприя­ють підвищенню продуктивності праці та її матеріальному стиму­люванню. Нормування праці на підприємстві виконує надзвичай­но важливі функції, тому що норми є підґрунтям виробничого плану­вання на всіх рівнях та основою організації виробництва і праці, підставою для правильного встановлення заробітної плати робітникам виробничої та невиробничої сфери, засобом врахування індивіду­альних і колективних результатів праці, а також розповсюдження і закріплення передових ноу-хау. Слід відзначити, що жодну з цих функцій не можна розглядати як домінуючу, бо кожна спрямова­на на забезпечення економії робочого часу та підвищення ефек­тивності його використання.

Предметом нормування праці є тривалість у часі трудового процесу, його складу і послідов­ності складових частин.

Об’єктом нормування є доцільна діяльність людини фізичної чи розумової праці, тобто трудовий процес в його конкретному протіканні як складова виробничого процесу на робочому місці. Тому норми праці широко застосовуються у роботі підприємства і визначають ряд його економічних показників.

3. Основні принципи нормування праці, їх сутність і обумовленість економічними законами

 

Для забезпечення виконання завдань нормування праці ґрун­тується на певних наукових принципах, дотримання яких гарантує підвищення продуктивності суспільної праці.

Визначальним серед засад нормування праці є принцип за­безпечення максимальної відповідності норм суспільно необхід­ним витратам праці. Ця вимога обумовлена тим, що норми зав­жди виконують роль одного з найважливіших засобів підвищення продуктивності праці у конкретному виробництві. Якщо норми витрат праці на окремому підприємстві значно вищі суспільно необхідних, то це робить його діяльність збитковою, нерентабель­ною, призводить до банкрутства. Якщо ж підприємство впровад­жує більш економні норми праці, воно знижує витрати, підвищує конкурентоспроможність своєї продукції на ринку. Економічна сутність першого принципу логічно продовжуєть­ся принципом необхідності забезпечення прогресивності норм, тобто доведення їх до рівня витрат праці, який нижче суспільно необхідного. Виконання цієї вимоги робить норми стимулятором науково-технічного та організаційного прогресу, сприяє підвищенню ефективності виробництва.

Дієвість та ефективність норм забезпечуються виконанням вимог принципу наукової та організаційно-технічної обґрунтова­ності норм, що характеризується рівнем використання досягнень науки за умови повної відповідності розроблених норм реально досяжної продуктивності праці та максимального використання виробничих резервів. Під організаційно-технічною обґрунтова­ністю норм розуміють повноту врахування при їх розробці всіх виробничих факторів, що впливають на продуктивність праці. Необґрунтовані норми гальмують підвищення ефективності праці.

Досягнення дієвого аналізу резервів виробництва на заса­дах використання прогресивних та всебічно обґрунтованих норм праці пов'язане з виконанням принципу єдності застосовуваних норм, рівної напруженості, тоб­то отримання за їх допомогою однакових результатів в іден­тичних організаційно-технічних умовах. Це повинно забезпе­чити встановлення однакових норм витрат праці на однакові роботи, що виконуються в ана­логічних організаційно-техніч­них умовах, незалежно від га­лузевого профілю підприємства. Таку ефективність норму­вання обумовлює дотримання принципу обов'язкового ком­плексного охоплення всього обсягу робіт обґрунтованими нормами з урахуванням всіх наявних на підприємстві фак­торів. При наявності робіт, тру­домісткість яких невідома, конт­роль за мірою праці стає складним, а іноді неможливим. Нормування повинно охоплювати весь комплекс факторів продуктивності праці на робочих місцях: технічних, технологічних, організаційних, економічних, соціальних, при­родно-кліматичних, психофізіологічних. Неповний облік дієвих фак­торів чи витрат праці робить узагальнені розрахунки трудомісткості виробництва в цілому недостовірними. Причому неточність комп­лексного нормування (тобто можлива його похибка) залежить від рівня похибки найбільш недосконалої норми.

Не менш важливими є вимоги принципу чіткої регламентації складу робіт та організаційно-технічних умов їх виконання, що враховуються при розробці норм. Значення регламентації скла­ду робіт полягає в тому, що у виробничих умовах лише найдоціль­ніша організація дає найбільш ефективні результати. Всі надлиш­кові елементи трудового процесу ведуть до надмірних витрат праці. Тому встановленню норм повинно передувати впровадження раціонального складу робіт, виконуваних найбільш доцільними методами.

Це повністю коригується дотриманням принципу оптималь­ного вибору об'єкта дослідження як одиниці нормування праці. Кожний об'єкт нормування повинен мати таке визначення за функцією та робочим місцем, яке дозволило б чітко відрізняти його від інших об'єктів і точно фіксувати час виконання конкретної роботи, операції. Критеріями оптимального можуть бути: виявлен­ня чіткого об’єктивного взаємозв’язку між зовнішніми ознаками нормованої праці та її змістом, можливостями формального об­ліку результатів та зіставленням особливостей виконання у різних організаційно-технічних умовах; стабільність внутрішнього змісту протягом досить тривалого часу. Забезпечення умов економії праці пов’язане з виконанням вимог принципу демократичного широкого залучення працівників до розробки норм праці. Він передбачає ініціативу ро­бітників в освоєнні, впровадженні прогресивних норм, їх перегляді, розширенні прав трудових колективів у встановленні міри праці з урахуванням умов праці та її напруженості на конкретних ро­бочих місцях.

4. Характеристика основних функцій нормування праці

Функції нормування праці – відокремлені напрями процесу нормування, реалізація яких розкриває сутність та призначення норм праці. Нормування праці на сьогодні виконує такі функції:

- основи раціональної організації та оперативного управління виробництвом і всієї системи управління персоналом;

- бази для розрахунків практично всіх техніко-економічних показників діяльності підприємства (організації);

- головної бази організації праці поряд з тарифним нормуванням;

- основи визначення трудового вкладу працівників і частки кожного в колективно заробленому фонді оплати праці, тобто дієвого засобу забезпечення оптимального співвідношення між мірою праці та мірою її оплати.

ЛЕКЦІЯ 1







Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 1481. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия