Студопедия — ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ






Змістовий модуль 1 Загальні засади адміністративного процесуального права. Адміністративні процедури

Тема 1. Теоретичні засади та історія становлення публічної адміністрації в Україні. Державна влада та публічна адміністрація (7 год.) [1]

Управління як суспільне явище, еволюція його змісту. Системний підхід як методологія публічної адміністрації. Сутність, зміст і специфіка публічної адміністрації. Поняття організації публічної адміністрації. Основні теорії (класична, людських відносин, мотивації, бюрократизації, загальна теорія систем) та школи (американська, європейська, японська) управління; процесний, системний і ситуаційний підходи. Співвідношення публічної адміністрації з теорією управління, конституційним та адміністративним правом, політичними та соціальними інститутами і процесами. Публічна адміністрація як наука та навчальна дисципліна.

Конституційні засади державної влади в Україні. Конституційні засади виконавчої влади та публічної адміністрації в Україні. Публічна адміністрація як діяльність публічно-сервісного характеру. Співвідношення понять «державна влада» та «публічна адміністрація». Сучасні принципи публічної адміністрації, джерела їх виникнення та формування. Зміст принципів публічної адміністрації. Співвідношення публічної адміністрації та місцевого самоврядування.

Тема 2. Цілі, завдання, функції та принципи публічної адміністрації (5 год.)

Поняття і сутність цілей публічної адміністрації. Система цілей публічної адміністрації, їх види та класифікація. Ієрархія цілей в публічній адміністрації. Формування «дерева цілей» публічної адміністрації. Механізм формування та обґрунтування цілей. Поняття основних завдань і види функцій публічної адміністрації. Функціональна структура публічної адміністрації: сутність та умови її побудови. Юридичне оформлення та закріплення функцій публічної адміністрації. Розвиток форм власності та їх вплив на формування якісно нових державно-управлінських відносин. Елементи публічної адміністрації: суб’єкти, об’єкти, взаємозв’язки. Об’єкти управлінської діяльності виконавчої влади, їх властивості, основні рівні та видові групи.

Тема 3. Сутність і зміст управлінської діяльності (5 год.)

 

Сутність і зміст управління суспільством. Складові елементи системи публічної адміністрації (діяльність, відносини, взаємозв’язок, вплив, ціль, суб’єкт, об’єкт, інформація). Економічний, політологічний, соціальний, правовий, психологічний і педагогічний аспекти публічної адміністрації. Зовнішня та внутрішня сфери управління. Об’єктивні основи та суб’єктивні фактори управління. Поняття та загальні риси управлінської діяльності. Стадії управлінської діяльності та управлінські технології: поняття та види.

Тема 4. Організаційно-правові засади публічної адміністрації (5 год.)

Системні елементи організаційної структури публічної адміністрації. Основи побудови організаційної структури публічної адміністрації. Системоутворюючі фактори організаційної структури публічної адміністрації. Поняття та типи організаційних структур публічної адміністрації. Державний орган як елемент організаційної структури публічної адміністрації. Організаційна структура органу виконавчої влади, види і вимоги, фактори, що визначають його структуру. Функціональна детермінованість організаційної структури системи управління.

Співвідношення публічної адміністрації та місцевого самоврядування. Розмежування функцій і повноважень місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. Взаємодія центральних, регіональних і місцевих органів державної влади і самоврядування. Сутність і призначення організаційного проектування. Програмно-цільовий і матричний методи побудови організаційних структур.

Державно-управлінські відносини та їх правове регулювання як складові предмету теорії публічної адміністрації. Загальні засади правового регулювання системи публічної адміністрації.

Тема 5. Система органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні (5 год.)

Конституційні засади побудови структури державної влади в Україні. Верховна Рада України та публічна адміністрація. Законодавчі засади виконавчої влади в Україні. Функції Верховної Ради України у сфері публічної адміністрації. Повноваження Верховної Ради щодо формування структур виконавчої влади. Інститут Президента в Україні та публічна адміністрація, їх еволюція. Сучасний статус і функції глави держави в Україні. Структура та функції державних органів при Президентові України.Загальна характеристика системи органів виконавчої влади України. Основні ланки виконавчої вертикалі. Управлінські зв’язки та управлінські відносини в системі органів виконавчої влади. Взаємодія органів виконавчої влади з Президентом України, Верховною Радою України та органами місцевого самоврядування.

Кабінет Міністрів України як вищий орган виконавчої влади, його структура і компетенція. Відносини Кабінету Міністрів України з Верховною Радою України і Президентом України. Прем’єр-Міністр України: повноваження, компетенція. Секретаріат Кабінету Міністрів, його роль у забезпеченні діяльності Кабінету Міністрів України. Центральні органи виконавчої влади: права, компетенція, функції.

Централізація та децентралізація у структурній організації публічної адміністрації. Місцеві (територіальні) органи (підрозділи) ЦОВВ у виконавчій вертикалі. Їх функції та відносини з місцевими державними адміністраціями. Місцеві державні адміністрації в системі публічної адміністрації. Правовий статус, структура та компетенція, основні завдання, принципи діяльності місцевих державних адміністрацій. Повноваження та функції місцевих державних адміністрацій. Відносини місцевих державних адміністрацій у системі вертикальних і горизонтальних зв’язків: відносини з Президентом України, з Кабінетом Міністрів України, з міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади. Відносини між обласними і районними державними адміністраціями.

Місцеве самоврядування та його особлива роль у публічній адміністрації. Поняття місцевого самоврядування. Територіальна громада як суб’єкт і основний носій функцій у системі місцевого самоврядування. Система місцевого самоврядування в Україні. Представницькі органи місцевого самоврядування. Виконавчі органи рад. Головні посадові особи територіальних громад. Власні та делеговані повноваження органів місцевого самоврядування. Правовий статус органів місцевого самоврядування в системі публічної адміністрації.

Тема 6. Публічна служба в системі публічної адміністрації (5 год.)

Соціальна природа публічної служби; її ознаки, цілі, функції. Сутність та особливості публічної служби як соціального інституту. Публічна служба як інструмент реалізації державної політики.

Служба як публічний інститут. Поняття публічно-службових відносин: державно-правові, статутні, владні. Публічна служба як організаційний інститут. Види публічної служби, їх відмінність і функціональна специфіка. Правові джерела публічної служби. Класифікація посад державних службовців: політичні, адміністративні, патронатні, технічні.

Тема 7. Реформування організаційної структури публічної адміністрації та його нормативно-правове врегулювання (5 год.)

Проблеми реформування публічної адміністрації на сучасному етапі. Конституційна реформа. Адміністративна реформа та головні проблеми підвищення ефективності діяльності органів публічної адміністрації в Україні, перспективи їх розвитку на сучасному етапі.

Напрями удосконалення системи публічної адміністрації з урахуванням світового досвіду. Реформування організаційних структур публічної адміністрації в Концепції адміністративної реформи в Україні. Необхідність здійснення переходу від галузевого управління до функціонального. Концептуальні засади реформування місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Правові засоби, їх вплив на функціонування системи управління. Реформування адміністративного права і вдосконалення публічної адміністрації. Завдання і функції системи регулювання управлінських відносин. Інфраструктура правового регулювання управлінських відносин. Основні напрями реформування адміністративного законодавства в Україні на сучасному етапі.

Змістовий модуль 2 Адміністративне судочинство

Тема 8. Структура механізму публічної адміністрації (5 год.)

Поняття механізму публічної адміністрації. Поняття і види методів публічної адміністрації. Загальні та спеціалізовані методи публічної адміністрації: морально-етичні, економічні, адміністративні. Методи переконання і примусу в публічній адміністрації, їх співвідношення. Поняття, види та характеристика форм публічної адміністрації. Форми і процедури управлінської діяльності.

Тема 9. Стратегічні засади у публічній адміністрації (5 год.)

Особливості реалізації аналітичної функції в публічній адміністрації. Розробка та впровадження політичних рішень у демократичному суспільстві. Інформаційно-аналітичне забезпечення прийняття і реалізації державно- управлінських рішень. Особливості стратегічного планування в органах публічної адміністрації. Механізм визначення цілей, завдань, функцій суб’єкту публічної адміністрації.

Тема 10. Адміністративні акти як форма публічно-адміністративної діяльності (5 год.)

Поняття і сутність управлінського (адміністративного) рішення. Види управлінських рішень. Суб’єкти підготовки рішень. Адміністративний акт як форма прийняття рішень. Види адміністративних актів. Місце нормативно-правових актів у системі управлінських рішень. Об’єктивні передумови вироблення рішень і суб’єктивний фактор їх підготовки та прийняття. Механізми вибору оптимального варіанта рішення. Вимоги щодо адміністративних актів. Уніфікація та використання типових управлінських рішень у публічній адміністрації.

Процедури підготовки та прийняття адміністративних актів, їх етапи. Зміст етапу оцінки ситуацій. Виявлення, обґрунтування та формулювання проблеми, що підлягає вирішенню. Збирання, обробка та аналіз інформації з проблеми та пошуку шляхів і засобів її вирішення. Оформлення вибраного варіанта у вигляді проекту рішення. Обговорення та узгодження проекту. Процедури прийняття рішення. Організація виконання адміністративних актів. Організація взаємодії виконавців і координація їхніх зусиль. Коригування управлінського рішення та регулювання системи управління. Підсумки виконання рішень та оцінювання роботи за основними напрямами діяльності.

Тема 11. Адміністративні послуги як форма адміністративної діяльності (5 год.)

Адміністративні послуги: сутність, ознаки, види. Теоретико- методологічні засади надання адміністративних послуг населенню органами виконавчої влади України. Організаційно - правові засади надання адміністративних послуг населенню органами виконавчої влади України. Надання якісних послуг як шлях формування позитивного іміджу органів влади. Якість надання адміністративних послуг населенню: зарубіжний досвід.

Тема 12. Інформаційне та комунікаційне забезпечення публічної адміністрації (5 год.)

Державна політика України у сфері інформаційного забезпечення публічно-адміністративної діяльності. Правове регулювання функціонування мережі Інтернет як елемента інформаційної інфраструктури. Організаційно - правові засади інформаційної діяльності органів публічної адміністрації, шляхи вдосконалення. Державно - правовий механізм політики інформаційної безпеки. Проблеми становлення електронного уряду і електронного врядування в Україні.

Тема 13. Залучення громадян до участі в публічній адміністрації. Поняття приватно-державного партнерства (5 год.)

Права, свободи і обов’язки людини і громадянина у сфері публічної адміністрації. Основні форми залучення громадян до публічної адміністрації в Україні.Залучення громадськості як публічна політика органів місцевого самоврядування. Приватно-державне партнерство, форми реалізації.

Тема 14. Контроль та облік у публічній адміністрації. Проблеми боротьби з корупцією в публічній адміністрації (5 год.)

Поняття і зміст контролю й обліку в публічній адміністрації. Контроль як функція публічної адміністрації. Взаємозв’язок контролю та інших функцій публічної адміністрації. Основні принципи контролю, обліку та вимоги щодо контролю та обліку в органах виконавчої влади. Система контролю в органах виконавчої влади, її організаційне, методичне та правове забезпечення. Суб’єкти і об’єкти контролю та обліку, їх види. Правове регулювання контролю у сфері публічної адміністрації.

Президентський контроль. Об’єкти, завдання, характер, види та структурно-організаційна форма контролю в системі виконавчої влади. Громадський контроль: поняття, цілі, об’єкти, форми, суб’єкти, структура. Інформація, одержана у процесі контролю та обліку як основа коригування управлінських рішень і регулювання системи публічної адміністрації. Організація внутрішнього контролю в органах виконавчої влади. Процедура і стадії контрольної діяльності.

Феномен бюрократії і бюрократизму, його роль і функції в державно-правових і політичних інститутах. Причини та умови виникнення бюрократизму. Поняття конфлікту інтересів. Конфлікт інтересів як передумова зростання рівня корупції в публічній адміністрації. Причини та наслідки корупції в публічній адміністрації. Розвиток антикорупційної політики в Україні. Проблеми та напрями вдосконалення антикорупційної політики та законодавства.

Тема 15. Основні фактори ефективності публічної адміністрації. Визначення та оцінка ефективності публічної адміністрації (4 год.)

Загальне визначення ефективності публічної адміністрації: поняття, види та критерії. Спеціальні критерії оцінювання ефективності діяльності об’єкта публічної адміністрації. Основні фактори ефективності публічної адміністрації. Визначення та оцінка ефективності публічної адміністрації.

Ініціатива і відповідальність в публічній адміністрації. Вдосконалення стилю і методів публічної адміністрації. Шляхи формування громадської довіри до діяльності працівників, наділених владними повноваженнями. Осучаснення управлінської культури як основа оновлення управлінських відносин. Іноземний досвід впровадження управління якістю в роботу органів влади.







Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 661. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия