Студопедия — Організаційні вказівки до виконання розділів курсової роботи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організаційні вказівки до виконання розділів курсової роботи






Пошук літератури можна почати з систематичного каталогу бібліотек чи довідково-бібліографічного відділу. Якщо відомий автор чи заголовок книги, звичайно проблем не виникає: користуються алфавітним каталогом бібліотеки. Зараз поряд з картотекою існують електронні каталоги, які істотно полегшують пошук інформації. Якщо самостійно не вдається знайти потрібну літературу, можна звернутися до бібліографа, який надасть консультацію стосовно методики пошуку, тобто порадить, з чого почати, в яких розділах, каталогах, журналах може міститись потрібна інформація. Не треба забувати, що інформацію по психологічній проблематиці можна знайти в суміжних галузях знань, наприклад, філософії, медицині, педагогіці, соціології. Для більш широкого огляду можна використовувати спеціальні реферативні журнали, аналітичні огляди, бюлетені, інформацію про які дає бібліограф. Бібліографічні вказівки психологічної літератури за минулий рік публікують журнали «Вопросы психологии» та «Психологический журнал». Із іноземних реферативних видань авторитетним вважається журнал «Psychological Abstracts», який видає Американська психологічна асоціація. Він містить короткі анотації більшості робіт, що виходять в англомовних психологічних журналах.

Також потрібну інформацію можна знайти в бібліографічних списках в кінці книг та статей. Корисно ознайомитись з останніми дисертаційними роботам з відповідної теми: в кінці роботи завжди є досить повний список літературних джерел, часто найновіших. Бажано при написанні курсової роботи користуватись навчальною та науковою літературою, а науково-популярні роботи, публіцистику та художню літературу не використовувати взагалі.

Потрібна інформація може знаходитись в працях, що непрямо стосуються обраної теми. Студенти часто задають в електронний каталог одне слово, наприклад, «валідність» і очікують, що в назві книги це слово обов’язково буде. Доцільно проявляти знання про обраний розділ психології, загальну ерудованість та творчий підхід під час пошуку літератури. Корисно починати пошук з класичних підручників, словників, потім переходити до вивчення наукових монографій та статей, опублікованих в наукових журналах та збірниках праць.

При знайомстві з книгами та статтями бажано починати з недавніх публікацій (за останні 5-10 років), щоб ознайомитись із станом проблеми на сьогодні, а не повторювати вже зроблені дослідження. Список літератури повинен бути повним та характеризувати освіченість студента в даній проблематиці. Якщо обрана тема досить вузька і літератури недостатньо, можна ґрунтовно вивчити книги суміжної тематики. Наприклад, якщо обрана тема «діагностика креативності» недостатньо відображена в літературі, можна звернутися до огляду літератури з психології творчості, до розділів загальної та експериментальної психології «мислення», «інтелектуальні здібності», також цікава інформація є у розділі вікової психології, що займається обдарованими дітьми, в психогенетиці – успадковування таланту та геніальності і т. ін. Це допоможе підвищити власну компетентність в обраній тематиці та знайти підходи до емпіричного дослідження.

Важливим завданням на цьому етапі є вивчення основних понять, наукових та практичних проблем в обраній галузі, різних точок зору, основних теоретичних та емпіричних підходів до її дослідження. Студент не повинен займатися компілюванням готових думок та чужих напрацювань. Необхідно провести аналіз, порівняння, групування та систематизацію зібраної інформації, узагальнити все і висловити та аргументувати свою точку зору на ситуацію, що склалася в науковому вивченні обраної проблеми. У випадку репродуктивності роботи, наведення традиційних, застарілих підходів чи теоретичних розмірковувань інших авторів, робота не може отримати високу оцінку.

Через те, що сучасна психологія ґрунтується значною мірою на емпіричних дослідженнях, необхідно уважно вивчати та критично осмислювати емпіричні факти та умови їх отримання. Часто молоді дослідники публікують недостовірні результати, отримані з порушенням процедури дослідження, проведеного на не репрезентативній вибірці, з використанням не стандартизованих методик. В результаті вивчення літератури за темою у студента має скластися уявлення про логіку та етапи дослідження проблеми, про основні напрями її вивчення. Це визначить послідовність викладення матеріалу в теоретичному розділі курсової роботи. Слід пам’ятати, що аналіз літератури спрямований не лише на з’ясування вже досліджених, відомих науці фактів, а й на виявлення «білих плям», невирішених та дискусійних проблем. Лише після цього студент може виявити актуальні проблеми для свого емпіричного дослідження.

Після завершення теоретичного аналізу літератури можна переходити до написання курсової роботи. Дуже поширеним (на жаль) є такий підхід: студент обирає 3-4 книги чи статті і переписує з них цілі куски тексту. Причому стиль різних авторів звичайно відрізняється, і одразу кидається у вічі невідповідність як стилістична, так і термінологічна різних частин роботи. Звичайно така робота не може бути оцінена як самостійна та творча. Краще, якщо курсова робота буде написана студентом самостійно, на основі зібраних, проаналізованих та систематизованих матеріалів.

Що ж можна досліджувати в психодіагностиці? Звичайно ставляться такі завдання: вивчення психічного явища або чинників, що на нього впливають; вивчення психологічних відмінностей у досліджуваних, які відносяться до різних груп; встановлення зв’язку між психічними явищами у одних і тих самих досліджуваних; вивчення динаміки вікового розвитку певних психічних процесів, властивостей, станів. При виконанні курсової роботи з психодіагностики увага звертається на вміння студента оперувати різними психодіагностичними методиками, підбирати батарею методик та обґрунтовувати їх вибір, обробляти отримані дані як кількісно, так і якісно, співставляти результати об’єктивних та проективних методик, застосовувати методи математичної статистики.

У другому розділі треба звернути увагу на підбір методів математичної статистики відповідно до завдань дослідження, розподілу змінних, застосованих методик. Використання методів математичної статистики під час оброблення первинних результатів потрібно для підвищення достовірності висновків. Не рекомендується обмежуватись лише такими показниками як середнє арифметичне та проценти. Якщо метою дослідження є знаходження відмінності в психологічних показниках в різних групах, використовують критерії Стьюдента, Фішера, Мана-Уїтні, критерій хі-квадрат, парний критерій Вілкоксона. Якщо здійснюється пошук взаємозв’язку психологічних показників у одних і тих самих досліджуваних, використовують коефіцієнти кореляції Пірсона та Спірмена. Оброблення можна робити вручну, використовуючи формули обчислення вказаних критеріїв. Дуже хороший посібник, який містить необхідну для цього інформацію - Сидоренко Е.В. Методы математической обработки в психологии. – СПб.: Речь, 2004. – 350 с. На сучасному етапі розвитку комп’ютерних технологій доцільно полегшувати розрахункову роботу, використовуючи спеціально створені програми, що дозволяють обчислювати всі необхідні показники за допомогою комп’ютера. Однією з поширених в Україні є програма SPSS (Statistical Package for the Social Science). Специфіка роботи з цією програмою та її практичне застосування описані в відомій книзі: Наследов А.Д. Математические методы психологического исследования. Анализ и интерпретация данных. Учебное пособие. – СПб.: Речь, 2004. – 392 с. Книга написана психологом для психологів, матеріал викладено просто, легко сприймається, підкріплюється прикладами.

В тексті не потрібно наводити формули для підрахунку статистичних критеріїв та описувати процедуру їх обчислення. Всі підрахунки коефіцієнтів за формулами (якщо ви обраховували їх вручну) або таблиці SPSS при комп`ютерному обробленні поміщають в додатки. В роботі треба вказати середні показники по вибірці, значення та значимість відмінностей чи коефіцієнта кореляції.

Результати дослідження звичайно подаються у вигляді графіків та таблиць з подальшими поясненнями. У випадку надмірного перевантаження тексту таблицями, частина з них подається в додатках. Звичайно застосовують такий стиль викладення результатів емпіричного дослідження: розглянемо результати, отримані за допомогою методики…; вони подані в табл. 3; Як зрозуміло з табл. 3 (чи з графіку), досліджувані… характеризуються (або відрізняються)…; отже, можна зробити висновок…

Зіставлення результатів розрахунків з існуючою науковою інформацією та їх інтерпретація оформляється як окремий підрозділ, бо вони є завершальними для курсової роботи. Після наведення кількісних та якісних даних треба їх співставити, аналітично описати, узагальнити, дати їм психологічне пояснення, виходячи з досвіду попередніх досліджень інших авторів, логіки наукового аналізу, а також власного розуміння психологічних механізмів досліджуваного явища.

Інтерпретація результатів значною мірою суб’єктивна, тому стиль її викладення не повинен бути категоричним, а містити твердження: «на нашу думку», «це може пояснюватись тим, що», «виявлено тенденцію», «цей факт може бути інтерпретований таким чином».







Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 322. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия