Студопедия — Дошкільному віці
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дошкільному віці






Гра старших дошкільників, як правило, колективна. Вона відрізняється різноманітністю тематики, складністю і розгорнутим сюжетом. Діти відбивають в іграх події та ситуації, що далеко виходять за рамки їх особистого досвіду, прагнуть відтворити те, що відбувається в житті країни і всього людства - освоєння.

Як правило, вони заздалегідь планують гру - домовляються між собою про тему гри, розподіляють ролі, підбирають потрібний ігровий матеріал. Сам же сюжет визначається в її ході за рахунок виконання кожним учасником своїх рольових дій, звернених до партнерів по грі, і їх дій у відповідь.

Проте далеко не завжди дітям вдається (особливо при великій кількості учасників гри) послідовно розгортати складний сюжет. Нерідко задуми окремих дітей приходять у суперечність або діти не розуміють звернених до них рольових дій партнера. У цих випадках потрібне спеціальне обговорення подальшого ходу гри, нерідко - втручання дорослого.

В іграх, що мають розгорнутий сюжет, вже неможливо «буквально» виконати кожне ігрове дію - це тільки гальмує розвиток сюжету. Тому ігрові дії старших дошкільнят виглядають швидше натяком на виконання, ніж реальним його виконанням. Вони набувають умовний характер: їжа зображується одним помахом руки по напрямку до рота, лист - проведенням рукою в повітрі над папером і т.п. Значна частина дій взагалі не виконується, а тільки позначається словесно («Вже поїли», «Їдемо», «Приїхали»). Оскільки для дітей найважливіше - передати рольові відносини, основні значення набувають словесні звернення від імені своєї ролі до інших учасників гри.

Все більше уваги діти приділяють точному дотриманню правил, які накладає на кожного учасника гри виконує. Відхилення від їх виконання відразу ж помічається партнерами по грі і викликає їх осуд. Змінюється в старшому дошкільному віці і використання ігрового матеріалу. Оскільки ігрові дії виконуються здебільшого умовно, для них не потрібні предмети, з якими можна діяти, як зі справжніми. Значно більш привабливими для дітей стають аксесуари, що позначають роль (підзорна труба для капітана, безкозирка - для матроса, сумка з червоним хрестом і біла шапочка - для лікаря і т.п.).

Складний характер набуває в старших дошкільників співвідношення рольових і реальних взаємин. У цьому віці вже, як правило, виділилися діти, постійно є організаторами ігор. Вони зазвичай отримують і головні ролі. Проте трапляється, що така дитина вибирає другорядну роль, але при цьому «веде» всю гру, визначаючи дії інших учасників.

Організатори ігор зазвичай користуються авторитетом серед однолітків. Їх індивідуально-психологічні якості, методи керівництва іграми можуть мати серйозний вплив на реальне взаємини дітей в іграх і через це - на загальний стиль спілкування дітей і їх поведінку. Тому з боку вихователя потрібна особлива увага до таких дітей і, якщо необхідно, індивідуальна робота з ними.

Крім сюжетно-рольової гри в старшому дошкільному віці велике значення набувають інші види ігор - рухома і дидактична (навчальна). Такі ігри не виникають у самостійній діяльності дітей. Їх придумую та пропонують дорослі з метою вдосконалення рухів або вироблення у дітей різних знань і навичок. Деякі рухливі ігри передаються з покоління в покоління (хованки, лапта) і переходять до молодшим дітям від старших. Рухливі тадидактичні ігри схожі з сюжетно-рольовою грою в тому відношенні. Що містять в собі її елементи – іноді сюжет (наприклад, ігри типу «подорожі» з викиданням очок за допомогою кубика), іноді - привабливий ігровий матеріал (ігри типу лото) і майже завжди - явні чи приховані ролі. У таких іграх, як «Гуси-гуси, додому», «Козаки і розбійники», ролі позначені прямо. Але вони фактично є і в хованки (ролі ховається і шукає), і в квача (ролі наздоганяючого і тікають), і в багатьох інших рухомих і дидактичних іграх (ролі ведучого і що йде і т.п.).

Загальна особливість рухомий і дидактичної ігор полягає в тому, що це - ігри з правилами. Їх основний зміст для дитини зводиться до сувороговиконання правил і виграшу. Ігри з правилами стають улюбленими іграми старших дошкільників, і готує їх до цього сюжетно-рольова гра, коли вони вчаться виконувати правила, які визначаються роллю.

Шестирічні діти, що навчаються по шкільній програмі, за своїми психологічними якостями - ще старші дошкільнята. Основним видом діяльності для них продовжує залишатися гра. Управління діяльністю ще не досягає рівня, необхідного для систематичного навчання шкільного типу.

Довільне керування діями, дотримання правил можливо тільки при досягненні порівняно близьких і зрозумілих для дитини цілей, тривала напруга довільної уваги утрудняє і стомлює дитини. Якщо відразу при переході дитини до школи застосовувати до нього шкільні методи навчання, розраховані на дітей, у яких вже склалися основні передумови навчальної діяльності, це може призвести або до того, що дитина і справді швидко «підтягнеться», пристосується до нових вимог і в стислі терміни опанує основами навчальної діяльності, або ж до того, що він, навпаки, втратить віру в свої сили, почне негативно ставитися до школи і до навчання, а можливо, і захворіє.

Психологічно правильна організація діяльності маленьких першокласників полягає в тому, щоб, спираючись на гру, поступово підводити дітей до виконання навчальних завдань.

Співвідношення завдань, що даються в ігровій та навчальної формі, має поступово змінюватися. Якщо на початку року більшу частину завдань доцільно підносити у формі гри, то до кінця року - у формі прямого навчання.

При цьому діти повинні розрізняти ігрові і навчальні завдання, розуміти, що навчальне завдання обов'язково і його необхідно виконати незалежно від того, хочеться тобі цього чи ні.

У самих ігрових формах навчання необхідно підкреслювати моменти, важливі для оволодіння учбовою діяльністю: точне виконання правил, суворе розподіл дій між учасниками гри. Ігрова форма, яка служить тільки для розваги, користі не принесе.

Навчальні завдання можуть вводиться, як необхідна підготовка до майбутньої гри. Наприклад, дітям повідомляють, що вони будуть грати в «космонавтів». Але для цього потрібно навчитися швидко складати і віднімати, щоб підрахувати відстань, яку пролетів космічний корабель і яке залишилося пролетіти. Ті діти, які навчаться складати і віднімати швидше і точніше інших, отримають головні ролі.

Інший варіант спільної діяльності дітей, сприяє усвідомленню способу виконання завдань, полягає в тому, що один виконує завдання, а іншийконтролює правильність виконання. Але в цьому випадку діти повинні виступати в ролі виконавців та контролерів обов'язково по черзі.

Не втрачає свого значення для шестирічних дітей і самостійна сюжетно-рольова гра. Її, звичайно, неможливо проводити на уроках. Тим більше необхідно створювати умови для сюжетно-рольових ігор в позаурочний час. Поступово діти самі припиняють гру, вважаючи за краще їй виконання навчальних завдань, які виступають для них як серйозна справа, що наближає їх до положення дорослої людини.

Дитяча гра в старшому дошкільному віці містить в собі два шари: шар предметно-символічний або сюжетно-ігровий і шар власне взаємин, який розгортається по ходу і в зв'язку зі здійсненням ігровий символічної діяльності. Ось ця особливість сюжетно-рольової гри та створює умови для розгортання у граючих дітей рефлексії, спрямованої на усвідомлення схеми здійснюваної діяльності, а також на усвідомлення свого власного місця, своєї позиції по відношенню і до діяльності, і до осіб, її здійснюють. При цьому діти, які вміють грати, одночасно рухаються і в сфері конкретної реалізації ролі, епізоду, і в сфері планування не тільки своєї діяльності, але часто і діяльності інших партнерів.

Досліджуючи показники, що і в цих умовах можливо неузгодженість діяльності. Воно виникає тоді, коли один із граючих чомусь або ухиляється від точного виконання дій, заданих сюжетом-зразком. У цих ситуаціях діти негайно виходять із заданих рольових відносин і роблять зауваження один одного з приводу допущених порушень. Цей тип взаємовідносин був названий реальним на відміну від ігрових взаємин, репрезентируемая самим сюжетом гри.

Таким чином, особливості дитячої гри в старшому дошкільному віці полягають у тому, що гра в цьому віці безупинно створює такі ситуації, які вимагають від дитини дій не з безпосереднього імпульсу, а по лінії найбільшого опору. Специфічне задоволення гри в старшому дошкільному віці пов'язане з подоланням безпосередніх спонукань, з підпорядкуванням правилом, укладеним в ролі.

У старшому дошкільному віці гра є хоча і не переважаючим, але провідним типом діяльності. Гра містить у собі всі тенденції розвитку; вона джерело розвитку і створює зони найближчого розвитку; за грою стоять зміни потреб і зміни свідомості загального характеру.

Игра воспроизводит стабильное и инновационное в жизненной практике и, значит, является деятельностью, в которой стабильное отражают именно правила и условности игры – в них заложены устойчивые традиции и нормы, а повторяемость правил игры создает тренинговую основу развития ребенка. Инновационное же идет от установки игры, которая способствует тому, чтобы ребенок верил или не верил во все, что происходит в сюжете игры. Во многих играх «функция реального» присутствует то ли в виде срезовых условий, то ли в виде предметов – аксессуаров, то ли в самой интриге игры. А.Н. Леонтьев доказал, что ребенок овладевает более широким, непосредственно недоступным ему кругом действительности, только в игре. Играя, ребенок обретает себя и осознает себя личностью. Для детей игра – сфера их социального творчества, общественного и творческого самовыражения. Игра необычайно информативна. Игра – путь поиска ребенком себя в коллективе сверстников, выход на социальный опыт, культуру прошлого, настоящего и будущего, повторение социальной практики, доступной пониманию.






Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 392. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия