Студопедия — Лекция №4
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лекция №4






План:

1. Загальна характеристика оздоровчого фітнесу.

2. Фітнес-програми аеробної спрямованості.

3. Фітнес-програми силової спрямованості.

4. Ментальний фітнес.

5. Функціональний тренінг.

 

Слово «фітнес» походить від англ. «fitness», що перекладається як «придатність, готовність, відповідність, підготовленість, натренованість» та означає в українській мові (за Сучасним словником іншомовних слів): «здоровий спосіб життя, належний фізичний стан, якого досягають за допомогою спеціальних вправ, активного руху, збалансованого харчування, відмови від куріння та зловживання алкоголем».

В спеціальній літературі фітнес розглядається з одного боку як оптимальний фізичний стан та низький рівень розвитку захворювань, а з іншого – як рухова активність, спеціально організована у формі фітнес-програм.

Фітнес-програми можуть мати як оздоровчо-кондиційну спрямованість (підвищення функціональних можливостей та фізичної підготовленості людини), так і переслідувати цілі, пов’язані з розвитком здатностей для демонстрації високих спортивних досягнень. У першому випадку – це оздоровчий фітнес, у другому – фітнес як вид спорту.

Оздоровчий фітнес розглядається нами як підсистема оздоровчо-рекреаційної рухової активності, що передбачає використання клієнтами фізичних навантажень тренувального характеру, спрямованих передусім на підвищення їх функціональних можливостей та фізичної підготовленості, зменшення ризику розвитку хронічних захворювань.

 

Цілі оздоровчого фітнесу:

• залучення людей до здорового способу життя та активного відпочинку;

• забезпечення гармонійності тілобудови (співвідношення маси та росту, обсягів талії до стегон, а також – талії до росту), підвищення пластичності, рухливості, пристосованості людини до різних викликів сучасного життя;

• підвищення працездатності, нормалізація емоційного стану, успішне подолання характерної для повсякдення надмірної психічної напруженості та стресів, що позитивно впливає на ефективність різних напрямів життєдіяльності людини;

• профілактика хронічних захворювань;

• збільшення тривалості життя, передусім здорового.

Оздоровчий фітнес запроваджено в США у 70-х роках ХХ століття як успішна форма популяризації здорового способу життя, підвищення рухової активності американців в поєднанні з раціональним харчуванням для подолання зростаючого ожиріння – значного фактора розвитку різних хронічних захворювань.

Фітнес покликаний був задовольнити потребу людини у підвищенні функціональних резервів організму («недопущення захворювання»), в активному дозвілля та досягненні «бажаної фігури» або «красоти тіла».

В Україні оздоровчий фітнес впроваджується з 90-х років ХХ століття. Прийнято вважати, що першим в Києві був фітнес-клуб “Фаворит” (1993 р.). Піонерами вітчизняної фітнес-індустрії були такі столичні центри, як “Київ-Донбас” (1998-2004 рр.), “Київспортклуб” (1999 р.) та “Акваріум” (2000 р.).

На сучасному етапі фінтес-індустрія в Україні стрімко розвивається. Лише у Києві в 2011 р. розпочали свою роботу 10 нових фітнес-центрів: 4 “Спортлайф”; 3 “Спортленд”; “Блокбастер”; “Альпійський”; “Інтерфіт” (ТЦ Олімпійський).

В Україні відсутня статистика стосовно кількості фітнес-центрів та клубів і кількості осіб, які займаються фітнесом. Для розрахунку інвестиційної привабливості відкриття фітнес-центру в системі франчайзингу фахівців вважають, що в Україні в містах-мільйонниках фітнесом займатиметься 2-2,5% населення, а в менших містах – 1-1,5%. Для порівняння: в США – 20%, Канаді – 15 %, Польщі – це 6 %, а у Російській Федерації – понад 3 % у великих містах.

Залучення людини до занять оздоровчим фітнесом здійснюється шляхом розробки та реалізації відповідних фітнес-програм. Клієнт має бути головним об’єктом та суб’єктом кожної фітнес-програми.

За спрямованістю фітнес-програми класифікуються на:

1) фітнес-програми аеробної спрямованості;

2) фітнес-програми силової спрямованості;

3) ментальний фітнес та стретчінг;

4) функціональний тренінг.

Фітнес-програми, що передбачають використання аеробних механізмів енергозабезпечення рухової активності, об’єднають фітнес-програми на кардіоваскулярних тренажерах та різні види аеробіки.

Для досягнення й підтримування високого рівня аеробних спроможностей використовують фітнес-програми з такими кардіоваскулярними тренажерами:

• бігові доріжки;

• велоергометри;

• орбітреки (еліптичні тренажери);

• веслувальні тренажери;

• степпери.

 

Аеробіка характеризується виконанням фізичних вправ із музикальним супроводом. Базовими вправами в аеробіці є різні види ходьби, бігу, підстрибування та стрибки, махи ногами, присідання, випади. Застосування цих вправ у поєднанні з пересуваннями, поворотами, рухами руками забезпечує всебічну дію на організм осіб, які займаються аеробікою.

 

За спрямуванням різноманітні види аеробіки класифікуються на такі категорії:

І – аеробної витривалості;

ІІ – силової витривалості та сили м’язів, корекції фігури;

ІІІ – координації та музично-ритмічних навичок.

 

Види аеробіки для аеробної витривалості:

• степ-аеробіка – тренування на спеціальних платформах висотою10-30 см. Навантаження коректуються обраною висотою платформи, темпом і складністю рухів, кількістю стрибків, використанням різного роду обтяжень: гантелі, пояси, накладки та ін. Використовується до 250 способів піднімання на платформу, об’єднані у різні варіанти та комбінації, кількість яких суттєво збільшується в дубиль-спет-аеробіці (одночасне заняття на двох степ-платформах);

• спінбайк-аеробіка (спінінг, сайклінг) – тренування на спеціальних велотренажерах, що передбачає використання основного виду локомоцій – педалювання в поєднанні з різними рухами тулубом та руками. Для підвищення емоційності занять у полі зору клієнтів розташовують відеомонітор із зображенням умовної місцевості, яку слід подолати, з проектуваннями: підйомами вгору, рух рівниною, повороти, спуски;

• аква-аеробіка – тренування з виконанням різноманітних фізичних вправ у воді (зазвичай «по пояс» чи «до грудей»): ходьби, бігу, стрибків з використанням спеціального інвентарю (водяні гантелі, пристрої для збільшення опору води, круги чи жилети для покращення балансування на воді). Водне середовище забезпечує природній масаж тіла, покращує циркуляцію крові, зменшує навантаження на хребет, що випрямляється та витягується.

 

Види аеробіки для силової витривалості та сили м’язів, корекції фігури:

• супер-стронг – тренування з використанням важких палиць – бодібардів, а також різного інвентарю (амортизаторів, гантелів);

• памп-аеробіка – тренування з використанням міні-штанги вагою від 2 до 20 кг, без зупинки виконуються різні комбінації жимів, нахилів, присідань зі штангою;

• слайд-аеробіка – тренування на спеціальних килимках площею 183 х 61 см із плоскою еластичною поверхнею, що забезпечує оптимальну опірність при ковзанні. Під час заняття на взуття надівають спеціальні бахали, які дозволяють виконувати вправи, що імітують рух ковзаняра, лижника або ролера;

• фітбол-аеробіка – тренування з використанням м’ячів розміром від 50 до 85 см (м’яч підібраний вірно, якщо при посадці на ньому кут між стегном та гомілкою рівним або дещо більший 90°) з різним ступенем надутості;

• тераеробіка – тренування з використанням спеціальних амортизаторів, що фіксуються на кісті та гомілці людини, утворюючи єдину систему.

 

Види аеробіки для координації та музично-ритмічних навичок:

• танцювальна аеробіка – тренування з використанням танцювальних елементів хіп-хопу, сальси, латини, рок-н-ролу, східних танців, фанку, ретро, зумба;

• тай-бо – тренування, засновані на східних єдиноборствах;

• кі-бо (аеробоксінг) – тренування з елементами боксу, кікбоксингу.

 

Фітнес-програми силової спрямованості мають на меті розвиток силових якостей основних груп м’язів, забезпечення їх «рельєфності» та загалом корекції форми тіла.

Ці фітнес-програми в залежності від видів обтяження класифікуються на:

• фітнес-програми з використанням силових тренажерів;

• фітнес-програми з використанням вільного обтяження (гантелі, штанги, диски, гирі, грифи);

• фітнес-програми з власною вагою.

 

Ментальний фітнес засновано на ідеї нерозривної єдності тіла та свідомості («Body & Mind»). Основне його призначення покращення гнучкості та рухливості суглобів, зміцнення м’язів та зняття психоемоційного стресу.

Види ментального фітнесу:

• фітнес-йога – тренування з використанням найбільш простих поз з класичної йоги (асан);

• пілатес – система фізичних вправ розроблена Джозефом Пілатесом (1883–1967), в основі якої – концентрація розумового контролю над роботою м’язів. Ці вправи виконуються на килимку та спеціальному обладнанні.

• стретчінг (стрейчінг) – тренування, що спрямоване на «розтягування» зв'язок, м’язів та сухожилків. Стретчінг використовується як складова комплексної фітнес-програми або як самостійне заняття. Розрізняють статичний, динамічний та балістичний стретчінг.

Функціональний фітнес розвиває почуття рівноваги і координацію рухів. Він впливає на все тіло в цілому, а не на окремі його частини.

Це комплекс спеціальних вправ, основна мета яких - змусити ефективно працювати велику кількість дрібних м'язів-стабілізаторів, які при виконанні
більшості інших вправ, в тому числі на силових тренажерах, не працюють або працюють не ефективно.

Види функціонального тренінгу визначаються в залежності від використання спеціального обладнання:

• TRX-петлі (виконання вправ з петлями дозволяє залучати велику кількість м’язових груп та волокон різного типу, а також впливати на весь опорно-руховий апарат);

• Core–платформа (довжина – 88 см, висота – 15 см, дві платформи з'єднані пружиною, нестійка та міняє кут нахилу у всіх напрямках);

• Bosy (це скорочений варіант англ. виразу Both Side Use, що означає «використання з двох сторін»);

• Flowin (пластина 140 х 100 см для ковзання спеціальними подушечками, які одягаються на стопи та кісті).

Лекция №4.







Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 5239. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия