Студопедия — Рабочая тетрадь 1 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рабочая тетрадь 1 страница






(збірник тестів «Крок-1» з коментарями)

 

 

Запоріжжя

 

Фармацевтична ботаніка

Збірник тестів

збірник тестів «Крок-1» з коментарями для студентів денної та заочної форми навчання спеціальності «Фармація» та «Технологія парфумерно-косметичних засобів»

м. Запоріжжя: ЗДМУ, 2014-110 с.

 

Кафедра фармакогнозії, фармакології та ботаніки

 

Укладачі: доц. Корнієвська В.Г.

ас. Панченко С.В.

 

Рецензенти:

· Доктор фармацевтичних наук, професор, завідувач кафедри фармакогнозії, фармацевтичної хімії і технології ліків ФПО Запорізького державного медичного університету Мазулін О. В.

 

· Доктор фармацевтичних наук, професор, завідувач кафедри токсикологічної та неорганічної хімії Запорізького державного медичного університету Панасенко О. І.

 

 

Затверджено цикловою методичною комісією з фармацевтичних дисциплін

протокол № від «» 2014 р.

 

Затверджено на засіданні центральної методичної Ради Запорізького державного медичного університету

протокол № від «» 2014 р.

 

 

Передмова

Використання тестового контролю дає змогу вирішувати важливі завдання щодо управління навчально-виховним процесом у вищих навчальних закладах: корегування змісту освітніх стандартів і навчальних програм, вдосконалення методів викладання предметів, підвищення ефективності самостійної роботи студентів. Головні результати тестового контролю: поліпшення якості освіти, рівня навчальних досягнень студентів, наявності об’єктивної інформації про результати успішності студентів.

Тести виконують роль стимулюючого фактора, тому що спонукають студентів вчити той матеріал, знання якого, на їхню думку будуть контролюватися і оцінуватися. Тести допомогають заповнювати прогалини у вивчені тієї чи іншої теми, примушуючи студентів працювати з додатковою літературою. Зміст тестових завдань повинен відображати матеріал з предмету, питома вага найбільш важливих розділів програми повинна бути великою, а правильні відповіді до тесту – однозначними і чітко сформульованими. Саме за такими принципами уже протягом кількох років складаються тести на курсі фармацевтичної ботаніки.

Банк тестових завдань створених викладачами з дисципліни «Фармацевтична ботаніка» становить на даний момент більше 3000 тестів різного ступеня складності.

Досвід курсу свідчить про доцільність видання тестів наявного банку у вигляді практикума з розширеним поясненням правильних відповідей. На наш погляд посібник надасть істотну допомогу при самостійному вивченню тем під час підготовки до знань, сприяє проведенню ефективного самоконтролю засвоєння основних тем при підготовці модульного контролю, яке представляє завдання з банку тестів «Крок-1 Фармація», створенного Департаментом кадрової політики, освіти і науки МОЗ України протягом 2005-2013 років UF а також тести розроблені викладачами кафедри.

Збірник містить 323 тести та коментарі з модулю 2 «Систематика рослин» «Морфологічна будови суцвіття і квітки» - 26 та «Морфологічна будова плода і супліддя. Розмноження і репродукція» - 20. В збірник входять тести з таких тем: Макові, Жовтцеві, Капустяні, Гречкові, Глухокропивові, Айстрові, Селерові, Губоцвіті, рослини України, а також з тем винесених на самостійне вивчення. Завдання по темі «Морфологічна будови суцвіття і квітки» та «Морфологічна будова плода і супліддя. Розмноження і репродукція» підготовані у формі запитання з правильними відповідями.

 

 

«Систематика рослин»

 

1. Плід редьки дикої утворюється двома плодолистками, зростається краями і формує пластинку з несправжньою плівчастою перегородкою і насінинами, розташованими на ній з обох боків. При дозріванні він розпадається поперек на членики. Такий плід називається:

A. членистий стручок*

B. калачик

C. ценобій

D. коробочка

E. двокрилатка

 

Членистий стручок – нерозкривний стручок, який при дозріванні розпадається на окремі однонасінні членики. Відноситься до ценокарпних сухих, розкривних. Різновидом є стручечок (грицики).

 

2. В заболоченій місцевості студенти зібрали Sphagnum palustre і виявили стебло без ризоїдів з спірально-черепитчастими листками. На верхівках пагонів розташовувались архегонії, а між листками бічних гілочок – антеридії. Як можна назвати це покоління рослини?

A. Однодомним гаметофітом*

B. Дводомним гаметофітом

C. Спорофітом

D. Протонемою

E. Спорогоном

 

Однодомний гаметофіт характеризується тим, що на одній особині формуються як чоловічі статеві органи, так і жіночі (сфагнум, щитник чоловічий).

3. Які типи суцвіття характерні для родини хрестоцвіті (капустяні)?

A. китиця або волоть*

B. головка або щиток

C. головка або зонтик

D. щиток або колос

E. початок або волоть

 

Для родини хрестоцвітні (капустяні) характерні суцвіття китиця або волоть. Китиця – головна вісь добре розвинена, квітки почергові, на квітконіжках більш-менш однакової довжини. Китиця буває однобічна (конвалія), густа, щільна, рідко квіткова, переривчаста, прямостояча, поникла (черемха). Волоть – постійно наростаюча головна вісь галузиться і осі наступних порядків несуть китиці (складна китиця) або щитки (щиткоподібна волоть).

 

4. Urtica dioica має квітки двох видів – з тичинками або маточками, а також оцвітиною зеленого кольору. Отже, оцвітина...

A. чашечковидна, квітки одностатеві*

B. чашечковидна, квітки двостатеві

C. віночковидна, квітки одностатеві

D. віночковидна, квітки двостатеві

E. подвійна, квітки одностатеві

Чашечка – це зовнішнє коло подвійної оцвітини, що виконує переважно функцію захисту; листочки, що складають чашечку–чашолистки– найчастіше бувають зеленими, рідше – забарвленими у інший колір. Одностатеві квітки несуть або тільки маточки, або тільки тичинки.

5. Гриб клавіцепс пурпуровий, алкалоїди якого застосовують при кровотечах, атонії сечового міхура та матки, психозах та глаукомі, належить до класу …

A. аскоміцети*

B. базидіоміцети

C. зигоміцети

D. ооміцети

E. Дейтероміцети

Клас Аскоміцети – клас вищих грибів, у яких спори формуються в особливих одноклітинних утворах – сумках, або асках. Відомо понад 20 тис. видів аскоміцетів, які відзначаються великою різноманітністю в будові та способі життя. Гриб клавіцепс пурпуровий відноситься до нього.

6. Для виду родини Papaveraceae відмічено: молочний сік жовтий; невеликі квітки з 4 жовтими пелюстками зібрані в несправжні зонтики. Це:

A. чистотіл великий*

B. мачок рогатий

C. мак снодійний

D. мак дикий

E. мачок жовтий

Багаторічна, отруйна рослина. Молочній сік отруйний жовтий або жовтогарячий. Пагони прямостоячі, розгалужені, гіллясті, ребристі. Листя ліровидно-перисто- розсічене на округлі, глибоко надрізані зубчаті сегменти. Зверху листя яскраво-зелені, знизу – сизуваті. Квітки зібрані по 4-5 в несправжні зонтики. Пелюстки жовті, розташовані навхрест. Коробочка стручковидна, насіння чорне, блискуче з гребінчастим принасінником.

7. Рослина, що визначається має приймочку, утворену багатьма плодолистками і плід коробочку, яка розкривається маленькими отворами. Це рослина:

A. Chelidonium majus

B. Sanquisorba officinalis

C. Zea mays

D. Mentha piperita

E. Papaver somniferum*

Плоди – кулясті сірувато-бурі коробочки з неповними перегородками. Розкриваються маленькими стулками під приймочкою. Насіння дрібне, ниркоподібне, сірувато-чорне або кремувате, виямчасте, містить до 40% жирної олії - Papaver somniferum

8.В ефіроолійної рослини стебло чотиригранне, квітки з двугубим віночком, плід - ценобій. Ці ознаки характерні для родини:

A. Polygonaceae

B. Papaveraceae

C. Lamiaceae*

D. Solanaceae

E. Scrophulariaceae

Діагностичні ознаки родини Ясноткові (Lamiaceae) – стебло чотиригранне, листя навхрест супротивні, ефіроолійні залозки, віночок двугубий, плід – ценобій, що складається з 4 однонасінних горішків захищених чашечкою

9. У квітці Adonis vernalis гінецей складається з багатьох вільних плодолистків, тобто він є:

A. паракарпний

B. апокарпний*

C. лізикарпний

D. монокарпний

E. синкарпний

Апокарпний гінецей – плодолистків, або простих маточок, декілька або багато, вони вільні або злегка зрослі.

10. Лист має плівчастий розтруб, що охоплює виямчасте стебло. Діагностичною ознакою якої родини є наявність таких видозмінених прилистків?

A. розові

B. гречкові*

C. злакові

D. бобові

E. пасльонові

Плівчасті прилистники зростаються в розтруб, що охоплює стебло. Діагностична ознака для родини Гречкових.

 

11. У разі видової ідентифікації Thymus serpyllum слід звернути увагу на наявність: верхівкових головчатих суцвіть, темних точкових залозок на нижній стороні листка, довгих волосків по краю основи, а також …

A. повзучих пагонів*

B. пагонових колючок

C. пагонів з шипами

D. в’юнких пагонів

E. укорочених лежачих пагонів

У разі видової ідентифікації роду чебрець враховують для чебреця повзучого наявність повзучого частково здерев’янілого стебла, темних точкових залозок на нижній стороні листка, довгих волосків по краю основи пластинки. Квітки дрібні зібрані у верхівкові, щільні головчаті китиці.

 

12.У вишні садової головна вісь суцвіття вкорочена, квітконіжки приблизно однакової довжини, виходять як би з однієї точки. Це характерно для суцвіття:

A. кошик

B. колос

C. китиця

D. щиток

E. зонтик *

Зонтик – головна вісь сильно вкорочена, квітконіжки приблизно однакові, виходять як би з однієї точки (вишня, цибуля).Несправжній зонтик – чистотіл, щитковидний зонтик – багно. Зонтик відноситься до простих моноподіальних або ботричних суцвіть.

 

13. Один з аналізованих соковитих плодів характеризується ефірноолійним екзокарпієм, губчастим мезокарпієм і эндокарпієм який сладається з великих мішечкоподібних соковитих клітин-мішечків, що щільно заповнюють гніздо. Який плід аналізували?

A. кістянка

B. ягода

C. гарбузина

D. цинародій

E. гесперидій*

Гесперидій або помаранча (цитрусові) – з верхньої зав'язі, шкірястий екзокарп, забарвлений в жовто-гарячий колір з ефіроолійними вмістилищами; мезокарп губчастий білий; ендокарп – з крупних соковитих клітин-мішечків, що щільно заповнюють гнізда. Відноситься до соковитих, багатонасінних, нерозкривних ценокарпних плодів

14. Суцвіття лепехи болотної оточене криючим листом (покривалом), а дрібні сидячі квітки компактно розташовані на потовщеній м'ясистій осі, що характерно для суцвіття:

A. головка

B. колос

C. щиток

D. початок*

E. зонтик

Початок – головна вісь видовжена, потовщена, м’ясиста, густо вкрита сидячими квітками, (лепеха). Здебільшого наявне покривало, утворене широким верхівковим листком.

15.Препарований апокарпний плід, у якого плоди з соковитим мезокарпієм і одним насінням, оточеним ендокарпієм, що здерев’янів. Цей плід:

A. фрага

B. однокістянка*

C. багатокістянка

D. ягода

Однокістянка – простий апокарпний або монокарпний плід, що складається з екзокарпа - шкірястого позаоплодня, міжоплодня – мезокарпа та дерев’янистого середоплодня – ендокарпа або кісточки.

16. У дводомного чагарника гілки супротивні, з верхівковими колючками; плоди соковиті, чорні, з 3-4-кісточками, мають послаблюючу дію. Це:

A. Viburnum opulus

B. Sambucus nigra

C. Aronia rnelanocarpa

D. Rhamnus cathartica*

E. Frangula аlnus

Плоди жостеру - ценокарпні кістянки кулясті, чорні, блискучі, з 3-4 кісточками, що не мають дзьобовидного носика. Насіння яйцевидне, близько 5 мм завдовжки, з глибокою борозенкою. Використовують плоди як послаблюючий засіб, при гастритах, подагрі, коліті. Рослина відноситься до родини жостерові Rhamnaceae.

 

17. Досліджувана рослина має кореневище, велике перисто-розсічене листя, на нижній стороні яких розташовані соруси із спорангіями. Це дає підставу віднести рослину до відділу:

A. Magnoliophyta

B. Eguisetophyta

C. Pinophyta

D. Lycopodiophyta

E. Polypodiophyta*

Листя папоротей - називаються вайї. Вони суміщають функції асиміляції і спороношення, наростають верхівкою. Стробіли відсутні, спорангії зібрані на звичайному або спороносному листі в соруси, захищені іноді покривалом, або індузієм. Редуковане покоління – гаметофіт. Це зелені наземні або позбавлені хлорофілу підземні, зазвичай обох статей, пластинчасті заростки з ризоїдами. Архегонії знаходяться на їх верхній, черевній стороні, а антеридії розкидані по краях або в нижній частині. Сперматозоїди багатоджгутикові.

18. Як присипку для малюка педіатр порадив використовувати спори...

A. Pinus sylvestris

B. Ledum palustre

C. Calendula officinalis

D. Equisetum arvense

E. Lycopodium clavatum*

Спори плауна Lycopodium clavatum дрібні, мають форму тетраедра, блідо-жовті, не змочуються водою, жирні і бархатисті на дотик.

19. Виявлено, що квітка має зигоморфний віночок, в якому розрізняються: одна верхня пелюстка- вітрило, дві бічних - весла, і дві пелюстки утворюють човник. Це вказує, що квітка відноситься до підродини метеликові родини...

A. Rosaceae

B. Brassicaceae

C. Fabaceae*

D. Scrophulariaceae

E. Ranunculaceae

Віночок метеликовий, пристосований до запилення комахами, складається з 5 пелюсток: непарної, найбільшої, – вітрила, двох бічних – весел і двох пелюсток, зрощених верхівками або однією стороною, утворюючих човник, у човнику розміщуються зав'язь монокарпного гінецея і андроцей.

 

20. З досліджуваних представників родини Пасльонові плід ягода характерний для:

A. Datura innoxia

B. Nicotiana tabacum

C. Hyoscyamus niger

D. Atropa belladonna*

E. Datura stramonium

Плід ягода характерний для Atropa belladonna - двухгнізда блискуча чорна ягода з фіолетовим соком і безліччю бурого ниркоподібного насіння. Ягода, як і всі частини рослини, отруйна! Відноситься до ценокарпних, соковитих, нерозкривних плодів.

21. Ефіроолійні залозки, які складаються з 8-ми секреторних клітин, розташованих в два ряди і чотири яруси, виявлені у більшості рослин родини:

A. Rosaceae

B. Apiaceae

C. Scrophulariaceae

D. Lamiaceae

E. Asteraceae*

Ефірноолійна залозка типова для родини Asteraceae з ярусним розташуванням 8-ми секреторних клітин головки.

22.При дослідженні п'яти гербарних зразків лікарських рослин було визначено, що одна з них належить до родини бобових, а саме:

A. Hyoscyamus niger

B. Datura stramonium

C. Solarium dulcamara

D. Glycyrrhiza glabra*

E. Atropa belladonna

До родини бобові відноситься Glycyrrhiza glabra(солодка), а також Astragalus dasyanthus (астрагал), Mellilotus officinalis (буркун), Ononis arvensis (вовчуг), Robinia pseudoacacia (робінія) Thermopsis lanceolata (термопсис).

23. На польовій практиці студент виявив рослину, що має суцвіття з віссю, що дископодібно розрослася, сидячими квітками і листковою обгорткою, тобто це суцвіття:

A. качан

B. головка

C. кошик*

D. колос

E. китиця

Кошик – головна вісь горизонтально розросла у спільне ложе суцвіття, оточене листками обгортки; квітки дрібні, сидячі з характерними типами віночків (айстрові). Відносяться до простих моноподіальних або ботричних суцвіть.

 

24. Крупна морська водорость бурого кольору із стовбурцем, ризоїдами і листовою частиною, багатою альгінатами і йодом, віднесена до роду:

A. Chlamydomonas

B. Laminaria*

C. Spirogira

D. Chlorella

E. Ulothrix

Ламінарія – поширена в північних морях, бентоносна морська водорость містить полісахарид ламінарин, маніт, фруктозу. білки, вітаміни, йодисто-бромисті солі, калій, натрій, кальцій, магній, фосфат, альгінову кислоту, альгінати, мікроелементи.

 

25. При дослідженні гербарних зразків лікарських рослин визначили, що одна з них належить до родини Asteraceae. Це рослина:

A. Arctium lappa*

B. Cassia acutifolia

C. Rubus idaeus

D. Atropa belladonna

E. Urtica dioica

Лопух великий -Arctica lappa дворічник заввишки 60-200 см. Використовують коріння, листя як сечогінний, потогінний, дезинфікуючий засіб. До родини Asteraceae відносяться: Calendula officinalis – календула, Inula helenium – оман, Tussilago farfara – підбіл, Tanacetum vulgare – пижмо звичайне, Chamomilla recutita – ромашка лікарська, Arnica montana – арніка гірська, Centaurea cyanus – волошка синя, Achillea millefolium – деревій, Echinacea purpurea – ехінацея, Taraxacum officinale – кульбаба.

26. У суцвітті багна болотного головна вісь сильно вкорочена, вузли зближені, квітконіжки майже однакової довжини. Отже, це суцвіття:

A. зонтик*

B. головка

C. колос

D. завиток

E. сережка

Зонтик – головна вісь сильно вкорочена, квітконіжки приблизно однакові, виходять як би з однієї точки (вишня, цибуля). Відносится до простих моноподіальних суцвіть.

27. У берези суцвіття складні, мають пониклу головну вісь, яка несе дихазії з одностатевих квіток. Отже, суцвіттям берези є:

A. головка

B. качан

C. колос

D. китиця

E. сережка*

Сережка – головна вісь поникла, опадаюча, квітки сидячі, одностатеві (верба, тополя).

 

28. Однорічна трав'яниста рослина родини Polygonaceae має сланкі, лежачі стебла завдовжки до 50см. Листя прості, короткочерешкові, еліптичні, з прозорим, довгасто-загостреним розтрубом. Квітки дрібні, білі, розташовуються по 2-5 в пазухах листя. Плід-маленький чорний горішок.

A. Polygonum bistorta

B. Rumex acetosa

C. Polygonum hydropiper

D. Polygonum aviculare*

E. Polygonum persicaria

Діагностичною ознакою Polygonum aviculare є наявність розтруба довгасто-загостреного, майже до основи прозоро-сріблястого. Квітки по 2-5 у пазухах листків.

29. У ряду рослин, що вивчаються, виявлені загальні ознаки плодів: розпадаються на два звисаючих мерикарпія, мають поздовжні реберця з провідними пучками і міжреберні заглиблення з ефіоолійними канальцями. Отже, ці рослини відносяться до родини:

A. Apiaceae*

B. Lamiaceae

C. Papaveraceae

D. Solanaceae

E. Linaceae

Apiaceae – плід вислоплідник. Схизокарпний плід – вислоплідник або мерикарпій, найчастіше розділяється на пару однонасінних, нерозкривних напівплодиків – мерикарпіїв, які у певних видів звисають на вилчасто розгалуженому, нитковидному карпофорі. На поверхні оплодня помітні 5 поздовжніх первинних ребер, де проходять провідні пучки. В борозденках між ребрами проходять схизогенні ефіроолійні канальця.

30. Для монокарпного гінецея характерно:

A. плодолистків багато, зрощені

B. плодолистків два, вільні

C. плодолистків багато, вільні

D. плодолистків два, зрощені

E. плодолисток один, вільний*

Монокарпний або простий апокарпний гінецей – плодолисток один, він утворює просту одноплодолистикову маточку з одногніздою зав’яззю (G1).

31.Біла акація після цвітіння утворює сухий багатонасінний плід, що розкривається. Він утворений одним плодолистком, який відкривається по двох швах, - черевному і спинному. Як називається такий плід?

A. стручок

B. листянка

C. біб*

D. стручечок

E. крилатка

Біб – сухий багатонасінний, який розкривається по черевному і спинному швах, насіння багато, зрідка – одне, вони прикріплюються до стулок уздовж черевного шва (горох, соя, робінія, термопсис). Буває соковитим, членистим. Відноситься до простих апокарпних або монокарпних.

32. При мікроскопії підземних органів виду родини Asteraceae, в корі виявлені членисті молочники з анастомозами, що містять білий латекс, що характерний для:

A. Tussilago farfara

B. Achillea millefolium

C. Artemisia absinthium

D. Helianthus annuus

E. Taraxacum officinale*

Вегетативні органи представників підродини Язичкові або Латукові мають членисті молочники з анастомозами, що містять білий латекс, що характерно для Taraxacum officinale.

33. Яка з перерахованих нижче рослин відноситься до родини Вересові?

A. Urtica urens

B. Primula officinalis

C. Arctostaphylos uva-ursi*

D. Rhodiola rosea

E. Erysimum canescens

Відноситься до родини Вересові - Arctostaphylos uva-ursi - мучниця,а також Ledum palustrе- багно звичайне, Vaccinum vidis idаea - брусниця, Vaccinum oxycoсcus - журавлина болотна, Vaccinum myrtillus - чорниця звичайна.

 

34. Для суцвіть валеріани лікарської характерно те, що на добре розвиненій головній осі знаходяться осі подальших порядків, які несуть дихазії, розташовані приблизно на одному рівні, що розгалужуються. Отже, суцвіттям у валеріани лікарської є:

A. складний зонтик дихазіїв

B. простий щиток дихазіїв

C. складний щиток дихазіїв

D. щитковидна волоть дихазіїв*

E. зонтиковидна волоть дихазіїв

Суцвіття валеріани лікарської – квітки дрібні, запашні, зібрані в щитковидну волоть дихазіїв.

35. Встановлено, що однією із загальних ознак Arctostaphylos uva ursi, Vaccinium vitis idaea, Vaccinium myrtillus є те, що плід у них:

A. вислоплідник

B. коробочка

C. ягода*

D. кістянка

E. листівка

Ягода – плід, відноситься до соковитих. багатонасінних нерозкривних плодів. Може утворюватися з верхньої чи нижньої зав’язі. Мезокарп і ендокарп більш – менш однородні, а екзокарп шкірястий.

36. При встановленні типу плоду Hypericum perforatum відмічено: плід ценокарпний, сухий, розкривається стулками і містить велику кількість насіння. Отже, плодом Hypericum perforatum є:

A. багатогорішок

B. багатолистівка

C. ценобій

D. листівка

E. коробочка*

Коробочка – відноситься до сухих, багатонасінних, розкривних плодів. Утворюється з верхньої чи нижньої зав’язі. Число гнізд, перегородок стулок, зубчиків, а також швів чи ребер на оплодні здебільшого відповідає кількості плодолистиків

37. Суцвіття подорожника (колос) і кукурудзи (качан) об'єднує те, що в них сидячі квітки знаходяться на добре розвиненій головній осі, наростаючий моноподіальний, що властиво суцвіттям:

A. ботріоїдним складним

B. агрегатним

C. цимоїдним

D. тирси

E. ботріоїдним простим*

Прості моноподіальні, або ботричні, суцвіття бувають відкриті (невизначені) чи закриті (визначені), з квітками сидячими чи на квітконожках. Моноподіальне галуження – верхівкова брунька забезпечує поступове наростання головної осі, а бічні осі розвинені слабше і не перевищують головну вісь. До них відносяться: китиця, колос, початок, сережка, зонтик, щиток, головка, кошик.

 

38. Однією з важливих діагностичних ознак для визначення видів сосни є кількість хвоїнок на вкорочених пагонах. У сосни звичайної їх:

A. багато

B. п'ять

C. вісім

D. три

E. дві*

У сосни звичайної вкорочені пагони несуть по дві твердих, колючих, сизувато-зелених хвоїнок. У сосни европейської – 5 спрямованих догори хвоїнок.

 

39. У досліджуваної рослини плід схизокарпний коробочковидний. що розпадається при дозріванні на три мерикарпії, що розкриваються. Цей плід:

A. вислоплідник

B. гесперидій

C. калачик

D. регма*

E. ценобій

Регма – відноситься до ценокарпних, сухих, роздрібнених плодів, що розпадаються (схизокарпні). Регма, або члениста коробочка – мерикарпії водночас розкриваються по вертикальному шву; половинки стулок скручуються розкидаючи насіння і опадають, залишаючи в центрі плоду колонку (родина Молочайні).

40. При ідентифікації плоду Datura виявлено, що це:

A. ягода в оранжевій чашці

B. блискуча чорна ягода

C. шипувата чотиристулкова коробочка*

D. глечикоподібна коробочка з кришечкою

E. соковитий кулястий цинародій

Datura – плiд шипувата чотиристулкова коробочка.

41. При морфологічному аналізі плоду встановлено, що це сухий ценокарпний, багатогніздний, багатонасінний плід, що розкривається по швах стулками. Цей плід:

A. коробочка

B. багатолистянка

C. листянка

D. біб*

E. стручок

Стручок – сухий ценокарпний плід, що утворюється двома плодолистиками з верхньою зав’яззю, що зростаються краями і формують «рамку» з несправжнюю плівчастою перегородкою і насінинами, розташованими на ній з обох сторін в один чи декілька рядів.

42. Порівняння представників різних родин показало, що зонтиковидне суцвіття з покривалом, просту оцвітину, плід коробочку і підземний орган - цибулину мають види родини:

A. Rosaceae

B. Fabaceae

C. Alliaceae*

D. Solanaceae

E. Brassicacea

Родина Alliaceae цибулеві – підземний орган – цибулина. Листя порожнисте, трубчасте або плоске, сидяче, з піхвою, зонтиковидне суцвіття з плівчастим покривалом.Рослина з характерним запахом. Підземні органи – цибулина чи кореневище. Стебло безлисте (квіткова стрілка) часто порожнисте, здуте.

43. При дослідженні п'яти гербарних зразків лікарських рослин було визначено, що одна з них належить до родини Бобові, а саме:

A. Melilotus officinalis*

B. Atropa belladonna

C. Datura stramonium

D. Solanum dulcamara

E. Hyoscyamus niger

До родини Бобові відноситься Melilotus officinalis.

 

44. У суцвітті гвоздики головна; вісь закінчується квіткою, під якою, - утворюються дві протистоячі осі, кожна з яких закінчується квіткою, під якою знову утворюються дві протистоячі осі з квітками. Як називається це суцвіття?

A. тирс

B. плейохазій

C. монохазій

D. дихазій*

E. завиток

Дихазій – тип симподіального галуження, коли з двох супротивних бічних бруньок під недорозвиненою верхівковою утворюються два рівноцінні бічні пагони. Дихазій, розвилка, півзонтик – цимозне суцвіття з дихазіальним типом галуження; під верхівковою квіткою головної осі розвиваються дві супротивні осі бічного порядку, які також завершуються верхівковими квітками.

45. Для отримання ефірної олії використовують плід рослини з родини Рутові із залозистим жовтогорячим екзокарпом, білим губчастим мезокарпом і соковитим ендокарпом, що розрісся. Як називається такий плід?

A. піренарій

B. гарбузина

C. стручок

D. коробочка

E. гесперидій*

Гесперидій, або помаранча (цитрусові) – утворюється з верхньої зав'язі, екзокарп шкірястий, жовтогорячий, з ефірноолійними вмістищами; мезокарп губчастий білий; ендокарп – з крупних соковитих клітин.

46.Згідно морфологічного аналізу Rheum palmatum має суцвіття моноподіальне складне, на головній осі - бічні осі, що несуть квітки на квітконіжках однакової довжини. Що це за суцвіття?

A. складна волоть*

B. однобічна волоть

C. складний колос

D. складний щиток

E. складний зонтик

Волоть – постійно наростаюча вісь галузиться і осі наступних порядків несуть китиці (складна китиця) або щитки (щиткоподібна волоть). Волоть відноситься до складних моноподіальних або ботричних суцвітть.

47. У однорічної рослини родини Asteraceae листки трироздільні, кошики верхівкові з трубчастими квітками, сім'янки плоскі, чіпкі, завдяки наявності 2-3-х щетинистих зубців. Це:

A. Chamomilia recutita

B. Echinacea purpurea

C. Bidens tripartite*

D. Centaurea су anus

E. Artemisia vulgaris

Череда трироздільна – однорічник заввишки 15-100 см. Стебла прямостоячі, бічні пагони супротивні, голі, іноді злегка опушені, зелені чи фіолетові. Кошики по 1-3 на верхівкових пагонах. Квітки дрібні, жовто-коричневі, трубчасті. Приквітники ланцетні, сім’янки волосисті, сплющені на верхівці з 2-3 остями, які як і край сім’янки, вкриті гострими емергенцами, направленими вниз.

 

48. У рослинницькому господарстві вирощуються лікарські ефірноолійні рослини, які дико в Україні не зростають, а саме: Mentha piperita, Ortosiphon stamineus, а також:







Дата добавления: 2015-04-16; просмотров: 1800. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия