Студопедия — Громадянське суспільство: поняття, структура, ознаки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Громадянське суспільство: поняття, структура, ознаки






Протягом більшої частини XX ст. проблема громадянсько­го суспільства не отримала належного розвитку не тільки в нашій країні, але й на Заході. Сам термін «громадянське суспільство» знову став актуальним у 1970-80 pp. Головною причиною цього була різка активізація експансії держави у сфери приватного життя громадян не лише в соціалістичних, але і в несоціалістичних, розвинутих країнах. Суттєвим змістом цього процесу було переусвідомлення поняття грома­дянських прав. Громадянство наповнювалося соціальним змістом, перетворюючись у юридично закріплене право громадянина на отримання від держави певної послуги — без­коштовної освіти, медичної допомоги, пенсії тощо.

У 1980-ті роки з'явилося нове трактування поняття «гро­мадянське суспільство», пов'язане з іменами таких політич­них діячів та вчених, як В. Гавел, Дж. Кін, А. Арато, У. Уейр. Формулюють своє розуміння громадянського суспільства і російські та вітчизняні вчені — А. Мигранян, В. Ступишин, Ю. Васильчук, І. Кравченко та ін. Отже, виникло багато різ­них визначень поняття «громадянське суспільство», у кожно­му з яких акцентувався певний аспект. Узагальнюючи всі підходи, громадянське суспільство можна визначити як су­купність позадержавних суспільних відносин (економічних, духовно-моральних, родинно-побутових тощо) та інститутів, що надають людині можливість реалізувати свої громадян­ські права, яка виражає різні потреби, інтереси та цінності членів суспільства. «Позадержавні» суспільні відносини не означають повної ізоляції від держави, протиставлення їй. Це такі відносини, що можуть існувати і розвиватись у певній не­залежності від владних структур.

Громадянське суспільство та держава поєднані цілою низ­кою структурних зв'язків, оскільки держава, здійснюючи уп­равлінсько-посередницькі функції в суспільному житті, не може не стосуватися громадянських цінностей та інститутів. Крім того, низка суспільних елементів та інститутів перебува­ють у маргінальному становищі, частково переплітаються з державними структурами, а частково — з громадянським су­спільством. Наприклад, правляча політична партія, яка ви­йшла із середовища громадянського суспільства, пов'язана в своїй діяльності з державним апаратом.

Отже, не можна вважати, що громадянське суспільство протистоїть державі, являє йому антитезу; що громадянсько­му суспільству властивий принцип абсолютної свободи, анар­хії, а державі — позитивістський принцип «порядок і про­грес». Насправді, ці частини реального суспільства доповню­ють одна одну, це два боки однієї медалі. Без держави немає громадянського суспільства, є хаос, дезорганізація, розпад, а без громадянського суспільства немає демократичної право­вої держави, є тиранія, тюрма, насильство. Громадянське суспільство і держава призначені не протистояти, а гармоній­но взаємодіяти на основі права. Виключаються такі поняття, як війна законів і влад, нетерпимість, свавілля чиновників, використання силових прийомів у політичній боротьбі, юри­дичний нігілізм, втручання бюрократичних структур у при­ватне життя громадян.

Найпоширенішим підходом до розуміння громадянського суспільства є його ототожнення з позадержавною, позаполітич-ною сферою соціуму, що має особливі ознаки і характеристики (демократичність, відкритість, плюралізм, свобода вибору, осо­биста автономія). Крім того, «позадержавність», «поза-політичність» тут розуміється не в значенні повної, абсолютної ізольованості від держави, політики, а як відносна са­мостійність, автономність, своєрідна «страховка» від свавільно­го втручання держави, волюнтаристського диктату. Позадер-жавними, позаполітичними є такі відносини, що можуть розви­ватись у певній залежності від владних структур.

Громадянське суспільство має свою внутрішню структу­ру. Для нього характерні не вертикальні, як у державі, а гори­зонтальні ієрархічні зв'язки — між організаціями, асоціа­ціями, спілками та окремими громадянами. Ці зв'язки дуже різноманітні, їх умовно можна поділити на три рівні:

1. Економічні зв'язки та відносини, які становлять основу життєдіяльності суспільства. Вони базуються на економічно­му плюралізмі, різноманітності форм власності при дотри­манні інтересів як особи, так і суспільства в цілому. Кожен член громадянського суспільства є власником цілком конкрет­ної власності або має право на користування і розпорядження власністю, виробленим ним суспільним продуктом.

2. Соціокультурні відносини, в яких реалізуються потреби продовження роду, здоров'я, виховання дітей, духовного вдосконалення і віри, інформації тощо. Ці потреби охоплю­ють релігійні, родинні, етнічні та інші сталі зв'язки; задо-

вольняються через такі інститути, як родина, церква, виховні та наукові заклади, творчі спілки, спортивні товариства то­що. Громадянське суспільство життєздатне, якщо його члени мають високий рівень соціального, інтелектуального, психо­логічного розвитку, внутрішньої свободи і здатні до само­стійних дій при приєднанні до певного інституту суспільного життя.

3. Відносини, пов'язані з потребами у політичній участі, з індивідуальним вибором на основі політичних переваг і цін­нісних орієнтацій. Цей рівень відносин передбачає сформо-ваність у індивіда конкретних політичних позицій. Політичні інтереси та переваги здійснюються за допомогою груп за інте­ресами, політичних партій, рухів тощо. Саме цей рівень гро­мадянського суспільства містить соціально найактивніші ін­ститути, тісно пов'язані з державно-політичною системою суспільства (насамперед політичні партії).

Елементами структури громадянського суспільства є:

— недержавні соціально-економічні відносини та інститу­ти (власність, праця, підприємство);

— незалежні від держави виробники (приватні фірми, бан­ки, корпорації);

— політичні партії і рухи;

— суспільні об'єднання та організації (асоціації, спілки, товариства тощо);

— сфера охорони здоров'я та освіти;

— родина;

— церква тощо.

До складу громадянського суспільства не входить держава, однак інтереси розумних співвідносин, прав і свобод грома­дян, життєдіяльності та стабільності суспільства як системи потребують збереження оптимальної рівноваги між держа­вою і громадянським суспільством. Об'єктивно діяльність ін­ститутів та організацій громадянського суспільства, пов'яза­них з особистим вибором, тими чи іншими перевагами, ціннісними орієнтирами, націлена на зміну в розподілі влади і тому має політичний характер. Це стосується не тільки політичних партій, але й тих груп за інтересами (профспілки, підприємницькі, фермерські організації) та об'єднань, руху осіб з різних соціальних груп для досягнення спільної мети, які прагнуть вирішення переважної частини своїх завдань без втручання державної влади, на суспільному рівні.

Як тільки суспільна організація намагається впливати на державні структури з метою вирішення своїх специфічних завдань, прийняття певних законодавчих рішень, вона, не змінюючи свого первісного призначення, починає відігравати політичну роль. Отже, будучи неполітичною організацією, вона є складовою політичної системи суспільства.

Які ж основні ознаки громадянського суспільства? У су­часній літературі з політології існує досить широкий кількіс­ний розкид у визначенні ознак — від двох1 до десяти2.

1 Общая и прикладная политология. — М., 1997.

2 Политология для юристов: Курс лекций / Под ред. Н. И. Матузова и А. В. Малько. — М.: Юристъ, 1999.

Найістотнішими з них є:

— економічна свобода, що ґрунтується на праві кожного громадянина мати власність та отримувати справедливу ви­нагороду за чесну працю. Вільний власник повинен бути вільним від диктату, від втручання державних органів політичної влади в його виробничі справи. Але досвід XX ст. показав, що надмірне звільнення власників засобів вироб­ництва від впливу політичних структур може посилювати анархію та свавілля в економіці, що призводить до кризи, хо­ча непомірне втручання політики в економіку може призвес­ти до криз ще глибших;

— розвинутість і розгалуженість демократи. Термін «де­мократія» тут трактується як основний спосіб організації, підпорядкування та регулювання відносин між елементами соціальної структури суспільства, головним чином — у сфері їх економічних та соціальних інтересів. Демократія будь-якого рівня припускає наявність «керуючих» і «керова­них». Ступінь зрілості громадянського суспільства залежить від співвідносин цих елементів демократії. Оптимальний варіант для громадянського суспільства — рівність сторін; в ідеалі — домінування (неабсолютне) «керованих» над «керу­ючими» професіоналами;

— найповніше забезпечення прав і свобод людини і грома­дянина, безумовне визнання та захист природних прав;

— рівність усіх перед законом і правосуддям, гарантова­ний захист прав і свобод на підставі закону;

— гарантована законом можливість громадян об'єднува­тися в незалежні від держави та партії суспільні об'єднання за інтересами та професійними ознаками;

— свобода громадян в утворенні партій та громадських рухів;

— свобода слова, преси, поглядів, незалежність від держави засобів масової інформації та їх діяльність за межами держав­ної цензури;

— існування механізмів, що стабілізують відносини між державою і громадянським суспільством, та забезпечення функціонування останнього державними структурами. Цей механізм, формальний або неформальний, передбачає наяв­ність відповідних законодавчих актів, демократичних вибо­рів народних представників у різні органи влади, інститутів самоврядування тощо.

Для юристів важливо знати і розуміти ще й такі загально­визнані засади громадянського суспільства, як презумпція не­винності та формула «не заборонене законом — дозволене».

Згідно з першим принципом кожна людина чесна, порядна і ні в чому не винна, доки в установленому порядку не буде до­ведено протилежне, причому тягар доказування лежить на тих, хто звинувачує, а не на тому, кого звинувачують. Другий принцип означає, що вільна людина у вільній країні має пра­во розпочинати будь-які дії, що не заперечуються законом та мораллю. Регулююча роль держави зводиться до необхідного мінімуму: охорони правопорядку, боротьби зі злочинністю, створення нормативних умов для різних видів діяльності гро­мадян, її завдання — не заважати нормальному рухові су­спільного життя.

Отже, головною діючою особою громадянського суспіль­ства є людина як особа, як індивід, що має певну систему по­треб, інтересів, цінностей. Наявність можливості реалізації складових цієї системи і робить людину головним учасником суспільного розвитку, членом громадянського суспільства.

Громадянське суспільство — це своєрідний суспільний простір, в якому люди взаємопов'язані та взаємодіють як не­залежні один від одного та від держави індивіди. Це система забезпечення соціокультурної і духовної сфер, їх відтворення і передачі з покоління в покоління, система незалежних від держави суспільних інститутів і відносин, що призначені за­безпечити умови для самореалізації окремих індивідів і ко­лективів, реалізації приватних інтересів і потреб як особис­тих, так і колективних.








Дата добавления: 2015-04-16; просмотров: 567. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия