Студопедия — ГЕОЛОГІЧНА ВИВЧЕННІСТЬ РАЙОНУ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ГЕОЛОГІЧНА ВИВЧЕННІСТЬ РАЙОНУ






Історія геологічного вивчення Кримського півострова, в т. ч. території Карабі-яйли, нараховує більш як два століття. Своєрі­дність географічного розташування, доступність для безпосередніх геологічних спостережень, різноманітність геологічних процесів і структур зумовили підвищений інтерес усіх поколінь дослідників до геології Криму. Незалежно від пануючої у геології концепції, вивчення геології Криму завжди віщувало нові наукові дані, завдяки яким ці концепції зароджувались і шліфува­лись - чи то фіксистська, чи мобілістська. У цілому ж, в історії геологічного вивчення Криму виділяють чотири етапи.

Перший (дореволюційний етап), що охоплює кінець XIX і початок XX століття, ознамену­вав становлення об'єкту досліджень і перші відомості про нього. Він пов'язаний з діяльністю Геолкому і роботами зі складання десятиверстої геологічної карти Криму.

Другий (довоєнний) етап охоплює радянський період з 1918 р. до 1941 р. У цей час у Криму були проведені детальні і регіональні геологічні дослідження, завдяки яким був нако­пичений величезний фактичний матеріал, що став вихідним для обгрунтування тогочасних уявлень щодо геологічної будови структур Криму і численних варіантів стратиграфічних схем.

Третій (післявоєнний) етап охоплює другу половину радянського періоду з 1945 р. до 1990 р. Цей період характеризується розгортанням детальних зйомочних робіт, спеціалізованих геологіч­них, геофізичних і гідрогеологічних досліджень.

Четвертий етап геологічного вивчення території співпадає у часі з геологічними досліджен­нями, що проводять нині в Україні як незалежній державі. Цей етап проходить під впливом впровадження у практику геологічних досліджень мобілістських уявлень щодо еволюції земної кори, що у свою чергу передбачає корінну перебудову геологічної думки і узгодження протиріч­чя між традиційними фіксистськими поглядами, що базуються на багатому фактичному матері­алі, і новітніми поглядами, що сьогодні грунтуються на переважно теоретичному світосприйман­ні мобілістських побудов.

За матеріалами робіт першої половини третього періоду в 1973 р. під редакцією М. В. Муратова була видана Кримська серія Державної геологічної карти СРСР масштабу 1:200 000. Складені під керівництвом М. В. Муратова геологічні карти стали на час їх видання фундамен­тальною працею, що достатньо повно висвітлювала основні питання стратиграфії, тектоніки, історії геологічного розвитку району. На цих картах знайшли своє відображення тогочасні геоло­гічні уявлення про геологічну будову району і досягнутий на той час рівень стратиграфічного розчленування геологічного розрізу та стан мінерально-сировинноі бази.

ГірськийКрим розглядається як північне крило і частина ядра крупного мегантиклінорію, більша частина якого похована під водами Чорного моря. Виділено порівняно прості складки, що сформувались у результаті диференційованих вертикальних рухів, і практично проігнорована роль блокових дислокацій.

У зв'язку з потребами народного господарства, дослідницьких і виробничих організацій у більш детальній геологічній основі та назрілою необхідністю комплексної оцінки території на всі існуючі корисні копалини у період після видання Держгеолкарти-200 Кримська КГРЕ об'єднан­ня "Кримгеологія" провела на окремих площах території гірського Криму детальні геологозйомочні роботи у масштабі 1:25 000, глибинне геологічне картування масш­табу 1:50 000 і геологічне довивчення у масштабі 1:200 000. У формуванні основних структур головна роль відводиться розривній тектоніці, що зумовила прий­няття брилово-блокову будову регіону.

Друга половина третього етапу вивчення описуваної території характеризується комплекс­ними геологічними і спеціалізованими роботами з метою одержання і постійного оновлення достовірної інформації про геологічну будову, склад, мінерально-сировинний потенціал району, про стан, природні і антропогенні зміни геологічного середовища, які необхідні для прийняття ефективних рішень щодо раціонального природокористування.

Разом з частково застарілою геосинкслинальною теорією, яка базується на абсолютному пріоритеті вертикальних коливальних рухів (В. М. Муратов, В. М. Цейслер, Є. О. Успенська та інші) на кримському матеріалі були розроблені також:

— розломно-блокова концепція, яка враховує як вертикальні, так і горизонтальні перемі­щення гірських мас, (вона реалізована на геологічних картах, складених в 1970-1980 рр. крим­ськими геологами Л. С. Борисенко, С. В. Пивоваров, В. І. Іванов, Б. П. Чайковський);

— неомобілістична концепція В. В. Юдіна і О. М. Герасимова, за якою структура Криму зумовлена кількома сутурними зонами різного віку - від палеозою до кайнозою, численними меланжами і олістоплаками, викликаними екзотектонікою і крупномасштабними горизонталь­ними переміщеннями з півдня;

— покровно-шар'яжна концепція С. С. Круглова, що розглядає тектонічний розвиток Гірського Криму по аналогії з формуванням Карпатської споруди (Круглов, 1999 р.);

— покровно-шар'яжна концепція Ю. В. Казанцева, що розглядає тектонічний розвиток Гірського Криму по аналогії з формуванням Уральської споруди і переміщеннями з півночі.

Всі геологорозвідувальні роботи звичайно супроводжувались комплексом площових геофі­зичних робіт - електророзвідкою, магніторозвідкою, гравіметрією, сейсморозвідкою і геофізич­ними дослідженнями у свердловинах. Геофізичними роботами в 1970-1980 рр. підтверджена блокова будова окремих ділянок регіону, уточнена потужність деяких стратиграфічних підрозді­лів. За результатами магніторозвідувальних робіт складені: карта ізодинам Гірського Криму, зведена карта магнітного і гравітаційного поля масштабу 1:200 000 та висвітлено будову фунда­менту гірської споруди Криму. За профілями ГСЗ створена схема будови земної кори і виділені зони глибинних розломів. Сейсмічні розрізи однозначно свідчать про провідну роль у геологіч­ній будові розломно-блокових структур при практично повній відсутності структурних елемен­тів шар'яжно-насувного типу.

У 90-х рр. минулого століття поширення набувають неомобілістські погляди на формуван­ня геологічної структури Криму. Розповсюдженню неомобілістських ідей сприяють кримські геологи В. В. Юдін, Є. М. Герасимов, В. М. Рибаков, львівські геологи С. С. Круглов, С. С. Смирнов і В. П. Попадюк, а також московські геологи В. С. Милєєв, М. В. Короновський та ін., але єдиної загально визнаної моделі геологічної структури Криму з позицій тектоніки плит досі не вироблено. Більш того, тектонофізичні дослідження, проведені у Гірському Криму в 2001 р. О. Б. Гінтовим та А. Н. Аронським, свідчать про те, що всі верхньоюрські відклади Гірського Криму характеризуються єдиною кінематикою, що було б неможливим при їх переміщенні на значні відстані; також не зафіксовані структури, які могли б підтвердити ідею крупномасштабних переміщень порід верхньої юри і "наповзання" їх на відклади нижньої крей­ди. Достовірно встановлено лише горизонтальні зсуви по субвертикальних площинах і скидові деформації. Насуви і підкиди, що буває невід'ємною частиною гороутворюючих процесів, не можуть претендувати на абсолютно пріоритетні рухи земної кори у кримському регіоні. Крім того, у більшості розрізів спостерігаються нормальні стратиграфічні контакти (через базальні конгломерати) з підстеляючими середньоюрськими відкладами. В основу неомобілістських побу­дов покладена переінтерпретація матеріалів КМЗХ і ГСЗ, що призвела до висновків, які корінним чином відрізняються від попередніх побудов і створеної "швидкісної" моделі земної кори.

Першою спробою впровадження неомобілістських ідей у практику геологорозвідувальних робіт у Криму було прогнозно-геодинамічне картування масштабу 1:500 000. У цій роботі наведено формаційний аналіз структурно-речовинних комплексів, у тому числі й комплексів-індикаторів геодинамічних обстановок, і зроблена спроба висвітлення еволюції геодинамічних обстановок, що формують ці комплекси та зумовлюють їх наступні трансформації і переміщення у просторі. Головна роль у формуванні структури регіону відводиться латеральним переміщен­ням і колізійній взаємодії структурно-речовинних комплексів, що сформувались у різних геоди­намічних обстановках, і у вигляді пологих покровів були насунуті на автохтонну і параавтохгонну основу. Площина переміщення орієнтовно ототожнюється з зоною розущільнення порід, яка проходить, у середньому, на глибині 10 км. Однак, геологічні комплекси, доступні для безпосе­реднього спостереження і вивчення, фактично не несуть у собі свідчень про такі крупномасштабні переміщення.

Геодинамічні побудови, проведені на рубежі XX і XXI століть на кримському матеріалі, містять істотні внутрішні протиріччя й ігнорують всі досягнення і здобутки традиційної геології у стратиграфії, палеонтології та тектоніці. На сучасному етапі вони ще не можуть лягати в основу Державної геологічної карти масштабу 1:200 000, перевидання якої стало назрілою необ­хідністю.

Таким чином, історія геологічної вивченості відображає жвавий інтерес дослідників до геології Криму. Тут простежується як етапність у характері задач, що вирішувались, так і еволю­ція наукових уявлень на історію формування складної геологічної структури регіону.







Дата добавления: 2015-04-16; просмотров: 539. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия