Студопедия — СІМЕЙСТВО ПАСЛЬОНОВІ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

СІМЕЙСТВО ПАСЛЬОНОВІ






Це трав'янисті рослини, напівчагарники, іноді чагарники, у тропіках навіть невеликі дерева. Листи прості, цільні чи розчленовані без прилистків, в основному чергові.

Ч-5, Л-5, П-1, плоди ягоди, усі рослини видають специфічний запах.

Поєднують 2300 видів. Широко поширені в помірних і тропічних областях усього світла, досягаючи найбільшої розмаїтості в Центральній і Південній Америці. Містять алкалоїди, унаслідок чого, багато хто отрутні.

Деякі пасльонові застосовуються як лікарські рослини. Інші мають велике харчове значення (картопля, томати) і технічне. Серед пасльонових є цілий ряд декоративних рослин.

З числа пасльонову, утворюючу ягоду, найбільше значення має Рід Паслен. У нашій країні в дикому стані зустрічається паслен чорний – 1-літня рослина з білими квітками і чорними ягодами. Містить соланін (особливо в зрілих плодах). При съедании великої кількості ягід, дуже звабних для дітей може виникнути таке ж захворювання як і при съедании паслена солодко-гіркого. Цей паслен – напівчагарники з фіолетовими квітками і червоними плодами. Повсюдно біля водойм. При съедании дітьми викликає понос, частішання серцебиття, отдышка, заціпеніння, утрати мови, несвідомий стан, результат отруєнь сприятливий.

Виняткове народно-господарське значення має картоплю, що одержала найширше поширення в культурі м.о. помірних широт північної півкулі. Родіної сучасної культурної картоплі вважається Чилі, у Росію завезений Петром 1 у 1700 році. Повсюдне розведення в Росії почалося з 40-х років минулого століття. Цінність картоплі визначається високим змістом у його бульбах крохмалю (60-80% від сухої чи маси 14-24% від сирої) і врожайність дають на середину площі приблизно в 3 р. більше сухі речовини, чим хлібні злаки. Харчове і кормове значення визначається наявністю в бульбах, крім крохмалю, білків з високим змістом у них амінокислот, необхідних для людини і тварин. У бульбах виявлені також вітаміни.

В усіх частинах картоплі міститься шкідливий для людини глюкоалиалоид – соланін, його особливо багато в бадиллі, паростках, ягодах, що позеленіли бульбах, тому вживання в їжу останніх не рекомендується. У звичайних бульбах зміст соланіну невеликий і при варінні він руйнується. За время інтенсивної культури була виведена величезна кількість (до 2000) сортів, харчових, кормових, технічних. З картоплі виготовляють до 200 різних блюд. Відіграє велику роль як кормовий продукт.

Промислова переробка бульб дає крохмаль, декстрин, патоку, спирт, синій каучук.

В даний час виведено безліч сортів високоврожайних, фитофтороустойчивых, ракоустойчивых, з гарними харчовими якостями.

Баклажан – відноситься до роду паслен, родом з Індії, 1-літня рослина, плід дуже великий, листи багато насінні ягоди. Вживаються в їжу. Корисний овоч, розповсюджений на півдні.

Рід Томат, помідор – велика кількість сортів. Родом з Перу, стримає цукри, органічні кислоти, білок, вітаміни. Зрілі плоди відрізняються високими протицинготними діями.

Перець червоний чи стручковий – відбувається ймовірно з тропічної Америки. Возделывается багато сортів, плоди займають 1 місце серед овочевих культур по багатству вітамінами (особливо С и Н). гостра приправа при солінні.

Білена чорна – 2-літн сміттєв рослина у житл і у дорог. Квітки досить великі, бруднувато-жовтого кольори з фіолетовими прожилками. Плід – кувшинообразная коробочка. Білена сильно отрутна. Семена сплюснені. Тварини через неприємний запах не їдять блекоту, а отруєння людей нерідко. Діти насіння приймають за насіння маку. Найчастіше отруєння спостерігається в дітей молодшого шкільного віку. Їх залучає коробочка. Отруєння можуть викликати 15-20 насінь. Перші ознаки через 30-60 хв. Обличчя і шия червонувата, з'являється слинотеча, що змінюється різкою сухістю в роті. Іноді нудота і блювота, судороги рук і ніг. Збуджений стан потерпілих, вони бігають, кричать, у них виникають галюцинації. Постійні ознаки – блиск око і різке розширення зіниць. У важких випадках гноблення ЦНС, потерпілий впадає в глибокий сон. Дуже важке отруєння може привести через кілька годин до смертного результату. Нещасливі випадки бувають там, де залишають дітей без догляду.

Дурман – також сильно отрутний. Плід – яйцеподібна чи майже куляста коробочка, покрита міцними великими шипами і що розкриваються 4-мя стулками. Має своєрідний запах, 1-літня трав'яниста рослина з гіллястим порожнім стеблом. Листи черешковые, великі яйцеподібні, яскраво-зелені. Квітки великі з воронковидным білим віночком.

Семена злегка зморшкуваті. Отрутні всі частини рослини. Найбільше в насіннях, частіше отруюються діти. Ознаки, що і при отруєнні блекотою.

Рід Тютюн містить близько 50-70 видів, розповсюджених переважно в Північній Америці.

Тютюн дійсний.

Тютюн запашний – як декоративна рослина.

Містить алкалоїд – нікотин. Дія отрути: спочатку він викликає порушення, а потім впливає угнетающе. Постійне паління шкідливе позначається на нервовій системі.

Петунія – у квітниках, плід – коробочка.







Дата добавления: 2015-04-16; просмотров: 501. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия