Студопедия — Завдання 2
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання 2






Підрозділом НДДКР заводу з виробництва станків з числовим програмним управлінням запропоновано для впровадження новий пристрій, використання якого у виробництві дає суттєвий економічний ефект. Такі пристрої ще не використовувалися в даній галузі, причому ідея була висловлена свого часу виробничниками як раціоналізаторська пропозиція, а завдяки зусиллям науковців втілена в життя. Використання даного пристрою передбачено на всіх об’єктах галузі.

За допомогою класифікатора інновацій здійсніть кодування нововведення для спрямування його в базу даних.

Рішення завдання

Запропоноване нововведення у відповідності до класифікатора має такі кодові дані: 1.2; 2.3; 3,1; 4.2; 5.1; 6.3; 7.2; 8.2; 9.1.

 

 

Кейси

Кейс 1. «ІТ під замовлення»

В Молодіжному бізнес-інкубаторі «Polyteco» студентами НТУУ КПІ створено стартап з такою ж назвою «Polyteco». Вже через місяць після заснування вони отримали замовлення від британської компанії Bissiness Technology Investment LTD на розробку системи SMS-голосування для реаліті-шоу. Через два місяці завдяки праці студентів реаліті-шоу стартувало.

Після цього замовлення було багато інших – клієнти самі знаходять «Polyteco». Так, спеціально для компанії «Оператор електронної звітності», вони розробили портал, завдяки якому приватні компанії зможуть здавати звіти в Пенсійний фонд та інші фінансові заклади в електронному вигляді. «Polyteco» налагоджує співробітництво з великою американською ІТ-компанією NetCracker, для якої українські програмісти також будуть розробляти унікальний софт.

Метою роботи бізнес-інкубатору є створення умов для реалізації інноваційних розробок студентів КПІ і створення власних компаній в сфері інформаційних технологій. Для цього бізнес-інкубатор проводить конкурс студентських ноу-хау. На основі найкращих ідей створюють стартапи і запускають у виробництво. Пошук інвесторів для стартапів бізнес-інкубатори також беруть на себе. Наприклад, успішними виявилися переговори з компанією IBM та Вікторією Тигіпко, яка очолює венчурний фонд ТА Venture. Слід відмітити, що саме пошук інвесторів є найскладнішим питанням при створенні власного комерційного проекту для студентів КПІ. Отримавши інвестиції завдяки зусиллям бізнес-інкубатору, стартапи зможуть виконувати замовлення і розпочати свій шлях у бізнесі.

Питання до кейсу:

1. Який вид інноваційного підприємництва застосовується стартапом «Polyteco»?

2. В чому полягає мета і завдання створення бізнес-інкубаторів в інноваційній інфраструктурі.

 

Міні-кейси

«Оборона України»

Станція радіотехнічної розвідки «Кольчуга» закріпила за Україною статус потужної військово-промислової держави, адже ця станція здатна визначити повітряні цілі на відстані 600 км, надати точну інформацію про місце, курс і швидкість цілі. Одночасно комплекс може супроводжувати до двохсот цілей, надаючи інформацію на цифрові дисплеї в режимі реального часу. Завдяки пасивній радіолокації «Кольчугу» не можна виявити засобами радіоелектронної розвідки.

«Медицина»

Вчені Інституту електрозварювання ім. Є.О.Патона спільно з Інститутом хірургії і Міністерством охорони здоров’я України ще в 90-х розробили унікальну технологію зварювання живих м’яких тканин без втручання хірургічних інструментів, яка не має аналогій в світі. Станом на 2008 рік в Україні за допомогою цієї технології успішно прооперовано 60 тис. хворих. Американські спеціалісти назвали цей проект «проривом в хірургії ХХІ сторіччя». Робота отримала Державну премію України, захищена патентами нашої країни, США і Австралії.

«Медичне обладнання»

Більше 90% гама-камер в Україні вироблено концерном «Інститут монокристалів», що є провідним світовим розробником і виробником детекторів іонізуючого випромінювання для ядерної фізики і ядерної медицини. За допомогою гама-камер можливо своєчасне діагностування багатьох захворювань (онкологічних, серцево-судинних тощо). Інститут є постачальником монокристалів для ядерно-медичної апаратури провідним світовим виробникам приладів медичної діагностики – Phillips, Siemens, General Electric.

«Промисловість»

Технологія виплавки високоякісних флюсів для зварювання розроблена спеціалістами Інституту електрозварювання ім. Є.О.Патона за замовленням і за матеріальної підтримки Одеського заводу «Кислородмаш». Технологія виплавки високоякісних флюсів для зварювання дозволяє на 50% замінити дефіцитну і коштовну імпортну сировину шлаковими відходами вітчизняної металургії.

 

Питання до міні-кейсів:

1. Визначте за матеріалами міні-кейсів, в яких з них для розробки інновацій використано винаходи та відкриття?

2. Використовуючи класифікатор (додаток А), здійсніть кодування інновацій, описаних в міні-кейсах.

 

Джерело: Кейс «ІТ під замовлення» та міні-кейси складено за матеріалами публікацій «Инвесгазети» №37 за 2011 рік, стор.19-22.

 

Кейс 2. Досвід корпорації Xerox»

В інноваційній моделі копірувальної машини Xerox Model 419 запроваджено нову технологію без використання вологих хімікатів. Xerox шукала стратегічних партнерів, які б займалися маркетингом і продажами цього апарату. Зокрема, зверталася до таких крупних фірм як Kodak GE, IBM, проте отримала відмову. Жодна з фірм, яка використовувала традиційні на той час бізнес-моделі, не бачила майбутнього цього апарату. Хоча технологія, на якій апарат було засновано, була досконаліша, ніж ті, що використовувалися в той час для копіювання, проте вартість її в 6-7 разів була вищою. Модель прибутку, заснована на продажу копіювальних апаратів нижче собівартості і компенсації втрат за рахунок продаж супутніх матеріалів з більшим прибутком, виявилася недієздатною, тому що вартість цих супутніх матеріалів була такою ж, як і для альтернативних технологій, що залишало мало можливостей для маневру.

Тоді менеджери Xerox вирішили самостійно здійснити маркетинг нового продукту і розробили для цього нову бізнес-модель. У відповідності до нової моделі компанія віддавала машину в оренду покупцю за відносно малою ціною. Покупець міг зробити 2000 фотокопій в місяць безкоштовно і сплачувати лише за кожну фотокопію, зроблену більше цієї кількості. В ті часи звичайна фотокопіювальна машина могла виконати не більш ніж 15-20 копій за день. Якість і зручність нової фотокопіювальної технології Xerox дуже сподобалася споживачам, вони почали замовляти тисячі фотокопій в день.

В результаті застосування нової бізнес-моделі фірмі Xerox вдалося досягти високих темпів зростання прибутку – близько 41% в рік протягом наступних 12 років.

Джерело: Котельников В.Ю. Ten 3: Новые бизнес-модели для новой эпохи быстрых перемен, движимых инновациями. – М.: Эксмо, 2007. – 96 с. – (Бизнес-коуч).

Питання до кейсу:

1.Які види інновацій за змістом та сферою діяльності застосовуються фірмою?

2.Яка з них, на Вашу думку є вирішальною для досягнення ринкового успіху?

 

Кейс 3. Досвід компанії Canon

Коли компанія Canon в 1970-х роках розпочала виробництво і продаж копірувальних машин, то змінила логіку ведення бізнесу в галузі. На той час лідером галузі була фірма Xerox, яка контролювала 93% ринку. Xerox пропонувала широкий вибір копірувальних машин і часто створювала нові моделі. Через високу ціну машин компанія здавала їх в оренду, причому в умови договору було включено також технічне обслуговування і постачання паперу. Використовувалась екстенсивна система прямих продаж, націлена на центральні офіси організацій, тому що концепція Xerox засновувалась на централізації копірувальних робіт на великих машинах.

Canon вийшла на ринок з невеликими і дешевими копірувальними машинами для децентралізованого використання. Продукція компанії розподілялася через дилерів товарів для офісів, які відповідали і за сервіс. Таким чином компанії вдалося уникнути витрат на створення крупної мережі продаж і обслуговування. Копірувальні машини просто продавалися, а не здавалися в оренду, так що Canon і тут вдалося уникнути витрат, пов’язаних з лізингом. Пізніше Canon стала лідером на бурно зростаючому продуктів для малих офісів, який керівництво Xerox просто прогледіло.

Джерело: Котельников В.Ю. Ten 3: Управление инновациями: стратегический подход. Гибкие корпоративные стратегии выживания и лидерства в новой экономике / И.Ю.Котельников. – М.: Эксмо, 2007. – 96 с. – (Бизнес-коуч).

Питання до кейсу:

1.Які інновації за рівнем новизни та глибиною змін призвели до зменшення розмірів копірувальних машин?

2.Опишіть як змінилася модель бізнесу Canon на відміну від Xerox.

 

3.6. Завдання для самостійного опрацювання

Завдання 1. Використовуючи класифікатор інновацій (додаток А) здійсніть детальне кодування інновації на основі даних, викладених в наступному повідомленні:

Фірма “Комета” впроваджує для внутрішнього використання у виробництві якісно новий технологічний процес, за допомогою якого буде випускати продукцію для задоволення існуючого на ринку попиту. Технологічний процес розроблений на основі винаходу, він вперше застосовується в галузі, проте ліцензію фірма збирається продавати іншим подібним підприємствам, оскільки за умови впровадження інновація приносить значний екологічний, економічний, науково-технічний та соціальний ефект, і буде цікавою для них.

Завдання 2. В базі даних підприємство шукає інновацію для виробництва побутової техніки (зокрема пральних машин) за такими кодовими даними:

1.2; 2.3; 3.1; 4.1; 5.1; 6.1; 7.1; 8.2; 9.1. Опишіть, використовуючи класифікатор (додаток А), якими ознаками має володіти така інновація.

Завдання 3. На основі даних, наведених в попередніх завданнях, порівняйте якими можуть бути джерела фінансування, ризикованість інновацій та якими методами управління слід скористатися при їх впровадженні.

Завдання 4. Фірма вирішила скористатися своєю широко відомою торговою маркою для розробки франчайзингової схеми створення подібних закладів в країнах Східної Європи, де хлібобулочні вироби, які виготовлені за їх технологіями набувають популярності та очікується значний економічний ефект.

Використовуючи класифікатор інновацій (додаток А) здійсніть детальне кодування інновації на основі викладених даних.

Завдання 5. В базі даних підприємство шукає для впровадження новий технологічний процес виробництва продукції галузі важкого машинобудування за такими кодовими даними:

1.2; 2.2; 3.2; 4.1; 5.1; 6.1; 7.1; 8.2; 9.5. Опишіть, використовуючи класифікатор (додаток А), якими ознаками має володіти така інновація.

Завдання 6. Інноваційна фірма запропонувала інновацію радикального ступеня новизни, яка є новою в світі і завдяки якій буде сформовано новий попит. Це процесне нововведення, здійснене на основі відкриття, буде використовуватися у сфері послуг для продажу, спрямоване на багато об’єктів з очікуваним інтегральним ефектом.

Використовуючи класифікатор інновацій (додаток А) здійсніть детальне кодування інновації на основі викладених даних. Вкажіть можливі джерела фінансування для реалізації масштабного інноваційного проекту на основі такої інновації.







Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 374. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия