Студопедия — Динаміка операцій на готівковому валютному ринку України
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Динаміка операцій на готівковому валютному ринку України






Валютні ринки в умoвах стрімкoгo рoзвитку світoвoгo гoспoдарства набувають все більшoгo значення у з’вязку з їх участю в забезпеченні пoстійнoгo руху грoшoвих пoтoків і прoведенні з їх дoпoмoгoю незліченнoї кількoсті oперацій. Стабільна діяльність валютнoгo ринку і надійний кoнтрoль за ним є неoбхідними для фoрмування пoвнoціннoї ринкoвoї екoнoміки. Умoви рoзвитку екoнoміки України є нестабільними, щo вимагає пoсиленoї уваги дo валютних віднoсин – важливoї сфери ринкoвoгo гoспoдарства. Глoбальний характер валютнoгo ринку вимагає пoшуку мoжливoстей вдoскoналення та підвищення ефективнoсті йoгo діяльнoсті.

Розглянемо аналіз динаміки валютних операцій на готівковому ринку України за 2011-2013 роки (рис.2.1).

Рис.2.1. Обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти населенню у 2011-2013 рр. на готівковому валютному ринку України, млн дол США

Джерело: побудовано на основі даних НБУ [6].

Аналіз динаміки валютних операцій на готівковому ринку України засвідчує, що протягом цих років попит на іноземну валюту з боку населення перевищував її пропозицію. Якщо 2011р. придбана іноземна валюта становила 26315,4 млн дол США, то до кінця 2012р. зросла на 5378 млн дол США і становила 31693,4 дол. Усе це чинить тиск на обмінний курс гривні, яка може значно знецінитись. Це є ознакою втрати довіри до національної грошової одиниці та бажання як фізичних, так і юридичних осіб накопичувати і зберігати заощадження в стабільнішій валюті. Така поведінка економічних агентів спричинена страхом перед валютними ризиками у зв’язку з девальваційною спрямованістю гривні до євро та долара США.

Розглянемо рівень розрахунків за господарськими операціями в Україні (рис.2.2).

Рис.2.2. Динаміка рівня розрахунків за господарськими операціями, виконаними у дол. США в Україні, %

Джерело: побудовано на основі даних НБУ [6].

Як видно з рис.2.2, доларизація була помірнішою порівняно з попередніми роками – 29,2%. Однак така позитивна тенденція тривала лише протягом 2011р. Наприклад, до кінця 2012р. фінансова доларизація економіки України становила 30, %, а станом на 2013р. – 31,1%.

Як бачимо, це відображає недовіру до національної грошової одиниці яка є слабшою, ніж іноземна валюта.

Цікавим є аналіз рівня доларизації банківської системи України, тобто питома вага наданих кредитів і отриманих депозитів банківськими установами в іноземній валюті (рис.2.3). У досліджуваних роках ситуація була такою: депозити в іноземній валюті фізичних осіб зросли, а депозити юридичних осіб з кінця 2012р. до червня 2013р. скоротилися на 3829 млн грн і становили 47856 млн грн. Знову ж таки, як і у попередні роки, обсяг валютних депозитів фізичних осіб значно перевищує обсяг валютних вкладень юридичних осіб.

Рис.2.3. Динаміка депозитів юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті у 2011-2013р., млн грн

Джерело: побудовано на основі даних НБУ [6].

Розглянемо ситуацію з іноземною валютою на кредитному ринку України (рис.2.4). На відміну від депозитного ринку, обсяги наданих кредитів у іноземній валюті суб’єктам господарювання перевищують обсяги кредитування фізичних осіб.

Як бачимо з рис.2.4, з 2011р. обсяг кредитування в іноземній валюті юридичних осіб почав зростати, а обсяг кредитування фізичних осіб навпаки знижуватись.

Рис.2.4. Динаміка наданих кредитів юридичним і фізичним особам в іноземній валюті у 2011-2013рр., млн грн

Джерело: побудовано на основі даних НБУ [6].

Досліджуючи тенденції останніх років, можна стверджувати, що обсяг залучених іноземних інвестицій в Україну залишається незначним (рис. 2.5). У 2013р. в іноземними інвесторами вкладено 6013,1 млн дол США прямих інвестицій, а їх загальний обсяг на кінець 2013 року становив 54462,4 млн дол США, що на 8,2% більше обсягів інвестицій на початок року.

Рис.2.5. Динаміка прямих іноземних інвестицій в Україну наростаючим підсумком, млн дол США

Джерело: побудовано на основі даних Держкомстату України [18].

Основні потоки іноземних інвестицій у 2013 році були направлені із таких країн: Кіпр – 17275,1 млн дол США, Німеччина – 6317,0 млн дол США, Нідерланди – 5168,6 млн дол США, Російська Федерація – 3785,8 млн дол США, Австрія – 3401,4 млн дол США, Велика Британія – 2556,5 млн дол США, Віргінські Острови – 1884,9 млн дол США, Франція – 1765,3 млн дол.США, Швеція – 1600,1 млн дол США та Швейцарія – 1106,2 млн дол США (рис.2.7).

 

Рис.2.7. Розподіл прямих іноземних інвестицій в Україну за країнами-інвесторами, %

Джерело: побудовано на основі даних Держкомстату України [18].

Варто відмітити, що проаналізована диверсифікація джерел залучення прямих іноземних інвестицій по країнах-інвесторах може бути ризиком залежності економіки України від політики декількох країн – основних інвесторів.

Головними проблемами у залученні іноземних інвестицій на сьогодні є: політична та законодавча нестабільність, відсутність надійних гарантій захисту від змін українського законодавства, значний податковий та адміністративний тиск, високий рівень корумпованості та бюрократизму, значний рівень інфляції в країні та складність реєстраційних, ліцензійних і митних процедур. Основними шляхами вирішення даних проблем можуть бути: створення системи інституцій і механізмів, що полегшують діяльність інвесторів в Україні та здійснення скоординованої інформаційно-маркетингової політики, що суттєво покращить інвестиційну привабливість України у світі.

На фоні падіння обсягів українського експорту, а також іноземних інвестицій в економіку України надходження іноземної валюти в країну від нерезидентів за січень – вересень 2014 року зменшилися на 18,2% порівняно з 2013 роком. Водночас їх обсяг за підсумками дев’яти місяців був на 2,8 млрд дол США (в еквіваленті) більшим, ніж перекази іноземної валюти на користь нерезидентів (у відповідному періоді 2013 року обсяг чистих надходжень становив 6,2 млрд дол США).

Динаміка валютного ринку України в цей період характеризувалася суттєвими змінами його кон’юнктури. Це насамперед пов’язано з ескалацією конфлікту на Сході України та його руйнівними наслідками для промисловості разом із негативними ринковими очікуваннями. У результаті чистий попит на іноземну валюту на готівковому сегменті валютного ринку за 2014 рік становив 2,0 млрд дол США.

Також вплив вищезазначених дестабілізуючих чинників відобразився на динаміці обмінного курсу гривні, який за 2014рік за операціями з продажу населенню готівкового долара США – на 56,8% – до 12,9888 грн/дол США. Реальний ефективний обмінний курс гривні в січні – вересні 2014 року знизився на 25,6% порівняно з груднем 2013року. Здебільшого це було викликано змінами в динаміці номінального ефективного обмінного курсу гривні, який зменшився на 33,4% у зв’язку із знеціненням гривні. Водночас інфляційний диференціал збільшився на 7,8%, оскільки інфляція в Україні була вищою, ніж її середньозважений рівень в країнах – основних торговельних партнерах.

З метою врівноваження ринку, впливу на очікування його суб’єктів, а також підтримання платежів НАК «Нафтогаз України» за імпортований природний газ та поповнення міжнародних резервів Національний банк України проводив інтервенції як з купівлі іноземної валюти, так і з її продажу. Їх сальдо за січень – вересень 2014року становило «мінус» 4,6 млрд дол США.

Валютні операції Національного банку України відповідним чином відобразилися на динаміці міжнародних резервів, загальний обсяг яких за січень – вересень 2014 року зменшився на 19,7% – до 16,4 млрд. дол. США (в еквіваленті). На їх динаміку (разом з інтервенціями) переважно вплинули: зовнішні та внутрішні запозичення Уряду та Національного банку України; платежі Уряду України та Національного банку України з погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу.

Отже, аналіз oстанніх дoсліджень пoказує, щo сучасні тенденції та перспективи рoзвитку валютнoгo ринку аналізуються недостатньо. Теoретичні і метoдoлoгічні засади йoгo функціoнування такoж пoвинні дoсліджуватись глибше, зважаючи на актуальність цьoгo питання. На теперішньoму етапі рoзвитку гoспoдарювання в нашій державі функціoнує дoсить рoзвинений валютний ринoк. Але в умoвах мінливoгo ринкoвoгo середoвища неoбхідний пoстійний пoшук шляхів oптимізації йoгo oрганізації, чим і займається Націoнальний банк України.

 

 







Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 1039. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия