Студопедия — Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми






(міждисциплінарна інтеграція)

 

Дисципліни Знати Вміти
Попередні дисципліни: анатомія людини гістологія нормальна фізіологія патологічна фізіологія, паталогічна анатомія, пропедевтика внутрішніх хвороб анатомію кровоносних судин. Гістологічну будову кровоносних судин та будову мікроциркуляторного русла Фізіологічна функція кровоносних судин та будову мікроциркуляторного русла, фізіологію гемостазу. Патогенез розвитку різних видів ангіопатій та тромбоутворення Морфологічні зміни при різних видах ангіопатій, тромбозах та емболіях. Клінічні прояви та методи інструментальної і лабораторної діагностики порушень реології крові. Визначити топографіч-ну анатомію кровоносних судин кінцівок; фізіологічні та патофізіологічні процеси в кровоносних судинах кінцівок, клінічні та рентгеноло-гічні, ангіографічні симптоми артеріального тромбозу та емболії, оцінити стан системи згортання крові.
Наступні дисципліни: Госпітальна хірургія, анестезіологія,клінічна фармакологія Епідеміологію, класифікацію, клінічні ознаки, методи діагностики артеріального тромбозу та емболії, диференційну діагностику даної патології, її тактику лікування та прогноз. Застосовувати отримані базові знання для пода-льшого вивчення проб-лем артеріального тромбозу та емболії, вибору оптимальних способів їх лікування та адекватних методів знеболення при артеріальному тромбозі та емболії.
Внутрішньопредметна інтеграція Питому частку артеріального тромбозу та емболії в структурі хірургічних захворювань, зв’язок даної патології з іншими хірургічними захворюваннями. Результати та наслідки їх лікування, методи профілактики. Оцінювати ефективність результатів лікування артеріального тромбозу та емболії, використовувати методи профілактики.

 

4. Завдання для самостійної праці під час підготовки до заняття:

4.1.Перелік основних термінів, параметрів, характеристик,які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін Визначення
Тромбоз внутрішньосудинне зсідання крові з утворенням м'якої еластичної маси (тромба) в певному відділі судин — артерії чи вени(рідко в широкій мережі судин) — з повним чи частковим закриттям їх просвіту або в камерах серця..
Емболія попадання в артеріальне русло стороннього тіла, що приводить до його закупорки.
тромбектомія Видалення тромбу з просвіту судини з використанням різних пристроїв

4.2.Теоритичні питання до заняття:

1. Анатомічна будова артерій.

2. Яка судина кровопостачає легені?

3.Назвіть артерії кінцівок.

4. Які орієнтири визначенняпроходження судин?

5. Що таке тромбоз?

6. Які стадії має гостра ішемія кінцівок?

7. Назвіть причини виникнення тробозу

8. Назвіть ускладнення тромбозу.

9. Як класифікується тромбоз по локалізації?

10. Які клінічні прояви тромбозу?

11. Що таке емболія?

12. Які клінічні прояви емболії?

13. Які клінічні ознаки гострої ішемії кінцівок?

14. Як клінічні прояви тромбоемболії артерій черевної порожнини?

15. Назвіть клінічні прояви тробозу артерій кінцівок

16. Які методи застосовуються для діагностики гострої ішемії кінцівок?

17. Методи лікування гострої ішемії кінцівок 1-2 стадій.

17. Назвіть лікарську тактику при гострій ішемії кінцівок 3-4 стадій

18. Назвіть причини ТЕЛА

19. Які ускладнення хірургічного лікування тромбозу та емболії?

20. Назвіть методи профілактики тромбозу та емболії

21. Назвіть методи реабілітації хворих після тромбозу та емболії.

22. Назвіть методи діагностики ТЕЛА

23. Назвіть методи лікування хворих з ТЕЛА

4.3.Практичні роботи (завдання), як виконуються на занятті:

1.Зібрати анамнез у хворого з тромбозом та емболією.

2. Провести огляд хворого з тромбозом та емболією.

3. Провести визначення пульсації судин кінцівок.

4.Скласти алгоритм обстеження при тромбозі та емболії.

5.Визначити показання до оперативних втручань при тромбозі та емболії

6.Вказати методи консервативного лікування тромбозу та емболії

7.Асистувати при оперативних втручаннях.

8.Методи оперативного лікування ТЕЛА.

9.Принципи оперативного лікування гострої ішемії кінцівок

10.Скласти індивідуальну програму післяопераційного лікування тромбозу та емболії.

11.Діагностувати ускладнення після операції з приводу тромбозу та емболії у раньому та пізньому періодах.

12.Виконувати зміну пов’язок.

13.Здійснювати догляд за дренажами.

14.Промивати дренажі та вводити в них лікарські препарати.

15.Видаляти дренажі.

16.Знімати шви.

17.Виконувати в/м та в/в введення лікарських препаратів.

18.Оформити історію хвороби.

19.Оформити лікарняний лист.

20.Виписати рецепт.

21.Оформити витяг з історії хвороби.

22.Надати правильні рекомендації після операцій з приводу тромбозу та емболії щодо життя та трудової діяльності.

23.Здійснювати прогноз результатів оперативного втручання.

24.Інтерпритувати результати лабораторних та інструментальних досліджень.

25.Виконувати правила деонтології у відносинах з хворим, його родичами, з медичним персоналом.

 

4.4.Зміст теми:

Граф логічної структури теми.

4.5. Тромбоз

 

Визначення Тромбоз — внутрішньосудинне зсідання крові з утворенням м'якої еластичної маси (тромба) в певному відділі судин — артерії чи вени (рідко в широкій мережі судин) — з повним чи частковим закриттям їх просвіту або в камерах серця.
Епідеміологія Більш ніж в 90% випадків виникає у хворих з хронічними облітеруючими захворюваннями артерій атеросклерозного (в основному) або ендантеріїтичного генеза. Хворіють частіше чоловіки чим жінки. Пік захворюваності доводиться на 5-6 декаду життя.
Етіпатогенез Згідно з класичним вченням Р.Вірхова, тромб у судинах утворюється за таких умов: сповільнення руху крові, морфологічна зміна внутрішньої поверхні судини та зміна хімічного складу крові, коагуляційних властивостей її.Тромбоз артерій, особливо головних чи магістральних артерій органів, розвивається як ускладнення атеросклеротичного ураження їх (завершальний етап його) або (рідше) — травми. При атеросклерозі та інших хворобах артерій, а також травмах їх є всі умови для тромбозу — морфологічні зміни стінки артерій та турбулентний тип руху крові, сповільнення йогота гіперкоагуляція крові. Рідше артеріальний тромбоз є ускладненням артеріїту, наприклад, при вузликовому периартеріїті, гіганськоклітинному артеріїті, облітеруючому тромбангіті і пурпурі Henoch-Schonlein та інших ревматичних захворюваннях. При гіпертонічній хворобі найчастіше уражаються артерії середнього та дрібного калібру. Механізми тромбоутворення: 1. Зсідання крові — коагуляція. 2. Склеювання тромбоцитів — агрегація. 3. Склеювання еритроцитів — аглютинація. 4. Осадження білків плазми — преципітація.  
Клініка Симптоми захворювання ті ж, що і при емболії артерій і залежать від ступеня тяжкості ішемії і швидкості її розвитку. Загалом вважається, що розвиток ішемії при тромбозі повільніший і не такий яскравіший, як при емболії. Проте на цих ознаках не можна будувати диференціальний діагноз. Опорною ознакою може служити попереднє хронічне захворювання судин і відсутність ембологенних джерел (захворювання серця, аневризма і ін.). З додаткових методів обстеження потрібно, перш за все, вказати на ангіографію, яка дозволяє встановити локалізацію і протяжність тромбованного сегменту, а головне, стан артерій, розташованих дистальніше за тромбоз. На ангіограмах видно характерні ознаки хронічної облітеруючої поразки артерій: сегментарні стенози, з'їденність (нерівність) контурів артерії, сформовані колатералі. При емболії, навпаки, межа оклюзії має характерну увігнуту поверхню і різко обривається, вищерозміщені судини мають гладкі стінки, колатералі слабо виражені.  
Діагностика -Скарги хворого, анамнез захворювання. -Загальний огляд хворого. Неінвазивні методи: функціональні проби; вимір сегментарного тиску; електротермометрія; теплобачення; осцилографія; капіляроскопія; капілярографія; об'ємна сфігмографія; вимір рО2 у тканинах; ультразвукові методи дослідження (сонографія, допплерографія). Інвазивні методи: визначення тканинного кровотоку за кліренсом ксенону (133Хе); Ro-контрастна аорто-артеріографія.
Диференційна діагностика
Дiагностична ознака Емболiя Гострий тромбоз Спазм
Основне захворювання Ревматичнi та склеротичнi ураження серця, миготлива аритмiя Атеросклероз, травма, злоякiснi утвори Захворювання серця, травма, гострий тромбофлебiт
Початок Гострий Пiдгострий Гострий
Бiль Дуже iнтенсивний Помiрний iнтенсивний
iшемiя Рiзко виражена Помiрно виражена Помiрно виражена
Шкiрна чутливiсть Анестезiя Знижена, але збережена Знижена, але збережена
Моторнi функцiї iшемiчний паралiз Зниження м'язової сили Зниження м'язової сили
Шкiрна температура Рiзко знижена Знижена помiрно Знижена помiрно
Забарвлення шкiри Блiда, майже бiла або мармурова Блiда Блiда з фiолетовим вiдтiнкоим
Набряк кiнцiвки Рiдко, пiсля першої допомоги й лише на гомiлцi Немає Виникає рано при гострому венозному тромбозi
Ангiографiя Чiткий рiвень обриву контрасту Контури судини нерiвнi, лiнiя обриву неправильна Судина з плавним зникненням контрасту
Колатералi Вiдсутнi Велика кiлькiсть Колатералi iз звуженим дiаметром
           

 

Лікувальна тактика При гострому тромбозі термінова операція показана тільки в тих випадках, які супроводжуються важкою ішемією, загрожую щів життєздатності кінцівки. Але і в цих випадках всі зусилля повинні бути направлені на попереднє уточнення операбельності (доплерографія, ангиографія). У тих хворих, у яких після тромбозу ішемія кінцівки не носить важкого ступеня, відновлення кровообігу краще проводити у відстроченому періоді. У цей період проводиться консервативна терапія і всестороннє обстеження хворого. Багато авторів висувають наступні аргументи на користь відстроченої операції: 1) уточнення місцевої операбельності (стан артерій), 2) розвиток колатерального кровообігу, 3) поліпшення стану м'яких тканин, 4) планова операція завжди переважає над екстреною (підготовлена бригада хірургів, пластичний матеріал, і ін.). Консервативне лікування: 1) гепарінотерапія з перших годин з розрахунку 30000-40000 од. у добу через кожних 4 години під контролем коагулограмми, 2) Реополіглюкин 400800 мл. в/в краплинно, 3) трентал по 5.0 мл. х 2 рази в/в, 4) аспірин по 100 міліграм. у добу через 2 дні, 5) препарати нікотинової кислоти в/в і в пігулках (никошпан, ксантінол никотіонат, галідор і ін.). В деяких випадках удаються до фібрінолітічнкої терапії. При цьому в ранні терміни можливий лізис тромбу шляхом ендоваскулярного підведення тромболітичних препаратів до тромбованому сегменту або в/в введення тромболітиків. З тромболітичних препаратів призначають стрепто або урокіназу, фібрінолізін і ін. Всі вони відрізняються серйозними побічними діями, тому програма такого лікування повинна бути чітко визначена, а хворі повинні спостерігатися в реанімаційному відділенні. Перед початком лікування визначають основні параметри згортаючої системи крові.

 

Граф логічної структури теми.

4.6. Емболія

Визначення Емболія — перенесення течією крові чужорідних частинок і закупорка ними просвіту судини. Самі частинки називаються емболами. Найчастіше емболами є окремі фрагменти тромбів, які розносяться кровотоком (тромбоемболія). Рідше матеріалом емболії є інші речовини
Етіпатогенез Його не можна звести тільки до механічного закриття просвіту судини. В розвитку емболії величезне значення має рефлекторний спазм як основної судинної магістралі, так і її колатералей, що викликає важкі дисциркуляторні порушення. Спазм артерій може поширитися на судини парного або будь-якого іншого органа (наприклад, рено-ренальний рефлекс при емболії судин однієї з нирок, пульмокоронарний рефлекс при тромбоемболії легеневої артерії). Локалізація емболії залежить від місця виникнення і розміру ембола. Утворення ембола у венах великого кола кровообігу: емболи, які утворюються у венах великого кола кровообігу (в результаті тромбозу вен) або в правій половині серця (наприклад, при інфекційному ендокардиті трикуспідального клапана), закупорюють артерії малого кола, за винятком випадків, коли вони настільки малі (наприклад, жирові глобули, клітини пухлини), що можуть проходити через легеневий капіляр. Місце закупорки в легеневих судинах залежить від розміру ембола. Дуже рідко ембол, який виник у венах великого кола, може проходити через дефект в міжпередсердну або міжшлуночкову перегородку (таким чином, минаючи мале коло) і викликати емболію в артеріях великого кола кровообігу (парадоксальна емболія). Емболи, які виникають в гілках портальної вени, викликають порушення кровообігу в печінці. Утворення ембола в серці і артеріях великого кола кровообігу: емболи, які виникають у лівій половині серця і артеріях великого кола кровообігу (в результаті тромбозу серця або артерій), викликають емболію в дистальних відділах великого кола, тобто в мозку, серці, нирках, кінцівках, кишці.  
Класифікація Залежно від спрямування руху ембола розрізняють: — звичайну (ортоградну) емболію (переміщення ембола за течією крові); — ретроградну емболію (рух ембола проти течії крові під дією сили тяжіння); — парадоксальну емболію (за наявності дефектів в міжпередсердній або міжшлуночковій перегородках ембол з вен великого кола, минаючи легені, попадає в артерії). Повітряна емболія Газова емболія азотом (декомпресійний синдром) Жирова емболія Атероматозна емболія (емболія холестерином) Емболія амніотичною рідиною Пухлинна емболія Мікробна емболія Емболія чужорідними тілами  
Клініка 2. Тромбоемболія судин малого кола кровообігу Клінічні прояви і значення ТЕЛА: Розмір ембола — найзначніший фактор щодо ступеню клінічних проявів емболії легеневих артерій і її значення: 1) масивні емболи — великі емболи (довжиною декілька сантиметрів і діаметром, як у стегновій вені) можуть зупинятися на виході з правого шлуночка або в стовбурі легеневої артерії, де вони створюють перепону циркуляції крові і раптову смерть в результаті пульмо-коронарного рефлексу. Обтурація емболом великих гілок легеневої артерії також може викликати раптову смерть в результаті важкої вазоконстрикції всіх судин малого кола кровообігу, яка виникає рефлекторно у відповідь на появу тромбоембола в судині, або спазму всіх бронхів; 2) емболи середнього розміру — часто локалізуються в гілках середнього калібру легеневої артерії. У здорових людей бронхіальна артерія кровопостачає паренхіму легені, а функція легеневої артерії — головним чином обмін газу (не місцева оксигенація тканини). Тому легеневий ембол середніх розмірів призведе до появи ділянки легені, яка вентилюється, але не бере участі в газообміні. Це викликає порушення газообміну і гіпоксемію, але інфаркт легені не завжди розвивається. Частіше інфаркт формується у хворих з хронічною лівошлуночковою серцевою недостатністю (на тлі хронічного венозного повнокров’я) або з легеневими судинними захворюваннями, у яких до того ж порушене кровопостачання по бронхіальних артеріях, внаслідок чого легеня одержує кисень і поживні речовини, в основному, з легеневих судин. У цих пацієнтів порушення кровотоку в легеневій артерії призводить до інфаркту легені; 3) маленькі емболи — обтурують дрібні гілки легеневої артерії і можуть перебігати без клінічних симптомів — це залежить від поширеності емболії. В більшості випадків емболи розпадаються під впливом фібринолізу. Якщо відбувається тривале попадання численних маленьких емболів в мале коло кровообігу, то виникає ризик розвитку легеневої гіпертензії. Клінічні прояви і значення тромбоемболії великого кола кровообігувизначаються розміром ураженої судини, розвитком колатерального кровообігу і чутливістю тканини до ішемії. Можуть виникати інфаркти мозку, серця, нирок і селезінки. Інфаркт в кишці і нижніх кінцівках розвивається тільки при оклюзії великих артерій або при пошкодженні колатерального кровообігу.
Діагностика -Скарги хворого, анамнез захворювання. -Загальний огляд хворого. Неінвазивні методи: функціональні проби; вимір сегментарного тиску; електротермометрія; теплобачення; осцилографія; капіляроскопія; капілярографія; об'ємна сфігмографія; вимір рО2 у тканинах; ультразвукові методи дослідження (сонографія, допплерографія). Інвазивні методи: визначення тканинного кровотоку за кліренсом ксенону (133Хе); Ro-контрастна аорто-артеріографія.
Диференційна діагностика
Дiагностична ознака Емболiя Гострий тромбоз Спазм
Основне захворювання Ревматичнi та склеротичнi ураження серця, миготлива аритмiя Атеросклероз, травма, злоякiснi утвори Захворювання серця, травма, гострий тромбофлебiт
Початок Гострий Пiдгострий Гострий
Бiль Дуже iнтенсивний Помiрний iнтенсивний
iшемiя Рiзко виражена Помiрно виражена Помiрно виражена
Шкiрна чутливiсть Анестезiя Знижена, але збережена Знижена, але збережена
Моторнi функцiї iшемiчний паралiз Зниження м'язової сили Зниження м'язової сили
Шкiрна температура Рiзко знижена Знижена помiрно Знижена помiрно
Забарвлення шкiри Блiда, майже бiла або мармурова Блiда Блiда з фiолетовим вiдтiнкоим
Набряк кiнцiвки Рiдко, пiсля першої допомоги й лише на гомiлцi Немає Виникає рано при гострому венозному тромбозi
Ангiографiя Чiткий рiвень обриву контрасту Контури судини нерiвнi, лiнiя обриву неправильна Судина з плавним зникненням контрасту
Колатералi Вiдсутнi Велика кiлькiсть Колатералi iз звуженим дiаметром
           

 

Лікувальна тактика Операцією вибору є емболектомія. Якнайкращі результати виходять в ранні терміни (68 годин) після розвитку емболії. Це пояснюється термінами толерантності тканин до ішемії, яка для кінцівок знаходиться в цих межах. При пізніших термінах можливий розвиток незворотних тканинних змін. Проте самі по собі терміни не визначають показання до операції. Надійним орієнтиром служить тяжкість ішемії кінцівки, яка залежить від декількох чинників: 1. рівня оклюзії, 2. розмірів продовженого тромбу, 3. станів передсформованих колатералей, 4. центральної гемодинаміки. Таким чином, емболектомія може бути успішно виконана навіть через декілька декілька діб, якщо кінцівка залишається ще життєздатною. У тактичному відношенні потрібна невідкладна операція (протягом 12 годин з моменту надходження хворого) при ішемії 2 3 ступені. При емболії що протікає з ішемією 1 ступеня операція може бути відстрочена на 1 або декілька діб. Консервативне лікування: 1) гепарінотерапія з перших годин з розрахунку 30000-40000 од. у добу через кожних 4 години під контролем коагулограмми, 2) Реополіглюкин 400800 мл. в/в краплинно, 3) трентал по 5.0 мл. х 2 рази в/в, 4) аспірин по 100 міліграм. у добу через 2 дні, 5) препарати нікотинової кислоти в/в і в пігулках (никошпан, ксантінол никотіонат, галідор і ін.). В деяких випадках удаються до фібрінолітічнкої терапії. При цьому в ранні терміни можливий лізис тромбу шляхом ендоваскулярного підведення тромболітичних препаратів до тромбованому сегменту або в/в введення тромболітиків. З тромболітичних препаратів призначають стрепто або урокіназу, фібрінолізін і ін. Всі вони відрізняються серйозними побічними діями, тому програма такого лікування повинна бути чітко визначена, а хворі повинні спостерігатися в реанімаційному відділенні. Перед початком лікування визначають основні параметри згортаючої системи крові.

Завдання для самоконтролю.

А.Завдання для самоконтролю (тестові завдання)

 

1. До прямих антикоагулянтiв вiдноситься:

а) Гепарин.

б) Фенiлiн, омефiн.

в) Нiкотинова кислота.

г) Стрептокiназа.

д) Ацетилсалiцилова кислота.

 

2. При передозуваннi гепарину застосовується:

а) Протамiн-сульфат.

б) Реополiглюкiн.

в) Альбумiн.

г) Фiбринолiзин.

д) 10% розчин глюкози

 

3. При емболектомії використовується:

а) Зонд Фогартi.

б) Катетер Джадкінса.

в) Венеекстрактор Бебкока.

г) Зонд Нелатона.

д) Зонд Блекмора.

 

4. Найбільш інформативним методом діагностики тромбоемболії легеневої артерії є:

а) Перфузійне сканування легень

б) Електрокардіографія

в) Рентгенографія

г) Бронхоскопія

д) Ангіопульмонографія

 

5. Найбільша небезпека розвитку в післяопераційному періоді флеботромбозу нижніх кінцівок полягає в тому, що він може спричинити:

а) Гангрену стопи

Б) Тромбоемболію легеневої артерії

В) Варикозне розширення підшкірних вен

Г) Емболію судин мозку

Д) Післяопераційну пневмонію

6. Найчастішою причиною тромбоемболії легеневої артерії є тромбофлебіт:

а) Глибоких вен нижніх кінцівок і тазу

Б) Поверхневих вен нижніх кінцівок

В) Глибоких вен верхніх кінцівок

Г) Поверхневих вен нижніх кінцівок

Д) Глибоких вен нижніх кінцівок

7. Вкажіть ознаку за якою можна передбачити рівень оклюзії магістральних судин кінцівки:

а) Рівень похолодання кінцівки

Б) Рівень зникнення пульсації судини, який визначається пальпаторно

В) Рівень зміни кольору кінцівки

Г) Рівень гіпо- і анестезії

Д) Ступінь гіпорефлексії кінцівки

8. Оклюзія судини - це:

А) Звуження просвіту судини незалежно від етіологічного чинника

Б) Тромбоз судини

В) Звуження просвіту судини в результаті ураження судинної стінки

Г) Емболія судини

Д) Облітерація судинного просвіту

9. Патогномонічний симптом гострої декомпенсації артеріального кровоплину кінцівки:

а) Похолодання дистальних сегментів

б) Зменшення поверхневої чутливості

в) Зникнення активних рухів

г) Відсутність пульсації на магістральних артеріях

д ) Всі перелічені симптоми

10. Основний клітинний механізм адаптації до умов гіпоксії:

А) Анаеробний гліколіз

Б) Активація аеробного окислення (циклу Кребса)

В) Глюконеогенез

Д) Пентозофосфатний цикл

 

 

Б.Ситуаційні задачі для самоконтролю:

1. Хворий 50 років відув різкий біль, що виник раптово у правій нижній кінцівці, вiдчуття онiмiння, похолодання. Пацієнт скаржиться на вiдчуття "повзання мурашок", "проходження електричного струму" в кiнцiвцi, "поколювання голками". На початку захворювання спостерiгалась помiрна блiдiсть шкiри. Потiм до неї приєдналась синюшнiсть, яка надає шкiрi характеру "мармурового" малюнка. У хворого запідозрено емболію магістральної артерiі кінцівки. Наявність яких агіографічних ознак дозволить підтвердити діагноз:

а) рiвномiрне звуження магiстральних судин

б) обрив контрасту, збiднення колатерального русла

в) рiзке розширення магiстральної судини

г)виражений колатеральний кровоток

Б.Ситуаційні задачі для самоконтролю:

2. У хворої 60 років гострий тромбоз на рівні стегнової артерії.. Стадія 11А. Проведення яких оперативних втручань можливе у даної хворої?

а) Iнтимтромбектомiя, тромбектомiя, шунтування.

б) Емболектомiя.

в) Фасцiотомiя.

г) Симпатектомiя.

д) Операцiя Лерiша.

3. У хворого 52 років гострий тромбоз на рівні стегнової артерії.. Стадія 111В. Проведення яких оперативних втручань можливе у даного хворого?

а) Iнтимтромбектомiя, тромбектомiя, шунтування.

б) Емболектомiя.

в) Фасцiотомiя.

г) Симпатектомiя.

д) Ампутація нижньої кінцівки.

4. У хворого масивна оклюзiя легеневої артерiї, що супроводжується гострим клiнiчним перебiгом. Проведеннях яких першочергових заходів показане у даного хворого

а) негайна iнтубацiя трахеї i переведення хворого на керовану вентиляцiю легень

б) внутрiшньовенне введення 3-4 мл 2 % розчину папаверину

в) внутрiшньовенне введення 100,0 мл 0,25 % розчину новокаїну

г) внутрiшньом'язово - 2-3 мл но-шпи, 0,5-1,0 мл 0,1 % розчину атропiну сульфату

д) внутрiшньовенне введення гепарину дозою 10 000-20 000 од.

 







Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 445. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия