Студопедия — Термінологічний словник
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Термінологічний словник






Альпінізм – вид спорту, що основною метою ставить сходження на природні та штучні скелі та стіни, зокрема на гірські вершини.

Буржуазія – соціальна верства або суспільний клас; частина суспільства, зайнята підприємницькою діяльністю, власники засобів виробництва.

Відродження (Ренесанс) – культурно-філософський рух кінця Середньовіччя – початку Нового часу, що ґрунтувався на ідеалах гуманізму та орієнтувався на спадщину античності.

Великі географічні відкриття – період в історії людства, що розпочався у XV ст. і тривав до XVII ст., в ході якого європейці відкривали нові землі і морські маршрути до Африки, Америки, Азії та Океанії в пошуках нових торгових партнерів та джерел товарів, які користувалися великим попитом у Європі.

Каравела – легке вітрильне судно.

Колонія – територія чи країна, що позбавлена незалежності та знаходиться під владою іншої держави (метрополії).

Новий час (Нова історія) – період всесвітньої історії, що настав за періодом середніх віків. Поняття «Нова історія» з'явилося в європейській історико-філософській думці в епоху Відродження як елемент запропонованого гуманістами тричленного ділення історії на стародавню, середню і нову. Критерієм визначення «нового часу», його «новизни» в порівнянні з попередньою епохою був, з погляду гуманістів, розквіт в період ренесансу світської науки і культури, тобто не соціально-економічний, а духовно-культурний чинник.

Поняття «Новий час» було сприйняте істориками і утвердилося в науковому ужитку, але сенс його багато в чому залишається умовним – не всі народи вступили в цей період одночасно. Безперечне одне: у даний відрізок часу відбувається виникнення нової цивілізації, нової системи стосунків, «європейського світу» і експансія європейської цивілізації в інші райони світу.

Просвітництво – це широка ідейна течія, яка відображала антифеодальний, антиабсолютистський настрій освіченої частини населення у другій половині XVII-XVIII ст. Представники цієї течії: вчені, філософи, письменники, – вважали метою суспільства людське щастя, шлях до якого – переустрій суспільства відповідно до принципів, продиктованих розумом. Просвітники мали широкий світогляд, в якому виділялися концепція освіченого абсолютизму, ідея цінності людини, критика церкви, патріотизм, осуд експлуатації людини людиною, утвердження самосвідомості й самооцінки особи.

Просвітництво зародилося практично одночасно в країнах Західної Європи: Британії, Франції, Нідерландах, Німеччині, Італії, Іспанії, Португалії, але швидко поширилося у всій Європі, включно з Річчю Посполитою і Російською імперією. Велику роль в його становленні відіграв швидкий розвиток природознавства та книгодрукування.

Революція цін – процес значного підвищення товарних цін внаслідок падіння вартості благородних металів, що виконують функцію загального еквівалента (грошей).

Світова торгівля – торгівля між резидентами різних держав. При світовій торгівлі відбувається переміщення товарів через митні кордони різних держав. Результатом світової торгівлі є виникнення світового ринку та міжнародного поділу праці.

 

Методичні рекомендації до семінарського заняття 5 «Подорожі в епоху Відродження і Просвітництва»

 

План

 

1. Основні чинники розвитку подорожей в епоху Відродження і Просвітництва.

2. Розвиток мореплавства та Великі географічні відкриття.

3. Нові складові у сфері гостинності в ХV-ХVІ ст.

4. Основні види та значення подорожей в епоху Відродження.

5.Основні види та значення подорожей в епоху Просвітнцтва.

 

 

При підготовці першого питання семінарського заняття студенту важливо усвідомити, що основними чинниками розвитку подорожей в епоху Відродження і Просвітництва були:

- соціально-науковий прогрес;

- розвиток економіки;

- зміни в мотивації подорожей;

- освоєння географічного простору;

- розвиток світової торгівлі;

- як наслідок попередніх чинників – розвиток інфраструктури для подорожуючих.

Варто глибоко проаналізувати і схарактеризувати кожен із цих чинників.

Готуючись до другого питання про мореплавство і великі географічні відкриття, слід уважно прочитати конспект лекції, а також ознайомитися із рекомендованою літературою, щоб доповнити і поглибити лекційний матеріал.

Ретельне опрацювання цього питання потребує роботи з контурною картою, на яку потрібно нанести нововідкриті землі і морські маршрути до Африки, Америки, Азії та Океанії та ін. На семінарському занятті студенти здають на перевірку контурні карти викладачу.

Аналізуючи третє питання про появу нових складових у сфері гостинності, студентам доцільно розпочати з Англії, де в XVI ст. поширилися таверни для простолюдинів, вони називались ординарними; в них за загальним столом подавали чергові страви за фіксованою ціною. Постоялі двори в континентальній Європі поступались англійським по всім показникам.

В Англії у XVI ст. улюбленим видом транспорту для пересування на далекі відстані суходолом стала поштова карета. По дорозі поштова карета робила декілька зупинок у придорожніх тавернах або постоялих дворах, які в подальшому стали називатися поштовими станціями.

Серед інших закладів у системі гостинності можна назвати кав'ярні, які з'явились у XVI ст. у Венеції, де можна було випити чашечку кави та поспілкуватись. Після XVII ст. чай та кава стають традиційними гарячими напоями у Європі, спочатку в заможних домах, а потім і серед інших верств населення.

У 1528 р. Іспанія зустрічала конкістадора Ернана Кортеса. Серед дивних речей, привезених ним з Нового Світу, були дорогоцінні какао-боби і дарований ацтеками секрет приготування пряного какао-напою, що відновлював сили. Так почалася історія шоколаду – продукту, що довгий час залишався привілеєм королів і знаті.

Першим закладом ресторанного типу вважається Tourd’Argent, що відкрився в Парижі у 1533 р. і протягом століть залишався унікальним у своєму роді закладом.

Розглядаючи четверте питання про основні види та значення подорожей в епоху Відродження, доцільно виділити наступні види подорожей: морські дослідницькі експедиції; військові походи; пізнавальні мандрівки; розважальні; прочанство; дипломатичні місії; мандрівки з метою оздоровлення; мандрівки з метою отримання освіти.

Студентам потрібно навести приклади кожного із зазначених видів подорожей та проаналізувати їх.

Значення подорожей епохи Відродження полягало в тому, що: були відкриті нові землі та морські шляхи до них; з'явилась світова торгівля; відбувався швидкий культурний та економічний обмін між різними країнами та народами; подорожі стали носити більш організований характер; вдосконалювалися транспортні засоби та розвивалась інфраструктура для подорожуючих.

Розглядаючи п’яте питання про основні види та значення подорожей в епоху Просвітнцтва, варто виділити такі з них:

- рекреаційний;

- оздоровчий;

- пізнавальний;

- з метою одержання освіти;

- спортивний (з'явились перші альпіністи, почав розвиватись гірський туризм);

- релігійний.

Крім того, у цьому питанні студентам варто зазначити, що туризм, як правило, був індивідуальним, тобто програма подорожі складалася самим мандрівником. За тривалістю мандрівки поділялись на: довготермінові (на декілька років); сезонні (на певний сезон в особливу кліматичну зону); короткострокові (на вихідні дні та свята). Основними видами транспорту були: водний; наземний транспорт з використанням тварин; з'явились повітряні кулі.

Студентам варто порівняти види подорожей в епоху Відродження і Просвітництва та проаналізувати, які виникали нові види подорожей, і чим вони були спричинені.

 

Завдання для самоперевірки знань







Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 471. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия