Студопедия — ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК






 

1. Атестація робочих місць — комплексна перевірка робочих місць на їхню відповідність технічним, економічним, організаційним і соціальним вимогам.

2. Бригада виробнича — первинний трудовий колектив, що поєднує робочих однакових або різних професій, які спільно виконуючі загальні виробничі завдання і несуть колективну відповідальність за результати праці.

3. Види обслуговування робочих місць. У залежності від ступеня централізації на підприємствах застосовують 3 види обслуговування робочих місць: централізоване, децентралізоване і змішане обслуговування. Централізоване обслуговування передбачає зосередження функцій обслуговування в руках одного центру в межах цеху, виробництва, відділу або підприємства. При децентралізованому обслуговуванні функції обслуговування виконуються або самими основними працівниками, або допоміжним персоналом, що знаходиться в тих підрозділах, що вони обслуговують. При змішаному (комбінованому) обслуговуванні частина функцій обслуговування виконується централізовано, а частина — децентралізовано.

4. Часом обслуговування робочого місця - називається час, який витрачує робітник на догляд за робочим місцем і підтримку його в стані, що забезпечує продуктивну роботу протягом зміни.

5. Час на відпочинок і особисті потреби - регламентовані перерви в роботі, надані працівникам протягом робочої зміни. Це перерви для відпочинку, виробничої гімнастики з метою підтримки нормальної працездатності і попередження втоми, а також перерви на особисті потреби, гігієну і природні потреби.

6. Час пасивного спостереження - період під час роботи ма­шини, коли в робітника немає необхідності в постійному спостереженні за роботою устаткування або ходом технологічного процесу, але він його здійснює через відсутність іншої роботи.

7. Час переходу - час, що витрачається на переміщення робітника в робочій зоні між верстатами й агрегатами при обслуговуванні декількох одиниць устаткування.

8. Час роботи з виконання виробничого завдання — період часу, що витрачається робітником на підготовку і безпосереднє виконання отриманого завдання. Він підрозділяється на підготовчо-заключний, оперативний, час обслуговування робочого місця.

9. Границі (межі) поділу праці - гранично допустимі значення розчленовування трудового процесу, у межах яких досягається найбільша ефективність праці. Які б великі не були переваги поділу праці, його поглиблення має свої межі, а саме: технічну, економічну, психофізіологічну і соціальну.

10. Праця - це доцільна діяльність людини, пов'язана з витратами розумової і фізичної енергії на виробництво споживчої вартості.

11. Задачі організації праці забезпечують реалізацію мети організації праці, їх можна підрозділити на: економічні (зниження витрат праці на виконання робіт і продукції, підвищення продуктивності праці, економне використання виробничих фондів, матеріалів, сировини, забезпечення високої якості робіт і продукції, зниження витрат виробництва, підвищення конкурентноздатності і т.п.); соціальні (створення сприятливих умов трудової діяльності працівників, збереження їхнього здоров'я, підвищення змістовності і привабливості праці, раціональне і більш повне використання і розвиток трудового потенціалу, забезпечення задоволення різноманітних потреб персоналу і т.п.).

12. Інноваційний тип управління організацією праці передбачає розробку і впровадження організаційних нововведень і спрямований на докорінне удосконалення організації праці, забезпечення більш повної її відповідності параметрам техніко-технологічної бази виробництва, є найбільш адекватним ринковим відносинам. Найважливішим напрямком вирішення проблеми переходу до інноваційного типу управління організацією праці є використання цільових комплексних програм (ЦКП).

13. Інтенсивність праці - кількість витрат праці в одиницю часу.

14. Кваліфікаційний поділ праці — поділ праці усередині кожної професійної групи, пов'язаний з неоднаковою складністю виконуваних робіт і, отже, з різними вимогами до рівня кваліфікації працівника. Виразом кваліфікаційного поділу праці служить розподіл робіт і працівників по розрядах, спеціалістів - по посадах.

15. Колективна форма організації праці - це така форма організації праці, при якій група працівників, пов'язаних спільністю оброблюваного предмета праці, а часто і єдиними знаряддями праці, виконують загальне виробниче завдання, мають колективне робоче місце, використовують погоджені зусилля всього колективу, пов'язані загальною матеріальною зацікавленістю і несуть загальну відповідальність за результати праці. Колективна форма організації праці має різновиди: парне обслуговування, ланка, група, бригада, ділянка, цех і ін., у залежності від того, колективові якого з названих підрозділів установлюється загальний обсяг роботи, ведеться облік її виконання і нарахування загального (колективного) заробітку. Найбільш розповсюдженою формою колективної праці є виробничі бригади.

16. Кооперування праці. З функціональної точки зору кооперування праці представляє собою установлення виробничих зв'язків (у часі і просторі) між різними трудовими процесами, з метою забезпечення безперервності, ритмічності, синхронності виробництва. З організаційної точки зору, кооперування праці — це об'єднання працівників для участі в одному або різних, але взаємозалежних між собою тру­дових процесах, встановлення взаємозв'язків між ними для досягнення спільної мети. Таким чином, кооперування праці є як би другою, невід'ємною стороною поділу праці.

17. Машинно (апаратно) - вільний час - час, протягом якого устаткування працює без особистої участі робітника.

18. Машинно-ручний час - час протягом якого поряд з машинною роботою, в обробці безпосередньо присутня ручна праця.

19. Машинний або апаратний час - час автоматичної роботи устаткування, коли робітник виконує функції спостереження і регулювання.

20. Метод праці - особливий спосіб здійснення процесів праці, якому властивий певний склад трудових прийомів, дій, рухів з певними їхніми характеристиками, а також чіткий характер і послідовність їхнього виконання.

21. Багатоверстатне обслуговування - це обслуговування, при якому робітник (або бригада) одночасно (протягом робочої зміни) обслуговує декілька верстатів (агрегатів). При цьому ручну роботу на одних верстатах робітник виконує протягом машинно-автоматичного часу роботи інших верстатів. Таким чином, основна умова використання багатоверстатного обслуговування полягає в тому, що машинно-автоматичний час кожного верстата повинний бути більше або дорівнювати тому часу, протягом якого робітник зайнятий обслуговуванням усіх інших верстатів.

22. Наукова організація праці (НОП) - це така організація праці, при якій практичному впровадженню конкретних заходів передує ретельний науковий аналіз трудових процесів і умов їхнього виконання, а самі практичні заходи базуються на досягненнях сучасної науки і передової практики. Таким чином, терміни «наукова організація праці» і «організація праці» виражають сутність одного і того ж самого явища (процесу), а різниця між цими поняттями визначається насамперед методом, підходом до вирішення тих самих задач, станом системи взаємодії працівників один з одним і з засобами виробництва в процесі трудової діяльності.

23. Норма часу (трудомісткість операції) - визначає необхідні витрати часу одного або декількох працівників на виконання виробничої операції.

24. Норма виробітку - кількість одиниць продукції, виготовлена одним або групою робітників за визначений період часу (як правило за одну зміну).

25. Норма витрат праці - кількість праці, який необхідно затратити на якісне виконання заданої роботи у певних організаційно-технічних умовах.

26. Норма обслуговування - визначає кількість виробничих об'єктів - верстатів, апаратів, робочих місць, квадратних метрів виробничої площі і т.п., закріплених за одним робітником або групою.

27. Норма ваги праці - регламентує допустимі навантаження на організм працюючих, використовуються для обґрунтування часу на відпочинок, установлення компенсацій за несприятливі умови праці і т.п.

28. Норма управління - кількість працівників, підлеглих одному керівникові.

29. Норма чисельності - установлює чисельність працівників однієї групи (професії, рівня кваліфікації), необхідну для виконання певного обсягу робіт.

30. Нормативні матеріали з праці - це керівні, довідкові матеріали, що містять вихідні дані і розрахункові величини для встановлених норм праці стосовно до певних організаційно-технічних умов виробництва.

31. Нормативи режимів роботи устаткування представляють собою регламентовані величини параметрів роботи устаткування, що забезпечують його доцільне використання.

32. Нормування праці - аналіз організаційно-технічних умов виконання роботи, методів і прийомів праці і розробка заходів для виконання наукової організації праці і найбільш раціонального порядку (технології) виконання нормованої роботи з наступним установленням норм витрат праці.

33. Операція - частина виробничого процесу, що здійснюється одним робітником (або групою) на одному робочому місці й охоплює всі їхні дії по виконанню одиниці заданої роботи над одним предметом праці.

34. Організація робочого місця - процес упорядкування й узгодження взаємодій елементів робочого місця (системи робочих місць) за рахунок встановлення певних параметрів і елементів структури відносин між елементами, а також між елементами і механізмами, що регламентують їхню взаємодію. Основними, «наскрізними» напрямками організації робочих місць, єдиними для будь-якого робочого місця, є: спеціалізація й оснащення робочих місць; просторове планування робочих місць; обслуговування робочих місць.

35. Організація праці. Організацію праці потрібно розглядати як систему і як діяльність, одну з управлінських функцій. Організація праці як система на рівні підприємства - це сукупність організаційних відносин і організаційних зв'язків між працівниками і засобами виробництва і працівників один з одним, з метою забезпечення порядку протікання трудового процесу, характеру функціонування робочої сили і засобів виробництва і певну ефективність трудової діяльності. Організація праці як діяльність - одна з управлінських функцій, частина управління підприємством (організацією) по створенню, підтримці, упорядкуванню і розвиткові системи організації праці, а також докорінному її перетворенню на основі оргнововведень. При цьому дана діяльність повинна здійснюватися як постійний процес, а не як одноразові розрізнені дії.

36. Оргнововведення - процес створення, впровадження й освоєння принципово нових форм і методів організації трудової діяльності, що вносять докорінні зміни в існуючу організаційну систему й забезпечують її цілісний розвиток, підвищення її ролі в системі факторів, що впливають на ріст соціально-економічної ефективності діяльності підприємства.

37. Оснащення робочих місць - забезпечення робочих місць усім необхідним для ефективної роботи.

38. Основний час - називається час, що витрачається робітни­ком на якісну зміну предмета праці— його розмірів, властивостей, складу, форми, або положення в просторі. Визначається виходячи з найбільш раціональних режимів роботи устаткування.

39. Перерви на особисті потреби - перерви, що витрачаються робітником на особисту гігієну і природні потреби.

40. Перерви на відпочинок - перерви, надані робітником протягом робочої зміни для відпочинку, виробничої гімнастики з метою підтримки нормальної працездатності і попередження втоми.

41. Планування робочих місць - просторове розміщення робочих місць, елементів їхнього оснащення — устаткування, технологічного й організаційного оснащення, а також предметів праці і самого працівника. Розрізняють: загальне (зовнішнє) планування робочих місць, під яким розуміють просторове розташування самих робочих місць; внутрішнє планування, що передбачає раціональне розміщення в межах робочого місця усіх його елементів — суб'єкта (працівника), засобів і предметів праці.

42. Підготовчо-заключний час - час який робітник (або бригада робітників) витрачає на власну підготовку і підготовку засобів виробництва до виконання нового виробничого завдання, нової партії деталей і виконанню усіх робіт, пов'язаних з його закінченням. Підготовчо-заключний час витрачається один раз на всю партію деталей, оброблюваних на одному робочому місці за зміну, і не залежить від кількості деталей у партії.

43. Позиція - положення деталі на верстаті при одному її закріпленні.

44. Поопераційний поділ праці передбачає поділ всього обсягу роботи на більш дрібніші операції, які виконуються різними підрозділами або різними працівниками.

45. Предметний, подетальний поділ праці - спеціалізація підрозділу, або працівника на виконанні відносно закінченого виду робіт, або на виготовленні певного виробу (деталі).

46. Виробничий процес - процес перетворення сировини, матеріалів, напівфабрикатів у готову продукцію.

47. Професійний поділ праці - поділ праці між працівниками в залежності від їхньої професії і спеціальності усередині кожної функціональної групи.

48. Прохід - частина технологічного переходу, обмежена зняттям одного шару оброблюваного матеріалу.

49. Робоча зона - ділянка тривимірного простору, обмежена межами досяжності рук у горизонтальній і вертикальній площинах з урахуванням повороту працівника на 180° і переміщенням його вправо і вліво на один-два кроки. У цій зоні повинні розміщатися знаряддя праці, що постійно використовуються в роботі. Інша площа робочого місця складає допоміжну зону, де розташовуються предмети, що використовують рідше.

50. Робочий час - установлена законодавством тривалість робочого дня (робочого тижня), протягом якого працівник виконує доручену йому роботу.

51. Робоче місце - первинна ланка виробничого процесу і структури підприємства, елементарна частина виробничої площі (території, простору), на якій розташовані всі елементи процесу виробництва і на якій суб'єкт праці (працівник або група працівників) відповідно до цільового призначення, технології й у певних умовах здійснює організовану трудову діяльність; нарешті, це вихідний пункт одержання прибутку підприємства, виробництва сукупного суспільного продукту і найважливіший елемент механізму регулювання ринку праці і зайнятості населення.

52. Поділ праці частковий - відокремлення різних видів робіт на підприємстві, у межах певних структурних його підрозділів (цех, дільниця, відділ, бригада), а також розподіл робіт між окремими працівниками.

53. Поділ праці загальний - відокремлення різних видів трудової діяльності в межах усього суспільства, тобто поділ праці між різними сферами діяльності і виробництва: промисловістю, сільським господарством, будівництвом, зв'язком, торгівлею, виробничою іневиробничою сферою.

54. Режим праці і відпочинку - це встановлений для кожного виду робіт порядок чергування і тривалість періодів роботи тавідпочинку. Розрізняють змінний, добовий, тижневий, місячний і річний режими праці і відпочинку. Змінний режим праці і відпочинку встановлює загальну тривалість робочого дня, час початку і закінчення роботи, час надання і тривалість обідньої перерви, періодичність і тривалість інших регламентованих перерв на відпочинок; добовий режим праці і відпочинку регламентує кількість і чергування змін, початок і закінчення роботи в змінах, перерви на відпочинок і сон; тижневий (місячний) режим праці івідпочинку визначає кількість робочих днів і годин у тиждень (місяць), порядок чергування робочих днів і днів відпочинку, а також чергування роботи в різні зміни; річний режим праці і відпочинку встановлює загальна кількість годин і днів роботи за рік, періодичність і тривалість основних і додаткових відпусток.

55. Ритм - закономірне повторення сукупності яких-небудь дій (рухів), коли початок і кінець окремих рухів завжди знаходяться в тих самих границях у просторі і в часі. Значення ритму в роботі полягає в тому, що ритм, будучи елементом психічного спонукання в роботі, сприяє автоматизму виконання рухів, при якому мозок звільняється від великого додаткового навантаження, зайвої напруги, полегшуються функції центральної нервової системи.

56. Суміщення професій полягає в тому, що працівник протягом встановленої законом тривалості робочого дня поряд зі своєю основною роботою виконує додаткову роботу іншого працівника, віднесену, як правило, до суміжної професії. Це призводить до повного вивільнення працівників, що здійснювали раніше роботу з професії, що суміщається, (якщо суміщення здійснюється постійно).

57. Суміщення функцій має місце, коли працівник, зберігаючи профіль своєї роботи, частково виконує обов'язки іншого виконавця. Таке суміщення функцій супроводжується частковим вивільненням працівників.

58. Зміст організації праці на підприємстві характеризується організаційними відносинами і зв'язками, що є елементами системи організації праці. До них відносяться відносини з приводу: поділу і кооперування праці; організації робочих місць; розробки і використання прийомів і методів праці; створення сприятливих умов праці; установлення норми праці; застосування конкретних форм і систем оплати праці, організації винагороди персоналу; підбору, підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації працівників, їхнього розміщення; підтримки необхідного рівня дисципліни праці.

59. Спеціалізація робочих місць - установлення чіткого виробничого профілю того або іншого робочого місця.

60. Технологічна операція - процес впливу робочого органу машини, інструмента на предмет праці, у результаті якого відбувається досягнення мети його технологічної обробки або зміна стану.

61. Технологічний перехід - технологічно однорідна частина операції, у результаті якої відбувається тільки одна технологічна зміна предмета праці, виконувана при одному режимі роботи устаткування і незмінному інструменті.

62. Технологічний процес - сукупність послідовних технологічних операцій, необхідних для досягнення мети виробничого процесу.

63. Трудовий рух - однократне переміщення робочого органа людини (руки, ноги, тулуба і т.д.).

64. Трудова дія - логічно завершена сукупність трудових рухів, виконуваних без перерви робочим органом людини при незмінних предметах і засобах праці.

65. Трудовий прийом - закінчена сукупність трудових дій, що складають технологічно завершену частину операції.

66. Трудовий процес - сукупність дій виконавця або групи по перетворенню предметів праці в його продукт, виконуваних на робочих місцях.

67. Вага (міра) праці - відображає сукупний вплив на працюючу людину різних елементів умов праці. При цьому основним критерієм для встановлення ступеня ваги робіт є якісно визначений функціональний стан організму, що формується під впливом різних виробничих факторів. У залежності від цього функціонального стану виділяють 6 категорій ваги робіт, яким відповідають групи умов праці.

68. Управління організацією праці - це процес цілеспрямова­ного впливу на організаційні відносини, що виникають у процесі спільної трудової діяльності, з метою забезпечення ефективного функціонування і розвитку, як системи організації праці, так і всього підприємства. Система управління організацією праці містить об'єкт управління, суб'єкт управління, і механізм, що забезпечує взаємодію керованої і керуючої підсистем. Об'єктом управління (керованою підсистемою) виступає функціонуюча, діюча система організації праці на підприємстві. Суб'єктом управління (керуючою підсистемою) можуть бути органи державного і галузевого управління, підрозділи підприємств і окремі працівники (групи працівників) - лінійні керівники різних рангів (бригадир, майстер, начальник відділу, начальник цеху, керівник підприємства), менеджер по персоналу, і т.д., а також самі виконавці, що організують свою працю як у процесі само­організації. Механізм управління організацією праці представляє собою сукупність методів, засобів, прийомів, важелів, технологій впливу суб'єкта управління на керований об'єкт - систему організації праці з метою забезпечення ефективного її функціону­вання і розвитку. Найважливішими складовими даного механізму є організаційний і економічний механізми управління організацією праці, що тісно взаємозалежні і взаємодіють один з одним.

69. Умови праці це складне об'єктне явище, яке характеризує середовище протікання трудового процесу, що формується під впливом взаємозалежних факторів соціально-економічного, техніко-організаційного і природного характеру і впливає на здоров'я, працездатність людини, його відношення до праці і ступінь задоволеності працею, отже, на ефективність праці й інші економічні результати діяльності. Умови праці представляють собою сукупність різних по впливу на людину елементів, які можна розділити на 4 групи: санітарно-гігієнічні елементи, що утворюють зовнішнє середовище: мікроклімат, стан повітряного середовища (запиленість, загазованість), освітлення, виробничі випромінюван­ня, шум, вібрація; психологічні і фізіологічні елементи, обумовлені змістом трудової діяльності, різними навантаженнями на руховий апарат, нервову систему і психіку людини в процесі праці; естетичні елементи, що формують у людини відношення до середовища перебігу праці з погляду її художнього сприйняття і впливають на формування певного емоційного стану (до них відносять архітектурне, конструкторське, художнє оформлення інтер'єра, виробничого устаткування, оснащення робочих місць і виробничого одягу, озеленення і ін.); соціально-психологічні елементи, які характеризують психологічний стан працівників і колективу і створюють відповідний психологічний, емоційний настрій працівника.

70. Форми обслуговування робочих місць. За формою вико­нання функцій обслуговування робочих місць може бути стандарт­ним, планово-попереджувальним і черговим. Чергове обслугову­вання переважає в одиничному і дрібносерійному виробництві, здійснюється в міру необхідності по викликах з робочих місць і по змінно-добових завданнях. Планово-попереджувальне обслугов­ування (ППО) робочих місць широке поширення одержало в умовах серійного виробництва; при ППО здійснюється планове й активно-попереджувальне обслуговування, усі роботи виконуються допоміжним персоналом на основі планів-графіків, пов'язаних з виробничими планами, завданнями. Стандартне обслуговування є найбільш досконалою формою планово-попереджувального обслуговування. Воно характерно для поточно-масового виробництва. Сутність його полягає в обслуговуванні по заздалегідь розроблених стандартних розкладах і планах.

71. Фотографія робочого дня (часу) - вид вивчення робочого часу шляхом спостереження і виміру усіх без винятку витрат протягом робочого дня або окремої його частини.

72. Функціональний поділ праці - розподіл усього комплексу робіт на ряд функцій у залежності від ступеня і характеру участі у виробничому процесі різних працівників, а самих працівників на функціонально однорідні групи.

73. Хронометраж - вивчення операцій шляхом спостереження і вивчення витрат робочого часу на виконання окремих, що багаторазово повторюються з виготовленням кожної одиниці продукції елементів операції.

74. Цикл багатоверстатного обслуговування - час, протягом якого повністю здійснюються всі регулярно повторювані елементи оперативної роботи на верстатах, що обслуговуються.

75. Економічні методи управління - це прийоми і способи впливу шляхом використання таких економічних категорій, як заробітна плата, матеріальне стимулювання і санкції, ціна, прибуток, рентабельність, фінанси, кредит.


РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

 

1. Абрамов В. М., Данюк В. М., Колот А. М. Мотивація і стимулювання праці в умовах переходу до ринку. - Одеса, 1995.

2. Афонин А. Основы мотивации труда: организационно-экономические аспекты. - К., 1994.

3. Багрова І.В. Нормування праці. - К 2003.

4. Богиня Д.П., Грішнова О.А. Основи економіки праці: Навч.посіб.- К.: Знання-Прес, 2002.

5. Грішнова О. А. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Підручник. - К.: Знання, 2006.

6. Жуков Л. И., Горчаков В. В. Справочное пособие по труду и заработной плате. - М.: Финансы и статистика, 1990.

7. Казарновский А. С. Организационное проектирование на предприятии. —К.; Наук. думка. 1990.

8. Калина А. В. Организация и оплата труда. — К, 1995.

9. Кольцов Н.А Научная организация труда. - М.: Экономика, 1983.

10. Лукьянченко Н. Д. Управление трудом на промышленных предприятиях. - Донецк, 1996.

11. Лукьянченко Н. Д. Бунтовская Л.Л Физиология и психология труда. Донецк 2003.

12. Научная организация труда инженера / Под ред. В. М. Данюка. — К.: Техника. 1981

13. Пашуто В. П. Организация и нормирование труда на предприятии: Учеб. Пособие.- Мн.: Новое знание, 2001.

14. Подоровская М.М. Организация труда: Конспект лекций -К: МАУП, 2001.

15. Смирнов Е. Л. Справочное пособие по НОТ.- М.: Экономика, 1986.

16. Тимош І. М. Економка праці. Тернопіль: Астон, 2001.

17. Черкасов Г.М Теорія и практика научной организации труда в промышленности. - Л. 1978.


ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА.. 3

1. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ "ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАЦІ" 4

1.1 Тематичний план та розподіл навчального часу. 4

1.2. Програмний матеріал блоків змістових модулів. 5

2. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ ОКРЕМИХ МОДУЛІВ ТА ТЕМ ДИСЦИПЛІНИ 7

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. 7

Теоретичні основи організації праці. 7

Тема 1. Сутність, задачі та зміст організації праці 7

1.1. Предмет дисципліни "Організація праці". 7

1.2. Сутність і зміст організації праці на підприємстві 10

1.3. Завдання і напрямки організації праці 13

1.4. Взаємозв’язки дисципліни "Організація праці" з іншими дисциплінами та науками 19

Тема 2.Трудовий процес та методи його організації 22

2.1. Поняття виробничого, технологічного та трудового процесу 22

2.2. Види трудових процесів і принципи їх організації 24

2.3. Структура виробничої операції 25

2.4. Класифікація і характеристика трудових рухів, дій, прийомів 30

2.5. Метод праці 32

2.6. Принципи організації трудового процесу. 34

2.7. Раціоналізація методів та прийомів праці 35

Тема 3. Поділ та кооперування праці 39

3.1. Сутність та значення поділу праці. 39

3.2. Сутність та форми кооперування праці 46

3.3. Напрямки розвитку поділу та кооперування праці 48

Тема 4. Форми організації праці 49

4.1. Суміщення професій та функцій. 49

4.2. Колективні форми організації праці 52

4.3. Багатоверстатне обслуговування. 56

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2. 60

ЗМІСТ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАЦІ НА ПІДПРИЄМСТВІ 60

Тема 5. Організація та обслуговування робочих місць. 60

5.1. Поняття і класифікація робочих місць, завдання їхньої організації 60

5.2. Спеціалізація й оснащення робочих місць. 67

5.3. Планування робочих місць. 72

5.4. Обслуговування робочих місць. 76

5.5. Атестація і раціоналізація робочих місць. 82

Тема 6. Умови праці та відпочинку на підприємстві 86

6.1. Поняття умов праці 86

6.2 Оцінка умов праці 88

6.3. Характеристика умов праці 92

6.5 Види режимів праці і відпочинку. 105

6.6 Оптимізація режимів праці і відпочинку. 109

Тема 7. Управління організацією праці на підприємстві 120

7.1 Система управління організацією праці 120

7.2 Організаційно-функціональна структура управління організацією праці 125

7.3 Програмно-цільове управління організацією праці 127

7.4. Управління організацією праці і самоорганізація. 130

Тема 8. Аналіз і проектування організації праці 133

8.1. Аналіз рівня й ефективності організації праці 133

8.2. Розробка питань організації праці на стадії проектування нових об’єктів 140

8.3. Проектування організації праці на діючих підприємствах 142

3. ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ.. 145

Практичне заняття №1. 145

Тема Розвиток наукової організації праці в плановій та ринковій економіках. 145

Практичне заняття №2. 148

Тема. Процес праці та методи його організації 148

Практичне заняття №3. 151

Тема: Поділ та кооперування праці 151

Практичне заняття №4. 153

Тема: Багатоверстатне обслуговування. 153

Практичне заняття №5. 155

Тема: Система обслуговування робочих місць. 155

Практичне заняття №6. 156

Тема: Планування робочих місць. 156

Практичне заняття № 7. 160

Тема: Атестація і раціоналізація робочих місць. 160

Практичне заняття № 8. 164

Тема: Комплексне проектування організації й обслуговування робочих місць 164

Практичне заняття № 9. 170

Тема: Форми обслуговування робочих місць. 170

Практичне заняття № 10. 172

Тема: Режими праці і відпочинку. 172

Практичне заняття № 11. 175

Тема: Умови праці і відпочинку на підприємстві 175

Практичне заняття № 12. 179

Тема: Карта умов праці на робочому місці 179

Практичне заняття № 13. 189

Тема: Оптимізація планування і впровадження заходів з організації праці. 189

Практичне заняття № 14. 192

Тема: Організаційно-функціональна структура управління організацією праці. 192

Практичне заняття № 15. 198

Тема: Аналіз рівня й ефективності організації праці 198

4. ТЕСТОВА ПРОГРАМА.. 200

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи організації праці 200

Змістовний модуль 2. Зміст організації праці на підприємстві 203

5. ТЕМАТИКА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ.. 206

6. ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА.. 207

7. МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ.. 209

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК.. 210

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА.. 221

 


 

 

Навчальне видання

 

Василів Володимир Богданович

 







Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 542. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия