Студопедия — Типологія територіальних рекреаційних систем
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Типологія територіальних рекреаційних систем






Більшість рекреаційних систем має ієрархічну структуру тобто структуру в якій можна виділити не тільки рівні по значенню, але і супідрядні одиниці. Часто окремі установи відпочинку просто є сусідами на деякій площині, об’єднується в курортні або рекреаційні вузли, які у свою чергу зливаються в підрайони і райони. Це результат звичайної вигоди,яка виходить від розподілу праці і кооперації дій встанови.

Рекреаційні системи класифікуються по багатьом ознакам. У зв’язку з безліччю критеріїв типи ТРС будуть численними. Рекреаційні системи покликані задовольняти наступні потреби відпочиваючих:

1. Задоволення допитливості і вдосконалення предметних тобто отриманих з книг знань, доповнення їх емпіричними знаннями.

2. Отримання нових розваг, вражень, пов’язаних з незвичністю місць відпочинку,подорожі.

3. Задоволення естетичних і етичних потреб.

4. Прагнення до подолання перешкод, підтримка духу першовідкривача нових місць.

5. Спілкування з новими людьми.

В наші дні зростанні культура відпочинку, яка виявляється в збільшенні числа рекреаційних занять в їх різноманітності, скороченні пасивних видів і форм відпочинку. Змінюється структура відпочинку, яка супроводжується бурхливим зростанням рухливості населення. Зростає як загальна рухливість так і рухливість під година відпочинку,яка в майбутньому збільшиться за рахунок індивідуальних видів транспорту, на яких відпочиваючий прагнень побачити якомога більше.

Таким чином, рекреаційні системи направлені на організацію наступних цілей:

- Споживання природних цінностей(огляд пейзажів, спостереження за живописними і незвичними явищами природи);

- Споживання культурних цінностей(читання, бесіда,відвідини театрів,кінотеатрів,концертів,музеїв);

- Вдосконалення фізичних здібностей людини(в спортивних іграх,плаванні,прогулянках,походах на лижах,човнах,рибному лові,полюванні).

Рекреація – це процес відновлення і збагачення фізичних і духовних сил людини,яку можна показати наступною формулою:

R=Ф+Д

Де R- це реакція(рекреаційна діяльність)

Ф - фізична сила

Д – духовна сила

Виходячи з цього,можна виділити три основні типи рекреаційних систем:

1. Лікувальна рекреація – переважання відновлення фізичних сил.

R = Ф + Д, тобто Ф>Д

2. Оздоровчий відпочинок – рівновага двох видів відновних функцій

R= Ф+Д, тобто Ф=Д

3. Туризм – переважання відновлення духовних сил

R= Ф+Д, тобто Ф<Д

Може бути проведене і подальше групування систем усередині вже виділених груп. Ця класифікація проводиться на основі багатьох функцій, які покликані реалізувати рекреаційні системи.

 

1. Рекреаційно – лікувальний тип ТРС:

Основна функція лікування,яка спирається на рекреаційні ресурси: мінеральні води,лікувальну грязь,кліматичні умови.

Пред’являє великі вимоги до природних комплексів, особливо до бальнеологічних ресурсів, до рівня обслуговування і ступеня впорядкування території.

Виділяють підтипи відповідно до видів рекреаційних ресурсів, що використовується: кліматичні

Грязьові

Бальнеологічні.

2. Рекреаційно – оздоровчий тип ТРС:

Основна функція – відновлення і розвиток фізичного і духовного потенціалу людини, профілактика захворювання,знання виробничої втоми.

Пред’являє високі вимоги до рівня обслуговування відпочиваючих і ступеня впорядкування території, до природних та культурно – історичних комплексів.

Виділяють підтипи залежно від переважаючого виду діяльності відпочиваючих:

2.1. Купально – пляжні рекреаційні системи

2.2. Прогул очні рекреаційні системи.

3. Рекреаційно – спортивний ТРС:

Основна функція – фізичний розвиток людини під час фізичних занять тренувальним режимом.

При такій організації відпочинку пред’являються високі вимоги до природних комплексів.

Виділяють підтипи залежно від переважаючого виду діяльності відпочиваючого:

3.1. Рибальсько - мисливський ТРС – це підтип повинний бути забезпечений мало зміненими природними комплексами і добре обладнаними місцями ночівлі, спеціалізованими підприємствами обслуговування.

3.2. Змагаючи ТРС – характеризуються провідним значенням змагань та тренувань. Пред’являються високі вимоги до природних комплексів.

4.Рекреаційно – пізнавальний тип ТРС:

Основною функцією цього типу є духовний розвиток людини під час екскурсії, що здійснюється шляхом засвоєння природних та культурних цінностей. Ці заняття доповнюються відвідинами видовищ,ресторанів і т.д.

Пред’являються вимоги до природних і культурних комплексів. Особливо важливі такі властивості як екзотичність і унікальність,різноманітність пейзажів. Характерна менша вимогливість до комфортності кліматичних умов,високі вимоги до інформаційного обслуговування, комфортності засобів пересування, місць ночівлі та харчування.

Виділяють такі підтипи:

4.1. Пізнавально – курортні рекреаційні системи – провідним заняттям є огляд культурно – історичних пам’ятників та культурно – масових заходів, а також любительська творчість та відвідини незвичних місць.

4.2.пізнавально- природні рекреаційні системи – знайомства з явищами природи, купання, сонячні і повітряні ванни. Високі вимоги до незмінності природних комплексів.







Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 1068. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (3.527 сек.) русская версия | украинская версия