Студопедия — Популярною стає зручна послуга «абонемент електронних видань»
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Популярною стає зручна послуга «абонемент електронних видань»






 

-Я же подобно ее героине, в своей жизни особой драмы не нахожу.

 

-И все же драма в ее прошлом присутствовала. – возразил он.

 

-А, так значит, ты читал. – улыбнулась я этому открытию.

 

-Доводилось. –уклончиво ответил он.

 

- И как впечатления?

 

-Да никак, очередная бестолковая сказка о Золушке, не отличающейся особой красотой. – равнодушно отозвался Олег.

 

-А мне понравилось. –сообщила я с самодовольной улыбкой, заглядывая ему в лицо.

 

За сприяння УБА з 26 березня по 30 квітня 2014 року з метою впровадження нової бібліотечної послуги та надання можливості користувачам отримати доступ до е-книг українських видавництв Львівська обласна універсальна наукова бібліотека тестує новий сервіс для користувачів.

Користувачі ЛОУНБ можуть скористатися безкоштовним доступом до електронної бібліотеки «Кассіопея», яка містить твори сучасної української літератури, переклади світових бестселерів; навчальну, довідкову літературу тощо.

Ви можете ЛЕГАЛЬНО і АБСОЛЮТНО БЕЗКОШТОВНО оформити замовлення на книги у цифровому форматі українських видавництв, серед яких Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», «Наш час» та інші; читати їх, використовуючи технічні засоби бібліотеки, власні ноутбуки або мобільні пристрої на платформі Android та iOS або дистанційно.

База електронних книг «Кассіопея» налічує близько 16 тисяч видань українською та російською мовами з різних галузей знань, а також художню літературу. Сайт має зручний інтерфейс з можливістю онлайн-читання, створення закладок, zoom та режиму автоматичного гортання сторінок. Кожен зареєстрований користувач отримує так звану «книжкову полицю», куди потрапляють усі обрані для читання книги.

З переліком книг, які доступні через наш новий сервіс, ви можете ознайомитися за цією адресою: http://library.kassiopeya.com/

Щоб стати користувачем «Кассіопеї», необхідно звернутися до працівників відділу автоматизації бібліотечних процесів Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки (просп. Шевченка, 13) або надіслати заявку на e-mail [email protected] Після цього працівники відділу нададуть Вам логін і пароль. Для оформлення заявки та реєстрації на порталі «Кассіопея – сузір’я українських книжок» необхідно вказати своє ім’я та прізвище, номер читацького квитка 2014 року та адресу Вашої електронної скриньки.

Після реєстрації на вашу електронну адресу надійде Ваш логін і пароль для входу на сайт.

После завершения процедуры регистрации, Вы можете получить доступ к персональной виртуальной полке, где будут находиться издания, доступ к которым предоставляется бесплатно, и издания, доступ к которым Вы оплатили.

Для нахождения необходимого Вам издания Вы можете:

воспользоваться тематическим каталогом (в левой части сайта), выбрать из списка издателей (под тематическим перечнем), или воспользоваться расширенным поиском (нижнее меню).

Формирование заказа

Выбрав нужную книгу, Вы нажимаете «Купить» и выбранная книга оказывается в «Корзине». Если какое-то издание выбрано по ошибке, можно поставить соответствующую отметку напротив издания и нажать «Обновить».

После окончательного формирования заказа необходимо нажать «Оформить». После этого Вы переходите на страницу оплаты заказа

Оплату вы можете сделать, выбрав один из предложенных способов. После ознакомления с правилами пользования и избранием способа оплаты, нажимаете «Продолжить» и выполняете все предложенные пошаговые инструкции.

После уплаты, приобретенное издание можно увидеть на своей Виртуальной полке, рядом с бесплатными изданиями нашей Библиотеки.

Работая с избранными изданиями, Вы имеете полный функционал для чтения их. Это и полноконтекстный поиск, и приближение текста, и просмотр содержания, и закладки и т.д.

 

В Великобритании 3 марта 2014 стартовал годичный пилотный проект, позволяющий читателям библиотек удаленно арендовать электронные книги.

В течение года абоненты четырех публичных библиотек Великобритании — в Питерборо, Ньюкасле, Виндзоре и Дербишире — будут иметь удаленный доступ к каталогу, насчитывающему более 1000 электронных книг. Арендовать книгу можно будет либо на семь, либо на 21 день. Среди доступных книг будут как классические произведения, так и новинки.

Целью пилотного проекта является «изучить в реальном времени и в реальных условиях влияние удаленного пользования электронными книгами в публичных библиотеках на авторов, издателей и библиотечные услуги, чтобы затем найти подходящую и устойчивую модель для всех участников процесса». Эксперимент проводится в ответ на рекомендации из прошлогоднего отчета Уильяма Сигхарта (William Siegahrt) — издателя и филантропа, который, после изучения британского рынка электронных книг, посоветовал библиотекам предоставлять читателям удаленный доступ к национальному каталогу е-книг.

Исследование финансируется грантом в размере £40 тысяч, который фонд British Library Trust выделил Обществу заведующих библиотеками (Society of Chief Librarians) и Ассоциации издателей Великобритании. http://www.pro-books.ru/sitearticles/14483

 

В Україні організовано доступ до електронних журналів різної тематики PressPoint.

Сайт presspoint.ua — це єдина точка продажу української преси в електронному вигляді. На сайті можна оформити передплату або придбати окремий номер. Сьогодні каталог налічує більш ніж 600 різних видань. Також це сайт, який цікаво читати.

Застосунок PressPoint Reader — безкоштовний для завантаження рідер з можливістю придбати окреме видання або передплатити його безпосередньо в застосунку. Сьогодні прикладна програма доступна на платформах iOS (iPad), Android та Windows. Використовуйте настільний ПК, ноутбук або планшет для читання свіжого випуску улюбленого журналу.

Після вдалого оформлення замовлення, придбаний номер видання відразу потрапляє в особистий кабінет читача та автоматично стає його власністю. Тепер отримати доступ до видання можна з будь-якого пристрою, будь то домашній ПК, ноутбук або планшет.

(Примітка: при банківському переказі, з незалежних від нас обставин, гроші на рахунок PressPoint можуть надійти лише наступного дня. Аби не чекати так довго, існує можливість вислати копію чека для підтвердження оплати. Отримавши такого листа, ми негайно відправимо номер в особистий кабінет читача.)

В цілому треба зазначити, що користувач не отримує файл-джерело (PDF) для скачування. Купується можливість читання номерів в спеціалізованому застосунку PressPoint Reader. Версії рідера для різних програмних платформ доступні для завантаження на сайті.

Видавці серйозно підійшли до питання захисту власної інформації. Окрім табу на передачу файла-джерела (копіювання, перепродаж та передачу третім особам), існує також можливість обмежити кількість пристроїв доступу до видання.

Отримані видання можна читати офлайн. Всі випуски особистої бібліотеки зберігаються в постійному доступі, завжди під рукою. Здійснення нової купівлі — одне лише обмеження для PressPoint Reader в режимі офлайн.

При виникненні проблем з отриманням оплаченого видання, адміністрація сайту протягом 24 годин з моменту отримання листа або дзвінка читача, повторно відправляє видання в його особистий кабінет.

Ще більше зміщення орієнтиру у бік інтересів клієнта позначене у статті «Повернення та обмін». Замовили не той номер? Не задоволені якістю електронної копії?

(Зовнішній вигляд сторінок придбаного номеру виявився гіршим, ніж в режимі його попереднього перегляду на сайті.) Протягом 3-х днів з моменту придбання видання зв`яжіться зі службою підтримки PressPoint ([email protected]) для повернення грошей або обміну номера.

Виникло багато питань? Несподівано з`явилися проблеми в роботі рідера? Напишіть або зателефонуйте нам в будь-який час.

У support-інженерів є 3 дня з моменту отримання запиту аби вирішити нетривіальну проблему користувача. Реакція на просту задачу надійде на протязі 1-2 годин.

Не вдалося укластися в строк або проблема виявилася нерозв`язною? Ми повернемо гроші на особистий рахунок для повторного замовлення або оплати нового.

Немає 100% впевненості, що в 10 випадках з 10 все пройде гладко. Однак, ми гарантуємо вирішення проблем в стислі сроки та налаштовані на конструктивний діалог з клієнтом.

 

Інший приклад сервіс ClassBook - дає можливість читати електронний навчальний контент в цифровому вигляді з екрану планшета, ноутбука або настільного ПК, організовано зберігати колекцію електронних підручників, уроків і прикладних програм, оформити передплату або придбати окремий контент через інтернет.

Сайт classbook.com.ua — это освітній ресурс і інтернет-магазин з продажу освітнього контенту в електронному вигляді. Мета сайту - забезпечити можливість користувачу легально придбати учбову літературу для школи, ВНЗа та самооосвіти, а також оформити підписку.

Сьогодні ClassBook тісно співпрацює з видавцями шкільної літератури в Україні.

 

Зокрема, затребуваним напрямом консультаційної діяльності, що здійснюється зарубіжними та вітчизняними бібліотеками, є кон­сультування в правовій сфері.

Так, у Російській Федерації при бібліотеках створено понад 7 тис. центрів правової інформації. Як зазначає О. Тихонова, створення Центру правової інформації Російської національної бібліотеки знач­ною мірою змінило інформаційно-правовий сервіс не тільки для чита­чів, а й для структурних підрозділів і служб самої бібліотеки [204].

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка відкрила свій Центр правової інформації, який функціонує у співпраці з міським управлінням юстиції та місцевим інститутом права. Завдяки центру користувачів особисто і через Інтернет консультують чиновники, а студенти-волонтери допомагають відвідувачам знаходити інформацію на урядових сайтах, спеціалізованих блоґах і форумах. Бібліотекарі відзначають, що найчастіше за допомогою звертаються люди з нижчим за середній рівнем доходів. Серед актуальних питань – права працівників (наприклад, декретна відпустка), оформлення власності та спадщини і, особливо, соцільний захист. Чернігівські бібліотекарі з приємністю згадують, як літня пара прийшла до них із шампанським та іншими частунками, щоби відсвяткувати перерахування пенсій. Такі історії не поодинокі і переконують у важливості правових консультацій для населення.

 

Утім, у складних умовах сьогодення дедалі частіше виникає ситуа­ція, коли питання, що цікавлять користувачів, перебувають на перетині різних галузей знань, різних сфер суспільного життя, тому для їх ефек­тивного вирішення потрібна взаємодія експертів з широкого кола різ­них галузей наук. Таким чином, виникає гостра необхідність в органі­зації бібліотеками міждисциплінарної співпраці провідних наукових фахівців з різних сфер знань для підготовки наукової й аналітичної про­дукції та надання якісних послуг окремим замовникам. З огляду на те, що бібліотечні працівники не завжди володіють необхідним рівнем спе­ціальних знань, які можуть бути необхідні під час підготовки затребу­ваного користувачем продукту, вони, з одного боку, змушені підвищу­вати свій власний науковий рівень, а з іншого – залучати до співпраці спеціалістів з окремих вузьких питань. Бібліотека в даному випадку виступає координатором науково-дослідної діяльності, спрямовуючи її на вирішення саме тієї проблеми, що цікавить замовника. Бібліотека стає майданчиком, на базі якого створюється проектна команда зі спів­робітників різних підрозділів та галузей наук. Такий напрям діяльності активно розвивається Національною парламентською бібліотекою Япо­нії, у якій міждисциплінарна співпраця використовується під час під­готовки бюлетенів з політичної, правової та інших тематик. Результати згаданого наукового співробітництва публікуються у вигляді міждис­циплінарного звіту. Наприклад, у 2008 р. Національною парламентсь­кою бібліотекою Японії були підготовлені такі звіти, як «Політичні проблеми Японії в міжнародному контексті», «Вплив послаблення регу­ляційної політики в економічній сфері», «Розгляд тенденцій розвитку Японії в парламентах зарубіжних країн».

Прикладом активного використання новітніх технологій та міждисциплінарної співпраці є спільний проект Фонду МакАртура та Інсти­туту музейної та бібліотечної справи США (Institute of Museum and Li­brary Services, IMLS), які розпочали створення в музеях і бібліотеках США 30 нових навчальних лабораторій для молоді.

Цей загальноамериканський проект виник під впливом роботи «території інновацій» для підлітків під назвою YOUmedia в Публічній бібліотеці Чикаго. Мета чикагської «території інновацій» – поєднати підлітків з книгою, медіа та організаціями, що працюють з молоддю. Тут зібрано тисячі книжок, понад 100 комп’ютерів, різноманітні засоби та програмне забезпечення для створення медійної продукції, включа­ючи студію звукозапису, що дає змогу підліткам самовиражатися через музику та слово. Підлітки мають можливість відвідувати семінари, обговорювати книжки, зустрічатися з авторами та відвідувати вистави. YOUmedia також існує й поза межами бібліотеки – віртуально, створюючи віртуальну громаду, де молодь обговорює свої та чужі ідеї, має можливість створити своє віртуальне портфоліо тощо. На сайті www.youmediachicago.org можна переглянути відео про цю ініціативу Пуб­лічної бібліотеки Чикаго. Тепер такі лабораторії за підтримки Фонду МакАртура та Інституту музейної та бібліотечної справи США будуть створені в музеях і бібліотеках по всій Америці. Тут молоді люди навча­тимуться створювати контент, замість того щоб просто «споживати» інформацію, адже, за даними вчених, молодь вчиться тоді, коли робить щось сама, власноруч.

Електронний путівник по бібліотеці зробить можливим відвідування будь-якої, навіть віддаленої від читача бібліотеки – в іншому місті, іншій країні.

Нові технології відкривають вельми оптимістичні перспективи для читачів з «особливими потребами», наприклад інвалідів по зору: вже існують апарати, які переводять текст, навіть текст, записаний за методом Брайля, в усне мовлення, причому можливий синхронний переклад на різні мови. Такі апарати активно використовуються в бібліотеках Америки, Німеччини, Англії. Стають все більш доступними і особливі комп’ютери для сліпих і слабозорих, що також використовуються в бібліотеках [120].

Застосування нових технологій робить більш комфортним для читача користування і самою бібліотекою: електронний запис до бібліотеки, електронна реєстрація видаваних і зданих книг, єдиний читацький квиток, що дозволяє користувачеві здати взяту ним книгу в будь-яку бібліотеку міста, вельми зручні.

В японських бібліотеках проводиться експеримент з використання електронного бібліотекаря – робота, що дає змогу читати книги в бібліо­теці, не заходячи до неї. Він є коробкою 50 на 45 см на колесах, що забез­печена цифровою відеокамерою й особливою механічною рукою. Керу­вання електронним бібліотекарем здійснюється через Інтернет. Машина здатна вибрати книгу і своїми механічними пальцями перегортати сто­рінки, передаючи зміст на дисплей користувача. Робот призначений для зайнятих людей, у яких немає часу ходити по бібліотеках.

Актуальною та затребуваною є служба поточного оповіщення. Цей вид обслуговування почав широко розповсюджуватися у всіх авторитетних комерційних повнотекстових, реферативних та бібліографічних базах даних з другої половини 1990 р. Dialog, LEXIS-NEXIS, ProQuest, EBSCO, ScienceDirect, AGRICOLA і багато інших надають інформування про нові надходження за заявленою тематикою в якості стандартної послуги, підвищує рівень комфорту для клієнтів.

Активно використовується останнім часом така форма інформування як віртуальна виставка. Це новий вид інформаційно-бібліотечного обслуговування користувачів, синтез традиційного (книжкового) і новітнього (електронного) способів надання інформації.

Також перспективним є створення бібліотечних буктрейлерів.

 

Не менш ефективна форма роботи прес-кліпінг. Прес-кліпінг можна визначити як:

– аналіз та контроль матеріалів ЗМІ на певну тему;

– підбірка і аналіз матеріалів з центральних та регіональних ЗМІ: газет, журналів, телебачення, радіо, а також інформаційних агентств;

– огляд джерел інформації з проблеми, теми з короткою анотацією, частіше в електронному середовищі, що дозволяє подати матеріал барвисто, представити його більшій кількості споживачів, в тому числі віддаленим користувачам.

Умова включення матеріалів у прес-кліпінг одна – вони повинні бути присвячені проблемам обраної теми [176].

Володіння значним структурованим обсягом інформації, що відкрилася завдяки новим технологіям, можливість її оперативної передачі робить бібліотеку бажаним партнером для засобів масової комунікації (як друкованих, так і телевізійних), а також інших установ культури, освіти, громадських організацій, комерційних структур та окремих підприємців. Організація безперешкодного, комфортного доступу до інформації різко підвищує соціальний статус бібліотеки, робить її неодмінним учасником всіх значущих подій.

Ефективне використання всіх наявних ресурсів, створення гібридних бібліотек дозволить здійснити перехід від однієї форми інформаційної культури до іншої. Це і є соціальний внесок бібліотеки у майбутнє, що дозволяє їй залишитися одним з найважливіших інститутів суспільства [120].

Підсумовуючи, можна констатувати, що впровадження сучасних інформаційних і комунікаційних технологій не тільки створює нову інформаційну обстановку, а й докорінно змінює зміст і характер роботи бібліотеки [31, с. 319].

Автори публікацій, присвячених інноваційним бібліотечним послу­гам та технологіям, сходяться на думці, що послуги, реалізовані бібліо­теками в електронному середовищі й адресовані широкому колу відда­лених користувачів, можуть і повинні розвиватися і в змістовному плані, і в плані застосування нових технологій. Адже зростання популярності Інтернету та інтенсивне впровадження нових інформаційних та кому­нікаційних технологій у бібліотечну практику висувають нові вимоги до бібліотекарів, змушуючи їх по-новому поглянути на свою профе­сію та традиційні бібліотечні функції. Сучасна бібліотека зобов’язана забезпечити вільний доступ до інформації та документів усім катего­ріям користувачів незалежно від того, де перебувають вони і, зокрема, запитувана інформація. Таким чином, основним завданням бібліотеки стає організація багаторівневого інформаційного простору. Це – бачення бібліотеки в інформаційному сто­літті, саме така бібліотека забезпечує прискорення процесу формування інформаційного суспільства, у якому інформація стане дієвим інстру­ментом самореалізації особистості й суспільного прогресу.

 







Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 376. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия