Студопедия — Вивчення поля швидкостей повітряного потоку за допомогою трубки Піто-Прандтля
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вивчення поля швидкостей повітряного потоку за допомогою трубки Піто-Прандтля






 

Мета лабораторної роботи:

Вивчення динамічних характеристик повітряного потоку за допомогою трубки Піто-Прандтля та рідинного мікроманометра.

 

Деякі теоретичні положення

При вивченні руху рідин та газів користуються методом вивчення, який був запропонований Л. Ейлером. За цим методом замість дослідження руху кожного елемента рідини або газу визначають швидкість у кожній точці потоку у різний час. Ця швидкість стосується не певної, а будь-якої частинки, що міститься в заданій точці потоку. Зрозуміло, що коли будуть знайдені розподіл швидкостей у потоці та характер зміни його в часі, то потік рідини або газу стане повністю визначеним. Іншими словами, за методом Ейлера потік рідини або газу задається полем векторів швидкостей.

 

 

Рис.1

Графічно потік зображують не векторами швидкостей у кожній точці, а лініями потоку. Вони проводяться так, щоб у кожній точці лінії вектор швидкості був дотичною (рис.1). Цих ліній проводять стільки, щоб їх густота (тобто кількість ліній на одиницю перпендикулярної до них площадки) була пропорційна швидкості в усіх місцях потоку. Так лініями потоку відображають напрям і модуль швидкості в різних місцях потоку: де швидкість потоку більша, лінії потоку йдуть густіше, а де вона менша – рідше. Лінії потоку не слід ототожнювати з траєкторіями частинок; лише для стаціонарного потоку, тобто у такому для якого поле швидкостей з часом залишається незмінним, лінії потоку збігаються з траєкторією частинок.

Частину рідини або газу, обмежену лінями потоку, називають трубкою потоку. Оскільки швидкості частинок дотичні до лінії потоку, вони залишаються дотичними також до поверхні трубки потоку, тому частинки рідини у своєму русі не виходять за межі трубки потоку.

Вільним повітряним потоком називають повітряний потік, який виходить з деякою постійною швидкістю з аеродинамічної труби в нерухоме повітря (рис.2).

Оскільки течія повітряного потоку після виходу струмини повітря з аеродинамічної труби є турбулентною (вихровою), то частинки повітря внаслідок інтенсивного вихороутворення і перемішування набувають складових швидкостей, перпендикулярних до напряму течії, що обумовлює їх переходи із одного шару в інший. Через це швидкість

.

Рис.2

 

частинок повітря швидко зростає по мірі їх віддалення від стінок обраної для розгляду трубки потоку, а далі змінюється незначно. Тому профіль усередненої швидкості під час турбулентної течії повітря у обраній трубці потоку (рис.3 б) відрізняється від параболічного профілю (рис.3 а), характерного для ламінарної течії рідини більш швидким зростанням швидкості біля стінок обраної трубки потоку і меншою кривизною у центральній частині трубки потоку.

 

Рис.3

З віддаленням від аеродинамічної труби швидкість потоку повітря зменшується, а тому течія повітря поступово переходить від турбулентної до ламінарної (див. рис.2). Ламінарною течією називається така течія, при якій кожний виділений тонкий циліндричний шар рідини у обраній для аналізу трубці течії ковзає відносно інших сусідніх шарів не перемішуючись з ними. Вимірювання показали, що під час ламінарної течії швидкість частинок повітря змінюється від мінімальної біля стінок обраної трубки потоку до максимальної на осі цієї трубки потоку (рис.3 а).

У найпростіших випадках при дослідженні поля швидкостей повітряного потоку зазвичай обмежуються визначенням складових швидкості, паралельних осі аеродинамічної труби А (рис.4), проводячи вимірювання на різних відстанях від її кінця. Вважаючи, що при круглому перерізі труби А поле її швидкостей симетричне відносно осі х, вимірювання можна обмежити, очевидно, будь яким напрямком, який перпендикулярний до осі х.

 


Вимірювання починають в точках, які лежать на осі х, яка співпадає з віссю обраної для досліджень трубки потоку і доводять до тих точок, де складова швидкість вздовж осі х стає рівною нулю, тобто до стінок обраної трубки потоку.

Опис експериментальної установки та методики вимірювань.

 

Для вимірювання швидкостей потоку використовують трубку Піто-Прандтля. При дотриманні певних співвідношень в розмірах вона дає можливість вимірювати різницю між повним і статичним тиском, яка дорівнює динамічному тиску в потоці, а також швидкість повітряного потоку.

Будова трубки схематично показана на рис.5. Манометр, який з’єднаний з відростком В трубки Піто-Прандтля, показує статичний тиск у потці РS; манометр, який з’єднаний з С, покаже повний тиск у потоці Р.

Згідно з рівнянням Бернуллі для горизонтальної трубки потоку динамічний тиск (динамічний напір) в потоці повітря дорівнює різниці між повним і статичним тиском:

, (1)

де ρ – густина повітря;

υ – швидкість потоку повітря у точці, де розміщується початок трубки Піто-Прандтля,

отримаємо

. (2)

Отже, для визначення швидкості в будь-якій точці потоку необхідно окремо виміряти Р та РS.

На практиці ці вимірювання виконують, зазвичай, таким чином, що різницю тисків РРS визначають одночасно, в результаті одного вимірювання. Цього можна досягти, якщо скористуватися одним манометром та включити його диференціально, як показано на рис. 5. Манометр буде показувати безпосередньо різницю між повним та статичним тиском, тобто динамічний тиск.

Так як при досліджені поля швидкостей потоку повітря ми маємо справу з вимірюванням малих різниць тисків, то для цього необхідно застосовувати так звані мікроманометри. Робота рідинних мікроманометрів заснована на тому ж принципі, що і звичайних, але чутливість їх збільшена за рахунок того, що вони заповнюються рідинами з малою густиною (спирт, керосин), а одному з колін манометра D при виготовлені надається похиле положення (рис.5). Друге коліно мікроманометра Е виконано у вигляді посудини з відносно великим перерізом. Нехтуючи незначними змінами рівня рідини в коліні Е при диференціальному з’єднанні мікроманометра, отримаємо

, (3)

де ρр – густина рідини в мікроманометрі;

h – різниця рівнів рідини в коліні D;

l – різниця рівнів рідини, яка відлічують за шкалою мікроманометра;

α – кут нахилу трубки.

Вільний повітряний потік отримують від маленької аеродинамічної труби. При проведенні вимірювань треба встановлювати підставку з трубкою Піто-Прандтля та мікроманометром таким чином, щоб вісь трубки співпадала з віссю аеродинамічної труби. За допомогою гвинтів на підставці мікроманометр встановлюють за рівнем та відлічують його початкове показання. На підставці аеродинамічної труби прикріплена масштабна лінійка, за якою можна відлічувати відстані по осі х.

 

Порядок виконання роботи

1. Сопло аеродинамічної труби при проведені першого вимірювання приблизьте майже впритул до кінця трубки Піто-Прандтля. Увімкніть вентилятор аеродинамічної труби в електричну мережу. Послідовно пересуваючи трубку Піто-Прандтля вздовж перерізу потоку (вздовж осі у), через кожен сантиметр, до того моменту поки трубка не вийде за межі потоку повітря, здійсніть за шкалою мікроманометра (у поділках цієї шкали) вимірювання динамічного тиску в потоці. Дані вимірювань запишіть у таблицю №1.

2. За методикою, описаною в п.1, проведіть вимірювання динамічного тиску в потоці повітря, послідовно змінюючи відстань між соплом аеродинамічної труби та трубкою Піто-Прандтля на 10 см. Дані вимірювань запишіть у таблицю №1.

 

Таблиця №1.

  Показання масштабної лінійки (вісь х), см
0 10 20 30 40 50 60 70
l, [ ] ∆l, [ ] , [ ] l, [ ] ∆l, [ ] , [ ] l, [ ] ∆l, [ ] , [ ] l, [ ] ∆l, [ ] , [ ] l, [ ] ∆l, [ ] , [ ] l, [ ] ∆l, [ ] , [ ] l, [ ] ∆l, [ ] , [ ] l, [ ] ∆l, [ ] , [ ]
Показання масштабної лінійки (вісь у), см 0                                                
1                                                
2                                                
3                                                
4                                                
5                                                
6                                                
7                                                
8                                                
9                                                
10                                                
11                                                
12                                                
13                                                
14                                                
15                                                

 

3. Побудуйте графік поля швидкостей вільного повітряного потоку в різних перерізах трубки потоку. Для його побудови немає необхідності попередньо розраховувати абсолютні значення всіх швидкостей потоку. Замість них можна використати величину, пропорційну абсолютному значенню швидкості, а саме , так як

, (4)

оскільки ρр, ρ, g та α – постійні величини.

4. Абсолютні значення швидкостей потоку треба розрахувати тільки для швидкостей потоку повітря вздовж осі трубки потоку, яка співпадає з центром перерізу сопла аеродинамічної труби. Дані щодо густини повітря, кута і густини робочої рідини манометра наведені на робочому місці і в довідковій таблиці Додатку №4.

5. Розрахуйте абсолютну та відносну похибки для одного із абсолютних значень швидкості вільного повітряного потоку.

Література: [1-6,18,20-39]


Лабораторна робота №13







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 654. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия