Студопедия — Створення військово-політичних блоків в останній третині XIX ст. – на початку ХХ ст.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Створення військово-політичних блоків в останній третині XIX ст. – на початку ХХ ст.






Трої́стий сою́з — військово-політичний блок Німеччини, Австро-Угорщини та Італії, який склався в 1879–1882 і був спрямований проти Франції і Росії.

Започаткував утворення Троїстотого союзу Австро-Німецький договір від 7 жовтня 1879, який передбачав спільні дії обох країн у випадку нападу Росії на одну із них. Цей двосторонній союз 20 травня 1882 був доповнений договором між Німеччиною, Австро-Угорщиною та Італією. Німеччина і Австро-Угорщина зобов'язувалися надавати всіма засобами допомогу Італії у випадку нападу на неї Франції, а Італія брала на себе зобов'язання допомогти Німеччині, якщо б вона стала жертвою неспровокованого нападу з боку цієї ж держави. Австро-Угорщина звільнялась від допомоги Німеччині у випадку військових дій проти Франції — їй відводилась роль резерву на випадок втручання у конфлікт Росії.

Окремі статті договору стосувались великих держав і передбачали, що у випадку нападу двох або кількох великих держав на одного члена Троїстого союзу у війну з ними вступають всі учасники договору. У випадку нападу однієї з великих держав, дві інші зобов'язувались зберігати сприятливий нейтралітет. Виняток робився лише для Франції: у випадку її нападу на одну з країн союзу, всі інші виступали на спільну боротьбу проти неї.

Відразу ж після підписання договору Італія заявила, що не зможе надати допомогу союзникам, якщо на них нападе Велика Британія, у зв'язку з підвищеною вразливістю берегових комунікацій у випадку нападу на них британського військового флоту. Держави зобов'язувались у випадку спільної участі у війні не підписувати сепаратного миру і дотримуватись таємниці про укладений союз.

Договір трьох держав у наступні роки поновлювався: 20 лютого 1887 у Берліні підписано другий союзний договір; 6 травня 1891 — третій союзний договір; 28 червня 1902 — четвертий союзний договір. Тексти цих договорів в основному повторювали положення документа 1882 і лише включали окремі додаткові угоди.

Договір 1887 містив австро-італійську угоду про збереження статусу-кво на Балканах, а у випадку, якщо це виявилося б неможливим, сторони передбачали узгоджувати свої дії, що свідчило про зародження суперечностей між цими країнами на Балканах.

У кінці 19-на початку 20 століття Італія почала переорієнтовувати зовнішньополітичний курс і поступово відходити від своїх союзників. Різке загострення англо-німецьких відносин, збитки від митної війни, яку з 1880-х повела Франція проти Італії, змусили останню шукати зближення з Францією та Англією. До значного послаблення позицій Троїстого союзу призвело підписання 1 листопада 1902 франко-італійської угоди, за якою Італія зобов'язувалася зберігати нейтралітет у випадку нападу Німеччини на Францію. У наступні роки Італія, залишаючись формально членом Троїстого союзу, поступово зближувалася з Францією та Великою Британією.

Німеччина і Австро-Угорщина вступили в Першу світову війну без військової підтримки Італії, яка у травні 1915 заявила про свій вихід із Троїстого союзу й оголосила війну Австро-Угорщині.

Антанта (фр. entente cordiale - Сердечне згоду) - військово-політичний блок Росії, Англії та Франції, створений в якості противаги " Троїстого союзу "(A-Entente); склався в основному в 1904-1907 рр.. і завершив розмежування великих держав напередодні Першої світової війни. Термін виник в 1904 році спочатку для позначення англо-французького союзу, причому вживалося вираз l'Entente cordiale ("сердечне згоду") в пам'ять короткочасного англо-французького союзу в 1840-х рр.., який носив ту ж назву.

Створення Антанти було реакцією на створення Троїстого союзу, посилення Німеччині і спробою не допустити її гегемонії на континенті спочатку з боку Росії (Франція спочатку займала антинімецьку позицію), а потім і з боку Англії. Остання перед лицем загрози німецької гегемонії була змушена залишити традиційну політику " блискучої ізоляції "і перейти до - втім, теж традиційною - політиці блокування проти найсильнішої держави континенту. Особливо важливим стимулом для такого вибору Англії послужила німецька військово-морська програма, а також колоніальні претензії Німеччини. У Німеччині, в свою чергу, такий поворот подій був оголошений як "оточення" і послужив приводом для нових військових приготувань, оголошених як суто оборонні.

Протистояння Антанти і Троїстого союзу привело до Першої світової війни, де противниками Антанти і її союзників був блок Центральних держав, в якому Німеччина грала провідну роль.

Основні дати

1891 - оформлена угода між Російською імперією і Французькою республікою, про створення Франко-російського союзу.

5 (17) серпня 1892 - підписання секретної військової конвенції між Росією і Францією.

1893 - укладення оборонного союзу Росії з Францією.

1904 - підписання англо-французького угоди.

1907 - підписання російсько-англійського угоди.

Інтервенція Антанти до Росії

Жовтнева революція в Росії спочатку мала значення для Антанти насамперед у сенсі катастрофічних для неї військових перспектив (вихід Росії з війни). Великобританія, Франція і Італія, бачачи, що влада в Росії взяла уклала перемир'я і почала мирні переговори з Німеччиною партія більшовиків, ухвалили рішення про підтримку сил, що не визнали владу нового режиму.

22 грудня конференція представників країн Антанти в Парижі визнала за необхідне підтримувати зв'язок з антибільшовицьким урядами Україна, козацьких областей, Сибіру, ​​Кавказу та Фінляндії і відкрити їм кредити. 23 грудня 1917 було укладено англо-французьку угоду про розподіл сфер відповідальності в Росії: в зону Великої Британії увійшли Кавказ і козачі області, в зону Франції - Бессарабія, України і Крим; Сибір і Далекий Схід розглядалися як зона відповідальності США та Японії.

Після укладення Брестського миру 3 березня 1918, Антанта заявила про невизнання цієї угоди, але до військових дій проти радянської влади, так і не приступила, намагаючись вести з нею переговори. 6 березня нечисленний англійський десант, дві роти морпіхів, висадився в Мурманську, для запобігання захоплення німцями величезної кількості військових вантажів, поставлених союзниками в Росію, але ніяких ворожих дій проти радянської влади не зробив (до 30 червня [2]). У відповідь на вбивство двох японських громадян 5 квітня дві роти японців і полурота британців, висадилися у Владивостоці, але через два тижні вони були повернуті на кораблі.

Загострення відносин між країнами Антанти і більшовиками почалося в травні 1918 року. Тоді Німеччина зажадала від Радянської Росії строго виконувати умови Брестського миру - зокрема, інтернувати, тобто повністю роззброїти і укласти в концтабори, всіх військовослужбовців країн Антанти і її союзників, що знаходяться на радянській території. Це призвело до повстання чехословацького корпусу, висадці двохтисячному десанту англійців в Архангельську в серпні 1918 року і до просування японців у Примор'ї і в Забайкаллі.

Після поразки Німеччини в листопаді 1918 Антанта намагається заповнити з висновком німецьких (і турецьких - в Закавказзі) військ військово-політичний вакуум, займаючи причорноморські міста: Одесу, Севастополь, Миколаїв, а також Закавказзі. Втім, крім батальйону греків, що брав участь в боях із загонами отамана Григор'єва під Одесою, інші війська Антанти, так і не прийнявши бою, в квітні 1919 року евакуювалися з Одеси та Криму.







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 10671. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия