Студопедия — Обробка та аналіз первинних даних в маркетингових дослідженнях
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Обробка та аналіз первинних даних в маркетингових дослідженнях






Лабораторна робота полягає в обробці та аналізі первинних даних, отриманих в процесі проведення маркетингового дослідження.

Методологія: обробка та аналіз проводиться з використанням спеціалізованого програмного забезпечення – SPSS Statistscs

Мета: навчитися формувати (створювати) базу даних первинної інформації, вміти обробляти інформацію у створеній базі даних та аналізувати результати проведених досліджень.

Алгоритм виконання роботи

1. Формування (створення) вихідної бази даних в програмі SPSS

 

Файл вихідної бази даних для проведення статистичного аналізу в SPSS формується в редакторі даних. Редактор даних має дві вкладки: «Властивості змінних» (Данные) і «Значення змінних» (Переменные). Дані вкладки являють собою таблиці, що містять інформацію про даних, зібраних для проведення аналізу.

У вкладці «Переменные» представлена таблиця з даними, що описують властивості змінних. Кожен рядок відображає змінну (питання анкети), кожен стовпець - її властивості (рис. 1).

Рис. 1. Редактор даних: вкладка «Змінні»

У стовпці «Name» таблиці «Переменные» вказується ім'я змінної - як правило, це номер питання в анкеті. Наприклад, в базі даних, представленої на рис. 1, змінна «стать» має назву «D_l», оскільки в розділі анкети «соціально-демографічні ознаки» питання про стать респондента було першим.

Імена змінних можуть містити літери латинського алфавіту та цифри, а також деякі символи: @, $, _, #. У сумі кількість знаків не повинна перевищувати «8». Не допускаються пропуски і літери інших алфавітів. Ім'я змінної має починатися з букви і не може закінчуватися знаком підкреслення «_».

У стовпці «Тип» таблиці «Переменные» вказується тип змінної. Нові, створені, змінні за замовчуванням є числовими. Якщо потрібно змінити тип змінної, слід підвести курсор у відповідну комірку таблиці, і при натисканні кнопки миші на екрані з'явиться діалогове вікно «Тип переменной» (рис. 2).

Рис. 2. Діалогове вікно «Тип змінної»

У діалоговому вікні «Тип змінної» можливий вибір формату запису значень змінної. Текстову змінну вибирають при відкритих запитаннях.

У полі «Ширина» діалогового вікна «Тип змінної» (див. рис. 2.) вказується число знаків, використовуваних для кодування змінної. Наприклад, для кодування змінної «стать» використовується лише один знак («1» - «чоловіки» або «2» - «жінки»). Число знаків, використовуваних для кодування змінної, можна також вказати в стовпці «Ширина» таблиці «Переменные».

У полі «Десятичные знаки» діалогового вікна «Тип змінної» вказується число знаків після коми при записі значень змінної. Наприклад, для змінної «стать» у полі «Десятичные знаки»вказується значення 0. Відповіді респондентів в даному випадку заносяться в базу даних у вигляді цілих чисел («1» -«Чоловіки» або «2» - «жінки»). Число знаків після коми при записі значень змінної можна також вказати в стовпці «Десятичные» таблиці «Переменные».

У стовпці «Метка» таблиці «Переменные» вказуються мітки змінних. Мітка – назва, що дозволяє описати змінну більш докладно, ніж ім'я змінної, вона може містити до 256 символів. В якості цих символів можуть виступати також літери російського алфавіту

При завданні міток змінних часто використовуються формулювання питань, що містяться в анкеті. Наприклад, в якості мітки змінної «стать» в редакторі даних може бути введена фраза: «Вкажіть, будь ласка, свою стать».

Для заповнення поля «Значения» необхідно провести кодування варіантів відповіді. При підведенні курсору до відповідної комірці таблиці і натисканні клавіші миші на екрані комп'ютера з'являється діалогове вікно «Значення міток змінних» (рис. 3). У діалоговому вікні «Значення міток змінних» в полі «Значення» вказуються числові коди варіантів відповіді, а в полі «Метка» - їх вербальні формулювання. Після натискання кнопки «Add» ці дані переносяться в велику поле діалогового вікна «Значення міток змінних». Після натискання кнопки «ОК» діалогове вікно «Значення міток змінних» закривається, а зазначені в ньому дані заносяться в стовпець «Значения» таблиці «Переменные».

У стовпці «Пропущенные» рис.1 «Переменные» слід вказати, які коди варіантів відповідей слід виключити з аналізу.

В SPSS допускаються два види пропущених значень:

· Пропущені значення, визначувані системою (System-defined missing values). Якщо в матриці даних є незаповнені осередки, система SPSS самостійно ідентифікує їх як пропущені значення. Відсутність відповіді відбивається у вихідному файлі даних у вигляді коми.

· Пропущені відповіді, що задаються користувачем. Наприклад, серед варіантів відповіді на поставлене питання можна закодувати відсутність певної відповіді («98» - «не знаю», «99» - «немає даних») і потім у полі «Пропущенные» вказати ці коди, щоб виключити відповідні варіанти відповіді з аналізованих даних.

 

Рис. 3. Діалогове вікно «Значення міток змінних»

При підведенні курсору до відповідної комірки стовпця «Пропущенные» і натисканні кнопки миші відкривається діалогове вікно «Пропущені значення» (рис. 4). За замовчуванням у діалоговому вікні «Пропущені значення» відзначається команда «Пропущенных значений нет». Це означає, що пропущених значень немає, а всі варіанти відповіді на питання розглядаються як допустимі.

Рис. 4. Діалогове вікно «Пропущені значення»

Якби потрібно було вказати коди варіантів відповіді, що виключаються з процедури аналізу, то слід було б вибрати команду «Отдельные пропущенные значения» і у відповідних комірках зазначити коди «98» і «99» («98» - «не знаю», «99» - «немає даних»). Для однієї змінної можна задати до трьох пропущених значень.

У стовпці «Ширина столбца» таблиці «Переменные» вказується ширина стовпця, що містить значення відповідної змінної в таблиці іншої вкладки редактора даних: «Данные» (рис. 5). За замовчуванням ширина стовпця задається «8».

Рис. 5. Редактор даних: вкладка «Данные».

У стовпці «Шкала» таблиці «Переменные» вказується тип шкали, по якій вимірюється змінна. За замовчуванням задається метрична шкала (Scale). У разі потреби тип шкали можна змінити. Для цього слід підвести курсор у відповідну комірку стовпця «Шкала» і натиснути клавішу миші, після чого на екрані з'явиться меню з трьох типів шкали вимірювання (рис.6).

 

Рис. 6. Меню вибору типу шкали вимірювання змінної

В залежності від виду змінної слід вибрати один з трьох типів шкали вимірювання: кількісну, порядкову або номінальну. Оскільки змінна «стать» вимірюється за номінальною шкалою, то при заповненні таблиці «Переменные» в рядку цієї змінної в стовпці «Шкала» вибирається тип шкали вимірювання «Номинальная». (Більш докладно це питання буде розглянуто в пункті 2.1. «Типи шкал вимірювання змінних».) Після того як заповнена таблиця у вкладці редактора даних «Переменные», слід відкрити іншу вкладку редактора даних - «Данные».

У вкладці редактора даних «Данные» представлена таблиця з даними, що описують значення змінних. Кожен стовбець відображає змінну (питання анкети), кожен рядок - окреме спостереження (об'єкт збору інформації) (див. рис. 5). В якості об'єктів збору інформації можуть виступати люди, підприємства, продукти, бренди і т.д.

 







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 945. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия