Студопедия — ВВЕДЕНИЕ. Під час виконання бакалаврської роботи ми дійшли висновку, що міграція, як особливий процес міграції населення є предметом досліджень багатьох наукових
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ВВЕДЕНИЕ. Під час виконання бакалаврської роботи ми дійшли висновку, що міграція, як особливий процес міграції населення є предметом досліджень багатьох наукових






 

Під час виконання бакалаврської роботи ми дійшли висновку, що міграція, як особливий процес міграції населення є предметом досліджень багатьох наукових галузей знань, а саме: філософії, соціології права. Тому при розкритті міграції необхідно, насамперед наголосили на визнану в теорії ідею розглядати правові явища з позиції трьох взаємозалежних підходів – філософського, спеціально юридичного і соціологічного.

Основним моментом та складовою частиною трудової міграції є перш за все міграція робочої сили. Мігрування у пошуках кращих умов праці є одним з основних важелів для розвитку самої трудової міграції. Міжнародна міграція робочої сили спричинила тенденцію до вирівнення заробітної плати в різних країнах. Визначальним моментом, який дозволяє виділити міжнародну міграцію робочої сили серед інших видів переміщення осіб через державні кордони є мотивація.

Зовнішню міграцію часто визначають терміном «міжнародні переселення», тобто виїзд за межі національних територій з метою облаштуватися чи працевлаштування. Такого роду міграції можна поділити на місцеві, власне регіональні, міжконтинентальні та внутрішньоконтинентальні, локальні й планетарні.

Під час написання даної роботи ми дійшли висновку, що за часовою ознакою трудова міграція буває, по – перше, постійною, або безповоротною, це переміщення на постійне або довгострокове місце проживання, по – друге, тимчасовою – переміщення на відносно короткий час, по – третє, сезонною, яка характеризується щорічним переміщенням, пов’язаним з роботою, по – четверте, кочовою та маятниковою, особливістю, якої є щоденні поїздки на роботу за межі місця проживання.

За способом реалізації поділяють на організовані та неорганізовані. Перші здійснюються з допомогою та участю держави, відповідних компетентних органів, другі ж – силами й коштами самих мігрантів, з боку певних установ. По ступеню додерженості законності міграція буває: легальна та нелегальна.

Отже, організовані трудові міграції характеризуються соціальним переміщенням та переселенням, як правило, спланованим у часі або просторі, які здійснюються за деяких випадків під соціальним впливом стихійних і навіть спонтанних сил, але згодом вони набувають упорядкованого та цілеспрямованого характеру. Таким чином, організовані міграції поділяються на два види: 1) які здійснюються добровільно; 2) які здійснюються примусово. Вивчаючи цю проблему ми дійшли до висновку, що важливими ознаками організованої міграції є дія адміністративно – правових норм та наявність адміністративно – правових відносин.

Важливим законодавчим актом, що безпосередньо впливає на розвиток трудових міграційних процесів, став Закон України «Про громадянство». Цей закон по–перше забезпечує право на українське громадянство всім без винятку жителям країни, по–друге, є гарантією захисту некорінного населення від дискримінації та вимушеної еміграції, по–третє надав право на українське громадянство вихідцям з України, які з різних причин виїхали з її території, якщо вони не є громадянами інших держав і постійно проживають в Україні.

Ми також дійшли до висновку, що регулювання міжнародних процесів, здійснюють також і міжнародні органи спеціального призначення, наприклад Міжнародна Організація Праці (МОП). А також, що зовнішні мігранти в Україні становлять за різними ознаками п’ять таких груп: репатріанти, особи депортовані за національною ознакою; мігранти до ближнього зарубіжжя; мігранти до далекого зарубіжжя; нелегальні (часто транзитні) мігранти та легальні мігранти.

Транзитна міграція – це проїзд громадян третьої країни через територію країни. Транзитні мігранти можуть бути по–перше легальними, по–друге нелегальними. Саме нелегальні транзитні мігранти сприймаються як порівняно нова і зростаюча проблема, що викликає занепокоєння. Це викликано ростом чисельних незаконних операцій, інших правопорушень, злочинів, скоєних вищевказаною категорією мігрантів.

Міжнародна міграція робочої сили має неоднакові наслідки для різних груп населення в країнах емігрантів та іммігрантів, світу в цілому. Як правило виділяють три головні групи наслідків міжнародної міграції робочої сили:

1. стандартні ефекти, що зумовлені впливом міграції на ринок праці;

2. наслідки для державних фінансів;

3. позаринкові витрати.

Міжнародна міграція робочої сили виступає важливою складовою міжнародних економічних відносин, та є важливим чинником економічного розвитку країни. Міграція є невід’ємною складовою сучасного світу та важливим елементом економічних відносин.

Отже, можна дійти висновку, що концепція національної політики у сфері регулювання міжнародної трудової міграції повинна формуватися у двох напрямках: з одного боку – формування умов для підвищення конкуренто здатності національного ринку праці та створення умов для зменшення масштабів зовнішньої трудової міграції праці; з іншого, забезпечення захисту інтересів громадян України за кордоном та створення умов для поширення легальної трудової міграції. Соціальний захист трудових мігрантів, шляхом приєднання України до міжнародних договорів з питань захисту прав трудових мігрантів.

Державне регулювання міжнародного ринку праці здійснюється на основі національного законодавства приймаючих країн і країн, що експортують робочу силу, а також на основі міждержавних і міжвідомчих угод між ними. Регулювання здійснюється через прийняття програм, які фінансуються з бюджету та спрямовані на обмеження припливу іноземної робочої сили (імміграції) або на стимулювання іммігрантів до повернення на батьківщину (рееміграції). Більшість приймаючих країн використовують селективний підхід при регулюванні імміграції.

Законодавчо встановлюються санкції за порушення порядку імміграції. Вони можуть накладатися як на самих мігрантів, так і на тих, хто допомагає їм незаконно в'їхати в країну чи наймає їх на роботу. Незаконне проникнення в країну вважається злочином. За його скоєння передбачається депортація, грошові штрафи та тюремне ув'язнення.

Трудова міграція є невід’ємною частиною сучасного світу, яка в свою чергу залежить від різних чинників, та має різний вплив та різні наслідки для різних країн по своєму. Трудова міграція перш за все допомагає мігрантам достойно забезпечити своє життя та життя рідних при цьому реалізувавши свій потенціал.

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

 

1. Конституція України від 28.06.96 р.

2. Закон України «Про громадянство України» від 20.11.12 р.

3. Закон України «Про імміграцію» від 19.11.12 р.

4. Закон України «Про охорону праці» від 18.11.12 р.

5. Наказ Міністерства статистики України «Про затвердження форм державної статистичної звітності про зовнішню трудову міграцію» для Міністерства Праці України № 54/1079 від 30.05.96 р.

6. Авдокушин Є. Ф. Міжнародні економічні відносини.: навч. посібник – М. Єкономисть, 2004. – 366с.

7. Анцелевич Р. А. Міжнародне право.: навч. підручник – До.: Алерта; Пектораль, 2003, – 409с.

8. Анцелевич Р. А., Покрещук А. А. Актуальні проблеми міжнародного права. – До.: УАЗТ, 2006, – 282с.

9. Білоус О. Г. Глобалізація й національна стратегія України. – До.: Просвіта, 2001. – 304с.

10. Білоцерківець В. В. Міжнародна економіка. – видавництво «Аннотація» – 2012, – 254с.

11. Броунли Я. М., Туркін Р. І. Міжнародне право.: навч. підручник – М.: Прогрес, 1997, – 507с.

12. Вельяминов Г. М. Міжнародне економічне право та інформаційний прогрес.: академ. курс.: РАН, – Волтерс Клуверс, 2004, – 477с.

13. Вишневська А. П. Сучасна міжнародна трудова міграція та державна міграційна політика. – статистика України. – 2008, № 2 – 91с.

14. Ворони В., Шульга М. – Українське суспільство: соціальний моніторинг – К.: Ін–т соціології НАН України, 2008 – 608с.

15. Геврик Є.О. Охорона праці: Навчальний посібник,. – К.: Ельга: Ніка–Центр, 2003, – 180с.

16. Герасименко Г. В., Позняк О. В. Гендерні аспекти трудових міграцій населення України// Демографія та соціальна економіка. – 2006, – 607с.

17. Грузінова Л. П. Правове регулювання роботи іноземних громадян в Україні //Юридичний журнал. – 2003. – 90с.

18. Великий юридичний словник за ред.. А. Л. Сухарева – М.: Інфра – М., 2007 – 857 с.

19. Журба О. В. Поняття та суть праці за кордоном та сучасні українські трудові міграції // Форум права. – 2008. – 130с.

20. Катренко Любов, Ігор Пістун, Юрій Кіт. Охорона праці: Навчальний посібник / 2 – ге видання, стер.. – Суми: Університетська книга, 2007. – 495с.

21. Качан Є. П. Регіональна економіка. Навч. посібник., видавництво «Аннотація», 2011, – 230с.

22. Кизима І. С. Чинники зовнішньої трудової міграції населення України. – КНТУ.: 2009, – 256с.

23. Козик В. В., Пайкова Л. А., Давиленко Н. Б.: Міжнародна трудова міграція.: навч. посібник. – 3 те вид. – К.: Знання – Прес, 2002. – 406с.

24. Лазебник Л. Л. Міжнародна економіка.: курс лекцій: навч. побник для студ.: Київ, 2006, – 320с.

25. Малиновська О. А. Трудова міграція населення: соціальні наслідки та шляхи вирішення. – К.: НІСД, 2011, – 40с.

26. Пачковський Ю. І. Психологічний стан дітей робочих мігрантів у Львівській Області. – Львів, 2007. – 14с.

27. Передрій О. С. Міжнародні економічні відносини.: навч. посібник, видавництво «Аннотація» – 2008, – 220с.

28. Балацький Є. Г. Державне регулювання експорту робочої сили / Світова економіка та багато сторонність міжнародних відносин. Київ – 1994, – 144 с.

29. Птуха М. В. Населення України. Трудова міграція в Україні.: – К.: НАН України – 2010, – 233с.

30. Пуригіна О. Г., Сардак С. Є. Міжнародна міграція., видавництво «Академія», 2007, – 312с.

31. Тарасевич В. М. Міжнародна економіка.: навч. посібник. – Дніпропетровськ: ДУЕП, 2005, – 121с.

32. Фенік К. Ю. Причини та наслідки трудової міграції населення України. – Київ, 2012, – 180с.

33. Шутак С.В. Правові основи міжнародної економічної діяльності.: навч. посібник., – Київ: Кондор, 2009 – 454с.

34. Хомич Л. В. Зовнішня трудова міграція населення України., наук. Праця. – Херсон: ПП Вишемирський – 2007, – 316с.

35. Юськів Б. М. – Глобалізація і трудова міграція в Європі. – Рівне: Зень, 2009. – 478с.

36. Ткаченко Л. Г. Проблеми соціального забезпечення українських трудових мігрантів / Демографія та соціальна економіка. – 2009 – 72 с.

37. Малиновська О. А. Україна, Європа, міграція: міграція населення України в умовах розширення ЄС. – К.: Бланк – Прес, 2004 – 139 с.

38. Данилишин Б. І., Куценко В. М. Інноваційна модель економічного розвитку: роль вищої освіти // Вісник НАН України. – 2005 – 128 с.

39. Закон України «Про нааціональні меншини» від 12.12.2012 р.

40. Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р.

41. Закон України «Про біженців» від 04.08.2011 р.

42. Позняк О. Маштаб зовнішніх трудових міграцій населення України // Україна: аспекти праці., 2002 – 47 с.

43. Стасюк М., Крюковський В. Вплив міграційних процесів на основні демографічні показники в Україні// Україна: аспекти праці. 2004 – 45 с.

44. Рибановський Л. Л. Міграція населення: прогнози, фактори, політика. М.: Київ. 2006 – 208 с.

45. Зверева Н. В., Єлизаров В. В., Веселкова І. Н. Осмнови демографії. М.: Издательство ПРИОР, 2004 – 138 с.

46. Велика юридична енциклопедія / уклад. М. Р. Гнатюк – В 27 Донецьк: ТОВ «Глорія Трейд», 2011 – 416 с.

47. Кравець В., Махаєв О. Деякі аспекти діяльності міжнародних платіжних систем в Україні // Вісник НБУ. 2007 – 27 с.

48. Кучинська О. Вплив інноваційних процесів на економічну активність населення, зайнятість на ринку праці // Економіка та держава., 2006 – 82 с.

49. Ажнюк М. О. та Передрій О. С. Основи економічної теорії.: політекономіка., навчал. посібник., видавництво «Анотація», 2008 р. – 180 с.

50. Ніколенко Ю. В. Основи економічної теорії., навч. підручник.: Київ ЦНЛ: 2003 – 210 с.

 

Література до розділу охорона праці:

 

51. Яремко З.М., Тимошук С.В., Третяк О.І., Ковтун Р.М. Охорона праці: Навч. посіб.– Львів: Видавничий імені Івана центр ЛНУ Франка, 2010. – 220 с.

52. Пістун І. П., Кіт Ю. В. Охорона праці (психологія безпеки): навч. посібник. – Львів: «Тріада Плюс», 2008, – 280с.

53. Жидецький В. С. Основи охорони праці. – Львів: Афіша, 2005. – 384с.

54. Гандзюк М. П., Желибо Є. П., ЇХалімовський М. О. Основи охорони праці.: видавництво «Аннотація», 2011 – 188 с.

55. Березуцький В. В. Основи охорони праці.: видавництво «Аннотація», 2005 – 210 с.

56. Ткачук К. Н., Халімовський М. О., Зарицький В. В. та ін.. Основи охорони праці. Навч. підруч. НТУУ «КПІ», 2011 – 206 с.

57. Юридичні терміни. Тлумачний словник. За ред.. Куценко В. М., Цибульська О. І. 2 – ге видання. Київ «Либідь», 2004 – 320 с.

58. Директива 93/104/ЄС «Про деякі питання організації робочого часу» від 23.10.93 р.

59. OHSAS 18001.2007 «Системи менеджменту охорони здоров’я і забезпечення безпеки праці».

60. SA 8000 «Соціальна відповідальність».

61. ISO 26000 «Настанови про соціальну відповідальність».

ВВЕДЕНИЕ

Актуальность работы. Улучшение продовольственного снабжения населения и повышение его жизненного уровня во многом зависят от эффективности функционирования агропромышленного комплекса, его возможности наиболее полно обеспечить потребности населения продуктами питания по научно обоснованным нормам.
Современный уровень потребления основных продуктов питания значительно уступает рекомендованным рациональным нормам по энергетической ценности и структуре рациона. В связи с этим возрастает роль гречихи, как одного из экономически доступных и полноценных продуктов питания.

На базе возделывания гречихи можно вести специализированные многоотраслевые хозяйства, практически совершенно безотходные и производящие гречневую крупу, гречневую муку, воск, прополис, маточное молочко (апилак), пищевой и технический поташ.

Обобщение опыта возделывания гречихи в Казахстане показывает, что в настоящее время основным фактором, влияющим на объем производства гречихи, является увеличение посевных площадей при относительно низкой урожайности. В этой связи представляется актуальным изучение особенностей ее возделывания и выявление основных факторов, влияющих на экономическую эффективность производства и переработки гречихи, в условиях конкретного региона.

Цель и задачи исследований. Изучение технологии возделывания гречихи на зерно в ТОО «ЖИВ» и определение эффективности её производства.

В ходе исследований решались следующие задачи:

- изучить влияние сроков посева на рост и развитие гречихи;

- изучить влияние сроков посева на урожайность гречихи;

- изучить экономическую эффективность возделывании гречихи.

Новизна исследований. В первые в районе им. М. Жумабаева в ТОО «ЖИВ» на основе экспериментальных исследований изучено влияние на урожайность гречихи различных сроков посева, норм высева, а также экономическая эффективность технологии возделывания гречихи.

Практическая значимость. Выбор оптимальных сроков посева, нормы высева и сроков уборки ведет к увеличению урожайности, повышению качества урожая и экономической эффективности производства гречихи.

Положения, выносимые на защиту:

- влияние сроков посева на рост и развитие гречихи;

- влияние сроков посевов на полевую всхожесть и густоту стояния гречихи;

- влияние сроков посева на урожайность гречихи;

- влияние сроков посева на влажность семян гречихи;

- влияние сроков посева на выход ядра в семенах гречихи;

- экономическая эффективность возделывания гречихи.

 

 







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 511. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия