Студопедия — Родина Беннет
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Родина Беннет






Сюжетним центром роману стає провінційне сімейство, як кажуть, «середньої руки»: батько родини, містер Беннет, - цілком благородної крові, флегматичний, схильний до стоїчно-приреченого сприйняття навколишнього життя і самого себе; він з особливою іронією ставиться до своєї дружини, місіс Беннет: «У характері містера Беннета так витіювато поєднувалися жвавість розуму і схильність до іронії, замкнутість і навіженство, що за двадцять три роки спільного життя дружина все ще не зуміла до нього пристосуватися».[1,3]

Місіс Беннет, у свою чергу, не може похвалитися ні походженням, ні розумом, ні вихованням. Вона відверто дурна, кричуще нетактовна, вкрай обмежена і, відповідно, дуже високої думки про власну персону. Наділена неабиякою дурістю вона - втілення психології дрібного джентрі - служить предметом гостророзумних жартів письменниці: «Вона була неосвіченою жінкою з недостатньою кмітливістю і нестійким настроєм. Коли вона бувала чим-небудь незадоволена, то вважала, що у неї не в порядку нерви. Метою її життя було видати дочок заміж. Єдиними її розвагами були візити і новини».[1,3]

Сім'ю Беннет не можна назвати досить забезпеченою, але й бідним на даний момент їх положення вважати не можна (наприклад, на відміну від сімейства Лукас), але є одна умова, яка затьмарює їх існування. Згідно з англійськими законами про майорите, після смерті містера Беннета, що не має спадкоємців чоловічої статі, має увійти у володіння їх маєтком Лонгборн його кузен містер Коллінз, внаслідок чого місіс Беннет з дочками можуть опинитися без даху над головою.

У подружжя Беннет п'ятеро дочок, і тому прагнення матері видати їх заміж скоріше цілком зрозуміло і виправдано. Старші дочки, Джейн і Елізабет, стають центральними героїнями роману, яких мати хоче скоріше видати заміж, так як в суспільстві того часу царювала атмосфера загального божевілля, спровокована бажанням одруження.

 

 

2.2 Жіночі образи в романі Джейн Остін «Гордість та упередження»

 

Людську природу в своїй творчості Дж. Остін характеризує як «поєднання... доброго та поганого». Характер постає у неї в розвитку, в єдності приватного і загального, «таким ні на кого не схожим і таким схожим на інших».[8,32] Таке глибоко новаторське розуміння природи характеру дозволило Остін створити психологічно переконливі образи в романі «Гордість та упередження».

Головна героїня роману Елізабет Беннет - художнє відкриття Джейн Остін. Елізабет, яка виросла в родині незаможного провінційного сквайра, в середовищі, для якого характерні дріб'язкові інтереси і вузькість кругозору, різко виділяється на загальному тлі. Склад її розуму можна назвати аналітичним. Вона багато і серйозно розмірковує, спостерігаючи звичаї оточуючих її людей. Однак письменниця не ідеалізує героїню. Міс Бінглі зауважує: «У всьому її вигляді стільки простонародного самовдоволення, з яким неможливо примиритися!».[1,156]

Вона бідна і страждає від вульгарності своїх рідних. Жити під одним дахом з матір'ю, у якої немає такту та розуму, і з нестерпними молодшими сестрами, було вельми обтяжливо для Елізабет. У характері Елізабет немає легковажності, бездумної гонитви за розвагами, властивої її молодшій сестрі Лідії. Одноманітність, монотонність повсякденного провінційного життя роблять всяку подорож, що приводила зміну вражень, можливість зустрічі з новими людьми, такою бажаною. Тому пропозиція її тітоньки з'їздити з ними в подорож викликає відвертий захват. «What delight! What felicity!».[19,165]

Елізабет - героїня, наділена багатим внутрішнім життям; конкретні факти дійсності змушують її задуматися над недосконалістю людської природи. Вона добре розуміє обмеженість своєї матері, їй антипатичні марнославство священика Коллінза і манірну зарозумілість багатої та знатної леді де Бур.

У відмові вийти заміж за священика Коллінза, образ Елізабет розкривається як не можна краще. Її слова, переконують, що перед нами жінка, яка не піде наперекір своєму почуттю, для якої в любові і шлюбі важливі аж ніяк не міркування користі або наживи.

«Містер Коллінз, - говорить вона, - марнославна, пихата, недалека, дурна людина... Жінка, яка вийде за нього заміж, не може вважатися розсудливою».[1,228] Так, через ставлення до Коллінза переконливо розкривається характер Елізабет, стають очевидними її принциповість і безкомпромісність.

Антиподом Елізабет виступає її сестра Лідія, хоча росли і виховувалися вони в одній родині. Вона сама легковажна з п'яти дочок сім'ї Беннетів. Лідія пишається своїми новими кавалерами з числа військовослужбовців, і дорікає сестер в їх перебірливості щодо панів. «Джейн скоро буде у нас старою дівою, чесне слово! Їй вже майже двадцять три! Якби я до цих років не зуміла роздобути собі чоловіка, я б згоріла з сорому».[1,254] Їй хочеться просто вийти заміж, вона не обтяжує себе думками про схожість інтересів, про внутрішні якості людей, про те, з ким саме жити, здається їй все одно з ким, головне - заміжня, і раніше старших сестер.

Всі її вчинки нелогічні, нерозумні і недалекоглядні. Лідія не думає про соціальний статус і про можливість офіцерів забезпечити її пристойним доходом, якого б вистачило на життя. Їй наплювати на оточуючих, на сім'ю. Як не можна краще це підтверджує факт її втечі з Уікхемом. Лідія абсолютно не замислюється про наслідки, і абсолютно не думає про те, яку репутацію всієї сім'ї вона створює, який приклад подає Кітті. Вона не поважає сімейні цінності і зовсім не піклується про репутацію свого прізвища, ганьблячи своєю легковажною поведінкою матір і батька, і заважаючи такою славою вийти заміж своїм сестрам.

Таким чином, на перший погляд життєві ситуації, пов'язані із заміжжям, Шарлот Лукас та Лідії Беннет досить схожі, але при детальному їх розгляді стає зрозуміло, що мотиви, рушійні героїнями, різні. Шарлот виходить заміж за нелюба і не зовсім успішного чоловіка лише зважаючи на складний сімейний стану і вік героїні, який змусив її замислитися про те, що наступної пропозиції про заміжжя вже може не бути. А Лідія поспішає вийти заміж лише через придбання іншого суспільного статусу. Вона переконана, чим скоріше дівчина вийде заміж, тим краще.

Але ні Шарлот, що зважилася на раціональний шлюб з розрахунку, ні навіть Лідія, що порушила моральні норми, не піддаються під однозначний осуд і знаходять бажану сім'ю, але не зовсім бажане щастя.

Про Шарлот Остін пише так: «a sensible, intelligent young women» [19,20]. Слово «sensible» передбачає дуже широкий спектр чутливості, починаючи з зору, слуху, нюху, дотику і смаку (що нам не дуже підходить), включаючи емоційність, душевну чуйність, здатність до співчуття, такт, моральну чуйність, совісність, але також і ясність думки, розумність, розсудливість, наявність здорового глузду.

Шарлот порушила свої принципи і свою цілісність і закопала свої таланти, давши згоду вийти заміж за пана Коллінза, марнославного, обмеженого, і пихатого дурня. Містер Коллінз - персонаж, в характері якого, як пише автор, «своєрідно переплелися зарозумілість і догідництво, самовдоволення і приниженість».[1,65] Коллінз обмежений, дурний і самовпевнений - саме внаслідок цих достоїнств, а також ще одного, вельми важливого: вміння лестити і догоджати, - зумів отримати прихід в маєтку знатної пані леді де Бур. Але Шарлот допускає, що вона може якоюсь мірою поважати майбутнього чоловіка і ставитися до нього з деякою прихильністю.

Шарлот досить стримано прийняла пропозицію Коллінза, що було не дивно. По-перше, він вже придбав в її товаристві репутацію нерозумної і малоосвіченої людини (хоча він і закінчив Оксфорд завдяки своїм знайомствам); будучи священиком приходу у леді Кетрін, він «виявив себе як суміш самовпевненості і плазування», «важливості й приниженості».[1,66]

 

По-друге, він буквально напередодні зробив пропозицію Елізабет і був знехтуваний, тому ні про яку любов до Шарлот не могло бути й мови. Всі ці обставини ще сильніше погіршують становище героїні, тим самим пригнічуючи її та погіршуючи жертовність її вчинку.

Але Шарлот Лукас, виявляється в усіх відношеннях більш практичною, ніж Елізабет, і, розсудивши всі переваги пропонованого шлюбу, дає містеру Коллінзу свою згоду.

У роздумах головної героїні роману Елізабет Беннет про майбутнє заміжжя її найкращої подруги явно простежується обурення самої Остін з приводу шлюбу за розрахунком: «Яка гнітюча картина! І біль, викликана тим, що Шарлот принизила себе подібним чином, так сильно впавши в її думках, погіршувалася похмурою упевненістю в її злощасну долю».[1,120]

І ось перед нами - розсудлива Шарлот Лукас, що вийшла заміж за містера Коллінза, щоб влаштувати своє життя і полегшити життя своїх родичів. І для неї будинок і господарство, церковний прихід і пташник стають заміною справжнього сімейного щастя.

Вона приносить себе в жертву на благо своєї сім'ї, не бажаючи їх обтяжувати своїм знаходженням поруч з ними, в той же час побоюючись, що в її віці пропозиції про заміжжя може більш і не бути. У Шарлот є молодші сестри. Розуміючи, що вони не можуть вийти заміж раніше за неї, усвідомлюючи всю відповідальність, покладену на неї разом зі статусом старшої дочки, вона вирішує вийти заміж.

Що ж до сім'ї Лукас, то їх переповнювала радість, оскільки Коллінз був багатим нареченим: після смерті сера Вільяма Беннета до нього перейде маєток Лонгборн.

Необхідність Шарлот вийти заміж з розрахунку прирекла її на нудне і одноманітне життя з нелюбом, але вона змогла знайти свою втіху в будинку і домашньому господарстві.

 

До яскравих представників провінційного англійської середовища можна віднести образ місіс Беннет. «Вона відверто дурна, кричуще нетактовна, вкрай обмежена і, відповідно, дуже високої думки про власну персону, з нестійким настроєм. Коли вона бувала чим-небудь незадоволена, то вважала, що у неї не в порядку нерви. Єдиними її розвагами були візити і новини.» [1,3]

Образ місіс Беннет, її недалекоглядність і примітивність мислення виражені за допомогою діалогу в комічно - побутовому стилі. Багатослівна мова, вкладена в уста місіс Беннет, об'єктивно пародіює обивательські уявлення та інтереси. Вони дозволяють в іронічному вигляді представити звичаї цілком певне соціальне середовище. Місіс Беннет одержима лише однією ідеєю, як, втім, і всі матері Англії того часу - видати заміж своїх п'ятьох дочок: «- Молодий холостяк з доходом в чотири або п'ять тисяч на рік! Чи не правда, вдалий випадок для наших дівчаток?»[1,119]

Місіс Беннет не розуміє, що виглядає безглуздо і не відчуває насмішок, завзято відстоюючи свою точку зору і не бачачи підтексту глузування в промовах свого чоловіка. Її образ правдивий і відвертий, вона завжди говорить, що думає, правда, не завжди замислюючись про наслідки. Для неї важлива кінцева мета, і неважливо, якими жертвами буде вона досягнута. Так, вона відправляє рідну дочку, милу Джейн, в дощ, ризикуючи її здоров'ям, але отримуючи вигоду для душі і серця Джейн, адже так вона проводить кілька днів у турботі милій її серцю людині - містера Бінглі.

Леді Кетрін де Бур, яка з'являється на сторінках роману двічі, прекрасно доповнює і відтіняє пана Коллінза. Елізабет зустрічається з нею, коли приїжджає в гості до Коллінза. Її вражає бесцеремонність господині маєтку: вона вважає себе вправі розпитувати Коллінза та Елізабет про всі подробиці їхнього приватного життя, втручатися і давати поради про те, як вести господарство і т.д. В іншій раз леді де Бур сама приїжджає в будинок Беннетів. Тепер вона виливає на Елізабет справжні потоки лайки. Вона назвала плітку про можливі заручини її племінника, містера Дарсі, і Елізабет брудної вигадкою, після цього пустила в хід погрози і образи на адресу Елізабет та її родичів. Владний і безапеляційний тон її мови, сам вибір слів типу the upstart, retentions of a young woman without family, connections, or fortune свідчить не тільки про неприязнь до Елізабет, а й про грубість і безцеремонності цієї шляхетної дами. [19,241]

Таким чином, можна казати, що образи героїв роману «Гордість та упередження» несуть на собі сліди впливу тих вдач і тієї моралі, що панували в середовищі провінційних класів тодішньої Англії. Образи остіновських героїв ми бачимо і сьогодні, впізнаючи їх мову або манери поведінки в оточуючих і знайомих людях.

 

 

2.3 Образ Елізабет Беннет в системі жіночих образів роману Джейн Остін «Гордість та упередження»

 

Головна героїня роману постає перед читачем будучи вже сформованою. Ніякої передісторії Елізабет Беннет Остін читачеві не дає.

Елізабет не схожа на представниць навколишнього суспільства. Її прагнення не обмежуються заміжжям, незважаючи на те, що будучи безприданницею, із заміжжям вона могла б отримати певний суспільний статус.

Відсутність приданого робило Елізабет неконкурентоспроможною на так званому «ринку наречених». Також Елізабет не має досить привабливої зовнішньості, що знову ж, полегшило б процес заміжжя. Мати у своїй розмові з містером Беннетом відгукується про Елізабет не дуже схвально: «Ліззі нітрохи не краще за інших ваших дочок. Я впевнена, що вона і наполовину не так гарна, як Джейн, і набагато менш добродушна, ніж Лідія». Батько деколи погоджується з нею: «Жодна з моїх дочок нічим особливо не примітна, - відповів він », - але потім каже:«Просто в Ліззі трохи більше толку, ніж у її сестрах». [1,3]

Відсутність привабливості і приданого ставить Елізабет в певні суспільні рамки, і, на перший погляд, здається, що молода дівчина, перебуваючи в подібному становищі, повинна прийняти будь-яку пропозицію про шлюб, що поступила. Але Елізабет вибивається з цього ряду.

Елізабет Беннет дуже хоробра для того становища в житті, в якому вона знаходиться.

Норман Херен знову вказує на те, що стерлінгова цінність характеру героїні часто показується щодо деякого простого інциденту або випадку.

Сутність Елізабет Беннет показується на першому відвідуванні Розінгз. Вона, єдина з запрошених в Розінгз, що не залякана.

Парк Розінгз - маєток леді Катерін Де Бур, яка є самою неприємною і владною жінкою. Вона дуже важлива в суспільстві і є тіткою пана Дарсі. Всі залякані цією жінкою за винятком Елізабет, яка досить сильна в її власному розумі і характері. Це демонструє величезну хоробрість Елізабет, яка не буде хвилюватися з приводу думки леді, що має можливість дошкулити якій-небудь надії на гарний шлюб. Елізабет Беннет безстрашна і незалежна.

Показовими є сцени розмов в будинку леді де Бур: «Заради Бога, пані, говорите тихіше! - Якою перевагою це може бути Вам, щоб образити пана Дарсі? - Ви ніколи не будете рекомендувати себе його друзям, роблячи так».[1,133] Коли Леді Кетрін критикує Елізабет, яка грає на фортепіано, вона слухає «з усією помірністю люб'язності».[1,133] Елізабет демонструє, що володіє великою стриманістю навіть під величезним тиском, незважаючи на своє становище. Справа в тому, що дівчата небагатих сімей не володіли соціальною свободою та соціальною стійкістю.

Сама письменниця утримується від характеристики героїні, можливо, для того, щоб створити повну достовірність сприйняття героїні очима її оточення.

 







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 818. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия