Студопедия — ІІ семестр. .
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ІІ семестр. .






 

Література кінця ХІХ – початку ХХ ст.
    Національно-визвольний рух в Україні на початку XX ст. та його вплив на літературний процес. Початок нового етапу в розвитку новітньої української літератури.  
    Новаторські пошуки в поезії. «Молодомузівці» та зародження укра­їнського модернізму.  
    Михайло Коцюбинський. Життєвий і творчий шлях. Михайло Коцюбинський - новеліст. Ранній період творчості.  
    Новелістична акварель «На камені». Майстерність художньої де­талі та зорових образів. Своєрідність композиції. Образи Алі та Фатьми. ТЛ:новела, психологічна новела.  
    Майстерність психологічного аналізу внутрішнього світу людини у новелі «Цвіт яблуні».  
    Лірико-психологічна новела «Intermezzo». Автобіографічна основа твору. Оригінальність жанру, своєрідність композиції, смисл назви. ТЛ:імпресіонізм.  
    Майстерність зображення картин природи у творі. Психологічно переконливе розкриття внутрішнього світу людини. Символічні звукові і світлові образи, ускладнені метафори.  
    Останні новели М.Коцюбинського («Хвала життю!», «На острові»), вираження в них оптимістичної віри в торжество життя на землі.  
    Повість «Fata morgana», висвітлення в ній проблеми людини і землі.  
    Повість «Тіні забутих предків». Фольклорно-етнографічна основа твору, її романтичний характер.  
    Поетичне змалювання в повісті кохання Івана та Марічки, невми­рущості їхніх почуттів та трагічної долі як наслідок суперечності між мрією та дійсністю.  
    Розвиток мовлення№ 3.Усний твір-характеристика персонажа повісті М.Коцюбинського «Тіні забутих предків».  
    Використання імпресіоністських та символічних засобів зобра­ження дійсності, світу людини у зв’язку зі світом природи.  
    Особливості стилю прози М.Коцюбинського, її новаторство, місце в українській і світовій літературах. Вшанування пам’яті письмен­ника.  
    Контрольна робота№ 5 (комбінована).Творчість М.Коцю­бинського.  
    Ольга Кобилянська. Життєвий і творчий шлях буковинської пись­менниці.  
    Своєрідність новел письменниці. Майстерне змалювання картин природи, виступ на її захист («Битва»),  
    Романтичне змалювання дійсності, гімн високим людським почут­тям (повість «В неділю рано зілля копала...»).  
    Образи нових жінок-інтелектуалок: Софії, Марти, Ганнусі у новелі «Valse melancholique». Глибоке відтворення внутрішнього світу ге­роїнь через мелодію вальсу. ТЛ:взаємопроникнення літературних родів та жанрів (використан­ня засобів лірики та драми в епічному творі).  
    Ідея емансипації жінки у творчості О.Кобилянської, образи Олени та Наталії («Людина», «Царівна»),  
    Соціально-психологічна повість «Земля». Глибоке психологічне трактування в ній проблем.  
    Трагічна історія родини Федорчуків - новітня інтерпретація христи­янського мотиву братовбивства. Михайло й Сава - протилежні пси­хологічні типи. Сава та Рахіра - уособлення духовної деградації.  
    Марійка та Івоніка - втілення цінностей народної моралі. Трагедія шляхетної, чутливої душі в жорстоких обставинах тогочасного сільського життя (образ Анни).  
    Розвиток мовлення № 4.Складання цитатних характеристик го­ловних героїв повісті «Земля».  
    Василь Стефаник. Життєвий і творчий шлях неперевершеного новеліста-новатора в українській літературі.  
    Новела «Новина», її ідейний зміст. Образ Гриця Летючого. Пейза­жі, художні деталі, портретні характеристики дітей, глибокий пси­хологізм новели. ТЛ:поезія в прозі.  
    Новела «Камінний хрест». Історична основа твору. Сюжетно-ком­позиційні особливості. ТЛ:експресіонізм.  
    Ідея нерозривної єдності Івана Дідуха з полем, рідною землею. Ху­дожні деталі у творі. Символічний смисл назви новели.  
    Творчість В.Стефаника другого періоду (збірка «Земля»), її антиво­єнне спрямування, гуманістичний та патріотичний пафос, зображен­ня наростання національно-визвольного руху в Галичині, боротьби Січових стрільців за незалежну соборну Україну («Марія», «Сини»),  
    Новела «Марія». Майстерне зображення в ній внутрішнього світу матері-патріотки. Вшанування пам’яті письменника.  
    Контрольна робота № 6 (комбінована).Творчість О.Кобилян­ської та В.Стефаника.  
    Леся Українка. Життєвий і творчий шлях письменниці. ТЛ:неоромантизм.  
    Збірка поезій «На крилах пісень», її місце в літературі. Вірш «Contra spem spero!». Символічність, романтичні образи. Вивчити напам’ять.
    Громадянські мотиви у поезії «І все-таки до тебе думка лине...», вираження у ній співчуття патріотки до страждань свого народу.  
    Вірш «І ти колись боролась, мов Ізраїль...». Використання в ньому біблійних мотивів і образів, порівняння з долею України. Актуаль­ність поезії.  
    Пейзажна лірика Лесі Українки. Оригінальність ритмомелодики й образотворчих засобів у вірші «Хвиля». Зображення повені людсь­ких почуттів у вірші «Стояла я і слухала весну.  
    Поезія в прозі «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами...».  
    Ідея невмирущості справжнього кохання, засоби психологічної характеристики настрою ліричного героя у віршах «Все-все по­кинуть, до тебе полинуть...», «Уста говорять: “Він навіки згинув!”», «Квіток, квіток...».  
    Поєднання патріотичних мотивів зі співчуттям до болю інших на­родів у поезії «Дим». Майстерність у володінні білим віршем. Філо­софська лірика («То be ог not to be?..»). ТЛ:білий вірш.  
    «Бояриня», історична основа драматичної поеми. ТЛ:драматична поема.  
    Майстерність відображення страждання патріотки-українки Окса­ни в боярській Москві.  
    Драматична поема «Одержима», її біблійна основа.  
    Утвердження високої одержимості духу ліричної героїні в особі Міріам.
    «Лісова пісня» - шедевр світової драматургії. Оригінальність жан­ру. Фольклорно-міфологічна форма сюжету. Особливості компо­зиції. Проблематика. ТЛ:драма-феєрія. Вивчити напам’ять останній монолог Мавки.
    Символічність образів Мавки і дядька Лева - уособлення духов­ності і краси. Мати Лукаша і Килина - антиподи головної героїні Мавки. Роздвоєність душі Лукаша. Природа і людина у творі.  
    Конфлікт між буденним життям і високими пориваннями душі лю­дини, дійсністю і мрією. Художні особливості драми-феєрії. Особ­ливості неоромантизму Лесі Українки.  
    Позакласне читання № 3.Леся Українка. «Кассандра».  
    Контрольна робота № 7 (комбінована).Творчість Лесі Українки.  
    Микола Вороний. Життєвий і творчий шлях. Вірш «Іванові Фран­кові», заклик рівнятися на модерністські течії в новій літературі, на багатогранну поезію, що підносить красу в житті. ТЛ:символізм.  
    Пейзажна лірика М.Вороного. Вірш «Блакитна Панна», неороман­тичне змалювання природи. Вивчити напам’ять.
    Інтимна лірика поета, відображення в ній краси і багатства почуттів ліричного героя («Ти не любиш мене»). Уславлення безкорисливої материнської любові («Легенда»),  
    Вірш «Інфанта» написаний у дусі символізму. Мотив самотності в земному житті. Поема «Євшан-зілля», її патріотичний зміст, про­блема історичної пам’яті у творі (узагальнювальне повторення). Новаторство М.Вороного в українській поезії.  
    Виразне читання № 2.Декламування напам’ять позапрограмо­вих поезій М. Вороного.  
    Олександр Олесь. Життя і творчість митця.  
    Збірка поезій «3 журбою радість обнялась» як ліричний документ епохи. Вірш «0 слово рідне! Орле скутий!..» Експресивне вислов­лювання патріотичних почуттів, любові до рідного слова та осу­дження тих, хто його цурається. Вивчити напам’ять однуз поезій (на вибір).
    Алегоричний образ народного співця як лебедя - символу незнищенності української нації («Лебідь»), Віра у щасливе майбут­нє народу, його соціальне і національне визволення («Яка краса: відродження країни!..»).
    «Чари ночі» - шедевр інтимної лірики Олеся. Майстерність у від­творенні настрою і почуттів. Ностальгія за рідним краєм («0 при­несіть як не надію...»).
    Символізм драматичного етюду «По дорозі в Казку». Дорога в Каз­ку - символ духовних поривань людини до кращого життя. Про­блема поводиря і маси. Лідер - духовно сильна особистість. ТЛ:драматичний етюд.  
    Контрольний письмовий твір на одну з тем: «Образ України в поезії Олександра Олеся», «Трагедія серця Олександра Оле­ся».  
 
    Володимир Винниченко. Життєвий і творчий шлях письменника.  
    «Момент» - неореалістична новела про філософські проблеми життя і щастя. ТЛ:неореалізм.  
    Образ Панни як втілення ідеї вічної жіночності, краси.  
    Огляд романістики письменника: «Сонячна машина», «Слово за тобою, Сталіне!», «Записки кирпатого Мефістофеля».  
    Драматичні твори В.Винниченка, їхнє жанрово-тематичне багатст­во, художня майстерність («Дисгармонія», «Пророк», «Чорна Пан­тера і Білий Медвідь», «Між двох сил», «Гріх» та ін.).  
    Морально-філософські проблеми у драмі В.Винниченка «Гріх» та їхня актуальність у наш час. ТЛ:психологічна драма.  
    Змалювання трагічної долі Марії Ляшківської, засоби психологіч­ної характеристики героїні. Інші персонажі п’єси.  
    Позакласне читання № 4.В.Винниченко. «Чорна Пантера і Білий Медвідь».  
    Контрольна робота № 8 (комбінована).Творчість М.Вороного, Олександра Олеся, В.Винниченка.  
    Інші письменники XIX- початкуXXст. Володимир Самійленко - ви­датний український лірик, гуморист. Патріотичні мотиви в ліриці («Україна», «Українська мова»). Сатиричні і гумористичні твори («Патріот Іван»),  
    Реалістичні картини з життя народу у творах Степана Васильченка («Талант»), Модерністські шукання поетів (П.Карманський, В.Пачовський, Б.Лепкий).  
    Новаторські шукання новелістів (М. Черемшина, Л.Мартович, О.Маковей та ін.). Новаторські шукання у драматургії (С.Черкасенко).  
    Література рідного краю № 2.Літературні персонали тери­торіальної громади (поезія).  
    Бесіда або дискусія про твори, які справили на учнів найбільше враження і викликали різні думки. Семінарське заняття або конфе­ренція.  
 
    Підсумковий урок.  






Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 510. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия