Студопедия — МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ 7 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ 7 страница






- Національна мережа бізнес-ангелів Великобританії.

Серед українських спільнот можна виділити:

- Асоціацію приватних інвесторів України;

- Національну мережу бізнес-ангелів - приватний капітал. [75]

Фінансові кошти можна також отримати і в венчурних фондах. І хоча венчурні фонди України в більшості випадків вкладають кошти зовсім не в ризикові проекти, привернути їх увагу все ж таки можливо.

Венчурні фонди відбирають стартапи по кільком ключовим критеріям:

- розмір цільового ринку - чим він глобальніше, тим більше у команди шансів отримати фінансування;

- досвід роботи в даній сфері у автора проекту. Для венчурного інвестора буде великим плюсом, якщо у стартаперів є великий досвід практичної роботи в даній сфері, бажано, «по обидва боки барикади»;

- наявність постійних замовників, зростання кількості клієнтів, збільшення прибутку або наявність якісної моделі, яка передбачає реалізацію перерахованих факторів;

- грамотний бізнес-план або інвестпрограма, що обґрунтовують суму необхідних інвестицій, терміни повернення, очікуваний ефект від інвестування. [73]

Як ми вже розглядали в другому розділі, бізнес-план є важливою складовою в підготовці стартап-проекту. Тому однією з головних рекомендацій по залученню коштів є ретельне опрацювання цього документу.

Також у пошуку інвесторів неабияку роль відіграють зв’язки. Тому корисною практикою для починаючих стартаперів з України є відвідування різноманітних європейських стартап-конференцій та ярмарків.

Серед найбільш популярних конференцій можна назвати Web Summit, Slush та Seedcamp.

В Україні також є своя щорічна конференція стартапів – IDCEE.

Відвідування таких заходів допоможе не тільки знайти корисні для реалізації проекту зв’язки, але й заявити про себе в міжнародних ЗМІ.

Таким чином, ми радимо починаючим українським підприємцям, які прагнуть створити власний стартап-проект, активно використовувати можливості, які надає міжнародне інноваційно-венчурне середовище, а саме приймати участь в міжнародних програмах, користуватись послугами та досвідом міжнародних бізнес-інкубаторів та акселераторів, відвідувати міжнародні конференції та ярмарки, знаходити корисні бізнес-контакти та залучати до реалізації своїх проектів закордонних інвесторів.

Існує також ще один спосіб залучення інвестицій, краудфандинг, рекомендації з використання якого в Україні наведено в наступному пункті.

 

 

3.2. Використання краудфандинга у вітчизняних страт-ап проектах

 

Розглянувши в другому розділі діяльність «Google Inc.» ми побачили, що компанія завжди активно використовує сучасні тенденції в світі бізнесу і інформаційних технологій. Однією з таких тенденцій є об’єднання ресурсів людей задля досягнення певних цілей. «Google Inc.» використовує краудсорсинг задля пошуку нових ідей і удосконалення своїх наявних продуктів.

Для молодих компаній більш актуальним буде залучення грошових коштів за допомогою такого інструменту як краудфандинг.

Перші краудфандинговые платформи (платформи добровільного колективного інвестування) були створені в США ще в 2006-2007 рр. Однією з найпопулярніших на сьогодні є американська платформа Kickstarter. За допомогою цієї платформи за минулий рік було зібрано 800 млн доларів. В Україні ж краудфандінг є зовсім новим і поки що незвичним способом знайти інвестиції для реалізації проекту. [76]

Фінансування діяльності венчурного проекту за рахунок такого інструменту багато в чому відрізняється від інвестицій, отриманих від інституційних та індивідуальних інвесторів. Однією з вагомих переваг краудфандингу є той факт, що після реалізації проекту гроші не повертаються. Згідно з цією схемою працює більшість платформ, хоча є окремі виключення. Наприклад, fundable.com засновані за принципом пайової участі, де за внесок інвестор може отримати частину акцій компанії. Такі правила існують, коли мова йде про великі вкладення: стартапи, які шукають від $50 тис. і вище. У першому випадку передбачено нематеріальне заохочення своїх краудінвесторів сувенірними подарунками або самим готовим продуктом. Друга умова краудфандингу - це абсолютна автономія дій автора проекту, тобто, люди, які внесли гроші, ніяк не впливають на процес роботи. По-третє, це 100%-ний прибуток від реалізованого проекту (за винятком пайової участі). По-четверте, користуватися пріоритетами краудфандингу можуть і відомі особи або компанії, тим більше шансів привернути увагу у них набагато більше, оскільки вже існує цільова аудиторія і певна довіра у суспільстві.

Крім основного призначення – збирання коштів – краудфандингові платформи надають об’єктам ще деякі переваги.

В першу чергу, це аналіз споживчого ринку. Запустивши кампанію на сайті, команда зможе дослідити інвестиційний клімат, звернутися безпосередньо до цільової аудиторії, вивчити її відгуки, а також отримати безкоштовну консультацію фахівців. По-друге, це безкоштовна реклама. Цікаво, що послідовники ідеї самі стають живою рекламою, адже з задоволенням носять бейсболки, футболки з логотипом компанії. По-третє, успішні проекти отримують суспільне визнання. Команда може стати першим щасливчиком у своїй ніші, що гарантовано реалізує свій продукт, адже його вибрала народна любов. Наприклад, автори смартгодинників Pebble просили на Kickstarter $100 тис. на реалізацію ідеї, а завершили збір з $10,2 млн. Люди самі вибирають те, що вони хочуть. Крім того, в цьому році компанія знайшла щедрого інвестора, який погодився вкласти в перспективну справу ще $15 млн. Як ми бачимо, це унікальне середовище, де акумулюються оригінальні ідеї, ексклюзивні матеріали і проекти, які можуть зацікавити потенційних інвесторів.

Помилкою буде вважати, що для досягнення успіху достатньо лише зареєструвати свій проект на подібній платформі. Як і у випадку з класичними способами залучення інвестицій, краудфандинг вимагає ретельної підготовки від учасників проекту. Інтерес публіки до проекту потрібно створювати самостійно, тобто краудфандінг не може забезпечити піар. Платформи, безумовно, "підігрівають" інтерес суспільства і працюють зі ЗМІ, проте це стосується тільки великомасштабних проектів. Існує також такий недолік цього методу залучення інвестицій як те, що краудфандінг забезпечує хороший ривок вперед, але не є стійкою моделлю фінансування проекту. Це тільки старт, говорити про доступ до постійного припливу фінансів не доводиться. [77]

Але краудфандінг підходить не всім проектам. На досвіді Kickstarter і Indiegogo було виявлено тенденцію - успішними стають нові унікальні продукти.

На нашу думку, використання цього методу наразі є дуже актуальним для українських проектів. В Україні закінчуються гроші, які живили стартапи. Це відбувається з двох причин. По-перше знецінюється національна валюта, по-друге, інвестори йдуть у зв'язку з нестабільністю. Відповідно, тих грошей, на які жили українські проекти, стає менше. Треба звикати до того, що фінансування цього бізнесу буде все рідше відбуватися за звичною схемою. Буде спостерігатися втеча капіталів.

Тому краудфандинг набуває особливої важливості як альтернативний спосіб залучення коштів. [78]

Кількість платформ для краудфандингу постійно зростає. Але можна перелічити декілька найвідоміших та найвідвідуваніших з них.

Kickstarter - найвідоміший і універсальний веб-ресурс для отримання фінансової допомоги. На цьому сайті публікують свої проекти дизайнери, дослідники, винахідники, художники, режисери, музиканти, письменники і навіть артисти. Kickstarter - глобальний краудфандинговий майданчик, для залучення фінансування, на ньому можуть розміщувати свої задуми представники будь-якої країни світу.

Kickstarter був запущений в квітні 2009 року і за ці роки зібрав понад $450 млн пожертвувань від понад 3 млн осіб. При цьому, завдяки даному веб-ресурсу вдалося профінансувати 35 тисяч творчих проектів.

Варто зауважити, що Kickstarter працює за принципом «все або нічого». Тобто, автор ідеї вказує потрібну суму і встановлює кінцевий термін, протягом якого потрібно зібрати гроші. Якщо необхідна сума набирається, автор отримує гроші. Але якщо вдалося зібрати, наприклад, тільки 80% від загальної суми, то автор не отримує нічого. Крім того, Kickstarter бере комісію в розмірі 3-5% від зібраних грошей. За статистикою ресурсу, близько 44% заявлених проектів успішно збирають необхідний обсяг фінансування.

RocketHub можна назвати аналогом Kickstarter. Він був запущений в 2009 році і може бути порівняний з ним по універсальності проектів, що публікуються. З іншого боку, RocketHub не працює за принципом «все або нічого». Таким чином, навіть якщо необхідна сума не набралася, автор ідеї все одно може отримати гроші. Комісія сервісу становить 4%.

Sponsume - британський краудфандинговий сервіс, розрахований на інтернаціональну аудиторію. Проект на цьому майданчику може опублікувати будь-який автор, який має рахунок PayPal. Для успішних проектів комісія складає всього 4%, для неуспішних - 9%. Sponsume пропонує 24 категорії, у яких можна публікувати проекти для збору коштів. Відмінною особливістю платформи є те, що пожертви можна залишати в самих різних валютах: американській, австралійській, канадській, сінгапурських доларах, фунтах, євро, польських злотих, шведських кронах, швейцарських франках (всього понад 20 різних типів валют). [79]

Свої краудфандингові платформи існують і в Україні. Найвідомішими з них є Велика Ідея і Спільнокошт. Проте, на даних сервісах акцент робиться більше на соціальних та соціокультурних проектах.

Україна потребує краудфандингової платформи, яка б була присвячена саме інноваційним проектам та розробкам, та збирала би відповідну цільову зацікавлену аудиторію. Створення такої платформи теж може стати стартап-проектом.

Якщо казати про використання наявних популярних краудфандингових платформ, то його можна роздивитись на прикладі найпопулярнішої з них – Кікстартеру.

Вихід на подібну платформу може забезпечити проектові доступ до американської аудиторії. Це, безперечно, є перевагою краудфандингу як такого, тому що експерти кажуть, що задля отримання інвестицій класичним способом в Сполучених Штатах потрібно, щоб компанія була зареєстрована саме в цій країні. Багато венчурних інвесторів відмовляються інвестувати в компанію, якщо вона зареєстрована не в США, навіть якщо сам проект їм сподобався.

Компаніям пропонується реєструватися в Сполучених Штатах. Дуже поширена практика, коли стартапи реєструються в штаті Делавер. Для венчурних інвестицій, для IT-бізнесу делаверськая корпорація - це «золотий стандарт». Так склалося історично: колись у штаті Делавер був найбільш розвинений корпоративний кодекс, який захищає права інвесторів. Зараз юристи можуть не знати законів іншого штату, але знають закони Делавера, до чого звикли і самі інвестори. 98% компаній, що торгуються на біржі NASDAQ, включаючи Facebook, Twitter, Google - саме делаверські корпорації. [80]

Краудфандинг дещо вирішує цю проблему і дозволяє компаніям бути зареєстрованими будь де.

Хоча у випадку із великими платформами, такими як Кікстартер, теж існують певні проблеми. Для виходу на платформу Kickstarter необхідно мати рахунок в банку США, SSN або EIN, і фізичну адресу. SSN - це так званий «номер соціального забезпечення», який призначений для податкового та пенсійного обліків на території США. SSN вважається універсальним документом, що підтверджує особистість. EIN (Employer Identification Number) - номер платника податків-для юридичної особи.

Ці проблеми також вирішуються реєстрацією в США.

Але ми пропонуємо альтернативний спосіб виходу на Кікстартер.

Щоб взяти участь на Kickstarter можна заручитися підтримкою юридичної компанії, або окремого юриста в Сполучених Штатах, який візьме на себе зобов'язання з прийому платежів на свій банківський рахунок і оформить усі документи на себе. Як правило, зарубіжні посередники беруть від 1% до 3%. [76]

У минулому році близько 18 тис. проектів успішно вийшли на Kickstarter - найпопулярнішу краудфандинговую платформу світу. В загальній складності вдалось зібрати майже $320 млн, при цьому 17 проектам вдалося залучити понад $1 млн кожному. Але українських команд там досі дуже мало. [81]

Але яскраві приклади успішних українських кампаній на Кікстартері є.

У 2013 році київський Petcube поставив рекорд на Kickstarter, зібравши $251000 на робота для домашніх тварин. У 2014 році львівський Smart Atoms з доданими дисплеєм LaMetric побив рекорд Petcube, зібравши $370000. Ще один пристрій від української команди зумів привернути увагу і гроші користувачів краудфандингової платформи Kickstarter влітку 2014 року. Стартап Kwelea зібрав на модуль бездротової пам'яті Mblok $121 000 за сім днів до кінця кампанії. Бездротовий чохол Lunecase від українського стартапу Concepter був успішно профінансований на Kickstarter в червні 2014 року. Через 17 годин з початку краудфандингової кампанії, необхідні $50000 були зібрані. Збір коштів, тим не менш, продовжувався ще 36 днів. Всього проекту вдалось зібрати $155 824.

Такі вражаючі збори проекти отримали, в тому числі, і за допомогою відомих зарубіжних видань, які активно писали про них: Engadget, cnet, The Next Web, MacRumors та інші. [77]

Отже, для українських проектів важливою частиною підготовки для участі на міжнародних краудфандингових платформах є опрацювання маркетингової складової.

При цьому, просування свого проекту в ЗМІ може бути абсолютно безкоштовним. Почати можна з формування бази даних тих англомовних видань, які могли б зацікавитися проектом. Ці видання доречно розподілити по категоріях, наприклад: технологічні блоги та ЗМІ, проекти про гаджети або софт та інші тематичні ресурси, яким відповідає тематика самого проекту.

Шукати контакти ЗМІ можна різними способами. Це може бути елементарний пошук за допомогою Google, або на спеціалізованих ресурсах, таких як Quora або AngelList, де можна знайти різноманітні списки проектів, ЗМІ, інкубаторів та інвесторів за різними категоріями.

При підготовці важливо знайти проекти, що схожі на проект, який готує команда стартапу, або належить до однієї й тієї ж категорії, дослідити, які саме ЗМІ писали про такі проекти.

Також доречним є пошук особистих контактів журналістів, дослідження їх персональних сторінок на LinkedIn, Twitter та інших ресурсах. Ця інформація може допомогти при складанні персональних листів до цих людей.

Далі слід підготувати прес-релізи про свій проект. Прес-реліз повинен містити в собі певну новину, а не просто інформацію про сам проект. Текст релізу повинен бути нейтральним. Також не рекомендується робити масові розсилки. Кожен реліз повинен бути створений з урахуванням особливостей певного видання.

Після отримання відповідей на розсилку, потрібно бути готовим до постійного спілкування, при цьому враховуючи різницю в часі із країнами, до яких направляються листи.

Таким чином, можна сказати, що такий інструмент залучення інвестицій як краудфандинг може бути цілком застосований українськими проектами. При цьому слід розглядати не лише краудфандингові платформи всередині країни, а і закордонні майданчики. Виходячи на закордонний майданчик для збору коштів, проект одночасно отримує більшу аудиторію, заявляє про себе великій кількості потенційних споживачів, має шанс потрапити на шпальти міжнародних ЗМІ. Все це надає перевагу для майбутнього готового продукту і його швидкого зростання на міжнародному ринку, яке і є головною метою стартап-проекту.

Деякі українські команди вже мають позитивний досвід співпраці з найпопулярнішими краудфандинговими платформами світу, і є всі перспективи подальшого зростання кількості команд, що можуть скористатися цим інструментом. При цьому важливо враховувати досвід аналогічних проектів, пам’ятати, що краудфандинг – це інструмент залучення інвестицій, і підходити до цього питання потрібно не менш відповідально, ніж до співбесіди із потенційними інституціональними чи індивідуальними інвесторами.

 

 

Отже, підсумовуючи рекомендації щодо використання сучасних підходів до реалізації інноваційних проектів в Україні, потрібно відмітити, що основною перепоною до реалізації таких проектів всередині держави є складність у пошуку фінансування таких проектів, недосконалість законодавства в сфері інтелектуальної власності, відсутність державної підтримки малого та інноваційного підприємництва.

Для повноцінного розвитку інноваційного підприємництва необхідна підтримка держави в вирішенні законодавчих питань та створенні програм, які б допомогли молодим венчурним компаніям розвиватись.

Але інноваційні проекти та підприємства можуть в своїй діяльності активно залучати можливості міжнародного інноваційно-венчурного середовища.

Українські стартап-проекти можуть приймати участь в міжнародних програмах, що сприяють розвитку інноваційного підприємництва, вступати на навчання в міжнародні бізнес-інкубатори та акселератори, приймати участь в міжнародних зустрічах та конференціях, презентувати на таких заходах свої проекти, співпрацювати з закордонними бізнес-ангелами та венчурними фондами, заручившись підтримкою міжнародних програм.

Одним із способів залучити фінансові кошти до свого проекту є такий сучасний спосіб як краудфандинг, тобто така фінансова послуга, яка ґрунтується на співпраці у формі колективного фінансування. Сьогодні використання такого інструменту як краудфандинг є досить простим, завдяки постійно зростаючій кількості платформ, що пропонують таку послугу.

В Україні є свої краудфандингові платформи, такі як Велика Ідея та Спільнокошт, а також українські стартап-проекти можуть скористатись всесвітньо відомими міжнародними платформами, задля отримання доступу до міжнародної аудиторії потенційних клієнтів.

Краудфандинг допомагає не лише залучити необхідну для старту проекту початкову суму, але і перевірити свою ідею на життєздатність, отримати відгук від потенційних клієнтів, потрапити на сторінки міжнародних засобів масової інформації.

Для успішної реалізації краудфандингової кампанії проект повинен дуже уважно підійти до питання маркетингу, зокрема піару власного продукту ще до початку запуску кампанії на краудфандинговій платформі.

При цьому, така діяльність необов’язково потребує окремого бюджету і може бути здійснена цілком безкоштовно. Для цього потрібно подбати про висвітлення новин про продукт, розробленням якого займається стартап-команда, в відомих тематичних засобах масової інформації, таких як журнали, газети, онлайн видання та блоги.

При належному підході до маркетингової складової, і безпосередньо при належній якості самої інноваційної розробки, стартап-проект має всі шанси отримати фінансування через краудфандинг.

 

ВИСНОВКИ

 

Для визначення інструментів, методів та підходів до менеджменту стартап-проектів важливим є окреслення середовища, яке оточує такий проект. В магістерській роботі ми розглянули теоретико-методолгічні основи визначення міжнародного інноваційно-венчурного середовища, визначили, що таке середовище – це результат взаємодії суб’єктів інноваційної та інвестиційної діяльності та їх дії із забезпечення власних інтересів, в результаті чого формуються певні умови діяльності підприємства.

Границями інноваційно-венчурного середовища є його параметри, що включають всіх суб’єктів, як фізичних, так і юридичних осіб, незалежно від статусу, які задіяні на будь-якій стадії інноваційної діяльності, від появи на світ ідеї, до її реалізації, фінансування та комерціалізації.

Інноваційно-венчурне середовище включає в себе велику кількість суб’єктів. Їх можна класифікувати за різними ознаками. Всі вони виконують певні функції та взаємодіють між собою. Інновації є результатом цієї складної взаємодії.

Венчурний бізнес – це саме той елемент інноваційно-інвестиційного середовища, який перетворює новації в інновації. Він об’єднує наукові розробки та фінанси, перетворюючи їх на готовий продукт, який пропонується ринку.

В Сполучених Штатах та в країнах Європи венчурний бізнес розвивався багато в чому завдяки підтримці самих держав.

Венчурні інвестиції в США є основним механізмом підтримки і розвитку малого і середнього бізнесу, особливо у сфері передових технологій. Венчурний бізнес забезпечує не тільки динамічний науково-технічний розвиток національної економіки та її лідерство і конкурентоспроможність на світовій арені, але і високу норму прибутку інвесторам.

Українська інвестиційно-інноваційна система ще не дозріла до побудови венчурної моделі бізнесу. Основні причини цього пов'язані з проблемами інвестиційного клімату України, нерозвиненістю ринку капіталу, переважанням низьких технологічних укладів в національній економіці, недосконалістю законодавчої системи у сфері венчурного інвестування, низькою прозорістю бізнесу, обмеженою кількістю реальних інвестиційно-привабливих та інноваційних пропозицій. Та й самі українські підприємці та інвестори не готові будувати венчурний бізнес європейського зразка. Все це створює завдання національного масштабу по підвищенню ролі класичного венчурного бізнесу в побудові нової моделі економіки України, заснованої на інвестиційно-інноваційному підході.

Венчурне підприємство виконує функцію поєднання наукових розробок та фінансової частини, завдяки чому відбувається перетворення їх на готовий інноваційний продукт.

Таке перетворення потребує спеціального управління. Галузь знань, яка вивчає управління інноваціями має назву – інноваційний менеджмент. Інноваційний менеджмент має свої особливості, які, перш за все пов’язані з самим об’єктом управління, та методами, які можуть при цьому застосовуватись. Широкого поширення в інноваційному менеджменті набув саме проектний метод, завдяки тому, що така система органічно поєднує в собі та контролює такі процеси, як направленість на досягнення конкретних цілей, скоординоване виконання взаємопов’язаних дій, обмеженість в часі та ресурсах, неповторність та унікальність.

При розгляді компанії Google Inc. в розрізі стадій її розвитку як венчурної інноваційної компанії було виявлено, що компанія розвивалась як типовий стартап-проект, і наразі виросла в одну з найбільших та найвпливовіших корпорацій світу. Приклад Google Inc. демонструє, що стартап – це тимчасова структура, яка займається пошуком прибуткової, рентабельної бізнес-моделі. Після того, як така модель знайдена, стартап перетворюється на повноцінну компанію.

Кожній стадії розвитку стартап-проекту відповідають певні можливі джерела фінансування. На посівній стадії частіше всього використовуються власні кошти, кошти друзів та знайомих. Інколи в компанії, що знаходяться на посівній стадії, інвестують ще й бізнес-ангели.

Безпосередньо на стадії старт-ап доречним є залучення бізнес-ангельских інвестицій. На пізніших стадіях розвитку у зв’язку із розширенням діяльності доречно звертатись за інвестуванням до венчурних фондів.

На сьогодні Google продовжує впровадження нових технологій, започаткування нових напрямків роботи. Компанія виявляє інтерес до стартап-проектів, витрачаючи мільйони доларів на рік на придбання і поглинання найперспективніших з них.

Наразі в діяльності компанії можна виділити декілька основних напрямків. Головними залишаються пошук та реклама, адже саме за допомогою поєднання двох цих інструментів компанія отримує більшу частину своїх прибутків.

Також компанія розвиває інші напрямки в сфері інформаційних технологій. Зокрема Google займається розробкою операційних систем для комп’ютерів, мобільних телефонів та інших пристроїв; розвиває соціальні власні соціальні мережі, займається розробкою програм для навігації, напрямком зеленої енергетики, а також проводить розробки з приводу штучного інтелекту. Останній напрямок може бути безпосередньо пов'язаний із основною нішою, з пошуковиком. Перспективи таких розробок в тому, що в майбутньому компанія зможе отримати дійсно універсальну пошукову машину, яка буде видавати найрелевантніші для користувача результати.

Щодо управління стартап-проектом, потрібно зазначити, що досягнення проектом своїх цілей вимагає якісного менеджменту. Менеджмент стартапів вибудовується на загальних принципах управління проектами. Головними рисами такого управління є робота в високо турбулентному середовищі, робота із ризиками, балансування в умовах обмеженості матеріальних, фінансових, людських ресурсів та часу.

Ця обмеженість накладає певні вимоги до учасників проекту, які повинні бути компетентними одразу в багатьох сферах.

Однією з головних цілей управління на початковому етапі є залучення інвестицій для поєднання всередині проекту новацій та грошових коштів і їх перетворення на готовий інноваційний продукт.

Сьогодні використовуються як класичні способи залучення інвестицій, тобто через інституційних та приватних інвесторів, так і нові способи, такі як краудфандинг, які, з одного боку, розширюють можливості для багатьох проектів, але, з іншого боку, потребують від управлінця проекту не меншої підготовки та сконцентрованості.

Важливого значення в менеджменті стартапу набуває така функція управління як планування. Результатом реалізації цієї функції є документ – бізнес-план. Сьогодні немає єдиної думки в приводу того, чи потрібно взагалі складати бізнес-план, адже середовище стартапу за визначенням є важко передбачуваним та турбулентним. Ми вважаємо, що бізнес-план - це важливий документ для досягнення бізнес-цілей, але він сам по собі не є гарантією успіху. Більшість припущень, закладених у бізнес-плани, зазнають змін вже до кінця першого року діяльності фірми. Але це не означає, що планувати не потрібно. Планування важливе як для самої команди проекту, для усвідомлення цілей і напрямків їх досягнення, так і для зовнішніх інвесторів. При цьому важливо вчасно реагувати на об’єктивні зовнішні зміни середовища та підґрунтя, які виникають для таких змін, а також вміти вчасно реагувати на такі зміни і вносити в свій план відповідні корективи.

Важливою частиною бізнес-плану, на яку звертають увагу інвестори, є бізнес-модель, способи монетизації бізнесу та перспективи дохідності проекту.

Ще одним документом, який може допомогти обґрунтувати бізнес-ідею перед потенційними інвесторами, є техніко-економічне обґрунтування. Створення цього документу передує створенню ґрунтовного бізнес-плану.

На кожній стадії реалізації венчурного інноваційного проекту, він має власні задачі, досягнення яких потребує володіння методикою управління проектами та застосування основних функцій управління.

Отже, підсумовуючи рекомендації щодо використання сучасних підходів до реалізації інноваційних проектів в Україні, потрібно відмітити, що основною перепоною до реалізації таких проектів всередині держави є складність у пошуку фінансування таких проектів, недосконалість законодавства в сфері інтелектуальної власності, відсутність державної підтримки малого та інноваційного підприємництва.

Для повноцінного розвитку інноваційного підприємництва необхідна підтримка держави в вирішенні законодавчих питань та створенні програм, які б допомогли молодим венчурним компаніям розвиватись.

Але інноваційні проекти та підприємства можуть в своїй діяльності активно залучати можливості міжнародного інноваційно-венчурного середовища.

Українські стартап-проекти можуть приймати участь в міжнародних програмах, що сприяють розвитку інноваційного підприємництва, вступати на навчання в міжнародні бізнес-інкубатори та акселератори, приймати участь в міжнародних зустрічах та конференціях, презентувати на таких заходах свої проекти, співпрацювати з закордонними бізнес-ангелами та венчурними фондами, заручившись підтримкою міжнародних програм.

Одним із способів залучити фінансові кошти до свого проекту є такий сучасний спосіб як краудфандинг, тобто така фінансова послуга, яка ґрунтується на співпраці у формі колективного фінансування. Сьогодні використання такого інструменту як краудфандинг є досить простим, завдяки постійно зростаючій кількості платформ, що пропонують таку послугу.

В Україні є свої краудфандингові платформи, такі як Велика Ідея та Спільнокошт, а також українські стартап-проекти можуть скористатись всесвітньо відомими міжнародними платформами, задля отримання доступу до міжнародної аудиторії потенційних клієнтів.

Краудфандинг допомагає не лише залучити необхідну для старту проекту початкову суму, але і перевірити свою ідею на життєздатність, отримати відгук від потенційних клієнтів, потрапити на сторінки міжнародних засобів масової інформації.

Для успішної реалізації краудфандингової кампанії проект повинен дуже уважно підійти до питання маркетингу, зокрема піару власного продукту ще до початку запуску кампанії на краудфандинговій платформі.

При цьому, така діяльність необов’язково потребує окремого бюджету і може бути здійснена цілком безкоштовно. Для цього потрібно подбати про висвітлення новин про продукт, розробленням якого займається стартап-команда, в відомих тематичних засобах масової інформації, таких як журнали, газети, онлайн видання та блоги.

При належному підході до маркетингової складової, і безпосередньо при належній якості самої інноваційної розробки, стартап-проект має всі шанси отримати фінансування через краудфандинг.

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1. Американские буржуазные теории управления. (Критический анализ). — Москва, 1978.

2. Санто Б. Инновация как средство экономического развития: Пер. с венг. — Москва: Прогресс, 1990.

3. Краснокутська Н. В. Інноваційний менеджмент: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2003. — 504 с.

4. Закон України «Про інноваційну діяльність»: за станом на 5 груд. 2012 р. / Верховна рада України.







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 502. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия