Студопедия — Історіографічний аналіз проблеми. 1. Бандурка О. М. Фінансова діяльність підприємства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Історіографічний аналіз проблеми. 1. Бандурка О. М. Фінансова діяльність підприємства

1. Бандурка О. М. Фінансова діяльність підприємства. / О.М. Бандурка, М. Я. Коробов, П. I.Орлов, К. Я. Петрова - К.: Либідь, 1998. - с.430

2. Гринькова В. М.Доюда В.О. Фінанси підприємств: Навч. посібник. / В.М. Гринькова - 2-ге вид., перероб. і доп. - К.: Знання-Прес, 2004. - с.424

3. Кірейцева Г.Г. Фінанси підприємств.: Навч. посібник. Курс лекцій. / Г.Г. Кірейцева Курс лекцій. - К.:ЦУЛ, 2004.с.268.

4. Марич П. М. Практикум з курсу “Фінанси агропромислових формувань”: / П.М. Марич- Львів,- с.540

5. Онисько С. М. Фінанси підприємств./ С.М. Онисько Підручник для студентів вищих закладів освіти. - Львів: «Магнолія Плюс», 2004. - с.367

6. Поддерьогін А. М. Фінанси підприємств: Підручник / Керівник авт. кол. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін, Л. Д. Буряк, А. М. Нам та ін. 3-тє вид., перероб. та доп. - К.: КНЕУ, 2000.-460 с.

7. Андрушко М.І. Маркетинг агропродовольчого ринку:Монографія / М.І. Андрушко, Н.Б. Завальницька.-Львів: ЛДАУ, 2000.-250с.

8. Філімоненко О. С. Фінанси підприємств: Навч. посіб. - 2-ге вид., переробл. і допов./ О.С. Філімоненко - К.:МАУП, 2004.-328с.

 

РОЗДІЛ 1. ПРОЦЕС ФОРМУВАННЯ БАГАТОПАРТІІЙНОСТІ В СРСР У ВІТЧИЗНЯНІЙ ТА ЗАРУБІЖНІЙ ІСТОРІОГРАФІЇ

Історіографічний аналіз проблеми

Вивчення проблеми формування багатопартійної системи в СРСР в період «Перебудови» почалося із дослідження неформального політичного руху другої половини 1980-их років. Зокрема у нашому дослідженні з цього періоду були використані праці радянських дослідників М.Малютіна, В.Н. Березовського, Н.І.Кротова, А.Б. Громова, О.С. Кузіної, В.І. Добриніної, Є.А. Суслової, В.Ф.Левічевої, Ю.П. Щекочихіна, Л. Брусиловської, В.В. Грибанова, А.П. Бутенка, А.Г. Бутенка, И. Голубєва, Л.К. Кравцова, В.В. Прибиловського, С.С. Митрохіна. У них відображено особливості першого етапу партогенезу в СРСР, пов’язаного із процесом виникнення політичних клубів, формування демократичних «фронтів» у радянських республіках, а також маси неформальних рухів та протопартійних організацій.

М.Малютін у своїх роботах ««Неформалы в перестройке: опыт и перспективы», та «Общественно-политические движения в СССР периода перестройки», акцентує увагу на тому, що періодичність пульсації політичної активності неформальних об’єднань підпорядковувалося як сезонним ритмам (весна-осінь – розквіт, зима-літо – спад так і політичними («виклик – відповідь – реакція на конкретну подію і вихід на якісно новий рівень розвитку).

Дослідники В.Н. Березовський та Н.І. Кротов у працях «Гражданские движения. – Социологические исследования», «Неформальная Россия: О «неформальних политизированных движениях и групах в РСФСР», наголошують на тому, що виникнення та розширення самодіяльного руху в період перебудови, його прагнення до повноправної участі у політичному житті – свідчить про динаміку радянського суспільства. Автори здійснили спробу відобразити як різносторонність так і масовість перших неформальних об’єднань в СРСР так і значні зрушення у політичній свідомості радянської молоді наприкінці 1980-их років.

Такі дослідники як А.Б. Громова, О.С. Кузіна («Неформалы: кто есть кто?»), В.І. Добриніна та Є.А. Суслова («Самодеятельные инициативные организации: проблемы и перспективы развития»), розглядають причини та передумови виникнення неформального молодіжного руху як феномену суспільного життя, особливості його розвитку, специфіку проявів, акцентуючи увагу на клубно-інтелігентській природі формування партійних та протопартійних утворень в радянських республіках. Вчені В.В. Семенова, Є.Є. Леванов, М.Т. Йовчук, І.І. Грошев, С.Т. Струмілін пояснють причину виникнення неформальних об’єднань в роки «перебудови» відстороненням молоді від управлінських функцій в суспільстві, поширенням соціальної апатії та ростом недовіри до радянського партійного керівництва.

Велику увагу радянські та російські дослідники приділяли неформальній поведінці молоді як феномену (В.Г. Алексєєва), історії неформальних об’єднань в країні (І.Ю. Сундієв, Є.Є. Лєванов, С.С. Митрохіна), відтворювали картину ненормативного світу радянської молоді (Ю.П. Щекочіхін), присвячували свої публікації окремим аспектам феномена молодіжного руху і його впливу на суспільство (Г.І.Грибанова ««Инициативные, самодеятельные молодёжные движения, В.В. Прибиловський «Поучительная история Московского народного фронта», Л.К.Кравцова «Проблема партийности: о чем спорят сегодня», Д.Булганова, А.Папп та інші).

В контексті цього періоду не можна не згадати праці С.Маркова та А.Бубенко для яких проблема становлення багатопартійності в другій половині 1980-их – початку 1990-их років також знаходилася у фокусі дослідження. Вони звернули увагу на «стихійні форми» політичної боротьби, які супроводжували процес формування політичних партій, прослідкували загальносоюзні тенденції цього процесу, та показали внутрішню суперечливість політичних реформ епохи «перебудови»

З серпня 1991 року почався принципово новий етап у дослідженнях присвячених процесу формуванню багатопартійності в СРСР. На перше місце виходить проблема генезису радянської багатопартійності, її суті та перспектив розвитку у країнах пострадянського простору. Зявляються монографії О.Л. Белих та Г.П.Веркеєнко «Политические отношения современного общества и проблемы становлення демократии России», Л.Н. Груздєвої «Становление многопартийности в современном российском обществе: трудности и противоречия», в роботах авторського колективів, А.М. Салміна, І.М. Буніна, та З.М. Зотової «Партии в общественной организации в политической жизни и управлении обществом». У працях А.Ю. Сунгурова В.І. Тимошенко, К.Г. Холодковського, Д.Ю.Шутько, А.Н.Щербака показаний генезис радянських протопартійних утворень та політичних партій, виділені його найважливіші особливості, та визначені основні етапи формування російської багатопартійності на сучасному етапі розвитку.

Політичні аспекти процесу руйнування партійно-радянської системи досліджувалися в роботах Н. Голубєва, А. Доронченкова, В.Зубка, Д.Красильникова, Г.Надолишнєва, Б.Поварницина, Н.Плотнікова, В.Стегнія, М.Суслова. Ці автори розглядають процес становлення нових політичних утворень як частини широких політичних процесів, які охопили радянське суспільство у 1980-1990-их роках. Дослідники порушують проблеми наступності політичних структур сучасної Росії і епохи «перебудови», розглядають проблеми взаємовідносин КПРС та Рад, деякі аспекти делегітимізації партійної влади

В дисертаційних дослідженнях, Н.А. Фролової, Г.А. Гасанова, Л.С. Леонова, В.Н.Краснова, В.Н.Березовського розглядаються особливості організаційної структури політичних партій кінця 1980-их – початку1990-их років, різноманітні аспекти їх програмних положень та уставної діяльності. Дослідники розкривають закономірності функціонування російських політичних партій, та роблять спробу здійснити системний аналіз внутрішньопартійних відносин і представити основні принципи формування міжпартійних коаліцій. Проблема класифікації політичних партій початку 1990-их років, пов’язана із систематизацією їх ідеологічних пріоритетів, відображена у роботах А.Л. Андрєєва, О.Т. Вітте, В.Б. Пастухова, Є.В. Пашенцева, С.І.Степанова, Н.Є.Тихонової.

Логічним продовженням даного напряму можна вважати дослідження, присвячені регіональним партійним утворенням. У роботах Г.І Тафаєва «Становление и развитие региональной многопартийности в Российской Федерации (на матеріалах республік Поволжья- Приуралья)», В.В.Марес’єва «Становление и развитие новых общественно-политических объединений в Мордовии в 1988-1992 годах» систематизований емпіричний матеріал початкової стадії появи та розвитку суспільно-політичних рухів, організацій, протопартій в республіках Поволжя, Приурал’я, Мордовії. Хронологічно вони охоплюють період з 1987 по 1992 рік. Матеріали по національним рухам і національно-патріотичним партіям в різних республіках кінця 80-их – початку 90-их років були узагальнені на Всеросійській науково-практичній конференції в Чебоксарах в 1994 році. Розвиток суспільно-політичних рухів, організацій і формування партійних утворень в Республіці Башкортостан до 1997 року представлені в матеріалах наукової конференції, проведеної в Уфі у 1997 році. Регіональні аспекти багатопартійності в умовах Республіки Башкортостан вивчаються Ю.Н. Дорожкіним, С.В.Єгоришевим, С.Н. Лаврентьєвим, Ю.Н. Нікофоровим, В.І. Савичевим, М.М.Утяшевим. У працях українських дослідників К.В. Астахова, К.Є.Богомазова, О.А. Корнієвського, Ю.Р. Шведа, І.В.Коляка, В.А. Головенька, висвітлюється історія створення політичних партій та громадських організацій в УРСР, та їх боротьба за своє утвердження в умовах радянської однопартійної системи. Вони суттєво розширюють загальну картину еволюції суспільно-політичних рухів в УРСР в роки горбачовської «перебудови», дають можливість порівняти основні підходи та тенденції їхнього розвитку в історичній науці.

В роботах Л.Брушкової, А.Бубенко, Л.Груздевої, Г. Іванова-Смоленського, А.Попова, М.Разоренової аналізуються соціальний склад партій, які почали формуватися на останньому етапі «перебудови», у них було виявлено зв'язок між соціальними проблемами і змістом політичної активності, її направленості та інтенсивності. Автори розглядають важливі питання співвідношення появи та діяльності нових політичних угрупувань з процесом формування нової політичної системи.

Питання правового регулювання політичних партій, політико-правових аспектів існування радянської багатопартійності і діяльності вітчизняних політичних партій розглядаються в роботах А.Агапова, С.Боголюбова, В.В’юницького, Ю.Юдіна, А.Постнікова, В.Є. Чиркіна, В.В. Лапаєвої.

У вітчизняній політології склалося декілька напрямів дослідження процесів формування багатопартійності в роки горбачовської «перебудови»

Перший напрям представлений роботами політологів для яких проблема зміни політичного ландшафту заломлюється через призму формування або ліберальної (Л.Гозман, Д.Дерінг, А.Медушевський, А.Еткінд), або консервативної традиції (А.Вишневський, І. Кир’янов, О.Орачева, О.Б.Подвинцев, П.Ю.Рахшмир, Г.Рормозер, Г.Янковська). Фактично мова йде про дискусію щодо витоків політичного плюралізму, який почав складатися в роки «перебудови»

Другу групу складають праці дослідників, які стосуються даної проблеми в контексті особливостей політичної поведінки радянської еліти в роки «перебудови»: М.Восленський, А.Вишневська, В.Мохов, А.Ніколаєв. В їх публікаціях вперше була поставлена проблема співвідношення групових, корпоративних і приватних інтересів усередині правлячої групи радянського суспільства. Зрощення партійно-державного апарату, яке досягло свого піку в СРСР до кінця 80-их років ХХ століття, обумовило, на думку вищезазначених авторів, слабку ефективність діяльності бюрократичного апарату і в економіці, і в політиці, і в соціальній сфері, що значно вплинуло і на те, що структурна перебудова соціалістичної системи не вдалася.

Професійні російські політологи М.Г. Анохін, Л.Н. Алісова, Г.В. Голосов, Р.Ф. Матвєєв, С.Б. Радкевич, Т.Ф.Яковлєва в своїх докторських дисертаціях і монографіях представили власні результати досліджень присвячені особливостям функціонування політичних партій на початку 90-их років ХХ століття

В роботі М.Г. Анохіна, «Партийные системы: виды и особенности функционирования в различных соціально-политических условиях» розглянуті види та особливості функціонування партійних систем в різних соціально-політичних умовах. Серед факторів досягнення стійкості політичної системи автор виділяє утвердження реального, а не бутафорського плюралізму у вигляді функціонування по властивим їй законам багатопартійної системи.

В роботі Р.Ф. Матвєєва «Теорія політичних процесів» аналізуються нові підходи до загальної теорії формування вітчизняних партійних структур. Останні розглядаються ним як організації, які об’єднують соціальний рух з певним світоглядом, на думку автора, майбутнє партії у багатьох випадках залежить від стійкості і реального зв’язку між цими двома елементами.

Дослідник партійного будівництва С.Б. Радкевич в своїй докторській дисертації «Модель организации современной политической партии (опыт сравнительно-политического анализа)» аналізує риси партій як типу сучасної політичної організації, подає типологію політичних організацій, розглядає фактори взаємовпливу між партією та суспільством у період з 1985 по 1993 рік.

Проблематиці російських політичних партій присвячені також дисертації А.Антонова, Є.Базовкіна, В.Березовського, В.Виноградова, В.Гельмана, В.Колимцова, А.Сунгурова та інших. В них піддані політологічному аналізу різноманітні аспекти формування багатопартійності на початковому етапі її розвитку (1987-1991 роки).

З другої половини 1990-их років російські дослідники почали приділяти більше уваги комплексному розгляду процесу утворення партійних структур, діяльності та ролі політичних партій в політичному процесі, що дозволяло визначити ступінь розвитку багатопартійності на сучасному етапі. Сюди можна віднести роботи російських вчених В.М. Абрамова, В.М. Лисенка, В.Ю, А.М. Попова, З.Р. Маруашвілі, монографічні дослідження М.І. Кодіна, З.М. Зотової, Ю. Коргунюка, Є.С.Дєрябіної, І.В. Скорописова, С.І. Степанова, В.І.Селютіна, О.С.Гусинського та багато інших.

У монографії М.І. Кодіна «Общественно-политические объединения и формирование политической элиты в России (1990-1997 гг.)» аналізується роль суспільно-політичних об’єднань у формуванні нової російської політичної еліти в 1990-1997 роках. Концептуальному осмисленню сучасного партійно-політичного процесу присвячена робота Ю.Коргонюка «Современная российская многопартийность», де партійно-політичне життя СРСР та пострадянської Росії 1980-их-1990-их років розглядається в декількох аспектах – системно-функціональному, соціально-теоретичному та історичному, при цьому розвиток сучасної багатопартійної системи аналізується автором на макро- та макрорівнях. Монографія містить докладні відомості щодо діяльності найбільших суспільно-політичних об’єднань країни до 1999 року.

В колективній праці під редакцією професорів А.І.Зевєлєва, Ю.П.Свіріденко, В.В.Шелохаєва, С.В.Тютюкіна «Политические партии России: история и современность», яка присвячена історії російської багатопартійності, вперше було здійснено системний аналіз розвитку загальноросійських та національних партій до 1999 року, проаналізовано етапи їх формування, показано динаміку їх соціального складу та чисельності, еволюцію їх програмних вимог, стратегії і тактики, розкрита їх функціональна роль та значення в умовах суспільно-політичних процесів в СРСР в роки «перебудови».

Особливий інтерес представляє монографія З.М.Зотової «Политические партии России», в дослідженні якої дається глибокий аналіз теоретичних та практичних основ політичних партій: їх сутність, функції, типологія, формування іміджу, роль посередника між владою та суспільством, діяльність партій на виборах і в парламенті. Особливу увагу автор приділив дослідженню правових основ їх створення і діяльності.

Певна частина матеріалу, що стосується формування російської багатопартійної системи міститься в літературі, яка присвячена історії російської політичної опозиції КПРС в роки «перебудови». Дослідження Я.Єрмакова, М.Ковалевича, С.Поршакової, В.Соловйова, М.Холмської, В.Д. Журавльова, О.В. Волобуєва, М.К. Горшкова, С.С.Кулєшова, Л.К.Сорокіна, розглядають важливі моменти становлення та розвитку політичної опозиції в 1985-1993-их роках. В них підкреслюється всеохоплюючий характер опозиції, зроблений аналіз її політичних позицій, на основі якого запропоновано декілька класифікаційних схем. Визначений і зв'язок між процесом формування опозиції та руйнуванням політичних інститутів соціалістичного суспільства.

Зокрема, Л.А. Жуков у своїй роботі «Формирование, развитие и деятельность российской многопартийности политической опозиции в 1991 – 1997 роках», на широкому соціально-економічному фоні дослідив та проаналізував формування, розвиток та діяльність головних опозиційних політичних партій в Росії в період 1991 – 1997 років, показавши особливості кожної із цих партій, їх політичні вади та недоліки, дав історичний аналіз їх діяльності. Колективне дослідження під редакцією А.Тарасова та Т.Шавшукової «Левые в России: от умеренных до экстремистов» характеризує весь спектр посткомуністичний лівого руху: від невеликих екстремістських угрупувань до достатньо поміркованої КПРФ, найбільшої парламентської партії Російської Федерації (історія лівих сил прослідковується авторами від 50-их років ХХ століття до весни 1997 року).

Доволі велика кількість робіт у цей період була присвячена окремим періодам в історії російської багатопартійності, зокрема періоду діяльності неформальних об’єднань та особливостям процесу створення внутрішньопартійних платформ в КПРС, а також окремим секторам політичного спектру в тому числі «лівопатріотичній опозиції в цілому, комуністам, «партії влади», націонал-патріотичним партіям та соціал-демократам. Серед них праці А.А. Лапіна «Идейно-политическое размежевание и формирование оппозиционных течений в КПСС в 1988-1991 г.», Л.Я. Дадіані «О попытках создания в России лево-правого блока оппозицирнных сил. 1989-1996», О.В.Казначеєва «Коммунистическое движение в России в период реформирования общества (1985-2000 гг.)», С.М. Хенкіна «Партия власти»: штрихи к портрету», а також роботи Г.В. Голосова, А.В.Ліхтенштейна, І.Н.Баригіна, Л.Г.Бизова, О.Ю. Березенкіна, С.В. Лебедєва, Б.С.Орлова. Дослідники українського молодіжного руху та громадських об’єднань в УРСР В.М. Якушик, О.А. Корнієвський, А.М. Русначенко, А. Білоус, В. Журавський, В. Кремінь, М. Михальченко, Л.Угрин, С.Рябов, В.Бебик у своїх працях дійшли висновку, що молодіжні громадські об’єднання кінця 1980-их років здійснили вирішальний вплив на формування партогенезу в Україні, та відігравали одну із провідних ролей в боротьбі за державну незалежність, були школою виховання громадянських позиції, з якої вийшла ціла низка сучасних яскравих політичних та громадських лідерів.

Самостійним напрямом стало вивчення політичних програм та ідеологічної платформи новостворених партій, як в цілому так і по окремим секторам політичного спектра (ліберальному, комуністичному, націоналістичному та інших). Дослідженню фундаментальних суспільних розмежувань, на базі яких формувалися партійні ідеології, програми та вибудовувалися партійні системи в роки «перебудови» були присвячені роботи російських істориків О.Ю.Малинова, І.П.Осадчого, К.Г.Холодковського, а також українських дослідників М.В.Томенка О.В. Гараня, В.М. Ковтуна, О.С.Терзі, М. Кириченка, А.Г.Слюсаренка, В.А. Малярчука, Є.Ф. Пуфлера, які є основою для розуміння ідеологічної платформи та програмних вимог політичних партій в УРСР. У них аналізуються можливості та основні практичні завдання які постали перед новоствореними політичними силами та громадськими об’єднаннями у процесі українського національно-державного будівництва.

В окрему галузь на цьому етапі виокремилася і партійна регіоналістика. В число найбільш цікавих робіт ввійшли статті та монографії В. Гельмана та О.Сенатової «Политические партии в регионах», А.К. Мамітова «Формирование многопартийности в России (1987-1993 гг.): региональный аспект, В.Г.Копильцова «Региональные партийные структуры: проблемы институционализации» та багато інших.

Початок ХХІ століття ознаменував собою принципово новий етап у дослідженні проблем формування багатопартійної системи на пострадянському просторі. Звертаючись до аналізу новітньої вітчизняної історії, вчені намагаються спиратися на такий теоретичний інструментарій, який би дозволив проаналізувати глибинні об’єктивні причини як походження сучасної багатопартійної системи та її динамічної трансформації, так і її драматичних наслідків для політичних систем країн колишнього СРСР.

В дисертаційних дослідженнях А.С. Телкова», М.В. Данилова, Н.В.Кукіної, А.Ю.Терєшкіна, В.Є.Федорінова, М.В. Барабанова, розглядаються теоретико-методологічні проблеми формування нових демократичних еліт, партогенезу, функціонування політичних партій та партійних систем на сучасному етапі, а також висвітлюється історія зародження та діяльності політичних партій в Росії наприкінці 80-их-початку 90-их років ХХ століття, через призму різноманітних політичних моделей розвитку країни (консервативної, ліберальної, соціалістичної).

Необхідно зупинитися і на сучасних політологічних дослідженнях, присвячених особливостям історичної трансформації багатопартійної системи колишніх радянських республік в останні десятиліття ХХ століття. Серед них можна виділити роботу М.Н Мосейкіної «История политческих партий и движений в России», де на основі дослідження історичних закономірностей та особливостей формування політичних партій та рухів в СРСР, автор виводить причини тих чи інших сучасних процесів становлення російського парламентаризму, політичного плюралізму та багатопартійності. Особливо цікавим в контексті дослідження виступає розділ праці присвячений відродженню багатопартійності в СРСР і Росії, який хронологічно охоплює період із кінця 1980-их років і до сьогодення, де пропонує різноманітні варіанти класифікації новостворених партій та рухів в СРСР, виробленню їх програмної тактики та політичних вимог.

У книзі відомого сучасного російського історика В.В.Согріна «Политическая история современной России 1985-2001: от Горбачёва до Путина», розглядається сучасний період російської історії, початок якому, на думку автора, поклали модернізаційні процеси в СРСР часів горбачовської «перебудови», які були тісно пов’язані із процесом кризи комуністичної ідеології та формуванням багатопартійної системи в країні.

Навчальний посібник для студентів політологічних спеціальностей Б.А. Ісаєва та М.А. Баранова «Политические отношения и политический процесс в современной России» розкриває актуальний матеріал, який характеризує політичні відносини та політичний процес в РСФРР та сучасній Росії. Спираючись на сучасні підходи і концепції автори посібника розглядаючи політичну систему СРСР ТА РСФРР, чітко виокремлюють невирішені проблеми радянської політичної системи. Один із розділів книги дослідники присвятили процесу формування та еволюції російської партійної системи. Розглядаючи власне сам процес радянського партогенезу та його характерні риси, вчені проаналізували особливості виникнення партійної опозиції правлячому режиму КПРС наприкінці 1980-их років та зародження у цей період перших протопартійних об’єднань, прослідкували діяльність перших політичних партій в СРСР на прикладі аналізу їх програмних вимог.

Збірник наукових статей кандидата політичних наук М.В.Барабанова під назвою «Из истории становлення и развития политических партий и многопартийности в России» розкриває складний історичний процес становлення та розвитку політичних партій та партійних систем в Росії з початку ХХ століття і до сьогодення. Аналізуючи програми різних політичних сил, утворених наприкінці 1980-их - на початку 1990-их років, їх ролі у реалізації інтересів різноманітних соціальних груп, автор статей доходить висновку, що перехід до демократичних принципів в новій Росії часів горбачовської «перебудови» створив умови для формування політичного плюралізму та зародження багатопартійності в країні.

Історії еволюції багатопартійної системи сучасної Росії присвячені праці і зарубіжних дослідників. В цій області доволі давно та плідно працюють англійські та американські історики та політологи М. Урбан, Дж.Урбан, М.Макфол, Р.Мозер, Т.Ремінгтон, Р.Саква, Д.Лейн, А.Мейєр, С.Уайт, Р.Даніельс, А.Браун, та багато інших. Зокрема в роботі М.Урбана «Кроки політичної ідентифікації в пізній радянській та пострадянській Росії» автор доводить, що процес політичної ідентифікації політичних партій (визначення їх цілей, диференціація інтересів, національна ідентифікація) в Росії ще не завершений. Жодна з партій, які виникли у 1989-1990 роках не визначилася з практичними цілями та специфічними проблемами. Їх об’єднував антикомунізм та негативізм. Кожна з партій називала себе такою, що протистоїть КПРС, тобто є демократичною: «християнсько -», «соціал -», «ліберально-демократичною, і намагалася зробити все, аби заперечити в своїх програмах ідеологічні догми старої комуністичної системи. У праці британського дослідника Р.Сакви «Російська політика та суспільство» російська партійна система 1990-1991 років визначається як ембріональна, а не повноцінна багатопартійність. На його думку, на розвиток нових російських партій впливали наступні фактори: 1) схожість їх програм, які не були звернені до чітко визначеного виборця; 2) домінування окремих лідерів в партії; 3) ворожість населення ідеї партійної політики; 4) відсутність чіткої соціальної бази нових партій. Такі зарубіжні дослідники як Дж Хоскінг, П.Дункан, Дж Гілберт, І.Малкей, Т.Кокс займалися дослідженням суспільно-політичного демократичного руху в СРСР в роки «перебудови», і ставили перед собою завдання описати групи, які до нього входили, як в масштабах всього Радянського союзу, так і в окремих його регіонах. Головним завданням авторів було прагнення донести до читача формальні риси нового соціального явища. Значення цих робіт полягало в першу чергу у зборі унікальних даних, які дослідники отримали із засобів масової інформації, або шляхом інтерв’ю у лідерів тогочасних політичних сил.

В цілому дослідження зарубіжних вчених дають змогу поглянути на події недавнього радянського минулого з іншого боку, незаангажованим та незаідеологізованим поглядом. Західноєвропейським авторам вдалося помітити риси, які відрізняють російський партогенез та партійну систему від західних. Вони зуміли відійти від радянських ідеологічних штампів, і не зважаючи на обмеженість джерельної бази, кожен з них створив власну глобальну концепцію процесу формування багатопартійності в СРСР та перспектив її подальшого удосконалення в сучасній Росії.

 

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
КАЗАХСТАН ЖИГУЛИ САМАРА. | 

Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 480. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия