Студопедия — Районні у місті ради у контексті структурних реформ систем місцевого самоврядування м. Дніпропетровська.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Районні у місті ради у контексті структурних реформ систем місцевого самоврядування м. Дніпропетровська.






Систему місцевого самоврядування у Дніпропетровську складають: міська рада, міський голова, виконавчий комітет міської ради, виконавчі органи міської ради, районні у місті ради та їхні виконавчі органи, органи самоорганізації населення.

Згідно з Ст. 7Статуту територіальної громади м.Дніпропетровська [25], до адміністративно-територіального складу міста входять вісім районів: Амур-Нижньодніпровський, Бабушкінський, Жовтневий, Індустріальний, Кіровський, Красногвардійський, Ленінський, Самарський та селище Таромське.

Загальну характеристику районів міста подано у таблиці 2.1 [26].

Таблиця 2.1

Порівняння районів міста, на 01.01.2011.

Назва району міста   Рік утворення   Населення, тис. осіб   % від населення міста Площа, кв. км   % від площі міста
Амур-Нижньодніпровський   148,2 14,9 77,6 13,6
Ленінський   166,8 15,4 88,7 17,4
Кіровський   61,7 6,2 20,4 18,6
Красногвардійський   115,8 11,7 38,9 8,8
Жовтневий   162,2 16,4 44,2 10,9
Індустріальний   129,4 13,1 39,0 9,1
Бабушкінський   147,8 14,7 27,7 7,7
Самарський   75,9 7,6 68,4 11,9

 

Відповідно до адміністративного поділу міста обрано 8 районних у місті рад, які виконують надані їм міською радою повноваження, а також функції, передбачені законодавством України. Кількісний склад та порядок обрання зазначених рад визначається відповідно до Закону України "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Стаття 41. Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" [5]. визначає особливості повноважень районних у містах рад та їх виконавчих органів. Зокрема:

- питання організації управління районами в містах належать до компетенції міських рад;

- районні у містах ради (у разі їх створення) та їх виконавчі органи відповідно до Конституції та законів України здійснюють управління рухомим і нерухомим майном та іншими об'єктами, що належать до комунальної власності територіальних громад районів у містах, формують, затверджують, виконують відповідні бюджети та контролюють їх виконання, а також здійснюють інші повноваження, передбачені цим Законом, в обсягах і межах, що визначаються міськими радами;

- обсяг і межі повноважень районних у містах рад та їх виконавчих органів визначаються відповідними міськими радами за узгодженням з районними у містах радами з урахуванням загальноміських інтересів та колективних потреб територіальних громад районів у містах;

- визначений міськими радами обсяг повноважень районних у місті рад та їх виконавчих органів не може змінюватися міською радою без згоди відповідної районної у місті ради протягом даного скликання;

- порядок формування, структура, форми діяльності районних у містах рад та їх органів визначаються відповідно до цього та інших законів.

Також повноваження районних у місті рад закріплено ст. 41 Статуту територіальної громади м.Дніпропетровська [25]. Зокрема, районні у місті ради, якщо вони утворені за рішенням міської ради, правомочні розглядати і вирішувати будь-які питання, віднесені Конституцією України та законами України до відання районних у місті рад, у обсягах і межах, що визначаються міською радою.

Так, до міської ради VI скликання у 2010 році, обрано 120 депутатів, утворено 12 постійних депутатських комісій. Дніпропетровський міський голова веде засідання міської ради, очолює її виконавчий комітет. Виконком міської ради складається з 20 осіб, та організовує роботу виконавчих органів міської ради. Міською радою утворено 28 виконавчих органів (департаменти, управління, відділи) які виконують власні та делеговані державою повноваження відповідно до затверджених міською радою положень.

Майже таку-ж структуру мають районні у місті Дніпропетровську ради.

Діяльність районної у місті ради визначається Регламентом. Цей Регламент має силу нормативного акта, що визначає порядок скликання і проведення сесій районної у місті Дніпропетровську ради, утворення і діяльності її органів, депутатських формувань, визначає процедуру підготовки і прийняття рішень районної у місті Дніпропетровську ради.

Регламент регулює порядок роботи депутатів районної у місті Дніпропетровську ради, визначає умови для ефективної реалізації їх прав і повноважень.

Положення цього Регламенту є обов'язковими для виконання районною у місті Дніпропетровську радою, її органами (у тому числі виконавчими органами) і їх посадовими особами, депутатськими групами та фракціями, а також особами, які беруть участь у підготовці і роботі сесій районної у місті Дніпропетровську ради та її органів.

Регламентом визначається, що районна у місті Дніпропетровську рада (далі – районна у місті рада) – представницький орган місцевого самоврядування, що представляє територіальну громаду району м.Дніпропетровська та здійснює від її імені та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, Законами України „Про місцеве самоврядування в Україні, „Про статус депутатів місцевих рад”, Статутом територіальної громади міста Дніпропетровська, Європейською Хартією місцевого самоврядування та іншими законодавчими актами.

Районна у місті рада є юридичною особою, має власну печатку, рахунки в банках, символіку, може від свого імені набувати майнових і особистих немайнових прав, бути позивачем і відповідачем у суді та мати всі інші притаманні юридичній особі ознаки.

Регламентом визначається строк повноважень районної у місті ради та загальний склад районної у місті ради. За напрямком діяльності створюються та працюють постійні депутатські комісії районної у місті ради, діяльність яких регулюється Положенням про постійні комісії районної у місті ради.

Діяльність районної у місті ради базується на принципах:

- народовладдя;

- законності;

- гласності;

- відкритості;

- колегіальності;

- виборності;

- поєднання державних і місцевих інтересів;

- правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених чинним законодавством;

- підзвітності і відповідальності перед територіальною громадою району;

- державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування;

- судового захисту прав місцевого самоврядування.

Гласність у роботі районної у місті ради забезпечується шляхом відкритості пленарних засідань районної у місті ради, постійних комісій, а також шляхом розповсюдження інформації про діяльність її органів та посадових осіб.

Відкритість пленарних засідань районної у місті ради та засідань постійних комісій забезпечується шляхом допуску на них громадян, які мешкають в районі міста, представників виконавчих органів та органів самоорганізації населення, громадських організацій, профспілок, політичних партій, відповідно до порядку, визначеного Регламентом. За рішенням районної у місті ради її пленарні засідання можуть проводитись у закритому режимі.

Проекти рішень, що готуються до розгляду районної у місті ради, оприлюднюються на офіційному Інтернет – порталі районної у місті Дніпропетровську ради (з моменту його створення), або у будь-який інший спосіб, відповідно до законодавства, не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Рішення, прийняті районною у місті радою, оприлюднюються на офіційному Інтернет-порталі районної у місті Дніпропетровську ради (з моменту його створення), або у будь-який інший спосіб, відповідно до законодавства, не пізніше п’яти днів з дня їх прийняття. Відповідальність за достовірність наданої для оприлюднення інформації покладається на автора рішення.

Оприлюдненню не підлягає інформація про фізичну особу, що міститься в рішеннях районної у місті ради, і підпадає під дію Закону України "Про захист персональних даних " та інша, визначена законодавством інформація.

Таким чином, місцеве самоврядування в м.Дніпропетровську здійснює приблизно такі ж функції, як і в інших європейських державах [26, 41]. До найважливіших з них відносяться:

- забезпечення комплексного соціально-економічного та культурного розвитку відповідної території;

- володіння, використання та управління комунальною власністю;

- залучення населення до участі у вирішенні питань місцевого та загальнодержавного значення;

- надання громадських послуг населенню;

- забезпечення законності, громадської безпеки, правопорядку, охорона прав, свобод і законних інтересів громадян;

- соціальний захист населення, сприяння працевлаштуванню громадян;

- захист прав місцевого самоврядування.

Як приклад розвитку територіальної громади можна відзначити, що станом на 01 січня 2010 р. у м.Дніпропетровську зареєстровано 130 міських організацій політичних партій, 1311 громадських організацій, 259 релігійних громад 16 конфесій, 27 національних товариств. В місті здійснюють свою діяльність 181 релігійна громада. Серед релігій переважає православне християнство. Засоби масової інформації у Дніпропетровську – це 6 місцевих телеканалів (9 телеканал, 11 телеканал, 27 телеканал, 34 телеканал, 51 телеканал, IRT), понад 50 різноманітних газет, понад 40 журналів, понад 20 радіостанцій [26].

Що стосується повноважень територіальної громади, то більш-менш чітко до її відання (або до відання її структурних підрозділів – внутрішніх громад: жителів будинків, вулиць, кварталів, мікрорайонів, районів у містах, сіл, селищ) чинне законодавство відносить наступні питання, наведені на рис. 2.1

 
 

Рис. 2.1. Конституційний розподіл повноважень місцевого самоврядування.

Останнім часом спостерігається розширення повноважень місцевого самоврядування, особливо у житлово-комунальній сфері, що пов’язано з передачею у комунальну власність об’єктів місцевої інфраструктури і, відповідно, розширення кола обов’язків органів місцевого самоврядування щодо надання населенню громадських комунальних послуг. Співвідношення самоврядних та делегованих повноважень органів місцевого самоврядування подано у таблиці 2.2.

 

Таблиця 2.2.

Співвідношення самоврядних та делегованих повноважень органів місцевого самоврядування.

Самоврядні повноваження Делеговані повноваження
- соціально-економічний та культурний розвиток території; - місцевий бюджет, місцеві податки та збори; - місцеві референдуми; - управління комунальним майном; - утворення підприємств комунальної власності; - затвердження статуту територіальної громади та її символіки; - муніципальна міліція; - утримання об’єктів житлово-комунального господарства, розвиток місцевої інфраструктури; - будівництво, ремонт комунального житла та інших приміщень комунальної власності; - утримання соціально-культурних закладів комунальної власності; - побутове, торгівельне обслуговування, громадське харчування; - місцевий пасажирський транспорт; - збирання, транспортування, утилізація та знешкодження сміття; - шляхи місцевого значення; - кладовища; - місцева пожежна охорона; - ритуальні послуги; - повна загальна середня освіта; - підвезення школярів; - медичне обслуговування у закладах освіти, культури, фізкультури і спорту, оздоровчих закладах комунальної власності; - охорона довкілля; - земельний податок, плата за користування природними ресурсами; - встановлення додаткових гарантій щодо соціального захисту населення; - найменування вулиць, площ, проспектів тощо. - охорона, реставрація та використання пам’яток історії і культури, заповідників; - розвиток всіх видів освіти і медичного обслуговування; - реєстрація статутів (положень) закладів освіти, охорони здоров’я тощо (всіх форм власності); - облік дітей, запобігання бездоглядності неповнолітніх; - працевлаштування випускників шкіл; - контроль за додержанням земельного та природоохоронного законодавства; - реєстрація суб’єктів права власності на землю; - реєстрація підприємств; - надання згоди на проведення мітингів, демонстрацій та інших масових заходів; - соціальний захист населення від безробіття; - надання пільг і допомоги, пов’язаних з охороною материнства і дитинства; - вирішення питань опіки і піклування; - організація та контроль прикордонної та прибережної торгівлі; - військово-патріотичне виховання, сприяння організації призову громадян на строкову військову службу; - розгляд звернень громадян; - вчинення нотаріальних дій; - реєстрація актів громадського стану; - розгляд справ про адміністративні правопорушення; - ліквідація наслідків стихійного лиха, екологічних катастроф, епідемій, епізоотій, пожеж тощо.

 

У новій редакції Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, яка сьогодні перебуває на розгляді у Верховній Раді України передбачається:

- визначити перелік питань, віднесених до виключної компетенції територіальної громади;

- розмежувати повноваження між органами місцевого самоврядування різного територіального рівня;

- розширити коло самоврядних повноважень місцевого самоврядування за рахунок включення до їх числа переважної більшості делегованих повноважень. Зокрема, передбачається, що у сфері житлово-комунального господарства всі делеговані повноваження набудуть статусу самоврядних (власних) повноважень.

 

Таким чином, в другому розділі проаналізовано основні принципи організації й функціонування місцевого самоврядування, закріплених в Європейській хартії місцевого самоврядування, головна ідея якої полягає в забезпеченні розвитку місцевого самоврядування – однієї з підвалин демократичного суспільства. Визначено, що реалізація європейської моделі місцевого самоврядування в Україні ускладнюється наявністю в суспільстві домінантних перехідних типів правових і політичних культур. Значною мірою вплив негативних чинників на розвиток місцевого самоврядування та стан соціально-економічного розвитку українських міст можна зменшити шляхом реалізації відповідних програм та залучення громадян до безпосередньої участі у здійсненні функцій місцевого самоврядування за допомогою референдумів. Зазначено, що розширення повноважень місцевого самоврядування у м.Дніпропетровську досягається за рахунок функціонування районних у місті рад.








Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 473. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия