Студопедия — Перший розділ. Першим розділом дипломної роботи є теоретико-методичний розділ, у якому міститься аналіз літературних джерел з проблеми, що досліджується студентом.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Перший розділ. Першим розділом дипломної роботи є теоретико-методичний розділ, у якому міститься аналіз літературних джерел з проблеми, що досліджується студентом.






Методические указания к проведению

практических занятий и контрольной работы

 

Редактор Е.П. Воловникова

Верстальщик

Подписано к печати 2011 г.

 

Формат 60×841/16. Объём 1,2. Уч.-изд. л.

Тираж 100 экз. Изд. № 162 Заказ №

 

 


Отпечатано в типографии юридического факультета

630039, Новосибирск, Никитин, 155

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

 

ДО НАПИСАННЯ КУРСОВИХ, БАКАЛАВРСЬКИХ

ТА МАГІСТЕРСЬКИХ ДИПЛОМНИХ РОБІТ СТУДЕНТІВ

 

напряму підготовки 6.010202 “Спорт” фахового спрямування
«Менеджмент та управління фізичним вихованням і спортом»

та спеціальностей: 7.01020201 «Спорт (за видами) спеціалізація «Менеджмент і маркетинг у спорті», 8.01020201 «Спорт (за видами)»

спеціалізацій «Менеджмент і логістика у спорті»,

«Менеджмент і маркетинг у спорті»

 

м.Київ-2013

 

Методичні рекомендації до написання курсових, бакалаврських та магістерських дипломних робіт для студентів напряму підготовки 6.010202 “Спорт” фахового спрямування «Менеджмент та управління фізичним вихованням і спортом», 7.01020201 «Спорт (за видами) спеціалізації «Менеджмент і маркетинг у спорті» та 8.01020201 «Спорт (за видами) спеціалізації «Менеджмент і маркетинг у спорті», «Менеджмент і логістика у спорті» / Укладачі: Імас Є.В., Мічуда Ю.П., Верзіліна Н.О., Свистунов С.В. ─ К, 2013. ─ 45 с.

 

Ухвалено вченою радою Національного університету фізичного виховання і спорту України, протокол № __ від ___________ 2013 року

 

 

© Кафедра менеджменту і економіки, 2013

© Національний університет фізичного виховання і спорту України, 2013

ЗМІСТ

Стор.

Вступ.........................................................................................................................4

 

1. ВИКОНАННЯ РОБОТИ......................................................................................6

1.1. Вибір та затвердження теми роботи…………………….............................6

1.2. Попереднє ознайомлення з джерелами, визначення предмету

дослідження, складання плану роботи.........................................................7

1.3. Збір та опрацювання матеріалів, необхідних для написання роботи........8

1.4. Написання роботи……………………………………...................................9

1.5. Врахування зауважень наукового керівника та остаточне

оформлення роботи……………………………………………………..….14

1.6. Основні вимоги до оформлення роботи……………..................................15

1.7. Оформлення посилань у тексті роботи…………………………………...16

1.8. Орієнтований обсяг роботи………………………………………………..16

Попередня оцінка роботи

2.1. Перевірка роботи ………………………………………………………….17

2.2. Написання відгуку на роботу………………………………………….….17

2.3. Рецензування роботи……………………………………………………....18

3. ЗАХИСТ РОБОТИ..............................................................................................20

3.1. Виступ студента…………………………………………………….……...20 3.2.Запитання членів ДЕК та присутніх до студента…………..…………..…20

3.3. Відповіді студента на запитання ……………………………………….....21

3.4. Виступи присутніх ……………………………………………..…………..21 3.5. Оцінка роботи………………………………………….…………………....21

 

Додатки.................................................................................................................22


ВСТУП

Курсові, бакалаврські та магістерські дипломні роботи є головними видами наукових робіт студентів, які набувають фах спортивного менеджера, протягом їхнього навчання. Вони дозволяють визначити ступінь оволодіння студентами відповідною сферою знань, здатність до критичного аналізу певної проблеми в межах обраної парадигми та теорії, вміння обирати та застосовувати адекватну методику дослідження та здійснювати всебічний аналіз та інтерпретацію отриманих даних.

Виконання курсової, бакалаврської та магістерської роботи дозволяє студентам послідовно вдосконалювати свої теоретичні фахові знання та навички наукових досліджень, набувати здатності переходити від вирішення відносно простих до складних проблем спортивного менеджменту.

Курсова робота. Виконується студентами напряму підготовки 6.010202 “Спорт” фахового спрямування «Менеджмент та управління фізичним вихованням і спортом». Вона має на меті продемонструвати розвиток вмінь студентів здійснювати грамотний аналіз досвіду, здобутого іншими науковцями у тій чи іншій ділянці досліджень проблем спортивного менеджменту, а також робити необхідні узагальнення.

Завдання курсової роботи:

- закріплення навичок самостійної роботи з літературою: правовою, програмно-нормативною, науковою (збірники наукових праць, автореферати, статті тощо.), довідковою, періодичною (журнали з проблем спортивного менеджменту);

- залучення студентів до науково-дослідної роботи, узагальнення наукових розробок, отриманих на попередніх курсах;

- підготовка до виконання більш складних наукових досліджень під час виконання бакалаврської дипломної роботи.

Дипломна робота. Виконується студентами напряму підготовки 6.010202 “Спорт” фахового спрямування «Менеджмент та управління фізичним вихованням і спортом» освітнього рівня «бакалавр» та спеціальності 7.01020201 «Спорт (менеджмент і маркетинг у спорті)» освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст».

Метою виконання дипломного дослідження є вирішення професійної проблеми, що ґрунтується на комплексному опануванні матеріалу і методів дослідження, послідовного викладання, а також практичного застосування теоретичних знань для виконання конкретних завдань щодо вдосконалення управління діяльністю організацій.

Завдання бакалаврської дипломної роботи:

- закріплення знань фундаментальних та спеціальних дисциплін професійно орієнтованих і спеціальних дисциплін, які розкривають теоре­тичні основи та практичні питання менеджменту фізичного виховання і спорту;

- розвиток вміння здійснювати пошук, систематизувати та обробляти інформацію у відповідності до цілей дослідження;

- формування навичок проведення самостійного дослідження на матеріалах конкретної фізкультурно-спортивної організації й розробки наукових висновків і конкретних рекомендацій щодо вдосконалення управління досліджуваним об'єктом.

Магістерська дипломна робота. Виконується студентами спеціальності «Спорт (за видами)» спеціалізацій «Менеджмент і логістика у спорті», «Менеджмент і маркетинг у спорті». Метою роботи є розвиток та закріплення усіх вмінь, наведених вище, зокрема, поглиблення аналізу проблеми, розширення емпіричного матеріалу та ускладнення його теоретичної інтерпретації.

Завдання магістерської дипломної роботи:

- поглиблення та узагальнення теоретико-методологічних засад з обраного напряму дослідження;

- подальший розвиток навичок проведення самостійного дослідження на матеріалах галузі або конкретної фізкультурно-спортивної організації й розробки наукових висновки і конкретних пропозицій щодо вдосконалення управління досліджуваним об'єктом;

- формування вміння розроблювати та оцінювати альтернативні підходи до вирішення визначених проблем;

- формування вміння визначати і використовувати причинно-наслідкові зв'язки процесів та явищ у сфері управління та менеджменту фізичним вихованням і спортом.

Значне місце у навчальному процесі підготовки спортивних менеджерів і, зокрема, у виконанні дипломних робіт, займає практика за фаховим профілем у фізкультурно-спортивних організаціях різних рівнів управління, форм власності, цільової спрямованості та інше. Саме під час практики студенти мають змогу в реальних умовах не лише закріпити та розширити теоретичні знання, але й сформувати навички планування, збору та аналізу емпіричного матеріалу за темою дипломної роботи.

Результати проведених студентами досліджень, відповідно до програмних вимог та затвердженого переліку документів, оформлюються та надаються до захисту практики,а також у вигляді додатків до кваліфікаційної роботи.

 

 


1. ВИКОНАННЯ РОБОТИ

 

1.1. Вибір та затвердження теми роботи

Темою курсової та дипломних робіт має бути одна з актуальних проблем менеджменту і управління у сфері фізичної культури і спорту. Тематика робіт розробляється і щорічно оновлюється кафедрою менеджменту і економіки згідно з вимогами кваліфікаційних характеристик бакалавра та магістра. За своїм змістом тематика охоплює дисципліни загально-професійної, професійної та практичної підготовки. Орієнтовану тематику курсових та дипломних робіт представлено у додатках Б, В, Д, Е.

Тематика дипломних магістерських робіт формується відповідно до напрямів науково-дослідної тематики кафедри.

Студент може запропонувати свою тему дослідження за умови обґрунтування доцільності її розробки, враховуючи особисті наукові інтереси, що були виявлені під час проходження практики за профілем майбутньої роботи, виступах на студентських наукових конференціях, наукових гуртках і наукових семінарах кафедри, а також при узгоджені з керівниками внести коретиви у назву дипломної роботи для її конкретизації у відповідності до результатів самостійних емпіричних досліджень.

Дипломна робота виконується студентом на фактичних матеріалах галузі або фізкультурно-спортивної організацій і має бути реальним науковим проектом з удосконалення системи управління на макро- або макрорівнях і містити відповідні практичні рекомендації.

Для вибору теми студенту рекомендується вивчити теоретичну літературу з проблеми, що становить зміст роботи. При цьому необхідно ознайомитися з роботами як вітчизняних, так і зарубіжних авторів, періодичними фаховими виданнями, інтернет-ресурсами.

Теми робіт обираються студентами протягом визначених термінів:

курсової роботи – протягом першого місяця року навчання, у якому виконується робота;

дипломної бакалаврської роботи – до завершення третього року навчання;

дипломної магістерської роботи – протягом першого місяця навчання за магістерською програмою.

Тема курсової роботи погоджуються студентом з провідним викладачем дисципліни, з якої виконується робота, а тема дипломної роботи – з викладачем, який дав згоду бути науковим керівником роботи.

Після остаточного узгодження теми курсової та дипломної роботи з науковим керівником, студент подає заяву на ім`я завідувача кафедри, в якій зазначає назву теми, а також прізвище, науковий ступінь та наукове звання викладача, який дав згоду бути науковим керівником роботи.

Заява є підставою для призначення наукового керівника (зразок заяви наведено у додатку А).

Закріплення теми дипломної роботи, призначення наукового керівника та консультантів (у разі потреби) затверджується рішенням кафедри протягом жовтня (для студентів денної форми навчання) та квітня (для студентів заочної форми навчання залежно від графіка навчального процесу).

Тема затверджується персонально для кожного студента і виконується ним особисто.

 

1.2. Попереднє ознайомлення з джерелами, визначення предмету дослідження, складання плану роботи

Методика вивчення теоретичної літератури, як основи наукового дослідження, при виконанні дипломної роботи залежить від характеру та індивідуальних особливостей студента, його загальноосвітнього рівня і спеціальної підготовки, ерудиції та інших якостей. Разом з цим, доцільно дотримуватися загально-наукових підходів. Перш за все, необхідно вивчити основну теоретичну літературу, це – підручники, навчальні посібники, монографії. Крім того, вивчаються періодичні фахові видання з точки зору ознайомлення з науковими ідеями і пропозиціями фахівців для розв’язання проблемних питань з обраної теми дослідження.

Результатом проведеної роботи має стати складання систематизованого списку бібліографії з теми магістерської роботи, який у подальшому повинен постійно уточнюватись та доповнюватись.

Визначення предмета та меж дослідження має на меті з’ясування та встановлення кола питань, які мають бути в ній розглянуті. Зміст роботи не має виходити за межі теми, разом з тим, сукупність питань, які будуть досліджуватись, повинна в повній мірі цю тему розкрити.

Результатом цього етапу має бути складений у встановленій формі та погоджений з керівником план магістерської роботи, розбитий на розділі та підрозділи. План роботи має відображати її структуру, під якою розуміється порядок компонування і взаємозв’язок окремих її частин.

Назви розділів (підрозділів) роботи не можуть дослівно повторювати назву магістерської роботи.

З метою оптимізації організації роботи рекомендується скласти також робочий, більш розгорнутий план дослідження з посторінковою розбивкою майбутнього тексту. Розгорнутий план дипломної роботи зазначається у завданні на дипломну роботу (форму завдання наведено у додатку Ж).

Разом з планом студент погоджує з науковим керівником календарний графік виконання магістерської роботи, в якому визначаються терміни подачі на перевірку окремих структурних частин роботи та /або роботи в цілому. На початку дослідження складається план-графік підготовки роботи, який затверджується завідувачем кафедри (додаток Ж).

План може корегуватися за погодженням науковим керівником, про що мають бути відповідні записи на затвердженому варіанті.

 

 

1.3. Збір та опрацювання матеріалів, необхідних для написання роботи

При виконанні магістерської роботи мають бути опрацьовані як нормативні, так і доктринальні, літературні джерела.

Опрацювання літературних джерел полягає у їх вивченні та конспектуванні, при цьому починати слід з праць, де проблема відображається в цілому, а потім перейти до вужчих досліджень.

Вивчення літературних джерел бажано проводити у такій послідовності:

Ø виписка бібліографічних даних про джерело, яке опрацьовується;

Ø загальне ознайомлення з твором в цілому та його змістом;

Ø вибіркове опрацювання вибраної частини твору;

Ø виписка матеріалів, що зацікавили, з посиланнями на сторінки, з яких зроблено виписку;

Ø критична оцінка записаного, його редагування та використання у роботі.

Конспектуючи матеріали, слід постійно пам’ятати про тему магістерської роботи, щоб виписувати тільки те, що має відношення до обраного напрямку дослідження.

Після конспектування матеріалу необхідно перечитати його знову, щоб склалося цілісне уявлення про предмет вивчення.

Досліджуючи літературу, не намагайтесь тільки запозичити матеріал. Паралельно обдумуйте знайдену інформацію. Цей процес має тривати протягом усієї роботи над темою, тоді власні думки, які виникли в ході знайомства із чужими працями, стануть основою для отримання нового знання.

Найважливіші книги та статті треба обов’язково прочитати в оригіналі. Вивчивши літературне джерело, доцільно зробити його повний бібліографічний опис. Особливо слід звернути увагу на сторінки праці, котрі зацікавили найбільше, і які необхідно буде вказати у посиланнях.

При написанні магістерської роботи важливим є використання Конституції України, законів України та інших нормативно-правових актів. Тому, збираючи матеріал, необхідно опрацювати всю нормативно-правову базу з теми магістерської роботи. Вивчаючи відповідний нормативно-правовий акт, слід обов’язково звернути увагу на джерело його офіційного опублікування.

При опрацьовані нормативного матеріалу використовуйте лише чинні нормативно-правові акти, з останніми змінами та доповненнями до них. Нормативно-правові акти, що втратили чинність, можуть використовуватись в роботі лише з метою проведення порівняльного аналізу. При цьому обов’язково необхідно вказати на те, що аналізований акт втратив чинність.

Збір та опрацювання матеріалів по темі роботи проводиться також під час проходження практики за профілем майбутньої роботи. Тому місце її проходження та зміст необхідно скоординувати з темою дипломної роботи, для того, щоб зібрати необхідні матеріали, що стосуються системи управління організацією – обʼєктом практики. При написанні дипломних робіт рекомендується проведення соціологічних досліджень, зокрема опитувань та використання інших методів збору інформації, які також варто провести на цій стадії виконання магістерської роботи.

Для пошуку необхідної інформації можуть бути використанні офіційні сайти в мережі Інтернет.

 

1.4. Написання роботи

Викладення змісту роботи здійснюється відповідно до плану на основі критичного аналізу чинної законодавчо-нормативної бази, інструктивних матеріалів та методичних рекомендацій, з проблеми, що розглядається, а також обробленої і систематизованої фактографічної інформації. При цьому обов’язковою умовою є здійснення власноруч студентом аналітичних розрахунків, формування висновків, обґрунтовування пропозицій і рекомендацій.

Текстова частина роботи має певну структуру, яка передбачає:

титульний аркуш;

зміст;

перелік умовних позначень;

вступ;

основна частина;

практичні рекомендації;

висновки;

список літератури;

додатки.

Вимоги до розділів дипломної роботи.

Вступ (обсяг – 4-5 сторінок). Вступ розкриває сутність і стан наукової роботи у рекомендованій нижче послідовності.

Актуальність теми. Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими підходами до існуючої проблеми (задачі) обґрунтовують актуальність та доцільність роботи для розвитку відповідного напрямку дослідження. При висвітленні стану досліджуваної проблеми (завдання) слід назвати авторів, які зробили найбільш значний внесок в її розробку, основні закони і нормативні акти України та міжнародного права, на яких базується робота. Обґрунтування актуальності не повинно бути багатослівним.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Коротко викладають зв'язок вибраного напрямку дослідження з науковими планами університету, кафедри, а також з галузевими та (або) державними планами та програмами. Якщо робота виконується на замовлення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, про це також обов’язково зазначається у вступі. Цей підрозділ вступу обовʼязковий лише для магістерської дипломної роботи.

Мета та завдання дослідження. Формулюють мету роботи і завдання, які необхідно вирішити для її досягнення. Не слід формулювати мету як уточнення..., вивчення..., тому що ці слова вказують на спосіб досягнення мети, а не на саму мету. Завдання, які ставляться в роботі, повинні відбивати шляхи досягнення обраної мети дослідження. Як правило, виходячи із завдань дослідження, будується структура роботи. Тому завдання дослідження відповідають змісту розділів і підрозділів роботи.

Об'єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію, і обраний для вивчення. Не слід називати об'єктом дослідження конкретне підприємство, організацію, установу чи орган державної влади або його підрозділ, на прикладі якого виконується робота.

Предмет дослідження – конкретна проблема (завдання), що міститься в межах об'єкта дослідження.

Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і окреме. Саме на нього спрямована основна увага студента, оскільки предмет дослідження визначає тему дипломної магістерської роботи.

Методи дослідження. Подають перелік методів дослідження, які використані для досягнення поставленої в роботі мети. Слід перелічити методи дослідження, що застосовувалися, з посиланням на конкретні завдання, що виконувалися за допомогою цих методів.

Наукова новизна роботи. Дипломна робота (особливо магістерська) має містити елементи наукової новизни. Автор роботи має стисло сформулювати кілька положень, які обґрунтовані особисто ним і які якісно відрізняються від положень інших авторів, які досліджували дану проблему. У цьому підрозділі доцільно також вказати, які положення, що були сформульовані раніше іншими авторами, були підтверджені під час виконання дипломної роботи, а також які положення набули подальшого розвитку у дипломній роботі.

Практична значущість роботи. Необхідно визначити головні напрями та форми використання положень та рекомендацій, що містяться у роботі, у практичній діяльності фізкультурно-спортивних організацій з метою вдосконалення управління, навчальних закладів для вдосконалення підготовки та підвищення кваліфікації фахівців тощо.

Апробація результатів роботи і публікації (рекомендовано). При наявності оприлюднення результатів дипломної магістерської роботи наводиться інформація про наукові та науково-практичні конференції, семінари, наради, на яких оприлюднені результати роботи, а також вказується наявність публікацій основних результатів дослідження в статтях у наукових журналах, наукових праць, матеріалах і тезах конференцій, семінарів та ін.

 

Основна частина. Основна частина містить в собі основні теоретичні і методичні положення, проблемні, дискусійні та невирішені питання теми, науково обґрунтовані соціально-економічні, професійно-орієнтовані рішення та складається з трьох розділів, які були наведені вище.

Перший розділ. Першим розділом дипломної роботи є теоретико-методичний розділ, у якому міститься аналіз літературних джерел з проблеми, що досліджується студентом.

Мета розділу – набуття вмінь та навичок щодо узагальнення теоретико-методичних підходів щодо оцінки та аналізу поставлених завдань, формування інформаційно-аналітичного забезпечення аналізу об’єкта дослідження.

В даному розділі дипломної роботи обґрунтовується теоретична база обраної задачі (проблеми), на підставі проведення аналізу обґрунтовується її існування та актуальність для сучасних умов розвитку України, дається огляд літературних джерел, нових розробок, іншої інформації, пов'язаної з темою та об’єктом дослідження.

В огляді літератури студент окреслює основні етапи розвитку наукової та практичної думки за обраною задачею (проблемою). Теоретико-методичний розділ розробляється на засадах вивчення спеціалізованої літератури, нормативно-законодавчої бази та офіційної статистичної інформації.

Огляд джерел інформації для теоретико-методичного розділу дипломної роботи включає такі їх види:

законодавчі і нормативні акти України та міжнародного права;

підручники та навчальні посібники;

монографії і наукові статті в спеціальних періодичних друкованих виданнях;

науково-публіцистичні статті в друкованих засобах масової інформації тощо.

В теоретико-методичному розділі розглядаються такі базові поняття: категорії, характеристики, властивості, що відображають об’єкт та предмет дослідження; системи показників, фактори, алгоритми, формули розрахунків і моделі; стратегічні та тактичні аспекти, пов'язані з проблемою; ступінь її вивченості.

Обсяг першого розділу не повинен перевищувати 20% тексту основної частини.

Другий розділ має назву «Методи і організація дослідження» (обсяг – 4-6 сторінок). Відповідно він поділяється на два підрозділи: 2.1. Методи дослідження; 2.2. Організація дослідження.

У першому підрозділі обґрунтовується вибір напряму досліджень, наводиться коротка характеристика обраних методів вирішення задач та їх порівняльні оцінки. Описуються методи розрахунків, оцінки похибок вимірювань та ін.

Другий підрозділ містить основні позиції, що характеризують організацію виконання дипломної роботи: назви об’єктів, де проводились дослідження (бази практики за профілем майбутньої роботи, інші фізкультурно-спортивні організації тощо), опис етапів дослідження з переліком видів виконаної роботи згідно з індивідуальним планом.

У третьому розділі наводяться результати власних досліджень студента, подається опис, характеристика сучасного стану досліджуваної теми на об'єкті дослідження, діагностування його діяльності щодо обраного напрямку дослідження, ґрунтовний аналіз із використанням накопиченого фактичного матеріалу та залученням усіх теоретичних знань, певного методичного інструментарію.

Усі аналітичні розрахунки, таблиці, графіки, діаграми мають супроводжуватися тлумаченням та висновками, які дозволяють визначити сутність управлінських процесів, що спостерігаються в фізкультурно-спортивній-організації, їх особливості, тенденції, створити базу для виявлення невикористаних резервів.

Аналіз проблеми повинен здійснюватись з урахуванням чинників позитивної та негативної дій. Якщо можливо, текст слід ілюструвати реальними документами (що наводяться в додатках), які обов'язково супроводжувати стислим коментарем.

Для виконання розділу студент має зібрати фактичні дані під час практики. Джерелом інформації с планові і фактичні показники економічної та маркетингової діяльності підприємства, статистична та бухгалтерська звітність, накази, розпорядження, результати спостережень, опитувань і обстежень та інших методів збирання первинної інформації, які використовує студент під час переддипломної практики.

Важливе місце у розділі мають посісти результати власного соціологічного дослідження студента, проведеного на об’єкті практики.
Особливе значення має правильне узагальнення накопиченого фактичного матеріалу, групування та обробка даних, на основі яких провадиться кваліфікований аналіз, обґрунтовуються пропозиції.

У розділі також наводяться обґрунтування заходів щодо поліпшення діяльності об'єкта. Система заходів логічно випливає з теоретичної та аналітичної частин і спрямована на подолання суперечностей між реальним і бажаним станами об'єкта з урахуванням індивідуальних завдань, тобто конкретні заходи (пропозиції, рекомендації тощо) студента-випускника повинні спрямовуватися на забезпечення вдосконалення системи управління фізкультурно-спортивною організацією.

У разі необхідності частина матеріалів власного дослідження може бути викладена у четвертому розділі, у якому, як правило, теоретично обґрунтовуються шляхи вдосконалення управління фізкультурно-спортивною організацією, що є об’єктом дослідження, а також визначаються відповідні практичні дії.

Четвертий (або пʼятий) розділ дипломної магістерської роботи може мати назву «Аналіз та узагальнення результатів дослідження». У ньому слід викласти результати аналізу щодо того, які раніше висунуті положення були підтверджені автором роботи, які положення набули подальшого розвитку у роботі, а також наведено нові положення, що належать особисто студенту.

Практичні рекомендації (обсяг – 1-2 сторінки)оформляються як окремий розділ роботи. У ньому, спираючись на результати проведеного дослідження, студент формулює конкретні заходи, які сприятимуть вдосконаленню системи управління фізкультурно-спортивною організацією або вдосконалення управління окремим видом фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності. Рекомендації повинні бути викладені стисло, бути конкретними, адресуватися конкретним субʼєктам (органам державного управління,

Висновки (обсяг – 1-3 сторінки). Висновки бувають двох видів – висновки до розділів (крім другого розділу) і загальні висновки. Висновки до розділів можуть містити стислий виклад результатів дослідження, одержаних у відповідному розділі.

Загальні висновки повинні містити стислий виклад найважливіших теоретичних і практичних результатів, отриманих автором роботи особисто в ході дослідження, а також обґрунтування перспектив проведення подальших досліджень у даній галузі.

У першому пункті висновків коротко оцінюють стан питання. Далі висновки мають містити відповіді на всі завдання, поставлені у вступі. Все це дасть змогу авторові засвідчити у висновках, що сформульовану у вступі мету досягнуто. Варто зосередитися на конкретних важливих здобутих результатах, обґрунтувати їх достовірність, викласти рекомендації щодо їх використання. (Посилання на інших авторів, їх цитування, а також наведення загальновідомих істин у висновках не допускаються).

Список літератури. Список літератури, яка була використана під час написання роботи, містить бібліографічні описи використаних джерел і розміщується після висновку. Наводяться використані законодавчі, нормативні акти, літературні джерела з досліджуваної проблеми. У списку повинні переважати найновіші видання.

Кількість використаних джерел нормативне не врегульована і залежить від ступеня вивченості проблеми. Мінімальна кількість позицій в переліку використаної літератури має бути: для курсової роботи – не менше, ніж 30 джерел, для бакалаврської дипломної роботи – не менше, ніж 50 джерел, для магістерської дипломної роботи – не менше, ніж 60 джерел,

Бібліографічний опис складають безпосередньо за друкованим твором або виписують з каталогів і бібліографічних покажчиків повністю без пропусків будь-яких елементів, скорочення назв та ін.

Список використаних джерел слід розміщувати в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків. Бібліографічний опис джерел складають відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи (Додаток М).

Додатки. Додатки є обов'язковим розділом дипломної роботи. До додатків включають допоміжний матеріал, спрямований на посилення повноти сприйняття проведеного дослідження.

Матеріал, що надається в додатках, повинен відповідати обраній темі дослідження і містити в собі необхідні матеріали, що були базою для проведення наукових досліджень і практичних розробок.

До додатків доцільно включати допоміжний матеріал: таблиці допоміжних даних; програму соціологічного дослідження; застосований інструментарій емпіричного дослідження: анкети опитувань, бланки інтерв’ю, тести тощо; допоміжні ілюстрації, діаграми; досліджений фактичний матеріал (статті, документи тощо).

Додатки оформляють як продовження роботи на наступних її сторінках, розміщуючи їх у порядку появи посилань у тексті.

Якщо додатки оформляють на наступних сторінках, кожен додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово “Додаток Б” і велика літера, що позначає додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Ґ, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, додаток Б. Один додаток позначається як додаток.

Текст кожного додатка за необхідності може бути поділений на розділи й підрозділи, які нумерують у межах кожного додатка. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатка (літеру) і крапку, наприклад, А.2 – другий розділ додатка А; В.3.1 – перший підрозділ третього розділу додатка В.

Ілюстрації, таблиці та формули, розміщені в додатках, нумерують у межах кожного додатка, наприклад: рис. Д.1.2 – другий рисунок першого розділу додатка Д.

 







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 824. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия